halina46 06.08.2011 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2011 Ruszyliśmy z wykopem 13czerwca, a dzisiaj tj. 6sierpnia ekipa zeszła z budowy; robili do więźby włącznie. Jeśli pogoda się nie popsuje to w tym tygodniu wejdzie dekarz i tylko czekanie na okna nam pozostanie na najbliższe tygodnie Jasny gwint! Idziecie jak burza, my dopiero zaczniemy murowanie a Wy w trzy miesiące chałupę macie Noooo, tylko pogratulować, jak tak dalej pójdzie to tylko ja i Dom pasywny zostaniemy na placu boju- reszta daaaaaaaaaaaaaleko przed nami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kimklb 07.08.2011 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2011 Pampaluna, imponujecie nam swoim tempem. My postanowiliśmy skończyć na oknach w tym roku, może jeszcze elektryka i ogrodzenie plus równanie terenu a reszta czyli cała wykończeniówka w przyszłym roku. Nutka ja podobnie:) jutro mają wejść cieśle dokończyć ciesielkę i murarze ciągnąć ścianki kominy i ściany działowe jak skończą wejdą dekarze i położa dachówkę, a co dalej zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 07.08.2011 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2011 W sumie rok temu o tej porze to temat budowy w ogóle nawet nie istniał. Baaa lubimy nasze osiedle, przybąkiwaliśmy że ciasnawo ale nie było nawet wizji przeprowadzki o budowie nie wspominając. Kiedyś u rodziców zażartowałam, że działka warzywkami zarasta a my się w bloku ciśniemy. I tak od słowa do słowa we wrześniu zostałam właścicielką ziemską Rodzina się śmieje że gdybyśmy w banku wpisali wszystkie transze razem to byśmy na Boże Narodzenie gości już u siebie przyjmowali a tak to przez kasę się przeciągnie i dopiero za rok na grilla mogą się do nas wprosić. Dowcipnisie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel2210 08.08.2011 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 witam wszystkich:welcome: nie było mnie długo przez brak neta i czasu... chyba mi trochę uciekacie wiec gratuluje postępów:) ja dopiero skończyłem fundamenty w sumie to źle nie poszło bo w niecałe trzy tygodnie a ekipa była tylko do murowania:) martwi mnie to ze poszło ponad 18 kola na nie a planowane było dużo mniej dlatego tez muszę poszukać oszczędności w dalszych etapach budowy i do murowania obu kondygnacji i stropu zatrudnię brata i siebie:D jakoś damy rade ale nie wiem czy zdążę przykryć przed zima... chyba w tym roku zakończę na stropie:( pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel2210 08.08.2011 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 chyba wszyscy na wakacje sie wybrali:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaboo 09.08.2011 09:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 Hej ! A ja się wczoraj dowiedziałam, że mam powoli oglądać sobie dachówki , kolory żebym mogła podjąć decyzję. Jutro podjadę do jakiegoś sklepu. Myślę o Robenie MONZAplus - dachówka średzka falista plus antracytowa angobowana, hm brzmi dziwnie a co Wy myślicie na ten temat? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 09.08.2011 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 ja nie podpowiem, wybraliśmy blachodachówkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nutka_ 09.08.2011 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 Hej ! A ja się wczoraj dowiedziałam, że mam powoli oglądać sobie dachówki , kolory żebym mogła podjąć decyzję. Jutro podjadę do jakiegoś sklepu. Myślę o Robenie MONZAplus - dachówka średzka falista plus antracytowa angobowana, hm brzmi dziwnie a co Wy myślicie na ten temat? Pozdrawiam Jaboo, Rozważaliśmy tą dachówkę Monza - podobała nam się. Ostatecznie wybraliśmy Roben Fleming. Jest taka sama tylko mniejsza, wydaje nam się że na dachu trochę "lżej" wygląda niż Monza. Zarówno Roben Monza jak i Roben Fleming mają fajne ceny. Nie są barwione w masie ale ja uważam, że to barwienie w masie jest przereklamowane zwłaszcza jeżeli wybierasz kolor miedziany lub podobny do czerwonego. Oglądnij sobie najlepiej ją na jakimś dachu, wygląda inaczej niż pojedyncza w składzie budowlanym na wystawie. Strasznie długo wybieraliśmy kolor - wahaliśmy się między miedzianym a kasztanem. Miedziana mniej się błyszczy, kasztan bardziej ale za to ma dodatkową warstwę ochronna i dlatego na razie na tym kolorze staneło. Jeszcze coś Ci napiszę - teraz Roben wypuszcza na rynek nowość: http://www.roben.pl/217597.xml?widok=obrazek_2 Niby zamówiliśmy już roben fleming ale dziś zadzwoniłam do naszego składu zapytać czy mają tego nowego robena (ma ponoć lepsze zamki) no i nie wiem czy w tym tygodniu nie zdecydujemy się na zwrot Roben Fleming na rzecz Roben Piemont własnie ale najpierw ją musimy oglądnąc. Tyle o Robenie. Pozdrowienia serdeczne! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nutka_ 09.08.2011 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 Jaboo - teraz dopiero przeczytałam że chcesz kolor antracyt:) Niestety jest on troszkę droższy niż medz, czerwony czy kasztan - nie tylko u Robena, u innych producentów też, taka moda:)U nas mąż chce mieć tradycyjny wygląd domku (czerwony dach, kremowa elewacja albo lekko żóta, cegła kinkierowa na kominach i przy ziemi) więc nie rozważaliśmy ciemniejszego dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaboo 09.08.2011 14:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 ojj ładna jest, ... zobaczę jak one wyglądają w sklepie tak na żywo, dzięki za informację ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nutka_ 09.08.2011 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 Jaboo......zaraz tu zwariuję z tymi dachowkami:) Mamy przed sobą z mężem rozłożone na dywanie dwie dachówki Monza, dwa Flemingi i dwie te nowe - Piemont.Po dłuuugiej analizie, czytaniu netu a zwłaszcza oglądaniu dachówek i sprawdzaniu jak na siebie nachodza i jak się je przytwierdza stwierdzamy że Flemig ma gorsze zamki niż Monza i większe szanse na przeciekanie, najlepiej natomiast wyglądają zamki tej nowej dachówki Piemont. Z tego co dowiedzieliśmy się dziś w składzie budowlanym cena tej nowej jest bardzo bliska do ceny Monza i Fleming.Jutro więc będziemy zmieniać nasze zamówienie z Fleming na Piemont. Idę spać i chcę już zapomnieć o dachówkach:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kimklb 10.08.2011 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2011 Jaboo......zaraz tu zwariuję z tymi dachowkami:) Mamy przed sobą z mężem rozłożone na dywanie dwie dachówki Monza, dwa Flemingi i dwie te nowe - Piemont. Po dłuuugiej analizie, czytaniu netu a zwłaszcza oglądaniu dachówek i sprawdzaniu jak na siebie nachodza i jak się je przytwierdza stwierdzamy że Flemig ma gorsze zamki niż Monza i większe szanse na przeciekanie, najlepiej natomiast wyglądają zamki tej nowej dachówki Piemont. Z tego co dowiedzieliśmy się dziś w składzie budowlanym cena tej nowej jest bardzo bliska do ceny Monza i Fleming. Jutro więc będziemy zmieniać nasze zamówienie z Fleming na Piemont. Idę spać i chcę już zapomnieć o dachówkach:) Oj Nutko widzę, że faktycznie trudne wybory przed Wami, chylę czoła nad profesjonalnym doborem, przemyślanym tych dachówek, my to dwa narwańce:) tak jak pisałam kiedyś dekarz jeszcze domu nie było zadzwonił, że jest promocja do końca miesiąca na Robena kasztan jak chcemy mamy jechać wpłacić zaliczkę i my co???? Zamiast się czegoś o niej dowiedzieć po prostu ja kupiliśmy teraz czekamy aż ją położą żeby zobaczyć jak ona wogóle wygląda. Potrzebowalibyśmy kogoś takiego jak Ty, my zawsze wszystkie decyzje podejmujemy na wariata, jakby się paliło Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 10.08.2011 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2011 ja też mam jak Nutka, najpierw się muszę naczytać, popytać, porównać a dopiero później decyzja aaa no i oczywiście przeliczyć też muszę, złotówa ze mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaboo 10.08.2011 09:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2011 mój wybór padnie albo na Monza albo na Piemont, wyszło mi z wczorajszych przemyśleń ja aż taka dociekliwa nie jestem, ale za to zadzwoniłam do Arkady, i tam powiedzieli mi że niedawno budowali Topaz III i tam zastosowali następujące rozwiązanie: Dachówka ROBEN MONZAplus - dachówka średzka falista plus antracytowa angoba. Klienkier na kominy - Przysucha NOC POLARNA, Rynny stalowe - LINDAB Wyłaz dachowy Velux Velta 033 85x85 tak ogólnie. Zaproponowali mi też że prześlą zdjęcia , żebym sobie zobaczyła jak wyszło - fajnie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nutka_ 10.08.2011 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2011 Widzę że wszyscy powoli myślą o dachu:) Kimklb, to mój maż jest bardziej taki staranny:)Ale zależy nam tez na finansach więc analizujemy dokładnie to pokrycie dachowe:) A czy te wybory są trafne to już zweryfikuje czas:) Fachowcami na pewno nie jesteśmy. Jaboo - myśleliśmy na poczatku o platikowych rynnach ale ostatecznie też chyba zdecydujemy się na stalowe. Właz dachowy to chodzi o okno dachowe, tak? Podobają mi się te rotacyjno obrotowe, fajnie się otwierają. Wiem że velux, fakro i roto mają podobną jakość. Na razie celujemy w fakro ale jeszcze możemy zmienić zdanie po analizie:)) - Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaboo 10.08.2011 12:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2011 (edytowane) My też stawiamy na Fakro znajomi mają i są zadowoleni. Wyłaz (fakro) to jest takie malutkie okienko, służące do wychodzenia na dach np. dla kominiarza Edytowane 10 Sierpnia 2011 przez jaboo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 10.08.2011 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2011 nam znajomi odradzali veluxa, wykonawca za to od początku polecał fakro no i ostatecznie na fakro sięzdecydowaliśmy a że dostaliśmy dobrą cenę a okna będą idealnie w kolorze dachówki to już w ogóle myślę że dobrze wyszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaboo 11.08.2011 08:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2011 kolejna rzecz... nad którą teraz myślimy to to że Arkada doradziła nam zmianę drzwi wejściowych z tych które są w projekcie czyli takich skrzydło + ruchomy z boku element , łącznie to ma 130/220 (100 drzwi i 30cm ten element) na rzecz samego skrzydła 100/220 podobno i tak się z tego nie korzysta, bo jeśli coś wnosić to można przez okno duże w salonie, to zdobi, powiększa drzwi wejściowe, koszt jest wyższy więc może nie warto... może lepiej zrobić te 100.Mam też nadzieję że ładnie uda się zgrać odcienie kolorów okien z drzwiami i z bramą garażową. A co do tych elementów to jakich firm myślicie wziąć? My jak na razie co do bramy mamy wybranego producenta - Wiśniowski. Dachówka wybrana - Monza będzie , rynny Lindab. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 11.08.2011 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2011 u nas projektant też na początku próbował mnie przekonać do tych drzwi z dostawką ale że ja nie lubię wszelkich udziwnień to odpadłyOstatecznie stanęło że idą drzwi "setki", planujemy kupić drzwi KMT z przeszkleniem, brama HoRmaNN, a że okna już zamówione w złotym dębie (eurocolor, profil schuco) to i takież drzwi i brama będą ale te ostatnie dopiero na wiosnę jak już tynki i wylewki zrobią, żeby nie poniszczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nutka_ 11.08.2011 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2011 Pampaluna, a czy to nie jest tak że musisz mieć drzwi przed wylewką? Ja chciałam też wstawć później.....ale uprzedzono nas o powyższym...nie wiem czy słusznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts