pumpaluna 11.08.2011 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2011 Drzwi bierzemy w firmie kolegi, sam nam to odradzał a i wykonawca twierdzi że to nie ma najmniejszego sensu i że szkoda mrozić kasę. U nas w ogóle na zimę to garaż zabijemy dechami a drzwi wejściowe będą "zastępcze", dostaniemy właśnie od kolegi coś z demontażu i tylko je wzmocnimy żeby dom zamknąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 11.08.2011 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2011 no a ja muszę się pochwalić - 23 sierpnia moje PnB uprawomocni sięna 24 rano zamówiłem już geodetę a na popołudnie człowieka z koparką do przyłącza wody i ściągnięcia humusu25 mam mieć gotowy projekt płyty fundamentowej (koszt 900 zł) - do tego czasu powinienem mięć też załatwiony styropian i kredyt (1 transza), piasek i żwir od ręki , rury do kanalizacji również - tak więc na 10 września najpóźniej zamawiam ekipę i niech się pną mury do góry .... tak więc jeszcze kalendarzowe lato będzie jak domek wybudujemy Konrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 11.08.2011 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2011 no to oby wrzesień był pogodowo bardziej łaskawy niż lipiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaboo 12.08.2011 06:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2011 Brawo!! DomPasywny !! Czekamy teraz na wieści z placu budowy Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bud_ceramika 16.08.2011 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 Współczynnik przenikania ciepła dla Porothermu 44 to 0,36 W/m2K czyli masakra,dla tego w dobie drogich mediów grzewczych nie jest opłacalna budowa w systemie 1W. Druga sprawa,że nawet nie jest to ekonomicznie uzasadnione,ponieważ materiał do ocieplenia jest zawsze tańszy niż materiał do budowy. Firma Wienerberger posiada w swojej ofercie szereg pustaków umożliwiających budowę ścian jednowarstwowa osiągających współczynniki przenikania ciepła odpowiadające wymaganiom przepisów o ochronie cieplnej budynków. Są to ściany o grubościach od 38 do 50 cm. Ściana z pustaka Porotherm 44 P+W posiada U=0,30 W/m2K. Dla inwestorów szczególnie zwracających uwagę na wartości współczynnika przenikania ciepła polecamy najnowocześniejsze rozwiązania ścian jednowarstwowych tj. Porotherm 44 SI o U=0,26 W/m2K oraz Porotherm 44 Eko o U=0,23 W/m2K. Porównawczo ściana warstwowa z pustaków Porotherm 25 P+W i 12 cm ocieplenia posiada współczynnik U=0,25 W/m2K. Koszty wykonania 1 m2 ściany jednowarstwowej nie odbiegają od tych, jakie zostaną poniesione do wzniesienia ściany dwuwarstwowej. Mniejszy jest rzeczywisty koszt robocizny i mniejszy koszt zewnętrznego wykończenia elewacji – np. tynku tradycyjny zamiast pełnego systemu dociepleniowego. Nie bez znaczenia są kwestie ekologiczne, odpowiedniego mikroklimatu i stabilności komfortu cieplnego. W razie dalszych wątpliwości prosimy o kontakt telefoniczny z doradcami technicznymi producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 16.08.2011 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 takie odpowiedzi jak ta powyżej na mnie działają jak na jeża bud_ceramika proszę wykupić sobie płatny profil z reklamą a później dopiero reklamować swoje produkty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nutka_ 17.08.2011 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 Firma Wienerberger posiada w swojej ofercie szereg pustaków umożliwiających budowę ścian jednowarstwowa osiągających współczynniki przenikania ciepła odpowiadające wymaganiom przepisów o ochronie cieplnej budynków. Są to ściany o grubościach od 38 do 50 cm. Ściana z pustaka Porotherm 44 P+W posiada U=0,30 W/m2K. Dla inwestorów szczególnie zwracających uwagę na wartości współczynnika przenikania ciepła polecamy najnowocześniejsze rozwiązania ścian jednowarstwowych tj. Porotherm 44 SI o U=0,26 W/m2K oraz Porotherm 44 Eko o U=0,23 W/m2K. Porównawczo ściana warstwowa z pustaków Porotherm 25 P+W i 12 cm ocieplenia posiada współczynnik U=0,25 W/m2K. Koszty wykonania 1 m2 ściany jednowarstwowej nie odbiegają od tych, jakie zostaną poniesione do wzniesienia ściany dwuwarstwowej. Mniejszy jest rzeczywisty koszt robocizny i mniejszy koszt zewnętrznego wykończenia elewacji – np. tynku tradycyjny zamiast pełnego systemu dociepleniowego. Nie bez znaczenia są kwestie ekologiczne, odpowiedniego mikroklimatu i stabilności komfortu cieplnego. W razie dalszych wątpliwości prosimy o kontakt telefoniczny z doradcami technicznymi producenta. Trochę te współczynniki w tekście są ponaciągane - styropianem 12 to mało kto teraz ociepla, większość ludzi daje 15 a często 20. W takiej sytuacji prarametry ściany są lepsze a całość nie wychodzi drożej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kimklb 17.08.2011 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 my się tez będziemy ocieplać 15 lepiej na zimno dmuchać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kimklb 17.08.2011 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 Pozdrawiam Ci Nutko gorąco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 17.08.2011 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 w prawdzie budujemy z bk ale my styropian dajemy 12, taki mieliśmy w projekcie i ponoć wg zasady daje się styropianu "połówkę bloczka" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 17.08.2011 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 zobaczymy jak będzie z kasą na etapie elewacji, może coś się dorzuci chociaż czy to na takim etapie będzie możliwe jeszcze? nie zakłóci to jakoś proporcji przy zamontowanych już oknach etc? Mówiąc szczerze jeszcze o tym z naszym wykonawcą nie rozmawialiśmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 17.08.2011 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 tja, tyle że u mnie okna będą montowane za 2 tygodnie a ocieplenie dopiero w maju pójdzie kurcze nawet nie wiem ile nam bk za m2 wyszło, kupowaliśmy na sztuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 17.08.2011 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 no na ponad standard to nas nie stać, kurcze nie mogę sobie przypomnieć ile za sztukę solbet600 płaciliśmy; w sumie prawie 10tys nam wyszło za wszystkie bloczki 24 i 12cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nutka_ 19.08.2011 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Pozdrawiam Ci Nutko gorąco O jak miło Kimklb:)))) Jak tam u Ciebie? U nas dziś murują ściany poddasza (kolankowe i szczytowe), pogoda dopisuje a ja myślami już blisko dachówki:))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nutka_ 19.08.2011 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 no na ponad standard to nas nie stać, kurcze nie mogę sobie przypomnieć ile za sztukę solbet600 płaciliśmy; w sumie prawie 10tys nam wyszło za wszystkie bloczki 24 i 12cm. Faktycznie można mocowac na kotwach jak pisze Arturo i to jest trochę droższe ale można też normalnie. My tak mamy w naszym domu rodzinnym który tez je ocieplony i tak ma tez nasz kieronik budowy który sobie ocieplił w zeszłym roku 20 cm i wcale nie wygoląda to źle. Mogę Ci zrobić zdjęcie jak chcesz ale najlepiej oglądnij sobie u kogoś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 19.08.2011 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Jednak nic nie będę kombinowała i robię zgodnie z projektem, u nas nikt tak nie robi a na swoim eksperymentowała nie będę. A w ogóle to nam dzisiaj zaczęli robić dach, tzn na razie kryją go membraną ale po niedzieli mają wejść dekarze i oblachować także kolejny krok do przodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 19.08.2011 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 ale może ja nie potrzebuję otwierania oczek? nasz dom, nasza decyzja ale dziękuję za troskę o moje wydatki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 19.08.2011 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 12 cm to chyba zupełne minimum by otrzymać certyfikat energetyczny dla Waszego domu - czyli jakieś 120 kWh / rok na 1 m2 dziś 15 nie jest niczym niezwykłym , standardem staje się 20 cm ja ze swoimi 30 cm - pumpaluna - napiszę że to istne szaleństwo ale u mnie będzie miedzy 20 a 30 kWh/rok/1m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 19.08.2011 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 uważam że każdy ma to co lubi i jak lubi, to są indywidualne decyzje a ja po prostu nie lubię jak mi się próbuje coś narzucać i udowadniać swoją wyższość. Odnośnie świadectwa już rozmawiałam, wg pana który je wystawia to 12stka to "świat i ludzie" a większość budujących się w okolicy (ze zwykłego bloczka) daje jeszcze mniej, ale spoko, zrobię to co uznam za stosowne, ja będę opłacać rachunki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 19.08.2011 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 ogrzewanie ekogroszkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts