Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dla rozpoczynających budowę w połowie roku 2011 :)

Recommended Posts

Aj i u nas się plany trochę rozjechały i jak bedzie wszystyko ok to zaczniemy w połowie czerwca:) Niestey trafilismy na bardzo niodpowiedzialna firme do przystosowania projektu. Nie dość, że papiery złożyli z opóźnieniem to jeszcze niekompletne (pogubili np. nasze pelnomocnictwa) i tak od dwóch miesięcy donoszą brakująca dokumentację :bash: teraz juz tylko czekamy na odrolnienie działki - ma byc na poniedziałek ....... i wszystko. NIe uwierzę, że to juz koniec jak nie zobaczę naszego pozwolenia na budowę:rolleyes:

• Odpowiedzi 482
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Fasola30 - już w połowie czerwaca- fajnie... :) trzymam kciuki za Wasze powodzenie! Daj znać co i jak ;) a gdzie budujecie? (szukam sąsiadów ;) )

A my przez weekend posiedzieliśmy przy komputerze, poszukaliśmy firm, poczytaliśmy opinie, zrobiliśmy tabelkę i powysyłaliśmy mailem zapytania... ciekawa jestem jak to wyjdzie, firmy w ofertach budowlanych prześcigają się, obiecując różne rzeczy :) zobaczymy co nam zaoferują.

Czekamy wiec na propozycje :)

pozdrawiam

Edytowane przez jaboo

No i mamy pierwsze wyceny - szybko... miło (ciekawe czy rzetelnie, no ale się nie czepiam ;) )

jedna z firm zaproponowała : 299 000 za st surowy, deweloperskiego nie podali(dopiero po zaakceptowaniu surowego-dziwne)

druga zaproponowała: 233 410 stan surowy, 536 230 stan deweloperski

Czekamy na następne wyceny

Pozdrawiam

No i mamy pierwsze wyceny - szybko... miło (ciekawe czy rzetelnie, no ale się nie czepiam ;) )

jedna z firm zaproponowała : 299 000 za st surowy, deweloperskiego nie podali(dopiero po zaakceptowaniu surowego-dziwne)

druga zaproponowała: 233 410 stan surowy, 536 230 stan deweloperski

Czekamy na następne wyceny

Pozdrawiam

my tez czekamy na wyceny z 4 firm

2 sa moimi favorytami od strony wiedzy i technologi - zobaczymy jak bedzie z cenami

z bardziej przyziemnych spraw - podpisalismy 1 kredyt - kupilismy dzis dzialke

PnB ma byc ok polowy sierpnia

a jeszcze fajniejsze jest to ze udalo mi sie zebrac 10 podpisow (100%) od wszytskich wspolwlascicieli drogi JUPI !!!

Hejka, dołączam do grupy. Chyba się łapię na budowę w połowie roku:) zaczęliśmy 02 czerwca i jest to dla nas ogromna radość. Nawet nie zdawałam sobie sprawy ile to radości. Póki co mamy wylane fundamenty, a teraz (w tej chwili) ekipa stawia ściany fundamentowe. Idzie im piorunem HUURAA zdjęcia z placu boju w dzienniku.

Pozdrawiam Was wszystkich i życzę jak najszybszego rozpoczęcia , a przede wszystkim załatwienia wszystkich papierów, bo dla nas był to najgorszy okres:)

Witam wszystkich rozpoczynających budowę w połowie roku:)

Cięsze się że aż tyle osób przymierza się właśnie do budowy

My będziemy budowac koło Krakowa, papiery budowlane załatwione, pozwolenie jest, mamy też ekipę i zbudowany zjazd z drogi. W najbliższych dniach będzie wykonywana sama droga do działki a w międzyczasie procesujemy kredyt.....co niestety trwa już 4 tygodnie a decyzji niestety brak.

Jakie banki polecacie do kredytu na budowę domu?

pozdrowienia i powodzenia !!!

Witam wszystkich rozpoczynających budowę w połowie roku:)

Cięsze się że aż tyle osób przymierza się właśnie do budowy

My będziemy budowac koło Krakowa, papiery budowlane załatwione, pozwolenie jest, mamy też ekipę i zbudowany zjazd z drogi. W najbliższych dniach będzie wykonywana sama droga do działki a w międzyczasie procesujemy kredyt.....co niestety trwa już 4 tygodnie a decyzji niestety brak.

Jakie banki polecacie do kredytu na budowę domu?

pozdrowienia i powodzenia !!!

My braliśmy w PKOBP szybko i bez problemu:) decyzja kredytowa w tydzień

Witam! My też rozpoczynamy budowę w tym roku! Jesteśmy na etapie załatwiania dokumentacji u notariusza, przepisów itp. jak wszystko dobrze pójdzie koniec czerwca rozpoczniemy budowę na działce. Ciesze się niezmiernie :) Nasza sytuacja jest dość nietypowa, bo w zamian za działki deweloper buduje mi dom- wszystko ustalone i wycenione! Wiec jak narazie bez kredytów! Domek 92,5m2, parterowy- bez piwnicy i garażu ale za to stan pod klucz. Cena 180tys zł. Obok mojego maluszka powstaną 4 domy 140m2. Co o tym myślicie, dobrze że poszłam na taki układ ??

Pozdrawiam

Ilona

Bardzo się cieszę że jest nas coraz więcej :) będzie pewnie dużo tematów do rozmowy jak się zaczną budowy :) to dobrze, może razem nie zabłądzimy ;)

Do nas tym czasem docierają kolejne wyceny budowy domu, będzie w czym wybierać

Kolejna propozycja:

firma C : stan surowy 280 000, stan deweloperski 535 000 - czyli jest gdzieś po środku :)

czekamy dalej...

jeżeli chodzi o kredyt, to my nie braliśmy.

pozdrawiam

WItajcie,

Jak tam Wasze postępy?

My dziś z mężem odwiedzialiśmy składy budowlane a zwłaszcza miejsca gdzie jest duży wybór dachówki. - Kierownik Budowy podpowiada nam że na początku budowy dachówkę powinniśmy mieć przynajmniej wybraną.

Po wstępnych analizach i rozmowach ze specjalistami i doradcami (jeszcze mamy dostać dokładne wyceny całego dachu) będziemy chyba się decydować na niemiecką dachówkę produkowaną w polsce czyli na Roben. Podobał nam się kolor kasztan, musimy jeszcze wybrać rozmiar.

Poprosiliśmy też o wycenę rynien i okien dachowych.

Na wtorek umówieni jesteśmy na zdjęcie humusu:) - Nie znalazłam sensownej koparki w krakowie taniej niż 80 zł/h, operacja ma potrwać 2 - 3 godziny a kopanie fundamentów 5h.

Pozdrowienia!

Hej, u nas trwa czekanie na pozwolenie i szukanie firmy, w tym drugim temacie zaczął się ruch, i kolejne wyceny :

Firma D: st sur 299 993 st dew nie podali -najpierw mamy się spotkać

firma E : st sur 278 951 st dew 621 274 :jawdrop:

firma F : st sur 283 624 st dew 476 785

Część z tych firm nawet się z nami nie kontaktowała, wątpię żeby mój opis był na tyle wystarczający aby zrobić wycenę stanu deweloperskiego rzetelnie(jak na ten etap) ... pewnie sppotkamy się z połową tych firm, zostały jeszcze dwie, ciekawe ile jeszcze mamy czekać na wyceny :]

Przyznać muszę że podejście (tych którzy dzwonią) jest bardzo fajne, dobrze tłumaczą różne kwestie, przynajmniej takiemu laikowi jak mi się to przyda ;)

Zobaczymy - szczerze to wybór wykonawcy chciałaby,m mieć już za sobą, z drugiej strony... to bardzo ważny punkt naszej budowy i nie chciałabym popełnić błędu a im bardziej zagłębiam się w fora internetowe tym mniej wiem ;/ hehehe

Pozdrawiam

Hej, u nas trwa czekanie na pozwolenie i szukanie firmy, w tym drugim temacie zaczął się ruch, i kolejne wyceny :

Firma D: st sur 299 993 st dew nie podali -najpierw mamy się spotkać

firma E : st sur 278 951 st dew 621 274 :jawdrop:

firma F : st sur 283 624 st dew 476 785

Część z tych firm nawet się z nami nie kontaktowała, wątpię żeby mój opis był na tyle wystarczający aby zrobić wycenę stanu deweloperskiego rzetelnie(jak na ten etap) ... pewnie sppotkamy się z połową tych firm, zostały jeszcze dwie, ciekawe ile jeszcze mamy czekać na wyceny :]

Przyznać muszę że podejście (tych którzy dzwonią) jest bardzo fajne, dobrze tłumaczą różne kwestie, przynajmniej takiemu laikowi jak mi się to przyda ;)

Zobaczymy - szczerze to wybór wykonawcy chciałaby,m mieć już za sobą, z drugiej strony... to bardzo ważny punkt naszej budowy i nie chciałabym popełnić błędu a im bardziej zagłębiam się w fora internetowe tym mniej wiem ;/ hehehe

Pozdrawiam

Witaj - fatycznie na podstawie krótkiego opisu chyba trudno wycenić, zwłaszcza stan deweloperski. Przecież jest tak wiele materiałów i rozwiązań które można użyć i które w znaczny sposób warunkują cenę.

My budujemy systemem gospodarczym więc materiały wybieramy sami, jedną ekipę sprawdzoną i poleconą mamy na stan surowy otwarty no ale o resztę musimy się martwić sami co niestety kradnie czas:)

Trzymam kciuki i powodzenia w dobrym wyborze!

My też zastanawialiśmy się nad systemem gospodarczym, ale 1,5 roku temu rozpoczęła budowę teściowa i gdy pojechaliśmy zobaczyć stan surowy to od razu otwory okienne okazały się trapezami, przerwy w ścianach dawały światło we wnętrzach... ;/ kiepsko bo na materiał (Ytong, specjalne bloczki) wydali sporo kasy a wykonawcy im to zepsuli, oni niestety nie mogli tego kontrolować bo są zapracowanymi ludźmi, szkoda mi ich. Ze stanem deweloperskim nie było lepiej, płytki, wylewki , tynki ehhh np. przy parapetach wewnętrznych panowie błąd zrobili bo najpierw polożyli tynki a potem parapety i tynk wokół parapetów odznacza się... poddasze mają całe popękane teraz a mieszkają od grudnia tam. Nie wspomnę o uciekających ekipach ;/ co zresztą chyba jest już standardem.

Nutka_ musicie na prawdę uważać i bacznie przyglądać się wykonawcom na ręce. Trzymam kciuki. I nigdy nie płaćcie z góry!

My podjęliśmy decyzje o firmie z uwagi na fakt, że nie będziemy mieli czasu bywać na budowie regularnie np co drugi dzień, jedynie w weekendy czasem w tygodniu, nie będziemy mieć czasu, głowy do organizowania dostaw. A z firmą przynajmniej gwarancję dostaniemy i łatwiej cokolwiek odzyskać gdyby były jakieś niedociągnięcia, no zajmą się wszystkim mam nadzieję :) chociaż potwierdzę jak doświadczymy tego na własnej skórze :) obym się nie myliła w tym co piszę .

Pozdrawiam,

Edytowane przez jaboo

My pierwsze kroki mamy już za sobą. Wykonawce mamy policzył nas 34tys, razem z budynkiem gospodarczym. Pociągnie nam do dachu plus ściany działowe. Facet ma koparkę i cały potrzebny sprzęt nie liczy nic dodatkowo a nas nic nie interesuje. Od dachu też już koleś umówiony. Dachówka wczoraj zapałacona. Zdecydowaliśmy się na Robena kasztanową. Koszt całości dachówki plus dodatki na dom i gospodarczy 16tys.