Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dla rozpoczynających budowę w połowie roku 2011 :)

Recommended Posts

Może masz i rację- kto to wie? Czas rozsądzi , czy warto było korzystać z postępowych i nowoczesnych, ale wielce kosztownych rozwiązań, czy też oprzeć się na starych ale sprawdzonych technologiach. Nie mam zbyt wielkiego doświadczenia budowlanego ale powiem tak, niejedna nowoczesna inwestycja okazała się kosztownym bublem a matematyczne obliczenia nijak miały się do życiowej praktyki. Ot, teoria swoje a życie jak zwykle swoje... I tyle

Ja jestem tradycjonalistką, lubię stare, sprawdzone metody i nienawidzę ryzyka za wszelką cenę. Być może nowe rozwiązania są na miarę XXI wieku, ale kochani, trzeba mieć na to pieniądze- i teraz w fazie montażu i potem na utrzymanie tych technologii. Kto buduje systemem gospodarczym i liczy każdą złotówkę- ten nie będzie inwestował kredytowanych pieniędzy w niesprawdzone, wyliczone na papierze technologie. Tak mi się wydaje.

• Odpowiedzi 482
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

jeszcze raz napisze ... - grunt to policzyć i wyważyć wg swojego budżetu optymalne rozwiązanie - to jest podstawa

nikt nie namawia do wydawania kto wie jakich pieniędzy na kto wie jakie technologie

pozatym to nie tylko teoria - ale praktyka - ludzie juz w takich domach mieszkają i placą małe rachunki

wystarczy poczytać watek "Ogrzewający elektrycznością WYSTĄP !!!" - każdy z tych forumowiczów ma już kilka sezonów grzewczych za sobą - pomimo że grzeją najdroższym medium jakim jest prąd - placą najnizsze rachunki - to nie teoria! to nie fikcja - to praktyka i sprawdzone już technologie

nie uczcie się forunmowicze na sąsiadach - uczcie sie na najnowszych technologiach i na doswiadczeniu innych forumowiczów

i nikt oczywiscie nie namawia Was do grzania prądem - ten watek pokazuje tylko że np lepsza izolacja czy docieplenie przekłada się na niższe rachunki

co do mieszkania w bloku - sam w nim mieszkam od ponad 10 lat , wychowaliśmy się z żoną w domach z ogródkiem ... wiec znamy ból jak mało kto ...

wiemy też że dziś nas stać wybudować dom za 350 tys a nie 250 tys (tzn ze dostaniemy wyższy kredyt - bo budujemy właśnie na kredyt !!!! i też ogladac bedziemy kazda złotowke z 2 stron ) - ale na starość nie bedziemy placic wysokich oplat jak teraz w bloku (600 zł / mc) czy jak rodzice w tradycyjnych domach ok 300-400 / mc - liczac tylko ogrzewanie i podstawowe oplaty - nie licznikowe

ja bede mial bk 24cm klasy 400 i 15cm styro... mysle ze nie bedzie zle z ogrzewaniem? moim zdaniem domy ,,tradycyjne'' buduja wiekszosci na wioskach gdzie ludzie maja dostep do taniego opalu. u mnie wioska okolo 50 domow z tego jakies 80% mieszkancow ogrzewa domy drewnem ktore sami wyrabiaja w lesie lub odpadami stolarskimi trocinami itp... no fakt nie wiadomo co bedzie za 30 lat...

Witam, wszystkich bardzo , bardzo goracó.Po długiej przerwie w budowie , która tak naprawdę nie zaczeła się , bo padało, padało i padało, zaczęłam budowe . Zatem humor mam zdecydowanie dobray:). Zdecydowała sie na budowe z bk 24, i zamierzam dać styropian 20 cm. Natomiast zasanawiam , o jakiej grubości , dać stryropian na fundamenty piwniczne. dom będzie z piwnica pod calym budynkiem , ktrą chcę cześciowo ogrzewać, może ktos z Was ma już jakieś doświadczenie w tym zakresie to prosiłabym bardzo bardzo o podpowiedź .Pozdrowionka .

Witam wszystkich !!!

Budowę naszego Bellino (bez piwnic, poszerzony o 60cm) rozpoczęliśmy po długich "papierologiach" z początkiem lipca 2011r., w tej chwili będzie już "montowany" strop nad parterem...

Mamy taką nadzieję iż uda nam się przed nadejściem zimy zamknąć dom, aby zimą można było robić "coś" wewnątrz...ale to zależy od banku...i naszych ekip :)

Witam wszystkich !!!

Budowę naszego Bellino (bez piwnic, poszerzony o 60cm) rozpoczęliśmy po długich "papierologiach" z początkiem lipca 2011r., w tej chwili będzie już "montowany" strop nad parterem...

Mamy taką nadzieję iż uda nam się przed nadejściem zimy zamknąć dom, aby zimą można było robić "coś" wewnątrz...ale to zależy od banku...i naszych ekip :)

Witaj madcar:)

Też rozpoczynaliśmy początkiem lipca, właśnie zmagamy się z dachem i murowaniem kominów:)

No i zastanawiamy się czy zima to dobry czas na instalacje czy zostawić tą zabawę na wiosnę:) - Zobaczymy

W każdym razie powodzeni!

Witam.

Czy warto rozpoczynać budowę fundamentów w październiku. Czy raczej czekać do marca. Chciałbym jednak wprowadzić się na przyszłą jesień ponieważ kredyt i wynajęcie mieszkania to trochę waży. Dlatego myślę, że wybudowanie fundamentów na zimę skróci czas budowy w przyszłym roku. Co sądzicie? Proszę o opinie.

Edytowane przez moniczka111

Ściana jednowarstwowa z pustaków Porotherm jest rozwiązaniem, którego współczynnik przenikania ciepła może osiągać wartość U=0,23 W/m2K. Jest on odpowiadający typowemu rozwiązaniu ściany dwuwarstwowej z pustaków silikatowych 24 cm i ok.16 cm docieplenia. Ściana z 25 cm docieplenia będzie miała niższy współczynnik U, lecz rozwiązanie ściany jednowarstwowej pozwala uzyskać energooszczędny budynek posiadający szereg zalet takich jak sprzyjający mikroklimat i stabilność komfortu cieplnego, mniejszy koszt zewnętrznego wykończenia bardzo trwałej elewacji. Koszty robocizny, zwłaszcza przy zastosowaniu najnowocześniejszych technologii Porotherm DRYFIX są znacznie niższe od tych, które należy ponieść przy wykonaniu ściany dwuwarstwowej. Prawidłowo wykonane nadproża i wieńce gwarantują niewystępowanie mostków termicznych. Mniejszy koszt energii do ogrzania domu ocieplonego grubą warstwą izolacji jest niewielki i najczęściej dopiero po okresie wieloletnim rekompensuje zwiększone rzeczywiste koszty poniesione na jego realizację. Szczegółowych informacji udzielą Państwu Doradcy Techniczni firmy Wienerberger.

Witam.

Czy warto rozpoczynać budowę fundamentów w październiku. Czy raczej czekać do marca. Chciałbym jednak wprowadzić się na przyszłą jesień ponieważ kredyt i wynajęcie mieszkania to trochę waży. Dlatego myślę, że wybudowanie fundamentów na zimę skróci czas budowy w przyszłym roku. Co sądzicie? Proszę o opinie.

O, myślę że to dobry pomysł.

Ja żałuję że nie rozpoczeliśmy zeszłej jesieni tylko teraz w lipcu, moglibysmy jeszcze instalacje i tynki zrobić w tym roku a tak to już nie zdążymy przed zimą.