a.lina 22.06.2011 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 Witam wszystkich czekających i tych już budujących!Ja buduję w Gliwicach (znaczy - mam zamiar, bo właśnie czekam na PnB). Liczyłam, że uda mi się wystartować 1 sierpnia br., a chyba powoli zaczynam przesuwać termin rozpoczęcia. Też szukam sąsiadów, ale gliwiczanie albo mało budują, albo mało się udzielają na forach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaboo 22.06.2011 14:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 Witam wszystkich czekających i tych już budujących! Ja buduję w Gliwicach (znaczy - mam zamiar, bo właśnie czekam na PnB). Liczyłam, że uda mi się wystartować 1 sierpnia br., a chyba powoli zaczynam przesuwać termin rozpoczęcia. Też szukam sąsiadów, ale gliwiczanie albo mało budują, albo mało się udzielają na forach... Witamy Witamy i trzymamy kciuki :D :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kimklb 22.06.2011 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 Witam wszystkich czekających i tych już budujących! Ja buduję w Gliwicach (znaczy - mam zamiar, bo właśnie czekam na PnB). Liczyłam, że uda mi się wystartować 1 sierpnia br., a chyba powoli zaczynam przesuwać termin rozpoczęcia. Też szukam sąsiadów, ale gliwiczanie albo mało budują, albo mało się udzielają na forach... Witamy serdecznie:), nie wolno się poddawać!!!!!trzeba myśleć pozytywnie i wtedy sierpień będzie jeszcze realny:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 23.06.2011 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2011 (edytowane) Witam się z woj. podlaskiego, grodu nad Narwią My też z polowy roku jesteśmy. W prawdzie PnB mieliśmy juz w marcu a kredyt w ING nam w kwietniu przyznali to plan był by zacząć w połowie maja. Niestety kiepska pogody spowodowała obsuwe naszej ekipy na poprzedniej budowie i tym o to sposobem ruszyliśmy 10 czerwca (przyjechali zdjąć humus). Wczoraj stawiali bloczek a na jutro jest plan ocieplania ścian fundamentowych, żeby w poniedziałek zalać płytę. Budujemy dom wizualnie podobny do TERMINI II jednak ze zmianami w środku (projekt indywidualny bazując na wyglądzie frontu termini), w sumie 121m2 powierzchni użytkowej plus coś ponad 30 gospodarczej. Robocizna za dom z więźbą dachową wyceniona na 30tys. Wykonawcy mają w umowie zapisane, że dom ma powstać w 2 miesiące, liczą że potrzebują na to 200 roboczogodzin. Zobaczymy jak to wyjdzie w praniu. W tym roku chcemy zrobić tyle na ile nam transz kredytu starczy czyli na bank ssz plus instalacje hydrauliczną i elektryczną, mam też nadzieję na wylewki i tynki. tylko pytanie czy na to wszystko 200tys starczy... Edytowane 23 Czerwca 2011 przez pumpaluna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kimklb 23.06.2011 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2011 Witaj kolejny bocianku:) jeżeli chodzi o kasę to zawsze jest jej za mało:) trzeba iść po mału do przodu i przyzwyczaić się do kwot w dziesiątkach tysięcy a tak poza tym jest super, a wizja własnego domku cudowna:)pozdrawiam z opolszczyzny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a.lina 23.06.2011 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2011 Arturo72, toś mnie pocieszył. Ciągle liczę, że Pani w UM Gliwice będzie bardziej litościwa i pozwoli mi się upić wcześniej niż po tych 65 dniach od złożenia dokumentów A do szczęścia brakuje mi jeszcze prądu i wody. Jutro chcę zadzwonić do Vatenfalla z pytaniem, kiedy będę mogła ich zobaczyć w mojej okolicy. Natomiast o wodę będę póki co, prosić sąsiadów. Początkowo PWiK Gliwice obiecało, że pożyczą mi hydrant, ale teraz coś kręcą i się wykręcają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a.lina 23.06.2011 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2011 A jak dokładnie organizujesz tę wodę od sąsiadów? Jak się bedziesz z nimi rozliczał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a.lina 23.06.2011 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2011 Dzięki. Ja jeszcze z sąsiadem nie rozmiawiałam. Szukam dobrej okazji, żeby nie dostać kosza. No i tak mu przedstawić propozycję, żeby nie czuł się wykorzystywany... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kimklb 23.06.2011 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2011 My mamy studnię, zawsze co własna woda to własna, chyba że sąsiedzi są ok:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a.lina 23.06.2011 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2011 Też myśleliśmy o studni, ale wstępne koszty nas przeraziły. Szukamy tańszego rozwiązania. A Ciebie kimklb ile ta studnia kosztowała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 23.06.2011 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2011 my o podłączenie prądu złożyliśmy w styczniu, w lutym zadzwonili z informacją, że wystawiają nasze przyłącze na przetarg. Jutro mają się zjawić, żeby ustalić gdzie skrzynka będzie i po weekendzie podłączą nam prąd. Wodę i kanalizację mieliśmy od lat. Aha nam elektryk podpowiedział, żeby nie brać taryfy budowlanej jeśli mamy od kogo pociągnąć prąd. Na szczęście mamy przez płot wujka i użyczy nam i zwykłego i siły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a.lina 23.06.2011 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2011 No ja niestety wśród obcych buduję i nie mam co liczyć na wsparcie. Z wodą też chciałam być niezależna - ale chyba będę jednak prosić sąsiadów. Póki co mało się znamy - tylko Dzień dobry przez płot... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 23.06.2011 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2011 upiecz ciasto lub zrób grilla na dobre sąsiedztwo, może akurat ktoś się zgodzimoja znajoma umówiła się z sąsiadem, że zapłaci za prąd to co wyjdzie z licznika. Bardziej jej się opłaci niż brać swój licznik na czas budowy z tą droższą taryfą. Przekalkuluj, może z wodą jest podobnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kimklb 23.06.2011 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2011 My zaczynaliśmy z agragatem z "Biedronki" śmigał jak trza nawet budowlańcy byli w szoku nie dość ze wyrabiał na ich wszystkie sprzęty to jeszcze bardzo mało brał paliwa. Teraz niestety prąd budowlany, a woda tak jak pisałam własna ze studni. Dobrze że jest bo teraz etap polewania i idzie jej..., że szok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jadzia5 25.06.2011 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2011 Witajcie! Budujemy drugi miesiąc pod Bydgoszczą. Prąd i wodę mamy od życzliwego sąsiada. Sam zaproponował Wkrótce, czyli za tydzień mają nam podłączyć i będziemy mieli swój. Myśli o budowie, sny o budowie, rozmowy o budowie, telefony o budowie...Też tak macie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 25.06.2011 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2011 dokładnie cierpię Jadziu na tą samą przypadłość staram się już zmieniać temat jak spotykam się ze znajomymi, żeby mnie nie znienawidzili nim się budować skończymy Co do prądu to może lepiej dalej korzystać z tego od sąsiada, taryfa budowlana to zabójstwo. u nas jest za sam abonament licznikowy 86zł plus to co z licznika, 3x drożej niż normalny prąd liczone. jeśli będą kładli wam pustaki na klej to dużo tego prądu nie nabiorą a szkoda kasy. pokażesz nam swój dziennik budowy i postępy? przez 2 miesiące to jest już co oglądać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jadzia5 25.06.2011 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2011 dokładnie cierpię Jadziu na tą samą przypadłość staram się już zmieniać temat jak spotykam się ze znajomymi, żeby mnie nie znienawidzili nim się budować skończymy Co do prądu to może lepiej dalej korzystać z tego od sąsiada, taryfa budowlana to zabójstwo. u nas jest za sam abonament licznikowy 86zł plus to co z licznika, 3x drożej niż normalny prąd liczone. jeśli będą kładli wam pustaki na klej to dużo tego prądu nie nabiorą a szkoda kasy. pokażesz nam swój dziennik budowy i postępy? przez 2 miesiące to jest już co oglądać Ano jest już co oglądać. Są ściany nośne parteru, strop nad garażem, a nad domem dziś będą zalewać. Są schody wejściowe i schody tarasowe. Jadę tam, siadam na bloczku w salonie i myślę/marzę co gdzie będzie. A potem jak zamykam oczy to widzę budowę I tak zyję w takim stanie już drugi miesiąc. Jak się nauczę wstawiać zdjęcia to coś zamieszczę. Na razie są w aparacie i nie ma komu na komputer przerzucić. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kimklb 25.06.2011 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2011 Też myśleliśmy o studni, ale wstępne koszty nas przeraziły. Szukamy tańszego rozwiązania. A Ciebie kimklb ile ta studnia kosztowała? Koszt naszej studni 6m głębokości 150zł(bo po znajomości) plus materiał i pompa. w sumie około 1tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a.lina 26.06.2011 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2011 Ale super cena. Nam z oszacowania wyszło o wiele więcej i zrezygnowaliśmy. Teraz mam lekkiego stresa - ani wody , ani pradu:-( Liczę, że vatenfall się ruszy, bo jak nie, to pewnie agregat trzeba będzie kupić, a woda - hydrant, a jak się nie uda go wypożyczyc, to może jakiś sąsiad się zlituje. Za dużego wyboru nie mam - jeden blisko, dwaj już nieco dalej. Ale pozwolenia też jeszcze nie mam. Ciekawe, co będzie pierwsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kimklb 26.06.2011 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2011 no tak to już bywa. My też zaczynaliśmy bez prądu, a studnię zrobiliśmy dosłownie w ostatnim momencie. myślę, że to warta inwestycja, bo potem do podlewania ogrodu, mycia samochodu jak znalazł a nie droga woda z wodociągów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts