a.lina 02.07.2011 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 Dzięki kimklb. A co myślisz o wycenie wykończenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel2210 02.07.2011 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 no będziecie musieli się przyzwyczaić do mojej pisowni:yes: mam nadzieje ze tak bardzo wam to nie przeszkadza? ale może trochę się pohamuje:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 02.07.2011 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 firefox wszystko ładnie poprawia wiec ortografia to betka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel2210 02.07.2011 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 DO NUTKIoglądałem Twój dziennik budowy gratuluje postępów i wygląda na to ze budujemy bardzo podobne domy:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel2210 02.07.2011 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 no już poprawiam:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kimklb 02.07.2011 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 Dzięki kimklb. A co myślisz o wycenie wykończenia? Wiesz ja to jakaś optymistka niepoprawna jestem, bo przyjęłam 300 na wszystko:) i bez problemu by nam wyszło gdyby nie budynek gospodarczy, kt,óry trochę nam w kosztach miesza:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nutka_ 02.07.2011 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 DO NUTKI oglądałem Twój dziennik budowy gratuluje postępów i wygląda na to ze budujemy bardzo podobne domy:yes: Rzeczywiście, oglądnełam Twój projekt i są bardzo podobne - tylko u mnie podwójny garaż i jaskółki z dwóch stron na dachu (balkonów sie pozbyłam i nad wejściem robię daszek taki jak Twój a w jaskółkach okna zwykłe zamiast balkonowych). Nawet w środku są dość podobne. Fajny układ pomieszczeń po prostu:) - dobry wybór ! My chcemy już izolować fundament ale pogoda niestety w małopolsce była fatalna w tym tygodniu....deszcz i deszcz.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel2210 02.07.2011 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 ja chciał bym w 250tys się zamknąć ale dużo prac chce wykonać sam i tu szukam oszczędności, w tym jestem chyba lepszy niż w ortografii:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a.lina 02.07.2011 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 No ja początkowo przyjełam 350 tys., ale jak tak zaczęłam liczyć, to modlę się, żeby 400 stykło. W poniedziałek idę do banku po kredyt, więc chciałabym wiedzieć w miarę dokłądnie, ile mi trzeba... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kimklb 02.07.2011 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 My właśnie też byśmy się w takiej kwocie zmieścicli (250) tylko ten gospodarczy... ale dużo rzeczy przy wykończeniówce też będziemy robić sami (czyt. mąż)ale ja będę go wspierać hahahaha:)tylko niech już nam wybudują ten domek a potem .......DO ROBOTY:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kimklb 02.07.2011 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 A.LINKO kredytu lepiej wziąć więcej a jak nie wykorzystasz bank i tak naliczy Ci płatność od kwoty wykorzystanej, a nie przyznanej i będziesz spokojniejsza w czasie budowy:?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel2210 02.07.2011 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 Rzeczywiście, oglądnełam Twój projekt i są bardzo podobne - tylko u mnie podwójny garaż i jaskółki z dwóch stron na dachu (balkonów sie pozbyłam i nad wejściem robię daszek taki jak Twój a w jaskółkach okna zwykłe zamiast balkonowych). Nawet w środku są dość podobne. Fajny układ pomieszczeń po prostu:) - dobry wybór ! My chcemy już izolować fundament ale pogoda niestety w małopolsce była fatalna w tym tygodniu....deszcz i deszcz.... no ja zrezygnowałem z wcięcia w bryle domu na taras, przeniosłem skrytkę do pralni a na poddaszu mam prawie tak samo jak Ty tylko zrezygnowałem z pomieszczeń nad garażem, będzie tam strych... no widziałem w dzienniku ze zero prawie skończone:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 02.07.2011 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 A.lina sama składasz o kredyt czy przez dradcę? nam przez homebroker wyszła niższa rata (w KB aż o 180zł!!)my mamy 350tys na wszystko i będę się mocno planu trzymała. Z wykończeniówki jesteśmy w stanie jedynie pomalować i np panele na górze położyć czy gres w kotłowni i garażu, resztę robią fachowcy. Nie lubię glazury więc minimalizuję jej ilość i w łazienkach i w kuchni, zrezygnowałam z desek w całym domu na rzecz paneli (dechy MOŻE pójdą w salonie), kominek najprostszy bez żadnego płaszcza wodnego etc, podłogówka tam gdzie faktycznie się sprawdzi (kuchnia kawałeczkiem, łazienka i hall). Pewne wybory poczynione na etapie projektu czyli np pokrycie dachu, dach 2spadowy, tylko 2 okna dachowe, brak lukarn, brak piwnicy. Acha i jeszcze coś co wydaje mi się bardzo istotne - kasa na budowę jeśli jest z kredytu powinna być w ogóle na oddzielnym koncie a jeśli nie ma takiej opcji (np u nas bo jest na koncie na któe wpływa moj pensja) to przynajmniej powinna być monitowana, żeby widzieć rozchód rzeczywisty na budowę a ile na tzw pierdoły dnia codziennego. Ja każdy wydatek budowlany nawet rzędu 9zł zapisuję w programie komputerowym do prowadzenia budżetu i dzięki temu wiem ile a co idzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel2210 02.07.2011 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 no a ja bede mial balkon z przodu na dwoch filarach:yes:a jak koszty stanu zero? tek plus minus jesli moge wiedziec:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kimklb 02.07.2011 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 Pumpaluno masz rację w 100% co do tego oddzielnego konta na kredyt, mówiłam o tym mężowi przy pierwszej transzy nie posłuchał, ale przy drugiej obiecał już sam, że tak zrobi:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel2210 02.07.2011 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 My właśnie też byśmy się w takiej kwocie zmieścicli (250) tylko ten gospodarczy... ale dużo rzeczy przy wykończeniówce też będziemy robić sami (czyt. mąż) ale ja będę go wspierać hahahaha:) tylko niech już nam wybudują ten domek a potem .......DO ROBOTY:) moje założenie jest takie żeby tylko ściany i kominy murowali fachowcy a resztę samemu, bądź z pomocą rodziny... zobaczymy jak to będzie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kimklb 02.07.2011 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 A my jeszcze przy tynkach i wylewkach damy zarobić innym:) no i po części elekrtykowi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kimklb 02.07.2011 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 my jeszcze tylko przy tynkach i wylewkach damy zarobić innym:) i po części elektrykowi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel2210 02.07.2011 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 tynki i wylewki zrobię z rodzina a elektrykę brat za flasze położy:D ale jak wygram w totka to będzie firma:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kimklb 02.07.2011 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 no to masz szczęście, u nas nie ma takiej możliwości, ale później już sami będziemy walczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts