Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dla rozpoczynających budowę w połowie roku 2011 :)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 482
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

DO NUTKI

oglądałem Twój dziennik budowy gratuluje postępów i wygląda na to ze budujemy bardzo podobne domy:yes:

Rzeczywiście, oglądnełam Twój projekt i są bardzo podobne - tylko u mnie podwójny garaż i jaskółki z dwóch stron na dachu (balkonów sie pozbyłam i nad wejściem robię daszek taki jak Twój a w jaskółkach okna zwykłe zamiast balkonowych).

Nawet w środku są dość podobne. Fajny układ pomieszczeń po prostu:) - dobry wybór !

My chcemy już izolować fundament ale pogoda niestety w małopolsce była fatalna w tym tygodniu....deszcz i deszcz....

Rzeczywiście, oglądnełam Twój projekt i są bardzo podobne - tylko u mnie podwójny garaż i jaskółki z dwóch stron na dachu (balkonów sie pozbyłam i nad wejściem robię daszek taki jak Twój a w jaskółkach okna zwykłe zamiast balkonowych).

Nawet w środku są dość podobne. Fajny układ pomieszczeń po prostu:) - dobry wybór !

My chcemy już izolować fundament ale pogoda niestety w małopolsce była fatalna w tym tygodniu....deszcz i deszcz....

no ja zrezygnowałem z wcięcia w bryle domu na taras, przeniosłem skrytkę do pralni a na poddaszu mam prawie tak samo jak Ty tylko zrezygnowałem z pomieszczeń nad garażem, będzie tam strych...

no widziałem w dzienniku ze zero prawie skończone:yes:

A.lina sama składasz o kredyt czy przez dradcę? nam przez homebroker wyszła niższa rata (w KB aż o 180zł!!)

my mamy 350tys na wszystko i będę się mocno planu trzymała. Z wykończeniówki jesteśmy w stanie jedynie pomalować i np panele na górze położyć czy gres w kotłowni i garażu, resztę robią fachowcy. Nie lubię glazury więc minimalizuję jej ilość i w łazienkach i w kuchni, zrezygnowałam z desek w całym domu na rzecz paneli (dechy MOŻE pójdą w salonie), kominek najprostszy bez żadnego płaszcza wodnego etc, podłogówka tam gdzie faktycznie się sprawdzi (kuchnia kawałeczkiem, łazienka i hall). Pewne wybory poczynione na etapie projektu czyli np pokrycie dachu, dach 2spadowy, tylko 2 okna dachowe, brak lukarn, brak piwnicy.

Acha i jeszcze coś co wydaje mi się bardzo istotne - kasa na budowę jeśli jest z kredytu powinna być w ogóle na oddzielnym koncie a jeśli nie ma takiej opcji (np u nas bo jest na koncie na któe wpływa moj pensja) to przynajmniej powinna być monitowana, żeby widzieć rozchód rzeczywisty na budowę a ile na tzw pierdoły dnia codziennego. Ja każdy wydatek budowlany nawet rzędu 9zł zapisuję w programie komputerowym do prowadzenia budżetu i dzięki temu wiem ile a co idzie.

My właśnie też byśmy się w takiej kwocie zmieścicli (250) tylko ten gospodarczy... ale dużo rzeczy przy wykończeniówce też będziemy robić sami (czyt. mąż)

ale ja będę go wspierać hahahaha:)

tylko niech już nam wybudują ten domek a potem .......DO ROBOTY:)

moje założenie jest takie żeby tylko ściany i kominy murowali fachowcy a resztę samemu, bądź z pomocą rodziny... zobaczymy jak to będzie:)