Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dla rozpoczynających budowę w połowie roku 2011 :)

Recommended Posts

A.LINKO :) kredytu lepiej wziąć więcej a jak nie wykorzystasz bank i tak naliczy Ci płatność od kwoty wykorzystanej, a nie przyznanej i będziesz spokojniejsza w czasie budowy:?)

Dokładnie tak jest - o wiele łatwiej zadeklarować większy kredyt jeśli tylko jest zdolność i nie wykorzystać całego niż potem dobierać jak zabraknie.

Polecam tym którzy spełniają warunki kredyt rodzina na swoim - my taki wzieliśmy i bardzo sobie chwalimy dopłaty z Państwowej kasy:)

Dom musi mieć powierzchnie użytkową mniej niż 145 metrów no i nie można być właścicielem innej nieruchomości. Kredyt dostaliśmy przy zerowej prowizji.

• Odpowiedzi 482
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Paweł my na razie mamy część wz'ek które będziemy płacili po zalaniu płyty (np za beton, cement, materiały do hydrauliki)

z tych za któe mam już faktury

wywóz piachu 1,2tys (mieliśmy gdzie wywieźć, dość blisko w sumie, bez opłaty za utylizację)

zdjęcie humusu i wykopanie dołu pod fundamenty 1,6tys

bednarka i uchwyty do niej 650zł

bloczki fundamentowe 5484

dysperbit 115

geodeta wytyczenie 650zł

zwir 100zł

robocizna dla wykonawcy do tej pory 5tys

stal na zbrojenie fundamentu i jeszcze zostało na później 4314

wiem że jeszcze dojdzie zapłata za 6wywortek żwiru czy czegoś tam do zagęszczania (350zł każda) plus poszlo 22m3 betonu w ławy i teraz jeszcze chudzak będzie wylewany, cement i faktury za hydraulikę to coś ok 2tys

Paweł, koszty trudny temat:)

Przy stanie zero trudno jakoś zaoczędzić bo w Krakowie beton kosztuje ile kosztuje, koparka i drewno na szalunki też. Chyba że na robociźnie się komuś uda. No i oczywiście wielkośc domku jest ważna - u nas podwójny garaż też robi swoje:)

Koszty całego stanu zero (od tyczenia budynku przez geodetę do końca stanu zero) około 40 tyś. Plus minus 1 tyś zł.

W tej kwocie są oczywiście beton (poszło sporo - ponad 40 kubików bo ławy były głębokie+fundament), deski na szalunki, praca koparki, rury kanalizacyjne, stal na zbrojenie, styrodur, folia kubełkowa, wszystko inne co na izolacje i robocizna 10 tyś.

A.lina my wzięliśmy kredyt w ING, możliwość wcześniejszej spłaty (jak tylko będzie można się przeprowadzić sprzedajemy mieszkanie i nadpłacamy kredyt) no i kolejne transze wypłacane na podstawie zdjęć, nie żądają faktur.

a no i budujemy w woj podlaskim.

Hej Pumpaluna - wiele banków nie żada faktur (np PKO SA, PKO BP czy BZWBK i Nordea) - opierają się na kosztowrysach sporządzonych przez samych inwestorów lub Kieronika Budowy. Potem faktycznie zdjęcia albo wizyta kontrolna (czasem płatna, czasem nie - zalezy od banku)

Edytowane przez Nutka_

jak zrobię stan zero to napisze koszta...jak narazie to tak:

zdjęcie humusu-200pln

bloczki fundamentowe 600szt 1410zl, będę musiał jeszcze dokupić trochę...

żwir 180

cement 1,4 t525zl

geodeta ugadany na 500

beton na lawy około 4000

stal na cały dom 5000

reszta będzie w dzienniku jak zacznę budowę i go założę:D

tego też się boję:)

chociaż i sam kredyt przyprawia mnie o siwe włosy

Ja się trochę martwię o dach:((

Wpisałam na niego w kosztorysie 45 tysięcy a nie wiem czy nie będzie więcej.

Dachówkę (piękną:) ) wycenili mi na 12 tysięcy

ale do tego drewno - pewnie koło 7 tysięcy? Nie wiem na pewno, deski na szalunki kosztowaly 5 tyś

do tego te wszystkie folie, rynny

Oczywiście robocizna (u nas za cały dach od początku do końca 15 tyś)

Do tego 4 okna dachowe - wstępnie sprawdzałam ceny i wyjdzie 5 - 6 tysięcy jeśli takie fajne będziemy chcieli wstawić

No i jeszcze cegła kinkierowa na kominy....sporo tego nie myślicie?

Więc o mury się nie boje, ale o dach już bardziej.

No a co do wykończeniówki to wiecie - ja zakładam że totalnie wszystkiego od początku się nie zrobi....też ze względu na czas. Na początek chcemy dół wykończyc a górna łazienka i reszta to później:)

my patrzyliśmy głównie jednak pod kątem możliwości wcześniejszej spłaty, do pko sa mam awersję więc nawet ich pod uwagę nie brałam ;)

teraz pewnie się coś w ofertach pozmieniało, w kwietniu najlepszą ofertę mieli KB, ING, DB, BNP Paribas

To ciągle się zmienia. Trzeba sprawdzać dokładnie oferty i przez pośredników i bezpośrednio w bankach. To całkiem ciężka praca:)

My wybraliśmy PKO BP nie z sentymentu tylko poprostu dali najlepszą ofertę.

Rozważaliśmy też kredyt w CHF, częśc ekspertów teraz go poleca jak kurs bije rekordy...ale ostatecznie nie chciałam mieć ryzyka walutowego no i trafiła się ta rodzina na swoim która dała i ta niższą ratę.

Chyba nieźle teraz stoi tez oferta w MIlenium i w GetinBanku. Warto się przejść i sprawdzić wszystko:)

ja chciałabym zrobić wszystko przed wprowadzeniem bo potem to już wiem, że sił brakuje i do pewnych niedociągnięć człowiek się po prostu przyzwyczaja

co do dachu koszt faktycznie kolosalny, my dachówkę już mamy załaconą ok 16 tys, drzewo zamówione 17tys, do tego również 4 oka dachowe upieram się na Veluxa i na pewno będą one

a my znowu chcemy wykończyć wszystko, tak żeby się za rok wprowadzić już każdy do swojego pokoju

w tym mieszkaniu nie wykończyliśmy wszystkiego od razu i o zgrozo tak już zostało, nigdy więcej! mogę nie kupić super lampy (wzdycham do jednej za 1450zł ale wiem że jest poza nszym zasięgiem i zostanie marzeniem) tylko jakąś zwykłą kurzołapkę z ikei

Nutka my za blachodachówkę plannja royal już z całą obróbką mamy 12,5tys, 2okna+kolnierze+ wylaz 3tys, robocizna 6,5tys więc to dość określona kwota już. Braliśmy cały kosztorys jeszcze nim do banku o kredyt złożyliśmy.