gral71 17.05.2011 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 witam, czy ktoś może zrobił coś takiego ?dobudowuję właśnie taras 5 x 4 , na razie postawiłem bloczki , materiał na taras już jest ale nie ma jeszcze decyzji - jaki dach ?na domku na razie jest papa,do celowo miały być gonty ale teraz jest nowy pomysł chcę wypróbować na dachu tarasu matę bambusową.pomysł jest taki;na konstrukcję płyta osb 10 mm,na płytę mata bambusowa -łupany albo tyczki,matę 5 x 1,5 potnę na pół-odcinki 0,75 cm ułożę na zakładkę. przecieki ? może ułożyć coś na łączenia osb ? ale co ? może gruba folia..od spodu dla lepszego efektu też mata ale tylko między krokwiami. jeśli efekt będzie zadowalający to pokryję tak dach domku drewnianego no chyba że pomysł jest chybiony , może ma ktoś za sobą podobne próby,doświadczenia ? warto ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niureczka 24.05.2011 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 hej, pomysł wydaje się dobry ale czy ta mata na płycie nie zepsuje się szybko pod wpływem deszczu, śniegu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gral71 01.06.2011 07:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 Nie obawiam się o bambus -jest trwały ale płyta osb to chyba nie najlepszy pomysł,chociaż nadal tego nie wykluczam. bo jeśli położę dwie warstwy osb 10 mm z dużymi zakładkami , zabezpieczę -pomaluję to jakimś środkiem , dodatkowo na łączeniach przykleję jakąś taśmę lub inne ustrojstwo do uszczelnienia łączeń to może może... i plan b zamiast osb przeźroczysta płyta pcv trapez lub fala - taki świetlik ale na całym dachu a na to bambus ! bambus będzie widoczny również od dołu(pcv przeźroczyste) stan na dziś -konstrukcja stoi nadal nie ma decyzji co pod bambus kilka fotek ; 1.bambus na dachu 2.płyta trapezowa na której chcę zamocować bambus 3. nasz taras dziś,przed położeniem dachu jaka opcja lepsza ?? dwie warstwy osb czy płyta pcv ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niureczka 01.06.2011 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 Ja to żadnym znawcą nie jestem ale ciekawi mnie temat bo sama już myślałam jak u siebie zrobić zadaszenie. No więc wg mnie lepsza jest płyta PCV bo jest lżejsza niż OSB, łatwiej będzie położyć ją na zakładkę, nie trzeba bawić się w impregnowanie i zabezpieczenia przed przemakaniem, da lekki prześwit. Oprócz tego osb pasuje czymś przykryć od dołu bo będzie przydko wyglądać, pcv można zostawić tylko z bambusem na górze. U siebie myślałam zrobić z płyty pcv i od spodu przykręcić jakąś zasłonę przed słońcem. ciekawe jak to u ciebie będzie wyglądało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts