Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dach z maty bambusowej na tarasie

gral71

Recommended Posts

witam,

czy ktoś może zrobił coś takiego ?

dobudowuję właśnie taras 5 x 4 , na razie postawiłem bloczki , materiał na taras już jest ale nie ma jeszcze decyzji - jaki dach ?

na domku na razie jest papa,do celowo miały być gonty ale teraz jest nowy pomysł

chcę wypróbować na dachu tarasu matę bambusową.

pomysł jest taki;na konstrukcję płyta osb 10 mm,na płytę mata bambusowa -łupany albo tyczki,matę 5 x 1,5 potnę na pół-odcinki 0,75 cm ułożę na zakładkę.

przecieki ? może ułożyć coś na łączenia osb ? ale co ? może gruba folia..

od spodu dla lepszego efektu też mata ale tylko między krokwiami.

jeśli efekt będzie zadowalający to pokryję tak dach domku drewnianego

no chyba że pomysł jest chybiony , może ma ktoś za sobą podobne próby,doświadczenia ? warto ?

Nie obawiam się o bambus -jest trwały ale płyta osb to chyba nie najlepszy pomysł,chociaż nadal tego nie wykluczam.

bo jeśli położę dwie warstwy osb 10 mm z dużymi zakładkami , zabezpieczę -pomaluję to jakimś środkiem , dodatkowo na łączeniach przykleję jakąś taśmę lub inne ustrojstwo do uszczelnienia łączeń to może może...

i plan b

zamiast osb przeźroczysta płyta pcv trapez lub fala - taki świetlik ale na całym dachu a na to bambus ! bambus będzie widoczny również od dołu(pcv przeźroczyste)

stan na dziś -konstrukcja stoi nadal nie ma decyzji co pod bambus

kilka fotek ; 1.bambus na dachu

2.płyta trapezowa na której chcę zamocować bambus

3. nasz taras dziś,przed położeniem dachu

jaka opcja lepsza ?? dwie warstwy osb czy płyta pcv ?

dach bambus 2.jpg

trapez pod bambus.jpg

IMGP2194.JPG

Ja to żadnym znawcą nie jestem ale ciekawi mnie temat bo sama już myślałam jak u siebie zrobić zadaszenie.

No więc wg mnie lepsza jest płyta PCV bo jest lżejsza niż OSB, łatwiej będzie położyć ją na zakładkę, nie trzeba bawić się w impregnowanie i zabezpieczenia przed przemakaniem, da lekki prześwit. Oprócz tego osb pasuje czymś przykryć od dołu bo będzie przydko wyglądać, pcv można zostawić tylko z bambusem na górze.

U siebie myślałam zrobić z płyty pcv i od spodu przykręcić jakąś zasłonę przed słońcem.

ciekawe jak to u ciebie będzie wyglądało :)