marcin-r 17.05.2011 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 położyłem kable elektryczne w domu wyprowadzone światło na taras i przed wejście wyprowadzone gniazdo 230v na zew. położyłem kable alarmu położyłem LAN położyłem TV-SAT przygotowałem kable pod domofon co jeszcze powinienem położyć/przygotować by potem nie narzekać na samego siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 17.05.2011 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 wyprowadzone gniazdo 230v na zew. Oczywiście przewód leci od skrzynki do gniazda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matilde1 17.05.2011 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 Ja mam jeszcze kable do głośników, chyba że masz to w tv-sat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klub_AA 17.05.2011 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 a moze odgromówka i uziemienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 17.05.2011 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 a gdzie sterowanie roletami, zasilanie klimy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin-r 17.05.2011 12:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 (edytowane) a moze odgromówka i uziemienie to faktycznie można by zrobić - jest w planach głośników i rolet nie przewiduje co do klimy może doprowadzić kabel i jak starczy kasy zrobić ... Edytowane 17 Maja 2011 przez marcin-r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 17.05.2011 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 co do klimy może doprowadzić kabel i jak starczy kasy zrobić ... Przecież na razie mowa jest wyłącznie o kablach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mocol 17.05.2011 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 Jeszcze brama wjazdowa, oświetlenie do choinki no siła.A z tym LANem - że tak zapytam - to po co? Radio jest zdecydowanie wygodniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 17.05.2011 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 (edytowane) Radio jest zdecydowanie wygodniejsze. Co nie oznacza lepsze. Poza tym większość urządzeń ma już LAN, a nie ma wifi. Chcesz zobaczyć ile warte jest wifi, to spróbuj przerzucić dane z jednego kompa na drugi najlepiej kilka/ kilkanaście giga. Kable kładziesz na 10-15 lat. Edytowane 17 Maja 2011 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 17.05.2011 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 A z tym LANem - że tak zapytam - to po co? Radio jest zdecydowanie wygodniejsze. Do czego wygodniejsze? Do laptopa i wszelkich przenosiek zgoda, ale chyba do niczego więcej. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 18.05.2011 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 jestem na tym samym etapie - są takie wątki na forum - znajdziesz dużo info Zrób sobie jak już ktoś wcześniej napisał przygotówkę, pod zasilanie bram. Ja wkułem dużą kwadratową puszkę przy drzwiach garażowych i w niej jest siła, kiedyś z tej puszki zasilę sobie coś na zewnątrz. Jakie planujesz ogrzewanie? Może wyprowadź kabelek do centralki do sterowania piecem...? Podciągnąłeś sobie kabel UTP lub peszel do TV? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 19.05.2011 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 Jeżeli w ogrodzie będą latarnie, to dobrze jest zasilić je oddzielnym obwodem przez wyłącznik, należy też pomyśleć o punkcie styku linii telefonicznej (neostrada, netia itp.) z siecią LAN , no i słynna skrętka do splitterów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 19.05.2011 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 Skrętkę to po prostu połóż do każdego miejsca, w którym spodziewasz się, że może być telewizor, komputer, czy cokolwiek multimedialnego. A najlepiej po dwie skrętki. A czy potem je wykorzystasz do LANu, do splitterów, czy do samego rozprowadzenia sygnału TV, który co prawda wciąż wymaga koncentryka, ale mam wrażenie, że to już bardzo niedługo się zmieni - to już będziesz się przy samych urządzeniach zastanawiał, przewody w ścianach zostaną uniwersalne. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tysonq 22.05.2011 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2011 wychodzi na to, że koledzy wszystko już wymienili, chociaż ja jeszcze wypuściłem dodatkowy kabel na oddzielnym układzie ze stycznikiem do podgrzewania schodów wejściowych Gniazdka/o na suficie w garażu do napędu + dodatkowy kabel (fachowcy mówią, że wystarczy 2x0,5 ale ja położyłem 2x1) do sterowania włącz/wyłącz. Zrobiłem też takie przelotki na przyszłość: do satelity (żeby później nie rzeźbić w styropianie i nie dawać białych rynienek; w salonie od wiszącego TV w dół, żeby kiedy nie było widać kabli do DVD, bądź dekodera który będzie stał na komodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawlo111 22.05.2011 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2011 Skrętkę to po prostu połóż do każdego miejsca, w którym spodziewasz się, że może być telewizor, komputer, czy cokolwiek multimedialnego. A najlepiej po dwie skrętki. A czy potem je wykorzystasz do LANu, do splitterów, czy do samego rozprowadzenia sygnału TV, który co prawda wciąż wymaga koncentryka, ale mam wrażenie, że to już bardzo niedługo się zmieni - to już będziesz się przy samych urządzeniach zastanawiał, przewody w ścianach zostaną uniwersalne. J. A jak braknie kasy to chociaż kable ułożyć i zakończyć zaślepkami w puszce po dwie skrętki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oscylot 16.06.2011 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 instalacja dzwonka do drzwi, poprowadz jeszcze kabel od bramy do wlacznika (sterownie otwieraniem bramy z domu nie szukajac pilota), oczywiscie sila w kuchni i sila w gospodarczym czy tam garazu czy w piwnicy, uziom (szyna wyrownawcza), oswietlenie strychu jesli posiadasz i gniazdko tez by sie tam przydalo, gniazdka na balkonach i tarasie (jesli ktos lubi swiatelka na barierkach, oczywiscie wlaczane w pokoju przelacznikiem), oświetloenie wejscia, lan w sypialniach i w salonie, wi fi sobie zrob przy suficie gdzies z centralnym miejscu domu czyli doprowadzasz lan i zasilanie gdzies pod sufitem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 16.06.2011 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 wi fi sobie zrob przy suficie gdzies z centralnym miejscu domu czyli doprowadzasz lan i zasilanie gdzies pod sufitem. Po co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 16.06.2011 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 Popieram rozwiązanie z Wi-Fi Lanem po środku domu pod sufitem. Ostatnio miałem naoczny przypadek w Rybniku (MEA z tego forum), gdzie mega-super-hiper-router nie potrafił się przebić przez zbrojone stropy (z poddasza do piwnicy i wice-wersa). Temat mnie nie dotyczył, przypadkiem byłem świadkiem testów prędkości. Mina zbaraniałego wszystko-wiedzącego informatyka-sieciowca była bezcenna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 17.06.2011 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 (edytowane) Ostatnio miałem naoczny przypadek w Rybniku (MEA z tego forum), gdzie mega-super-hiper-router Nie znam takiego modelu nie potrafił się przebić przez zbrojone stropy (z poddasza do piwnicy i wice-wersa). nic dziwnego skoro budynek miał 20 pięter. Pierwsze słyszę, aby 1,5m powietrza miało jakiekolwiek znaczenie. Mina zbaraniałego wszystko-wiedzącego informatyka-sieciowca była bezcenna Widocznie obaj dysponujecie podobną wiedzą. Edytowane 17 Czerwca 2011 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts