Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja elektryczna - o czym jeszcze zapomniałem....

Recommended Posts

położyłem kable elektryczne w domu

wyprowadzone światło na taras i przed wejście

wyprowadzone gniazdo 230v na zew.

położyłem kable alarmu

położyłem LAN

położyłem TV-SAT

przygotowałem kable pod domofon

co jeszcze powinienem położyć/przygotować by potem nie narzekać na samego siebie :)

Radio jest zdecydowanie wygodniejsze.

Co nie oznacza lepsze.

Poza tym większość urządzeń ma już LAN, a nie ma wifi.

Chcesz zobaczyć ile warte jest wifi, to spróbuj przerzucić dane z jednego kompa na drugi najlepiej kilka/ kilkanaście giga.

Kable kładziesz na 10-15 lat.

Edytowane przez dendrytus

jestem na tym samym etapie - są takie wątki na forum - znajdziesz dużo info :)

Zrób sobie jak już ktoś wcześniej napisał przygotówkę, pod zasilanie bram. Ja wkułem dużą kwadratową puszkę przy drzwiach garażowych i w niej jest siła, kiedyś z tej puszki zasilę sobie coś na zewnątrz.

Jakie planujesz ogrzewanie? Może wyprowadź kabelek do centralki do sterowania piecem...? Podciągnąłeś sobie kabel UTP lub peszel do TV?

Skrętkę to po prostu połóż do każdego miejsca, w którym spodziewasz się, że może być telewizor, komputer, czy cokolwiek multimedialnego. A najlepiej po dwie skrętki. A czy potem je wykorzystasz do LANu, do splitterów, czy do samego rozprowadzenia sygnału TV, który co prawda wciąż wymaga koncentryka, ale mam wrażenie, że to już bardzo niedługo się zmieni - to już będziesz się przy samych urządzeniach zastanawiał, przewody w ścianach zostaną uniwersalne.

J.

wychodzi na to, że koledzy wszystko już wymienili, chociaż ja jeszcze wypuściłem dodatkowy kabel na oddzielnym układzie ze stycznikiem do podgrzewania schodów wejściowych :)

Gniazdka/o na suficie w garażu do napędu + dodatkowy kabel (fachowcy mówią, że wystarczy 2x0,5 ale ja położyłem 2x1) do sterowania włącz/wyłącz.

Zrobiłem też takie przelotki na przyszłość: do satelity (żeby później nie rzeźbić w styropianie i nie dawać białych rynienek; w salonie od wiszącego TV w dół, żeby kiedy nie było widać kabli do DVD, bądź dekodera który będzie stał na komodzie.

Skrętkę to po prostu połóż do każdego miejsca, w którym spodziewasz się, że może być telewizor, komputer, czy cokolwiek multimedialnego. A najlepiej po dwie skrętki. A czy potem je wykorzystasz do LANu, do splitterów, czy do samego rozprowadzenia sygnału TV, który co prawda wciąż wymaga koncentryka, ale mam wrażenie, że to już bardzo niedługo się zmieni - to już będziesz się przy samych urządzeniach zastanawiał, przewody w ścianach zostaną uniwersalne.

J.

A jak braknie kasy to chociaż kable ułożyć i zakończyć zaślepkami w puszce po dwie skrętki

• 4 weeks później...
instalacja dzwonka do drzwi, poprowadz jeszcze kabel od bramy do wlacznika (sterownie otwieraniem bramy z domu nie szukajac pilota), oczywiscie sila w kuchni i sila w gospodarczym czy tam garazu czy w piwnicy, uziom (szyna wyrownawcza), oswietlenie strychu jesli posiadasz i gniazdko tez by sie tam przydalo, gniazdka na balkonach i tarasie (jesli ktos lubi swiatelka na barierkach, oczywiscie wlaczane w pokoju przelacznikiem), oświetloenie wejscia, lan w sypialniach i w salonie, wi fi sobie zrob przy suficie gdzies z centralnym miejscu domu czyli doprowadzasz lan i zasilanie gdzies pod sufitem.

Popieram rozwiązanie z Wi-Fi Lanem po środku domu pod sufitem.

Ostatnio miałem naoczny przypadek w Rybniku (MEA z tego forum), gdzie mega-super-hiper-router nie potrafił się przebić przez zbrojone stropy (z poddasza do piwnicy i wice-wersa).

Temat mnie nie dotyczył, przypadkiem byłem świadkiem testów prędkości.

Mina zbaraniałego wszystko-wiedzącego informatyka-sieciowca była bezcenna ;)

Ostatnio miałem naoczny przypadek w Rybniku (MEA z tego forum), gdzie mega-super-hiper-router

Nie znam takiego modelu

nie potrafił się przebić przez zbrojone stropy (z poddasza do piwnicy i wice-wersa).

nic dziwnego skoro budynek miał 20 pięter.

Pierwsze słyszę, aby 1,5m powietrza miało jakiekolwiek znaczenie.

Mina zbaraniałego wszystko-wiedzącego informatyka-sieciowca była bezcenna ;)

Widocznie obaj dysponujecie podobną wiedzą.

Edytowane przez dendrytus