TlumaczRosyjskiego 17.05.2011 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 (edytowane) Witam,Jeśli jestem zameldowany w domu rodziców i chcę dobudować sobie piętro, to czy to wystarczy by mieć @prawo dysponowania nieruchomością na cele budowlane@ wymagane do uzyskania pozwolenia na budowę, czy rodzice muszą mnie wpisać do jako współwłaściciela (może ktoś orientuje się jakie są koszta). Na te cele będę brał kredyt, więc rodzice nie mogą być inwestorami. Będę wdzięczny za radę.Pozdrawiam,Konstantyps czy kwalifikuje się na coś takiego jak:Ograniczone prawami rzeczowymi są: użytkowanie, służebność, zastaw, własnościowe spółdzielcze prawo do lokalu mieszkaniowego, spółdzielcze prawo do lokalu użytkowego, prawo do domu jednorodzinnego w spółdzielni mieszkaniowej, hipoteka. Użytkowanie polega na korzystaniu z rzeczy stanowiącej własność innej osoby. Użytkownik ma prawo do używania rzeczy oraz pobierania z niej pożytków, ale podlega ograniczeniu w zakresie uprawnień jako osoba fizyczna, albowiem obowiązany jest zachować substancję oraz dotychczasowe przeznaczenie rzeczy. Z tego wywodzi się orzecznictwo o zakazie wznoszenia bez zgody właściciela rzeczy (nieruchomości) na użytkowanym gruncie nowych budynków, z tym, że nie dotyczy to wzniesienia budynku na miejscu budynku nie nadającego się do użytku, jeśli budynek ten jest niezbędny do dalszego korzystania przez użytkownika z nieruchomości.5. Stosunek zobowiązaniowy wynika z umowy, najczęściej dzierżawy lub najmu. Zawarcie umowy nie wymaga zachowania szczególnej formy np. aktu notarialnego. Umowa taka musi natomiast przewidywać w każdym wypadku uprawnienie do wykonywania robót i obiektów budowlanych. Bez zgody wynajmującego nie wolno najemcy czynić w rzeczy najętej zmian sprzecznych z umową lub z przeznaczeniem rzeczy, identyczny wymóg dotyczy dzierżawy. Czy w takim przypadku mogę określić swoje prawo jako Stosunek zobowiązaniowy lub użytkowanie, a rodzice (jako właściciele) tylko wyrażą zgodę na nadbudowę? Edytowane 17 Maja 2011 przez TlumaczRosyjskiego Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/157303-zameldowany-w-domu-rodzic%C3%B3w-a-pozwolenie-na-budow%C4%99/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts