Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak ukryć taką rurę?

Niureczka

Recommended Posts

Witam,

Mam w domu w korytarzu taką okropną rurę od gazu zamontowaną pod sufitem. Chciałabym ją jakoś ukryć ale nie mam pomysłu jak. Podwieszany sufit na całości nie wchodzi w rachubę ponieważ jest już zamontowana szafa do samego sufitu. Planowaliśmy na początku ukryć ją pod taką belką styropianową ale teraz nie pasuje mi ona do wystroju wnętrza. Powiedziałabym, że dom jest utrzymanyw stylu tradycyjnym, na pewno nie w nowoczesnym.

Będę wdzięczna za każdą sugestię. Mam w planach przemalować korytarz na kolor jaki jest w salonie- żółty ale najpierw chciałabym zrobić konieczne poprawki. Załączam zdjęcia korytarza.

http://images45.fotosik.pl/871/b36a27745d61c1b9m.jpg

http://images47.fotosik.pl/870/772575acb78d564fm.jpg

http://images50.fotosik.pl/870/733d98a983bf0811m.jpg

Pozdrawiam,

Niureczka

Hmm... Z tego co wiem, to rur gazowych wewnątrz budynków prawo zabrania zakrywać, niezależnie od tego, z czego one są wykonane. Faktem, że przebieg tej rury jest całkowicie nieprzemyślany. Lepiej było by to puścić gdzieś w narożnikach. Teraz można to tylko zakryć tak, aby w każdej chwili można się było do tego dostać, więc jakieś korytko PCV, lub lekka zabudowa z GK (wyglądało by jak podciąg - aczkolwiek też to jest dyskusyjne).

Edit: prowadzenie rur gazowych wewnątrz budynków mieszkalnych uregulowane jest tu:

ROZPORZĄDZENIE

MINISTRA INFRASTRUKTURY

z dnia 12 kwietnia 2002 r.

w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich

usytuowanie.

§ 165. pkt 2.

Przewody instalacji gazowych w piwnicach i suterenach należy prowadziç na powierzchni ścian lub pod stropem, natomiast na pozostałych kondygnacjach nadziemnych dopuszcza się prowadzenie ich także w bruzdach osłoniętych nieuszczelnionymi ekranami lub wypełnionych — po uprzednim wykonaniu próby szczelności instalacji — łatwo usuwalną masą tynkarską, niepowodującą korozji przewodów. Wypełnianie bruzd, w których są prowadzone przewody z rur miedzianych, jest zabronione.

Także myślę, że lekka zabudowa GK by przeszła pod warunkiem zrobienia otworków wentylacyjnych co jakiś czas. No i o ile nie jest to rura miedziana, a z fotki wynika, że to stalówka łączona spawem. Edytowane przez Martinezio
dodanie podstawy prawnej

Profile UD do sufitu wzdłuż rury, do UD przykręcić lub przynitować krótkie odcinki pionowe co ok. 60cm z profili UD i do nich kolejne UD wzdłuż rury złączone co jakiś czas poprzeczkami (można na wkręty pchełki, lub nity). Po zapłytowaniu powycinać w pionowych kawałkach otwory Fi 6cm w których można obsadzić małe, okrągłe kratki wentylacyjne. Całość zaspoinować, przeszlifować i pomalować na biało. Najlepiej zrobić to tak, aby przekrój konstrukcji był kwadratowy. Będzie wyglądało jak podciąg na suficie i nie będzie szpeciło.

Oświetlenia w to raczej bym nie montował, bo w ww. rozporządzeniu jest też napisane, że rury gazowe muszą przebiegać min. 0,5m od przewodów instalacyjnych. Poza tym trzeba by stosować oprawy gazoszczelne, a to skórka nie warta wyprawki.

Dzięki Martinezio za odpowiedź. Muszę to teraz przekazać mężowi do przemyślenia i wykonania. A jak myślisz wystarczy tylko jeden profil wzdłuż rury czy puścić też taki ddrugi po drugiej stronie lampy? Pierwotnie mieliśmy zrobić 2 belki imitujące drewno po obu stronach lampy dlatego też puściliśmy tą rurę w tym miejscu. Jednak powinniśmy w innym miejscu.

Emm... Jakiej lampy? Tu chodzi tylko o zasłonięcie samej rury, a nie tworzenie całego sufitu podwieszanego ;) Taka konstrukcja o wymiarach powiedzmy 20cm x 20cm wokół rury. Faktycznie można by to obudować drewnem robiąc taką sztuczną belkę. Tylko trzeba by to zrobić ze smakiem, bo wnętrze jest stylizowane bardziej nowocześnie, a belki drewniane są bardziej do wnętrz rustykalnych ;)

Nowocześnie, czyli gładkie ściany, jednolite i pastelowe kolory, prostota i minimalizm. Dodatki typu kinkiet wcale nie muszą świadczyć o rustykalności pomieszczenia ;) Raczej (przynajmniej dla mnie) zrobienie np. tynków strukturalnych, przecierek, sporo dodatków typu serwereczki koronkowe, podłoga a'la deska, itd. sprawiło by wrażenie rustykalności, wobec czego dobrym rozwiązaniem było by zrobienie tej zabudowy w drewnie.

Teraz pozostaje albo rura na wierzchu, albo zabudowanie ją GK z wentylacją.

Wow, nie wiedziałam, że aż taka dyskusją będzie na temat wystroju mojego korytarza. Moim zdaniem nie jest to ani styl rustykalny ani nowoczesny, raczej coś pomiędzy.

Tak patrzyłam na tą rurę i wymyśliłam żeby zrobić sufit podwieszany na środku, tzn zakrywając rurę dać ściankę boczną pod kątem i przedłużyć profil G-K smetrycznie aż na drugą stronę lampy i tam bok też pod skosem. W przekroju będzie to trapez. Dodam zdjęcie, które może lepiej zobrazuje co mam na myśli. Co wy na to? Będzie to jakoś wyglądało?

http://images37.fotosik.pl/834/bfede60b03432f36m.jpg