Niureczka 17.05.2011 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 Witam,Mam w domu w korytarzu taką okropną rurę od gazu zamontowaną pod sufitem. Chciałabym ją jakoś ukryć ale nie mam pomysłu jak. Podwieszany sufit na całości nie wchodzi w rachubę ponieważ jest już zamontowana szafa do samego sufitu. Planowaliśmy na początku ukryć ją pod taką belką styropianową ale teraz nie pasuje mi ona do wystroju wnętrza. Powiedziałabym, że dom jest utrzymanyw stylu tradycyjnym, na pewno nie w nowoczesnym.Będę wdzięczna za każdą sugestię. Mam w planach przemalować korytarz na kolor jaki jest w salonie- żółty ale najpierw chciałabym zrobić konieczne poprawki. Załączam zdjęcia korytarza. http://images45.fotosik.pl/871/b36a27745d61c1b9m.jpghttp://images47.fotosik.pl/870/772575acb78d564fm.jpghttp://images50.fotosik.pl/870/733d98a983bf0811m.jpg Pozdrawiam,Niureczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellaj 18.05.2011 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 Mam taka sama w rogu, pod sufitem. Brat zakryl plastikowym korytkiem, ja tez chyba tak zrobie.Nie bardzo niby mozna zakrywac rury gazowe, ale jak zawor jest na zewnatrz, mam na mysli nie zakryty, to nie powinno byc problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niureczka 19.05.2011 07:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 U mnie można tą rurę zakryć bo jest z czegoś tam zrobiona. Gdybyśmy wiedzieli wcześniej, że są takie rury do wpuszczenia w ścianę to na pewno teraz nie byłoby jej podsufitem. No ale teraz jest już za późno i trzeba ją jakoś zakamuflować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 19.05.2011 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 (edytowane) Hmm... Z tego co wiem, to rur gazowych wewnątrz budynków prawo zabrania zakrywać, niezależnie od tego, z czego one są wykonane. Faktem, że przebieg tej rury jest całkowicie nieprzemyślany. Lepiej było by to puścić gdzieś w narożnikach. Teraz można to tylko zakryć tak, aby w każdej chwili można się było do tego dostać, więc jakieś korytko PCV, lub lekka zabudowa z GK (wyglądało by jak podciąg - aczkolwiek też to jest dyskusyjne). Edit: prowadzenie rur gazowych wewnątrz budynków mieszkalnych uregulowane jest tu: ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. § 165. pkt 2. Przewody instalacji gazowych w piwnicach i suterenach należy prowadziç na powierzchni ścian lub pod stropem, natomiast na pozostałych kondygnacjach nadziemnych dopuszcza się prowadzenie ich także w bruzdach osłoniętych nieuszczelnionymi ekranami lub wypełnionych — po uprzednim wykonaniu próby szczelności instalacji — łatwo usuwalną masą tynkarską, niepowodującą korozji przewodów. Wypełnianie bruzd, w których są prowadzone przewody z rur miedzianych, jest zabronione.Także myślę, że lekka zabudowa GK by przeszła pod warunkiem zrobienia otworków wentylacyjnych co jakiś czas. No i o ile nie jest to rura miedziana, a z fotki wynika, że to stalówka łączona spawem. Edytowane 19 Maja 2011 przez Martinezio dodanie podstawy prawnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grave 19.05.2011 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 u mnie rura schowana jest bez otworków.. tylko raz sprawdzający kręcił nosem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niureczka 19.05.2011 12:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 No to wydaje mi sie ze musze wymyslic jak zamontowac płyte G-K aby zakryc tą rurkę na środku sufitu, może jakiś skosik zrobić? kurcze, małe światełka sufitowe tam nie pasują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 19.05.2011 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 Profile UD do sufitu wzdłuż rury, do UD przykręcić lub przynitować krótkie odcinki pionowe co ok. 60cm z profili UD i do nich kolejne UD wzdłuż rury złączone co jakiś czas poprzeczkami (można na wkręty pchełki, lub nity). Po zapłytowaniu powycinać w pionowych kawałkach otwory Fi 6cm w których można obsadzić małe, okrągłe kratki wentylacyjne. Całość zaspoinować, przeszlifować i pomalować na biało. Najlepiej zrobić to tak, aby przekrój konstrukcji był kwadratowy. Będzie wyglądało jak podciąg na suficie i nie będzie szpeciło.Oświetlenia w to raczej bym nie montował, bo w ww. rozporządzeniu jest też napisane, że rury gazowe muszą przebiegać min. 0,5m od przewodów instalacyjnych. Poza tym trzeba by stosować oprawy gazoszczelne, a to skórka nie warta wyprawki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niureczka 19.05.2011 13:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 Dzięki Martinezio za odpowiedź. Muszę to teraz przekazać mężowi do przemyślenia i wykonania. A jak myślisz wystarczy tylko jeden profil wzdłuż rury czy puścić też taki ddrugi po drugiej stronie lampy? Pierwotnie mieliśmy zrobić 2 belki imitujące drewno po obu stronach lampy dlatego też puściliśmy tą rurę w tym miejscu. Jednak powinniśmy w innym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 19.05.2011 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 Emm... Jakiej lampy? Tu chodzi tylko o zasłonięcie samej rury, a nie tworzenie całego sufitu podwieszanego Taka konstrukcja o wymiarach powiedzmy 20cm x 20cm wokół rury. Faktycznie można by to obudować drewnem robiąc taką sztuczną belkę. Tylko trzeba by to zrobić ze smakiem, bo wnętrze jest stylizowane bardziej nowocześnie, a belki drewniane są bardziej do wnętrz rustykalnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blondynka_z_taczka 19.05.2011 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 Jeśli nie można jej zakryć, to może ją uwydatnić? np. pomalować ściany na dwa różne kontrastujące kolory i pomalować sufit innym kolorem a resztę ścian drugim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niureczka 20.05.2011 13:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2011 hmm, ciekawy pomysł ale chyba wolałabym ją zakryć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KamillaDeMon 21.05.2011 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2011 (edytowane) A nie można zabudować regipsem i zrobić tam dodatkowo oświetlenie LED? Tak w ogóle - Martinezio, piszesz, że wnętrze jest stylizowane nowocześnie. Jak słowo daję... szafa i ten kinkiet nie świadczą o tym Edytowane 21 Maja 2011 przez KamillaDeMon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 23.05.2011 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 Nowocześnie, czyli gładkie ściany, jednolite i pastelowe kolory, prostota i minimalizm. Dodatki typu kinkiet wcale nie muszą świadczyć o rustykalności pomieszczenia Raczej (przynajmniej dla mnie) zrobienie np. tynków strukturalnych, przecierek, sporo dodatków typu serwereczki koronkowe, podłoga a'la deska, itd. sprawiło by wrażenie rustykalności, wobec czego dobrym rozwiązaniem było by zrobienie tej zabudowy w drewnie. Teraz pozostaje albo rura na wierzchu, albo zabudowanie ją GK z wentylacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niureczka 23.05.2011 08:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 Wow, nie wiedziałam, że aż taka dyskusją będzie na temat wystroju mojego korytarza. Moim zdaniem nie jest to ani styl rustykalny ani nowoczesny, raczej coś pomiędzy.Tak patrzyłam na tą rurę i wymyśliłam żeby zrobić sufit podwieszany na środku, tzn zakrywając rurę dać ściankę boczną pod kątem i przedłużyć profil G-K smetrycznie aż na drugą stronę lampy i tam bok też pod skosem. W przekroju będzie to trapez. Dodam zdjęcie, które może lepiej zobrazuje co mam na myśli. Co wy na to? Będzie to jakoś wyglądało?http://images37.fotosik.pl/834/bfede60b03432f36m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 23.05.2011 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 Ja bym to widział tak: Czerwonym zakreśliłem kolizję ze skrzynką w Twoim pomyśle. Na bocznych ściankach możesz zamieścić nieduże otwory wentylacyjne (z białymi kratkami) oraz jakieś niewielkie światełka LED, czy coś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts