Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z przykręcaniem płyt kartonowo-gipsowych

Recommended Posts

Gość Zloty

Witam

Sam zabrałem się za stawianie ścianki działowej

Zrobiłem konstrukcje z profili metalowych

mam problem przy przykręcaniu płyty do profili. Wkręty nie chcą się wkręcać . Przez płytę oczywiście wchodzą jak w masło natomiast w blachę za cholere. Kupiłem blachowkęty 25 mm specjalne do płyty g-k

Wkręcam i ręcznie i wkrętarką i to samo.

Może mi ktoś coś podpowie.

https://forum.murator.pl/topic/15732-problem-z-przykr%C4%99caniem-p%C5%82yt-kartonowo-gipsowych/

rozpocznij od naroży i w miejscach przecięcia się profili poziomych z pionowymi, następnie przesuwaj się dalej wkręcając co 15 cm

Tomaszos

Ps. być może masz profile które mają grubość odbiegającą znacznie od normy (cienki- gdną się i wkręt ucieka, grube- stawiają duży opór) To takie gdybanie ja nie miałem z tym problemu.

Ja wlasnie dlatego nienawidze G-K. U mnie w kilku miejscach robilem to tak: nawiercilem cienkim wiertłem blache, a potem w tę dziurkę wprałem wkretarką solidne (grube) wkręty. Ale nie powtorze, co wtedy wykrzykiwałem.

Stosuj wkręty samogwintujące i moooooocno naciskaj wiertarkę.

Przypuszczam że cię denerwowało że wkręt obracał się w płycie GK zanim wszedł w profil ale to własnie tak ma być.

Wkręty nie wgwintowywują się w płytę tylko dociągają ją główką.