Sidi 17.05.2011 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 Witam. Proszę o opinie na temat rekuperatora Kinetic 500m3/h. Reklamują go jak cichy, z automatycznym bypassem, z krzyżowym przeciwprądowym wymiennikiem ciepła o sprawności 92%. Czy do ceny 6000PLN znajdę cos lepszego wraz ze sterownikiem pokojowym? Drugie pytanie mam odnośnie rurowego GWC. Ponieważ podczas budowy nie pomyślałem o rekuperacji i GWC, teraz majster musiał przebijać się przez chudziaka i fundament aby położyc rurę pod GWC. Sęk w tym, że nie zdołał się przebic zbyt nisko (dom jest na wysokom fundamencie gdyż teren jest lekko nachylony. Efekt jest taki, że rura na granicy fundamentu i gruntu znajduje się tylko 10cm pod powierzchnią gruntu i schodzi pod kątem głębiej do ziemi. GWC będzie na głębokości około 1 metra. Majster od wentylacji mówi, że po obłozeniu tego krótkiego odcinka rury jakąś tam specjalną pianką nie będzie strat ciepła zimą ani nagrzewania się powietrza w lecie. Wierzyć mu czy jednak ściągać kogoś z młotem pneumatycznym i pociągnąc rurę pionowo głębiej do np 50cm i dopiero zrobic wyjście do gruntu? Czy może jednak izolacja wystarczy? I ewentualnie jakiś mały 20cm? kopczyk ziemi? Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
farmi 18.05.2011 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 moim zdaniem po zaizolowaniu tej rury nie powinno być problemów-pozostaje tylko kwestia czym zaizolować żeby nie uległo zawilgoceniu... ale pianka to dobry kierunek... a kolejne przebijanie takiej grubej rury mogłoby niepotrzebnie osłabić fundament... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k62 18.05.2011 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 I ewentualnie jakiś mały 20cm? kopczyk ziemi? Lepiej 20 cm izolacji XPS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sidi 18.05.2011 20:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 Lepiej 20 cm izolacji XPS. Chyba jednak zamiast kombinować z piankami, XPsami itp zlecę wykucie fundamentu - będę spał pokojnie i cieszył (mam nadzieję) działającym GWC A czy ktoś posiada rekuperator Kinect? Warto go wziąć? Czy lepiej Jangaz? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k62 18.05.2011 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 zlecę wykucie fundamentu Poszukaj kogoś z wiertnicą, np. taką: http://www.haad.pl/?m=2&cat=33&id_prod=12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 19.05.2011 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 Świadczymy usługi wiertnicą - możemy także wykonać usługi montażu wentylacji mechanicznej oraz GWC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marconi_piaseczno 01.03.2012 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 A czy ktoś ma u siebie GWC w studni głębinowej?Mam takową na działce, woda z wodociągu, więc myślałem, żeby tę studnie jakoś wykorzystać.Będę wdzięczny za podzielenie się doświadczeniem w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts