Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja Co W Biurze 95M² gaz czy węgiel?

superbastekp

Recommended Posts

Witam serdecznie w swoim pierwszym poście,

Na forum trafiłem ponieważ mam dosyć duży dylemat z wyborem źródła ogrzewania do biura.

Ale po kolei: Lokal biurowy w którym muszę zrobić instalację CO znajduje się na pierwszym i ostatnim piętrze budynku biurowego. Lokal to 8 pomieszczeń o łącznej powierzchni 95m?, wysokość ok. 3 metry. Biurowiec jest nieocieplony, ściany ok 45 cm z cegły, dach żelbet. Okna plastikowe. Lokal jest w południowej części budynku. Okna z pomieszczeń wychodzą na wschód (większa powierzchnia) i zachód.

W pomieszczeniach na suficie jest 5 cm styropianu i ok. 1 cm kasetonu styropianowego. Parter pod moim lokalem jest nieogrzewany. Mam do dyspozycji piwnicę do której mogę wstawić piec węglowy oraz masę miejsca na węgiel. Mam też na ścianie budynku przyłącze gazu.

I mam ogromny dylemat: Źródłem ciepła w instalacji zrobić gaz ziemny czy węgiel (ekogroszek).

Myślę o piecu kondensacyjnym gazowym lub o piecu z podajnikiem na ekogroszek.

Boję się kosztów ogrzewania nieocieplonego budynku gazem. Z kolei minusem ekogorszku, jest to, że wcale nie jest taki bezobsługowy. Sypać węgiel, wynosić popiół, czyścić piec, kupić węgiel (ryzyko zakupu syfiastego węgla)-> wszystko zajmie ileś tam czasu.

Dodam, że zdaje sobie sprawę, że gaz jest droższy i rozsądną różnicę jestem w stanie zaakceptować, natomiast boję się jakiś kosmicznych rachunków. Dodam jeszcze, że poprzedni użytkownik lokalu (zdemontował instalację CO) zużywał na miesiąc ok. 700 kg węgla (w piecu starego typu "na wszystko") ale do tych 95m ogrzewał jeszcze ok 70 metrów parteru. Ja wynajmuje tylko górę i parteru nie mam po co grzać.

Co byście doradzali w tym przypadku?

Osobiście wybrałbym system na gaz, ale z założeniem że zapotrzebowanie musi się zmieścić w 12000kWh/rok - to warunek zmieszczenia się w taryfie W-2, trzeba odpowiednio dopasować temperaturę w ciągu doby. Jak wynika za mojego arkusza różnica w kosztach eksploatacji przy dzisiejszych cenach nie przekracza 400zł/rok.

https://spreadsheets.google.com/ccc?key=tQAmsjRNiB2P61uI816EQwg&authkey=CPfu-_8B&pli=1#gid=14

niestety większe zużycie np 15000kWh/rok powiększa różnicę do 1000zł (W-3).

Edytowane przez kbab

Osobiście wybrałbym system na gaz, ale z założeniem że zapotrzebowanie musi się zmieścić w 12000kWh/rok - to warunek zmieszczenia się w taryfie W-2, trzeba odpowiednio dopasować temperaturę w ciągu doby. Jak wynika za mojego arkusza różnica w kosztach eksploatacji przy dzisiejszych cenach nie przekracza 400zł/rok.

https://spreadsheets.google.com/ccc?key=tQAmsjRNiB2P61uI816EQwg&authkey=CPfu-_8B&pli=1#gid=14

niestety większe zużycie np 15000kWh/rok powiększa różnicę do 1000zł (W-3).

Te wyliczenia to chyba nie do mojego tematu?

Te wyliczenia to chyba nie do mojego tematu?

Boję się kosztów ogrzewania nieocieplonego budynku gazem.

skore nie, to proszę przedstawić swoją kalkulację kosztów ogrzewania, podane 700kg/mies węgla na większą pow - to niewiele wnosi. Podejmując decyzję o systemie ogrzewania trzeba określić zapotrzebowanie na ciepło danego lokalu, od tego zależą moc kotła oraz koszty eksploatacji systemu.

skore nie, to proszę przedstawić swoją kalkulację kosztów ogrzewania, podane 700kg/mies węgla na większą pow - to niewiele wnosi. Podejmując decyzję o systemie ogrzewania trzeba określić zapotrzebowanie na ciepło danego lokalu, od tego zależą moc kotła oraz koszty eksploatacji systemu.

Rzecz w tym, że to stare budownictwo i nie mam pojęcia jak to policzyć......