patigaj 18.05.2011 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 Witam , mój problem polega na tym że w planie miejscowym jest zapis zabraniający płaskie dachy, błąd, nie zabraniający ale nakazujący strome 30-45. Niestety mi marzy się budynek może nie w całości z płaskim dachem, bo płaski dach miałby mieć tylko garaż przylegający do budynku. Czy jest możliwe obejścia tego zakazu projektując schody na ten dach nad garażem z zaznaczeniem że jest to taras ( oczywiście na rysunkach zaznaczono również barierki), problem polega na tym że schody musiałyby być z terenu czyli dostęp do tarasu byłby tylko z ogrodu. Czy coś takiego przejdzie? Oczywiście kończąc budowę nie montowalibyśmy tych barierek i schodów tłumacząc się brakiem funduszy, Wiem że to mały przekręt ale niestety w mojej miejscowości w planie miejscowym nie uwzględniono płaskich dachów w ogóle, a takie ograniczanie mnie denerwuje . Rozumiem określanie wysokości budynku, linie zabudowy, nawet ten dach nad budynkiem głównym, czy określenie powierzchni max zabudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacław 18.05.2011 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 Ja tak dokładnie buduję. W planie jest nakaz dachów skośnych, ale nad przyklejonym do budynku garażem jest zaprojektowany taras. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patigaj 18.05.2011 10:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 Tylko czy schody z ogrodu na taras nad garażem nie będzie problemem dla urzędników. Myślę że gdzie ja chce mieć taras nie powinno obchodzić urząd ale różnie bywa . W sumie w planie miejscowym nic o tarasach niema o dziwo nie zakazali ich nad garażami:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romeok01 27.06.2011 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 Wystąp do urzędu gminy lub urzędu miasta z pismem o interpretację zapisów w planie i zadaj pytanie czy możesz wybudować garaż z płaskim dachem w jednej bryle razem z budynkiem mieszkalnym, gdzie na budynku mieszkalnym będziesz miał dach o takim nachyleniu jak określa plan.Czasem zapisy w planie sa tak interpretowane że nachylenie 30-45 stopni dotyczy tylko głównej kalenicy budynku mieszkalnego.Mozesz zadzwonic też do starostwa lub urzędu miasta który wydaje pozwolenie na budowę i o to zapytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 27.06.2011 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 (edytowane) poczytaj tu, w jaki latwy sposob ominięto podobny zapis w MPZP - zwlaszcza poczatkowe wpisy.http://forum.muratordom.pl/showthread.php?180471-Dziennik-Oliwii-projekt-indywidualny Edytowane 27 Czerwca 2011 przez wojgoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patigaj 22.07.2011 07:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 U nas niestety jest zapis mówiący że garaż dobudowany do bryły budynku ma mieć dach o spadku jaki ma budynek mieszkalny. Ogólnie rozeznałam się w temacie w naszej okolicy i pomysł z tarasem powinien przejść bez problemu. Byłam w urzędzie Gminy pytając się co z tym fantem zrobić - odpowiedz urzędnika prosta -proszę złożyć wniosek o zmianę zapisu w palnie , tym bardziej że zmieniają plan i właśnie jest okres składania wniosków. Czas mam do 25 lipca 2011 a więc do poniedziałku, niestety wszystko robie na ostatni moment więc i wniosek zaniosę na tego 25. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klub_AA 22.07.2011 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 Mam dokladnie taka sama sytuacje czyli miejscowy plan, ktory mowi o koniecznosci posiadania dachu o spadku od 30 do 45 stopni.Budujemy dom ze skosnym dachem plus garaz przylegajacy do budynku na ktorym bedzie taras. Nie bylo zadnych problemow z uzyskanie PNB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin.gm 22.07.2011 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 U nas niestety jest zapis mówiący że garaż dobudowany do bryły budynku ma mieć dach o spadku jaki ma budynek mieszkalny. Ogólnie rozeznałam się w temacie w naszej okolicy i pomysł z tarasem powinien przejść bez problemu. Byłam w urzędzie Gminy pytając się co z tym fantem zrobić - odpowiedz urzędnika prosta -proszę złożyć wniosek o zmianę zapisu w palnie , tym bardziej że zmieniają plan i właśnie jest okres składania wniosków. Czas mam do 25 lipca 2011 a więc do poniedziałku, niestety wszystko robie na ostatni moment więc i wniosek zaniosę na tego 25. Wnioski do planu (MPZP) zawsze nalezy skladac jesli masz jakis pomysl i uwazasz go za dobry. Inna kwestia jest przyjecie takiego wniosku przez wojta/burmistrza/prezydenta do projektu planu. Pozniej bedzie jednak jeszcze szansa zlozenia uwagi do wylozonego projektu planu jesli Twoj wniosek nie zostanie wpisany od razu. Nad odrzuconymi przez wojta/burmistrza/prezydenta uwagami bedzie musiala sie pochylic tez rada i jesli ma inne zdanie to moze przejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patigaj 25.07.2011 19:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 Dziś złożyłam wniosek teraz muszę czekać. Zobaczymy co tego wyjdzie. Płaski dach nad garażem i tak będę mieć nawet jeżeli będzie to taras z schodami od ogrodu co się wydaje być dziwnym pomysłem:) Miejmy nadzieję że wniosek przejdzie i nie będę musieć kombinować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patigaj 18.01.2012 14:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 Witam , wczoraj odebrałam zmieniony plan z urzędu --> zapis o spadku dachu garażu dobudowanego został wykreślony. Mozna zaczynać realizować plan wymarzonego domu. Jak urząd chce to może. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 18.01.2012 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 to powodzenia w realizacji budowy domu!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12michal 08.02.2012 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Podepnę się pod temat, żeby nie zakładać nowego. Mam podobny problem: budowa domu z całkowicie płaskim dachem (kąt nachylenia 3 st) a MPZP. Sprawa wygląda tak: kupiłem działkę, na której będę chciał wybudować dom parterowy z płaskim dachem, dla przykładu podam link, np taki projekt: http://www.z500.pl/projekt/zx100,Nowoczesny-dom-parterowy-z-garazem-od-frontu-w-stylu-modernistycznym.htmlNie ma jeszcze uchwalonego MPZP dla obszaru, na którym znajduje się moja działka. Gmina właśnie go opracowuje i ma być gotowy na przełomie kwiecień/maj/czerwiec tego roku. Z tego co wiem to po opracowaniu planu następuje jego "wyłożenie" i przez okres 2 tygodni można składać uwagi. Z rozmowy z urzędniczką dowiedziałem się, że na pewno nie będzie w MPZP zgody na płaski dach i dopiero na etapie "wyłożenia" można składać swoje uwagi i jakaś komisja będzie je rozpatrywać. I teraz moje 3 pytania:- czy jest szansa wygrać z gminą i uzyskać zgodę na plaski dach, z racji tego, że plan jeszcze nie jest uchwalony ?- czy mogę TERAZ, jeszcze przed "wyłożeniem" planu składać do niego jakieś wnioski/uwagi ?- czy macie pomysły jak argumentować takie wnioski/uwagi żeby wygrać z Urzędem Gminy ?Proszę o jakieś pomocne rady.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azn 16.02.2012 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Proponuję jak najszybciej wystąpić o warunki zabudowy na dach płaski, do maja powinno udać się uzyskać to pozwolenie o ile wójt nie zawiesi postępowania (ma niestety takie prawo) Musiałbyś dokładniej zorientować się na jakim etapie jest opracowanie planu - to jest ściśle określona ścieżka legislacyjna określona w ustawie o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym i jest ona dość długa: projekt planu jest najpierw uzgadniany i opiniowany przez wyszczególnione organy i instytucje. Po wprowadzeniu zmian wynikających z tych uzgodnień poprawiony projekt planu jest wykładany - na tym etapie każdy każdy wnieść uwagi (czyli jeśli nie uda Ci się na czas uzyskać warunków zabudowy i pozwolenia na budowę, to możesz zgłosić, że chcesz żeby dopuszczone były dachy płaskie na twojej działce).Po wyłożeniu autorzy projektu planu muszą ustosunkować się do każdej z uwag - mogą je uwzględnić lub nie.Taki projekt trafia pod obrady rady gminy, która może go nie przyjąć lub wnieść swoje uwagi - wtedy plan musi być ponownie poprawiany i musi być wyłożony po raz kolejny.Nawet jeśli plan zostanie uchwalony od razu, to wejdzie w życie najwcześniej po 14 dniach od opublikowania w dzienniku urzędowym województwa. A czasami czas od uchwalenia do publikacji też jest dość długi. Dlatego radzę spokojnie wystąpić o warunki zabudowy i czekać na rozwój wydarzeń... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12michal 16.02.2012 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Dzięki za odpowiedź, bardzo fachową ! Taką odpowiedź dostałem z Urzędu Gminy drogą mailową:" W odpowiedzi na Pana pismo informuję, że dla działki nr ... gmina ... jest w trakcie sporządzania miejscowego planuzagospodarowania przestrzennego jednak w zakresie kątów nachylenia połaci dachowych we wszystkich planach na terenie naszej gminy obowiązują od 25-45 st. dlatego też nie będzie możliwe dopuszczenie budynku oproponowanym przez Pana kącie nachylenia na tym terenie ... Jeżeli w najbliższym sąsziedztwie Pana działki wybudowane budynki mają dachy płaski możemy pomyśleć o odstępstwie natomiast jeżeli nie to niestety." Czy mimo to myślisz, że jest szansa uzyskać zgodę ?Przez jaki okres czasu ważne są wydane warunki zabudowy ? Ja planuje budowę domu za ok 2 lata, ponieważ spłacam jeszcze kredyt za działkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azn 17.02.2012 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 Trudno powiedzieć jak zareaguje Urząd Gminy kiedy złożysz wiosek o warunki zabudowy. Na pewno niezależnie od odpowiedzi mailowej którą uzyskałeś masz prawo zgłosić twoją uwagę w czasie wyłożenia planu, jak również masz prawo wystąpić z wnioskiem o warunki zabudowy zanim ten plan nie będzie uchwalony. Jeśli planujesz budowę za ok dwa lata, a plan będzie uchwalony niedługo, to musiałbyś przed uchwaleniem planu (zakładając, że będzie dla Ciebie niekorzystny) uzyskać warunki zabudowy i pozwolenie na budowę. Po uzyskaniu pozwolenia na budowę masz aż 3 lata na rozpoczęcie budowy!Jeśli natomiast nie zdążysz uzyskać pozwolenia na budowę przed uchwaleniem planu, to niestety warunki zabudowy wygasają z dniem wejścia w życie planu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12michal 17.02.2012 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 Nie wiem, czy jest to opłacalne rozwiązanie, ponieważ:- marne szanse na wygranie sprawy z Urzędem Gminy- z tego co wyczytałem to, aby uzyskać pozwolenie na budowę to:"Do złożenia wniosku potrzebujemy też projektu domu i wrysowania go w mapę do celów projektowych. Za gotowy projekt zapłacimy 2 000 - 2 500 zł. Do tego dochodzi koszt architekta - około 1500 zł i koszty przygotowania projektów przyłączeń - po 1000 zł za instalację" Tak więc musiałbym wcześniej zakupić projekt "w ciemno" i dołożyć kilka dodatkowych kosztów, też "w ciemno". W przypadku, gdy Gmina nie wyda korzystnych warunków zabudowy i pozwolenia na budowę takiego domu to jestem, że tak powiem sporo w plecy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12michal 17.02.2012 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 Będę próbował chyba składać uwagi do MPZP dopiero po jego wyłożeniu.Masz jakieś pomysły jak można rozsądnie i skutecznie argumentować wniosek o budowę domu właśnie z płaskim dachem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azn 18.02.2012 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 Najlepiej będzie podeprzeć się przykładami istniejących budynków o płaskich dachach na obszarze, który będzie obejmował plan. Jeszcze lepiej jeśli w twoim kwartale znajdują się takie domy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12michal 19.02.2012 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 A jest jakoś zdefiniowany "mój kwartał" ?W UG też powiedzieli mi, że możliwe są odstępstwa jeśli w najbliższej okolicy są domy z płaskimi dachami. No i owszem są, kilka na tej samej ulicy, a najbliższy ok 200m w linie prostej. Ale dla nich najbliższa okolica to tylko działki sąsiadujące bezpośrednio z moją. Czy jest to jakiś ogólny przepis czy "widzimisię" UG ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość kwiatek6324 24.03.2012 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 Zawsza mozna zrobic spadki do wewnatrz o minimalnym kacie zgodnym z planemi obudowac to scianami attykowymi. Ja tak zrobilem i mam pnb, gdzie skosny dach w ten sposob zajmuje 1/3 powierzchni a 2/3 to taras.plaski taras. PozdrAK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts