Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Plan miejscowy - a dach płaski

patigaj

Recommended Posts

• 1 month później...

Witam ponownie. Rozpoczynam batalie z Urzędem Gminy.

W najbliższym tygodniu nastąpi wyłożenie MPZP i przez okres 2 tygodni mogę złożyć wniosek z uwagami.

Jak pisałem wcześniej chciałbym uzyskać zgodę na budowę domu parterowego z płaskim dachem.

Prośba do Was: podrzućcie pomysły w jaki sposób można argumentować taki wniosek, na czym się oprzeć, aby wygrać z Urzędem Gminy ?

Michał, moim zdaniem powinieneś jak najszybciej skontaktować się z dobrym architektem. Takim, który umie czytać plany i który pomoże Ci uargumentować wniosek. Uważam, że w takich sytuacjach najlepiej robić projekt indywidualny i mieć pełne wsparcie na każdym etapie dokumentacji. Jeśli jednak z jakichś powodów nie chcesz skorzystać z takiej możliwości, spróbuj chociaż podpytać architekta adaptującego projekt katalogowy.

MPZP to nie Warunki Zabudowy, a argument o płaskich dachach sąsiednich domów może być niewystarczający.

Pozwolę się nie zgodzić z przedmówcą. Trzeba wskazać urzędowi, iż w okolicy występują już zabudowania o określonych parametrach – dać kilka przykładów. Nie tylko przy wz ma to znaczenie. Określić odległości w jakich znajdują się zabudowania analogiczne do naszych oczekiwań. Jako, że urząd tworząc plan musi się stosować do (1) wymagań ładu przestrzennego, w tym urbanistyki i architektury oraz (2) walorów architektonicznych i krajobrazowych, należy argumentację prowadzić w tym kierunku.

Można też przeanalizować dla jakiego obszaru urząd chce wprowadzić ograniczenia z jakimi się nie zgadzamy. Jeżeli jest to dość mały obszar np. jedna ulica, ale nie jakaś reprezentacyjna to też warto to podnieść, bo np. godzi to w prawa własności.

Proponuję lekturę ustawy o planowaniu oraz dopasowanie z jednego bądź dwóch wyroków jakie zostały wydane w oparciu o np. art. 1.

• 4 weeks później...

Dzięki za podpowiedź. Złożyłem już wniosek. Dla chętnych mogę udostępnić.

Od razu usłyszałem, że szanse mam praktycznie zerowe.

Teraz pytanie: Czy UG musi mi na taki wniosek odpowiedzieć ? W moim UG twierdzą, że nie. Jedynie mogą uwzględnić moje uwagi lub nie i nanieść je na nowy MPZP, który po wszystkich uwagach zostanie ponownie wyłożony.

Proszę o odpowiedź