Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Odieplam welna klasyczny dach (dachowka, folia paroprzepuszczalna, welna). Czesc poddasza bedzie uzytkowa (czyt. mieszkalna), ale czesc nad klesczami bedzie nieuzytkowa (strych + rury wentylacji mechanicznej).

O ile w czesci uzytkowej oprocz welny miedzy krokwiami bedzie jedscze jedna warstwa welny, folia + krtongips, o tyle w czesci nieuzytkowej nie bede wykanczal i pozostanie zasznurkowana welna miedzy krokwiami. Pytanie czym mozna zaslonic ta welne? Glownie mi chodzi aby nie bylo pylenia na strychu.

Rozwiazanie ma byc tanie i nie naruszac funkcjonowania ocieplenia. Rozwiazania, ktore mi sie nasuwają to:

1. folia paroprzepuszcalna - najdrozsze rozwiazanie

2. geowloknina - tansze, ale przepuszca w obie strony i nie wiem, czy bedzie dosc wytrzymale (na stryszku bedzie ciasna i latwo czyms dziabnac w oslone)

3. zwykla folia (paroizolacja) - najtansze, ale czy sie stryszek nie zakisi?

poradzcie prosze

https://forum.murator.pl/topic/157334-ochrona-przeciwpylowa-welny/

Instalacje beda zabezpieczone welna 5cm.

Chodzi mi o to aby sie z welny nie pylilo, a pylic sie bedzie na pewno. Kanaly wentylacyjne po oblozeniu welna beda zabezpieczone folia stretch, ale nie wiem co moge dac na welne miedzy krokwiami.

https://forum.murator.pl/topic/157334-ochrona-przeciwpylowa-welny/#findComment-4707961