Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe i grzejniki [system mieszany]

Recommended Posts

Witajcie.

Przeczytałem całe FAQ i kilkanaście wątków na temat ogrzewania podłogowego, ale dalej mam wątpliwości.

Plan mam taki: w kuchni, łazience, wc będzie ogrzewanie podłogowe i gres. W salonie i na korytarzu ogrzewanie podłogowe i panele (lub deska berlinecka). W salonie dodatkowo grzejnik. Pozostałe pomieszczenia - grzejniki. Aluminiowe. Dom ok. 160 m2 z garażem.

Gaz w mojej miejscowości będzie za ok. 2 lata. Znając tutejsze zwyczaje, gaz może być zarówno za 2 jak i za 5 lat. Chcę więc na ten czas kupić używwany piec na ekogroszek i do niego podłączyć całą instalację, a jak już będzie gaz to piec sprzedać. Oczywiście stracę na piecu, ale według moich obliczeń i tak taniej wyjdzie niż zakup przez x lat butli gazowych.

Czy takie rozwiązanie (piec używany, grzejniki aluminiowe itd.) według Was ma sens?

Jakie macie podłoże przy ogrzewaniu podłogowym?

Pozdrawiam

Mam podobny dom i podobny rozkład podłogówka-grzejniki. Piec docelowo będzie gazowy z możliwością podpięcia węglowego (rurki są wypuszczone).

Wg mojego speca od montażu, oba systemy mogą działać prawidłowo (osobno oczywiście), pod warunkiem zainstalowania zaworów czterodrożnych (chyba tak to się nazywa), oraz zastosowania dodatkowej pompki do podłogówki.

Dodatkowa pompka przy gazowym ogrzewaniu lub węglowym ze sterowaniem nie jest konieczna ale pomocna, a przy węglowym bez sterowania konieczna ze względu na możliwość większych skoków temperatury.

A dlaczego miałoby "nie pójść".

Nie tyle nie pójść, co pójść mniej efektywniej bez pompki. Podłogówki jest sporo metrów, więc dość długa droga jak dla jednej pompki.

Dodatkowo lepiej przepchnie wodę jeśli będzie za mocno podgrzana w piecu węglowym.

To nie mój wymysł, lecz mojego fachowca od CO. Ja mu wierzę, inni nie muszą. Jak będzie z jedną pompką, też na pewno będzie działało i inwestor nigdy się nie dowie, czy mogłoby lepiej :)

Dzięki wielkie.

Czy do systemu mieszanego macie dwa obiegi grzewcze czy jeden? Mam ok. 70 m2 podłogówki i 160 m2 całej powierzchni użytkowej na jednym piętrze. Jeden hydraulik doradza mi jeden obieg, drugi - dwa. W mojej sytuacji (piec na ekogroszek będzie kupiony na dość krótki czas, zanim będzie gaz ziemny) inwestycja w dwa obiegi oznacza konieczność zakupu droższego kotła i automatyki, którą potem sprzedam zapewne z dużą stratą. Z drugiej strony dwa obiegi to większy komfort a gaz w mojej miejscowości na dobrą sprawę może się pojawić dopiero po 10 latach...

witam!

opiszę jak to u mnie jest zrobione:

dom ok. 150m2;

cały dół glazura i ogrzewanie podłogowe, na rozdzielaczu, głowicy termostatycznej i pompie mieszającej, do tego górna łazienka podłogówka.

do tego pomieszczenia na górze (parkiet) ogrzewane grzejnikami. na dole też w każdym pomieszczeniu grzejnik, mimo że instalatorzy mówili że to przesada.

źródłem ciepła jest kocioł węglowy z automatyką i kocioł gazowy.

w lecie ciepłą wodę i grzejniki drabinkowe w łazienkach ogrzewa kocioł gazowy. w okresach przejściowych również kocioł gazowy. natomiast w zimie grzeje kotłem węglowym tak c.o. jak i ciepłą wodę. w zimie do kotłowni chodzę raz na dobę, zasypuję kocioł , rozpalam i to wystarcza na 12-15 godz. palenia, potem przerwa i od nowa. w domu w najwieksze mrozy temp. nie spada poniżej 23st.C.

instalatorzy mieli rację: grzejniki na dole są zbędne- zakręcone zima lato.

kocioł gazowy w okresach przejściowych pracuje z programatorem pokojowym. kocioł węglowy bez programatora- temp. w domu reguluję czasem palenia.

od października do połowy kwietnia bez jakiś kombinacji z oszczędzaniem niecałe 3T węgla i troche drzewa- odpadu po budowie.

do tego za gaz (kocioł plus kuchenka) ok. 950-1000pln rocznie.

pozdrawiam

witam,

dom 120m2,

dol oraz poddasze 100% podlogowka+ grzelnik drabinkowy na gorze w lazience

w zwiazku z tym, ze dom jest podpiwniczony w calosci (ok.60m2) mąż zdecydowal o zastosowaniu tam grzejnikow. Piwnica ma jedno pomieszczenie z wejsciem od zewnatrz oraz drugie, w ktorym jest zaplanowane pomieszczenie gospodarcze (pralka, prysznic oraz zlew gosp). Grzejnik mialby byc jeden w "pralni" i drugi przy drzwiach wyjsciowych na zewnatrz. Mam jednak wątpliwosci czy to ma sens zakladac dwa grzejniki przy podlogowce w calym domu? trzeba bedzie kupic mieszczacz i wogole to nie wiem, czy piec kondensacyjny w takim wypadku ma sens? z tego co rozumiem, pracuje najefektywniej w niskich temperaturach.

Probuje "przedreptac" u męża podlogowke w piwnicy-mysle, ze moznaby polozyc tam rurki nawet co 30cm. Piwnica jest ocieplona, odzielona drzwiami od schodow...

jakies przeciw? ma ktos podlogowke w piwnicy?

Dzięki wielkie.

Czy do systemu mieszanego macie dwa obiegi grzewcze czy jeden? Mam ok. 70 m2 podłogówki i 160 m2 całej powierzchni użytkowej na jednym piętrze. Jeden hydraulik doradza mi jeden obieg, drugi - dwa. W mojej sytuacji (piec na ekogroszek będzie kupiony na dość krótki czas, zanim będzie gaz ziemny) inwestycja w dwa obiegi oznacza konieczność zakupu droższego kotła i automatyki, którą potem sprzedam zapewne z dużą stratą. Z drugiej strony dwa obiegi to większy komfort a gaz w mojej miejscowości na dobrą sprawę może się pojawić dopiero po 10 latach...

zastosowanie 2 obiegów grzewczych wcale nie jest powiązane z zakupem kotła na ekogroszek z rozbudowaną automatyką można a nawet trzeba zastosować automatykę obiegów grzewczych pogodową niezależną czy to od pieca na ekogroszek czy od pieca gazowego w takim wypadku czy to kocioł gazowy czy kocioł na ekogroszek utrzymuje zadaną temperaturę na sprzęgle chydraulicznym a z sprzęgła każdy z obiegów pobiera sobie taką dawkę energii jaka mu wysteruje automatyka pogodowa nie związana z 1 czy 2 kotłem