Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Transformacja mojego domu - pokażmy jak można zmienić stary dom...

mr6319

Recommended Posts

Witam.

Przeglądając wątki na forum muratora w wielu postach pokazywane są nasze domy po przebudowach. Posty te są rozrzucone po całym forum. Stąd pomysł na nowy wątek, w którym będziemy pokazywać jak zmieniły się nasze domy.

Wszelkie przebudowy, rozbudowy, nadbudowy pokazujemy tutaj.

Rozpoczynam od swojego. Dom wybudowany w roku 1965 przez mojego dziadka. przebudowa trwała 1.5 roku.

http://foto2.m.onet.pl/_m/6e4bb82c3580ca237604155002977076,10,19,0.jpg

Pozdrawiam.

Rozbudowa trwała ok 1 rok. Do powierzchni 100 m2 doszło jeszcze 112 m2 na która składa się ok 60m2 salon, 45m2 sypialnia i hol Na ten moment kończymy dół elewacji od frontu i wykańczamy wnętrze. Przy przebudowie istotnym elementem było doświetlenie wnętrza, stąd tyle okien. Budownictwo z lat 60 opierało się głównie na przejściowych pomieszczeniach, niezbyt jasnych i niskich. Cóż, koszty rozbudowy są równoznaczne z budową nowego domu, ale ile satysfakcji ze zrobienia czegos "po swojemu" i z efektu tych prac.

IMG267.jpg

img_3093.jpg

img_3095.jpg

IMG267.jpg

img_3093.jpg

img_3095.jpg

img_3100.jpg

img_3097.jpg

Fajny wątek, będę śledzić :)

Pamiętam dokładnie artykuł, który przeczytałam i wtedy postanowiłam, że nam też się uda i podjęliśmy decyzję o przebudowie domu...

Te zdjęcia mam ciągle przed oczami...

Czasami, gdy zaczynam wątpić czy nam się uda, albo gdy pojawiają się jakieś problemy, oglądam te zdjęcia i to mi dodaje sił i nadziei :)

http://bi.gazeta.pl/im/0/2545/z2545530X.jpg

http://img41.imageshack.us/img41/7783/z2545524x.jpg

http://bi.gazeta.pl/im/1/2545/z2545541X,Dzis-trudno-poznac-to-miejsce--chociaz-przebudowany.jpg

http://bi.gazeta.pl/im/8/2545/z2545538X.jpg

Źródło: Ładny Dom

Ja nie mogę wstawić tu swojej chatki bo jej nie rozbudowuję i nigdy nie rozbuduję bo tak mamy za duży metraż.

kubel30 tytuł wątku brzmi Transformacja mojego domu - pokażmy jak można zmienić stary dom... z naciskiem na podkreślone słowa

nie ma nic o rozbudowie ;) więc wichurka jak najbardziej tu mile widziana! :)

Swietny wątek :)

mr6319-dopiero teraz się dowiedziałam,że Wy przebudowaliście dom-myślałam,że budowaliście od podstaw.Czasem lookam na Twój blog :)

maczek-16 świetnie :)

Basia KRK-zapowiada sie rewelacyjnie.3-mam kciuki !

A ta inspiracja z ładnego domu?ŁaŁ-brak mi słów z wrażenia :)

kubel30 tytuł wątku brzmi Transformacja mojego domu - pokażmy jak można zmienić stary dom... z naciskiem na podkreślone słowa

nie ma nic o rozbudowie ;) więc wichurka jak najbardziej tu mile widziana! :)

W sumie masz rację ,ale mój dom nabierze ładniejszego wyglądu jak zajmiemy się gankiem i dojdą okiennice, niestety to idzie na ostatni rzut.

mr6319 świetny pomysł z tym wątkiem:)

Historia mojego domu sięga początków XX wieku, niestety w czasie wojny znaczna część domu uległa zniszczeniu a nowy właściciel po wojnie zamieszkał w ocalałej części (2 pomieszczenia) a reszty nie remontował:( Gdy w1960 roku moi rodzice kupili tę nieruchomość nie było już czego remontować, więc rozebrali to co było zniszczone i na starych solidnych fundamentach dobudowali 2 pokoje uzyskując domek o powierzchni 80 m2 składający się z 3 pokoi, kuchni i korytarzyka... niestety nie posiadam zdjęć dokumentujących tamtą przebudowę:(...w 1997 została dobudowana weranda o pow. 6 m2 i tak to wyglądało do ubiegłego roku...

My postanowiliśmy domek nieco powiększyć, tzn. dobudować użytkowe poddasze...

Edytowane przez gopax

Swietny wątek :)

mr6319-dopiero teraz się dowiedziałam,że Wy przebudowaliście dom-myślałam,że budowaliście od podstaw.Czasem lookam na Twój blog :)

maczek-16 świetnie :)

Basia KRK-zapowiada sie rewelacyjnie.3-mam kciuki !

A ta inspiracja z ładnego domu?ŁaŁ-brak mi słów z wrażenia :)

No tak. Bo o przebudowie było na samym początku... Czyli kilka kilometrów wyżej... Najważniejsze, że idziemy wszyscy wciąż do przodu.

Dziękuję wszystkim za pozytywne przyjęcie nowego wątku. Wierzę, że będzie jednym z ciekawszych - bo jest co pokazywać...