voytas80 18.05.2011 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 Witam, dostałem dwie sprzeczne informacje od 2 róznych firm dot. rur spiro. Jenda twierdzi, że nie powinno sie stosować tego typu rur w rekuperacji druga że jak najbardziej. Proszę o jakieś info znawców tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 18.05.2011 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 ci co powiedzieli że nie powinno się stosować na pewno chcieli ci sprzedać coś swojego albo nie potrafią na nich zrobić instalacji kanały spiro stosuje się cały czas i w dużych ilościach, oczywiście jak wszystko mają swoje wady i zalety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okiren 19.05.2011 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 Skoro powiedzieli, że sporo są złe, to niech wytłumaczą dlaczego, bo znaczna część instalacji je w takim razie źle zrobiona Ja mam spiro, znajomi mają spiro, ich znajomi mają spiro, a jeden ze znajomych moich znajomych ma płyty climavery (czy jakoś tak) i też jest zadowolony (choć było drożej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voytas80 19.05.2011 14:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 Argumentem była jakaś rura która od wewnątrz ma właściowci zapobiegające rosnięciu grzybusiów itd. Ja nic do spiro nie mam i prawdopodobnie takie rurki będą u mnie Chiałem tylko zapytać bardziej wprawionych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okiren 19.05.2011 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 jakaś rura która od wewnątrz ma właściowci zapobiegające rosnięciu grzybusiów Może chodziło o to: http://www.rekuperatory24.pl/rurowy Rury te stosuje się w gruntowym wymienniku ciepła, bo mają taką sprytną warstewkę srebra (jak w lodówkach) przez co grzybki i inne stworzonka jej nie lubią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voytas80 20.05.2011 06:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2011 Nie chodzi o rury do GWCpodam nazwę jak tylko będe miał wycene Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leniin 06.08.2011 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2011 Witam Odświeżam troche temat.Szukalem i czytalem ostatnio o rekuperatorze i instalacji. Pytalem sie o rury i instalatorzy maja rozne zdania na ten temat.Jedni polecaja rury giętkie, ponieważ sa ciche i tansze.Inni odradzaja ponieważ nie da sie je przeczyścić a po 6-7 latach trzeba czyścic instalacje. Za to polecają rury sztywne spiro, ktore sa trwalsze i można je czyścić. Jak to z nimi jest?1. Moze ktos by sie podzielil jakimi przewodami ma rozprowadzona wentylacje?2. Ile lat ma juz ja?3. Czy czyścił już rury (czy wogóle trzeba)?4. Jeśli ktoś ma rury sztywne to czy wentylacja jest aż tak bardzo słyszalna. Chciałbym abyscie podzielili sie wasza opinia i spostrzeżeniami na ten temat. Z góry dziękuje za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 07.08.2011 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2011 na spirówkach jest słyszalna, słychać reku i trudno tego uniknąć bez tłumików, nie znam nikogo kto czyściłby kanały lub by sie komuś w nich pieczarki dobrze czuły, wyjątkiem są instalacje przemysłowe i klimatyzacyjne, poza tym czyścić można też chemicznie a nie koniecznie szczotką, która poza tym że sie kręci to grzybka i tak nie usunie , wszystkie kanały mają swoje wady i zalety, nie ma ideałów, ale wszystkie mniej lub bardziej się nadają zależnie gdzie i jak są instalowane, mówienie że coś się nie nadaje i podawanie uzasadnienia usłyszanego gdzieś od kogoś bez używania rozumu to nie jest doświadczenie i od takich instalatorów trzymaj sie z daleka bo i tak coś sknocą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piogron 04.10.2011 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2011 Ja ponieważ będę miał odcinki rur po 8 m myślałem, czyli dosyć rozległa instalacja myślałem żeby główne kanały puścić na sztywnych rurach spiro żeby zmniejszyć opory, a na 1-2 metry przed anemostatem zastosować kanał giętki perforowany. Czyli taki ukłąd mieszany. Co wy na to? Kanały sztywne tez latwiej jest ocieplić welną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 05.10.2011 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 Ja ponieważ będę miał odcinki rur po 8 m myślałem, czyli dosyć rozległa instalacja myślałem żeby główne kanały puścić na sztywnych rurach spiro żeby zmniejszyć opory, a na 1-2 metry przed anemostatem zastosować kanał giętki perforowany. Czyli taki ukłąd mieszany. Co wy na to? Kanały sztywne tez latwiej jest ocieplić welną. ja mam podobne długości i wszystko mam w izolowanych flexach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 07.10.2011 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 i dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ploski 08.10.2011 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2011 (edytowane) z tymi izolowanymi flexami różnie bywa Edytowane 8 Października 2011 przez ploski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 09.10.2011 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2011 z tymi izolowanymi flexami różnie bywa heh i znowu zaczyna się czysto teoretyczna gadka...Ze spiro też różnie bywa...ogólnie ze wszystkim różnie bywa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 09.10.2011 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2011 Ja ponieważ będę miał odcinki rur po 8 m myślałem, czyli dosyć rozległa instalacja myślałem żeby główne kanały puścić na sztywnych rurach spiro żeby zmniejszyć opory, a na 1-2 metry przed anemostatem zastosować kanał giętki perforowany. Czyli taki ukłąd mieszany. Co wy na to? Kanały sztywne tez latwiej jest ocieplić welną. Dokładnie tak mam zrobione. Główna magistrala to spiro fi 160 i od tego odejścia eleastyczne. Wentylacja na 1 biegu niesłyszalna. pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 09.10.2011 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2011 wentylacja na każdym biegu nie powinna być słyszalna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 10.10.2011 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 wentylacja na każdym biegu nie powinna być słyszalna Nawet wtedy gdy leci 400m3/h ... ? pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukep3 12.10.2011 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 400 używasz niezmiernie rzadko i jak będzie przy tych prędkościach słychać lekki szum to nie koniec świata, ważne by na biegach normalnej ekploatacji czyli ok 100m3/h była kompletnie nie słyszalna nawet głuchą nocą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 12.10.2011 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 400 używasz niezmiernie rzadko i jak będzie przy tych prędkościach słychać lekki szum to nie koniec świata, ważne by na biegach normalnej ekploatacji czyli ok 100m3/h była kompletnie nie słyszalna nawet głuchą nocą No i dokładnie tak jest. Dlatego ciekawi mnie jak może być niesłyszalna np. przy 400m3 .... ? pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piogron 17.10.2011 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 A możecie się podzielić radami praktycznymi, jak łączyliście rury spiro ze sobą. Używaliście złączki z uszczelką czy bez. Dodatkowo czy skręcaliście jakimiś pchełkami te rury ze złączką i na to taśma. Nie wiem jakie elementy kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 18.10.2011 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 Aby połączenia były "pewne" najlepiej zastosować kolana, nyple itp z uszczelkami, nie będzie błędem jeśli to przyłapiesz samowiertkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts