Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam mam pytanie czy puszka w elektryce powinna byz liczona jako pkt. bo nie jestem pewna a nie chciałabym aby nas nasz wykonawca oszukał prosze o odp.

jak będziesz rozmawiać z elektrykiem, to od początku nie używaj słowa "puszka", ale rozmawiajcie o "punktach" tzn, gniazdko, lampa, wypust kabla pod coś tam itp. Puszek zawsze jest więcej niż punktów.

Jeśli elektryk będzie robił np. gniazdka na jednym obwodzie blisko siebie to negocjuj takie punkty, np liczcie po 50% ceny, ponieważ łatwo je zrobić.

Co utargujesz to Twoje :)

witam mam pytanie czy puszka w elektryce powinna byz liczona jako pkt. bo nie jestem pewna

Najlepiej niech ci poda cenę za całość z podaniem co ona obejmuje.

Ustal też cenę za ewentualne zmiany, żeby nie było zdziwienia jak zażąda dodatkowych pieniędzy.

a nie chciałabym aby nas nasz wykonawca oszukał prosze o odp.

Co to znaczy oszukał? Albo ci cena odpowiada albo nie. Albo mu ufasz albo nie.

Mało prawdopodobne aby wysokiej klasy fachowiec zrobił ci coś tanio.

Jak będzie cię chciał wykręcić to i tak to zrobi.

Edytowane przez dendrytus

Mówię o puszkach instalacyjnych i Twoim pomyśle, aby negocjować ceny bo przecież puszki są blisko siebie.

Idąc tym tokiem, należy też negocjować puszki/punkty np. gniazdka zewnętrznego, którego leci przez całą długość budynku i kończy się na elewacji zewnętrznej.

Tylko 1 puszka/wypust a kabla 40-50m.

Jak ktoś napisał, jedne punkty są łatwiejsze inne trudniejsze w wykonaniu.

Mówię o puszkach instalacyjnych i Twoim pomyśle, aby negocjować ceny bo przecież puszki są blisko siebie.

Idąc tym tokiem, należy też negocjować puszki/punkty np. gniazdka zewnętrznego, którego leci przez całą długość budynku i kończy się na elewacji zewnętrznej.

Tylko 1 puszka/wypust a kabla 40-50m.

Jak ktoś napisał, jedne punkty są łatwiejsze inne trudniejsze w wykonaniu.

No właśnie, jeśli elektryk po obejrzeniu domu i zakresu pracy, uzna, że większość punktów, jest łatwych i szybkich do zrobienia to na pewno opuści coś na cenie.

Nie twierdzę, że musi i, że zrobi to każdy.