Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zalety:

- cieplejsze od dwuskrzydłowego

- więcej światła

- tańsze od dwuskrzydłowego

Wady:

- ciężar, maksymalny gabaryt dopuszczany w pcv

- utrudnione otwieranie (trzeba mieć sporo miejsca w pokoju)

- może być wymagana częściej regulacja

Dobry producent wykonana takie okno z 7 letnią gwarancją. Bardzo ważny jest montaż, sprawdzenie "przeszklenia skrzydła" po montażu i ustawienie podnośnika skrzydła.

• 5 weeks później...
O to ja podniosę temat, bo chciałabym tez takie okna, tylko o wymiarach 150 szer.x 140 wysokosci. Problem, bo trudno zobaczyć gdzieś takie na żywca, a Tz pragmatyk, musi zobaczyć dotknąć. Ciekawi mnie efekt wizualny. Niektórzy producenci odradzają, ale "Oknoplast Kraków" jak najbardziej proponuje, a myślę ,ze to doświadczony i dobry producent? Może ktoś ma takie okna i chciałby zaprezentować fotki??

My planujemy okna narożne (sztuk 2) złożone właśnie z okien 150x150. Widziałam na żywo i efekt fantastyczny. Nawet pojedyncze okno daje mnóstwo światła. Właśnie jestem na etapie poszukiwania dobrego producenta. Może ktoś ma namiary w Trójmieście i okolicach?

W przypadku takiego skrzydła może wystąpić problem z częstszą regulacją. Posiadam skrzydło o wysokości 1,5 i szerokości 1,2 na profilu VEKA 90 mm i pakiet 3-szybowy, co prawda nie ma z nim problemu, ale podczas otwierania czy uchylania odczuwalny jest ciężar takiego skrzydła. Na pewno dużo będzie zależało od profilu.

My planujemy okna narożne (sztuk 2) złożone właśnie z okien 150x150. Widziałam na żywo i efekt fantastyczny. Nawet pojedyncze okno daje mnóstwo światła. Właśnie jestem na etapie poszukiwania dobrego producenta. Może ktoś ma namiary w Trójmieście i okolicach?

Jeżeli chodzi o plastiki to ja chyba zdecyduję się na "Oknoplast Kraków" nie robili żadnych problemów z jednoskrzydłowymi o takich wymiarach, więc chyba sa wytrzymałe! co innego jeżeli chodzi o drewniane, bo tu juz nie ma ryzyka, że cos nie wytrzyma, ale co do producentów to w twojej okolicy pojecia nie mam...

Mam w kuchni takie okno i sprawdza sie dobrze, ale wady tez ma:

-sąsiadom łatwiej podglądać.

-bardzo ciezko je otworzyc na ościerz, bo wszystko co stoi sie przewraca i tłucze.

-u mnie w mieście cięzko było dostać takie szerokie rolety.

A pozatym to więcej światła i wogóle fajnie.

To chcemy zobaczyć!