Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Membrana wywinięta na komin do spodu zamiast do góry

Recommended Posts

Witam. Mam problem, który pokrótce opiszę.

Otóż mój "deweloper" pobudował komin w gotowym już dachu i po wycięciu na niego dziury kawałki membrany w jego miejscu luźno sobie powiewały. Po moich naciskach żeby coś z tym zrobić, jego ekipa "fachowców" od dachu wywinęła membranę do dołu zamiast na komin (do góry ) i przykleili ją jakąś taśmą do komina. Jutro zamieszczę zdjęcia jak to wygląda.

Ponieważ części membrany luźno zwisały to leciało sporo wody wykraplającej się na membranie w czasie zimy. Poddasze nieużytkowe i kiepsko zaizolowane. Nie wiem jak po tej "poprawce" będzie w kolejnym sezonie albo po deszczu po sprawa jest świeża.

Mam sporo wątpliwości co do mocowania czegokolwiek taśmą. Pokleili nią także dziury w membranie. Podejrzewam, że latem jak dach się będzie nagrzewał to wszystko odpadnie.

Pytanie zasadnicze. Czy tak może być ( wiem że nie powinno ) czy też koniecznie trzeba coś z tym zrobić i co.

Czy istnieje możliwość jakiegoś sprytnego dołożenia membrany i prawidłowego wywinięcia na komin. Dach kryty blachodachówką i dostęp od góry jest utrudniony. Czy blachę można wyciąć, dołożyć membranę a później ją dołożyć tak żeby wszystko było szczelne i w miarę estetycznie wykonane ?

Mój deweloper za dużo wiedzy o budowie nie ma, jego ekipa z tego co widzę tylko trochę więcej(raczej "praktycy" działający wg. metodyki "kokodżambo i do przodu" jest parę historii do opisania ), standardowo stara się unikać roboty i poprawek, więc nie mogę liczyć na jego chęci ani wiedzę, dlatego proszę o poradę. Jeśli ktoś ma pojęcie ile taka "poprawka" będzie kosztować to proszę o informację.

Pozdrawiam,

Naprawa bez demontażu blachy przy kominie jest nie możliwa.

Trzeba też zdemontować obróbki blacharskie komina.

Absolutnie nic nie wycinać. Tylko demontaż.

Nad kominem powinna być dodatkowa rynienka jak nad oknem połaciowym,

oczywiście jeżeli komin jest nie w kalenicy.;)

Tu można co nieco podpatrzeć.

http://muratordom.pl/budowa/dachy-i-stropy/folia-dachowa-zasady-ukladania-na-dachu,17_3436.html?print=true&page=0