Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Naprawa wylewki na piętrze{Łódź]

Recommended Posts

Gość zibik_eng

Musze doprowadzić wylewkę na Terrivie do stanu używalności. W tej chwili jest masakra. Różnica jest powyżej 8 cm! Nie wiem czy frezować, czy zalewać czy łatać miejscowo. Szukam dobrego fachowca z Łodzi lub okolic do pomocy przy tej naprawie.

Zdjęcia tutaj

Tu nie ma co "naprawiać". Wylewka poziomująca? dodatkowe ~8 cm obciążenia betonem nie uwzględniane w żadnych obliczeniach?

Strop do rozbiórki i robienia na nowo.

Obciążyć partacza kosztami zniszczenia materiałów, kosztem rozbiórki i wybudowania poprawnie stropu (materiały + robocizna) - oczywiście jeżeli była umowa.

Jak nie było umowy to teraz Pan wie jak się kończą "oszczędności" w budownictwie... problemami i gigantycznymi kosztami.

zadaj sobie pytania:

1. kto ich zatrudnił?

2. na jakiej podstawie ich wybrał? referencje? doświadczenie? a może tylko i wyłącznie najniższa cena...

3. gdzie był kierownik budowy w czasie wykonywania tej tragiedii ????

Edytowane przez zibik_eng

Nie wiem co to nad beton. To są różnice na tym falowaniu. 8 cm to max w 2 miejscach do skucia. reszta to średnia ok 5 cm. Ale to są takie "wyspy". Efekt nie zaciągniącia betonu niczym chyba. Moje pomysły:

1. największe różnice uzupełnić keramzytem

2. wyfrezować

3. wylewać warstwą (i nie - nie 8cm) tylko ok 5cm na to.

4. szukam porady

zibik_eng: rozumiem, Twoje podejście. Na codzień zbytnio ludziom ufałem. Ekipa robiła mi ściany, fundamenty. Wszystko było ok, A strop tak wygląda jak wygląda. Wiem, że się płaci za głupotę no ale teraz czas na dojście do ładu. Dom praktycznie zamknięty jest, pod dachem.

Gość zibik_eng
Nie wiem co to nad beton. To są różnice na tym falowaniu. 8 cm to max w 2 miejscach do skucia. reszta to średnia ok 5 cm. Ale to są takie "wyspy". Efekt nie zaciągniącia betonu niczym chyba. Moje pomysły:

1. największe różnice uzupełnić keramzytem

2. wyfrezować

3. wylewać warstwą (i nie - nie 8cm) tylko ok 5cm na to.

4. szukam porady

zibik_eng: rozumiem, Twoje podejście. Na codzień zbytnio ludziom ufałem. Ekipa robiła mi ściany, fundamenty. Wszystko było ok, A strop tak wygląda jak wygląda. Wiem, że się płaci za głupotę no ale teraz czas na dojście do ładu. Dom praktycznie zamknięty jest, pod dachem.

Wykonany strop w sposób który pokazany został na zdjęciach na pewno nie osiągnął wytrzymałości z projektu... Dodatkowe 5 cm nadbetonu którego NIKT NIGDZIE W OBLICZENIACH NIE UWZGLĘDNIAŁ to "jedynie" ~130 kg/m2 dodatkowego obciążenia na strop który nie osiągnął wytrzymałości projektowanej.

Poradę już uzyskałeś, nie przyjąłeś do wiadomości ze względu na "koszta" jakie za tym idą więc rób sobie co chcesz skoro nie przyjmujesz do wiadomości jakie za twoimi debilnymi pomysłami idą zagrożenia tj. katastrofa budowlana.

GDZIE JEST KIEROWNIK BUDOWY? I DLACZEGO NIE WSTRZYMAŁ PRAC?

Edytowane przez zibik_eng

Alcest piszesz o 8 cm. Zmierz czy strop w poziomie jest od dołu, Teriva ma grubosć zaleznie od pustaków ile powinna byc? 24?. Bo może to jest krzywe od dołu?

Załózmy że masz dół w poziomie i te róznice są od góry jeżeli masz 24 grubość nominalna to musisz usrednić pozostałe części stropu tam gdzie masz zamało (w co watpie bo pustaki by wylazły ponad nadbeton) to z tego wynika że masz zaduzo betonu. Skuwanie terivy trzeba robić bardzo ostroznie, lepiej puść frezarke, zeskrobiesz górki i ok. Jak chcesz coś dolewać to tylko keramzytobeton, niektórzy pewnie dadzą radę aby posadzką wyrównac, nierób tego bo tak jak napisał zbig wgonisz się w niepożądane obciążenia.