Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabudowa zagrodowa - budynek gospodarczy

anizial

Recommended Posts

Witam,

Przymierzam się do budowy w systemie gospodarczym i w związku z tym pytanie: czy budynek gospodarczy można zrealizować w formie drewnianej lekkiej konstrukcji, np. http://allegro.pl/garaz-drewniany-dom-domek-wiata-altana-drewutnia-i1602237669.html

Jak ująć taki budynek na wniosku o pozwolenie na budowę?

Pozdrawiam.

Jeśli będzie to budynek gospodarczy (nie garaż), wolnostojący, parterowy o powierzchni nie większej niż 35m2 (przy zabudowie zagrodowej) – to nie potrzeba PnB, wystarczy zgłoszenie na 30 dni przed rozpoczęciem jego budowy – po wybudowaniu budynku mieszkalnego.

Wymagane dokumenty „budowlane” – wystarczy „zgrubny” szkic.

Jeśli będzie to budynek gospodarczy (nie garaż), wolnostojący, parterowy o powierzchni nie większej niż 35m2 (przy zabudowie zagrodowej) – to nie potrzeba PnB, wystarczy zgłoszenie na 30 dni przed rozpoczęciem jego budowy – po wybudowaniu budynku mieszkalnego.

Ma to być budynek gospodarczy połączony z garażem (brama), jednak zasadnicza funkcja będzie gospodarcza - przechowywanie sprzętów, opału. Czy ta brama przeszkadza?

Zastanawiam się jeszcze nad jedną rzeczą - planuję własną studnię i pomyślałem, że sensowne może być "przykrycie" studni tym budynkiem w celu ochrony przed warunkami atmosferycznymi. Czy to dobry pomysł i wykonalny?

• 3 weeks później...

witam

podłaczam sie do pytania

a czy taki budynek moge postawic na działce tylko 1

i czy mogę go nazwać gospodarczym a bedzie mieszkał tam samochodzik

czy jest jakies obejście tego przepisu ze tylko 35 m np. jedem więksdzy budynek a 2 bramy ( wejścia)

pozdrawioam

• 4 weeks później...
witam

podłaczam sie do pytania

a czy taki budynek moge postawic na działce tylko 1

i czy mogę go nazwać gospodarczym a bedzie mieszkał tam samochodzik

czy jest jakies obejście tego przepisu ze tylko 35 m np. jedem więksdzy budynek a 2 bramy ( wejścia)

pozdrawioam

Zapis o budowie wolnostojącego budynku gospodarczego o powierzcni zabudowy do 35 m kw. bez pozwolenia na budowę dotyczy zabudowy zagrodowej w ramach istniejącej działki siedliskowej. Jeżeli jest to teren zabudowy mieszkaniowej jednorodzinnej to nie można zastosować tego przepisu. Wszystko zalezy jakie masz zapisy w miejscowym planie.

Budynek gospodarczy ma swoją definicję i nie jest to garaż.

Jeżeli w budynku gospodarczym będziesz trzymac samochód, to będzie to samowola budowlana polegająca na zmianie sposobu uzytkowania obiektu.

Na budynki garażowe wymagane jest pozwolenie na budowę niezależnie od jego powierzchni zabudowy.

Ma to być budynek gospodarczy połączony z garażem (brama), jednak zasadnicza funkcja będzie gospodarcza - przechowywanie sprzętów, opału. Czy ta brama przeszkadza?

Zastanawiam się jeszcze nad jedną rzeczą - planuję własną studnię i pomyślałem, że sensowne może być "przykrycie" studni tym budynkiem w celu ochrony przed warunkami atmosferycznymi. Czy to dobry pomysł i wykonalny?

Na zgłoszenie może być budynek wolnostojący, czyli musi mieć samodzielną konstrukcję i nie może łaczyc się z żadnym innym budynkiem.

Jeżeli już chcesz łaczyć z garażem to kwalifikowane jest to jako rozbudowa budynku garażowego o funkcje gospodarczą i wymagane jest na pozwolenie na budowę.

Moim zdaniem:

Na dobry początek – definicja z Rozporządzenia w sprawie WT (istotne dla tego zagadnienia - pogrubione)

§ 3. Ilekroć w rozporządzeniu jest mowa o:

8) budynku gospodarczym - należy przez to rozumieć budynek przeznaczony do niezawodowego

wykonywania prac warsztatowych oraz do przechowywania materiałów, narzędzi, sprzętu i płodów rolnych

służących mieszkańcom budynku mieszkalnego, budynku zamieszkania zbiorowego, budynku rekreacji

indywidualnej, a także ich otoczenia, a w zabudowie zagrodowej przeznaczony również do przechowywania

środków produkcji rolnej i sprzętu oraz płodów rolnych,

Środkiem produkcji rolnej, jest też traktor, kombajn itp.

Czyli – potrzebuje szerokiej i wysokiej bramy - czyli bramy garażowej.

Inaczej mówiąc, w tym przypadku, pod pojęciem budynku gospodarczego w zabudowie zagrodowej, kryje się poczciwa stodoła – tyle, że mała, bo do 35m2, ale i tak można w nim (niej) wydzielić sąsiek i boisko, lub boisko i komorę.

Biorąc to pod uwagę – brama nie przeszkadza, ale określenie garaż – i owszem.

Nie ma przeszkód, aby w tym budynku gospodarczym umieścić studnię – zwłaszcza wierconą.

• 4 weeks później...

Dzięki serdeczne.

Przeczytałem jeszcze coś takiego w temacie: "Wystarczyło wybudować budynek gospodarczy i zgłosić zmianę przeznaczenia na garaż." (źródło: http://www.projektoskop.pl/a-963-garaz-czy-wiata.html, http://www.archipelag.pl/aktualnosci/budowa-garazu-wymaga-pozwolenia-albo-zgloszenia.html)

Edytowane przez anizial

• 2 years później...
Witam mam takie pytanie. Jestem rolnikiem i chcę wybudować dom. Niestety jest tu możliwa jedynie zabudowa zagrodowa. Stąd moje pytanie: czy muszę robić zaraz plan na budynek gospodarczy? Nie potrzebuję takiego budynku ponieważ w domu który będę budował jest wystarczający garaż na ew małe maszyny. Nie planuję hodowli ani magazynowania czegokolwiek. Architekt mówi że muszę mieć zaraz plan na ten drugi gospodarczy ale zastanawia mnie czy on przypadkiem nie chce dodatkowo zarobić i powołuje się na wymóg który nie istnieje??? proszę o jakąś podpowiedź ew jakiś adekwatny przepis.