Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Niezalezne ogrzewanie na 2 kondygnacjach

baileys

Recommended Posts

Witam, chcemy wyodrebnic 2 osobne mieszkania (ok 80m2 kazde) w domu pod wynajem. Bedziemy calkowicie wymieniac instalacje co.

Czy jest mozliwosc ogrzwania gazem 1 mieszkania a pradem drugiego?

Obie instalacje beda zupelnie niezalezne od siebie itd

Obecnie dom jest ogrzewany gazem. Chcielibysmy uniknac prowadzenia gazowej instacji co na 2 pietrze m.in ze wzgl na koszty oraz bezpieczenstwo uzytkowania. Dodatkowo ze wzgl na niskie cisnienie gazu w okolicy, ogrzewanie gazowe gornego pietra nie jest efektywne i dosc kosztowne, dlatego gorne pietro mialoby instalacje elektyczna co i wody uzytkowej.

Prosze o opinie na temat takiego rozwiazania.

baileys napisał:
Czy jest mozliwosc ogrzwania gazem 1 mieszkania a pradem drugiego? ...grzewanie gazowe gornego pietra nie jest efektywne i dosc kosztowne

A dlaczego by nie ? Jak sobie zrobicie tak będzie o ile kable wytrzymają. Inna sprawa, czy będzie to ekonomiczne. A nie lepiej by było pomyśleć nad ciepłomierzem i rozliczaniem lokatorów za grzanie gazem obu mieszkań z jednego kotła ? Gaz jest jednak sporo tańszy. Dziwi mnie to co piszesz o ciśnieniu i kosztach grzania piętra, jakoś nie widzę związku między jednym a drugim. Prądem będzie 3x drożej.

checemy zyby rozlicznie kosztow ogrzewania, wody czy pradu bylo dla wynajmujacych jak najprostsze; mieszkania beda niezalezne, wolimy uniknac klotni przy rozliczaniu rachunkow, nawet z zastosowaniem cieplomierzy nie bylby to najlatwiejszy i najbardziej przejrzysty sposob (np straty ciepla itp). Nie mieszkamy w Polsce, mieszkania beda administrowane przez jakas agencje nieruchomosci i priorytetem jest tu zasada im prosciej tym lepiej.

Dlatego uznalam, ze moze zamiast robienia 2-ch kosztownych, niezaleznych instalacji gazowych zrobie tylko jedna a drugie mieszkanie ogrzeje pradem.

Koszty instalacji beda niewielkie a koszty eksploatacji niewiele wyzsze od co gazowego (patrz watek o ogrzewaniu domow wylacznie pradem).

baileys napisał:
koszty eksploatacji niewiele wyzsze od co gazowego

Niewiele, czyli około 3x, cudów nie ma. Zrobić można wszystko, tylko zastanówcie się jak to wpłynie na chęć pozostania lokatora na zimę w ogrzewanym prądem mieszkaniu i ile na tym zaoszczędzicie. Ja bym proponował znalezienie taniego gazownika, taniego kotła i pociągnięcie jednak gazu.

• 1 month później...

witam i podbijam temat .

Mam podobny problem tyle tylko że obecne 2,5 kondygnacji (dom szeregowy) ogrzewa jeden piec gazowy (gaz ziemny) . Myślę o rozbiciu instalacji na dwie; parter i piętro+poddasze . powierzchnia użytkowa każdego mieszkanka wyjdzie po 80m2 . Myślę o kotle dwufunkcyjnym (c.o + c.w.u) na każde mieszkanie takie jak np. Cerapur Smart ZWB 28-3C (JUNKERS) ( może jakieś opinie..)

Tak jak Baileys :"checemy zyby rozlicznie kosztow ogrzewania, wody czy pradu bylo dla wynajmujacych jak najprostsze; mieszkania beda niezalezne, wolimy uniknac klotni przy rozliczaniu rachunkow "

Czy może jest jakieś łatwiejsze rozwiązanie.....?