baileys 19.05.2011 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 Witam, chcemy wyodrebnic 2 osobne mieszkania (ok 80m2 kazde) w domu pod wynajem. Bedziemy calkowicie wymieniac instalacje co.Czy jest mozliwosc ogrzwania gazem 1 mieszkania a pradem drugiego? Obie instalacje beda zupelnie niezalezne od siebie itdObecnie dom jest ogrzewany gazem. Chcielibysmy uniknac prowadzenia gazowej instacji co na 2 pietrze m.in ze wzgl na koszty oraz bezpieczenstwo uzytkowania. Dodatkowo ze wzgl na niskie cisnienie gazu w okolicy, ogrzewanie gazowe gornego pietra nie jest efektywne i dosc kosztowne, dlatego gorne pietro mialoby instalacje elektyczna co i wody uzytkowej. Prosze o opinie na temat takiego rozwiazania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 21.05.2011 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2011 Czy jest mozliwosc ogrzwania gazem 1 mieszkania a pradem drugiego? ...grzewanie gazowe gornego pietra nie jest efektywne i dosc kosztowne A dlaczego by nie ? Jak sobie zrobicie tak będzie o ile kable wytrzymają. Inna sprawa, czy będzie to ekonomiczne. A nie lepiej by było pomyśleć nad ciepłomierzem i rozliczaniem lokatorów za grzanie gazem obu mieszkań z jednego kotła ? Gaz jest jednak sporo tańszy. Dziwi mnie to co piszesz o ciśnieniu i kosztach grzania piętra, jakoś nie widzę związku między jednym a drugim. Prądem będzie 3x drożej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baileys 21.05.2011 13:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2011 checemy zyby rozlicznie kosztow ogrzewania, wody czy pradu bylo dla wynajmujacych jak najprostsze; mieszkania beda niezalezne, wolimy uniknac klotni przy rozliczaniu rachunkow, nawet z zastosowaniem cieplomierzy nie bylby to najlatwiejszy i najbardziej przejrzysty sposob (np straty ciepla itp). Nie mieszkamy w Polsce, mieszkania beda administrowane przez jakas agencje nieruchomosci i priorytetem jest tu zasada im prosciej tym lepiej.Dlatego uznalam, ze moze zamiast robienia 2-ch kosztownych, niezaleznych instalacji gazowych zrobie tylko jedna a drugie mieszkanie ogrzeje pradem.Koszty instalacji beda niewielkie a koszty eksploatacji niewiele wyzsze od co gazowego (patrz watek o ogrzewaniu domow wylacznie pradem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 21.05.2011 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2011 koszty eksploatacji niewiele wyzsze od co gazowego Niewiele, czyli około 3x, cudów nie ma. Zrobić można wszystko, tylko zastanówcie się jak to wpłynie na chęć pozostania lokatora na zimę w ogrzewanym prądem mieszkaniu i ile na tym zaoszczędzicie. Ja bym proponował znalezienie taniego gazownika, taniego kotła i pociągnięcie jednak gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timmy 21.06.2011 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 witam i podbijam temat .Mam podobny problem tyle tylko że obecne 2,5 kondygnacji (dom szeregowy) ogrzewa jeden piec gazowy (gaz ziemny) . Myślę o rozbiciu instalacji na dwie; parter i piętro+poddasze . powierzchnia użytkowa każdego mieszkanka wyjdzie po 80m2 . Myślę o kotle dwufunkcyjnym (c.o + c.w.u) na każde mieszkanie takie jak np. Cerapur Smart ZWB 28-3C (JUNKERS) ( może jakieś opinie..) Tak jak Baileys :"checemy zyby rozlicznie kosztow ogrzewania, wody czy pradu bylo dla wynajmujacych jak najprostsze; mieszkania beda niezalezne, wolimy uniknac klotni przy rozliczaniu rachunkow " Czy może jest jakieś łatwiejsze rozwiązanie.....? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts