t0mekk 19.05.2011 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 Witam,jestem na etapie stanu surowego otwartego. Czy moglibyście doradzić jak ocieplić dom? Ile na zewnątrz, poddasze, podłogi, strop? Planuję pompę ciepła z podłogówką + rekuperator.Pow. ok. 133m2 Dom z poddaszem użytkowym + mały stryszek na którym chcę zamontować rekuperator.Dom wykonany zostanie w technologii tradycyjnej, niepodpiwniczony,ławy fundamentowe żelbetowe, ściany fundamentowe z bloczków betonowych izolowanych, ściany parteru i poddasza z pustaka ceramicznego Wienerberger gr. 25 cm na zaprawie cementowej , strop gęstożebrowy Teriva z pustaków, keramzytowych, więźba dachowa drewniana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okiren 20.05.2011 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2011 Nie dawaj więcej na ściany niż 45 cm styroNie dawaj więcej na podłogę niż 45 cm styro, lub metr keramzytuNie dawaj pod dach więcej niż 75 cm wełny bo się nie opłaca.Grubości warstw to tak lekko na oko podałem. Nikt Ci przyjacielu nie odpowie na to pytanie w sposób idealny. Jeden powie, że na ścianie to minimum 25cm a drugi powie, że 15 wystarczy.Sensowność grubości ocieplenia jest ograniczona po pierwsze Twoim budżetem, a po drugie dopiero wyliczeniami. moje ocieplenie to 15cm styro na ścianie, 12 na podłodze i 25 cm wełny pod dachem. Czy to za mało? Jasne, że tak. Jeśli dałbym wszędzie 5cm więcej to byłoby lepiej, ale i drożej.Optimum leży jak już pisałem gdzie pomiędzy wielkością rozsądku a grubością portfela. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts