mk64 19.05.2011 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 Witam.Obecnie wokół domu mam glebę piaszczysto gliniastą porośniętą trawą, perzem i innymi chwastami, której poziom muszę podnieść o ok. 30-40 cm. Mam zamiar zrobić to przez nawiezienie mieszaniny piasku i ziemi, na co chciałbym posiać trawę. Czy to dobry pomysł? Czy mogę po prostu zasypać obecne podłoże, czy powinienem najpierw usunąć (wyrwać, spryskać) rosnącą roślinność? Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia... 23.05.2011 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 U mnie była podobna sytuacja Musieliśmy podnieśc -wyrównac poziom z ułożoną kostką Nic nie pryskaj i nie wyrywaj Spod takiej ilości ziemi jaką masz zamiar nawieźc nic nie wyjdzie,chyba że krety-moja zmora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basiaw 23.05.2011 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 Nic nie pryskaj i nie wyrywaj Spod takiej ilości ziemi jaką masz zamiar nawieźc nic nie wyjdzie,chyba że krety-moja zmora No nie wiem, czy dla perzu, szczawiu, lucerny trwałej itp. upiornych chwastów 30-40 cm to będzie wystarczająca bariera... te rośliny mają ogromną wolę życia. Przez podsypkę piaskowo-cementowa i samą kostkę się nie przebiją, ale na rabatach, trawnikach mogą wybić, zwłaszcza perz, ten jest wredny jak mało które zielicho. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia... 23.05.2011 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 Więc żeby się go pozbyc trzeba by było pryskac i pryskac i pryskac żeby się go pozbyc a tak jak piszesz jest ''wredny jak mało które licho'' Wystarczy mały korzonek do którego dociera wilgoc i światło i już rośnie.Ja dowoziłam ziemi od 0,3m do 0,5m w niektórych miejscach i nic nie wyszło Posiałam gęsto trawkę i nie mam problemu z perzem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk64 23.05.2011 12:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 Dziękuję pięknie za odzew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basiaw 23.05.2011 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 Więc żeby się go pozbyc trzeba by było pryskac i pryskac i pryskac żeby się go pozbyc a tak jak piszesz jest ''wredny jak mało które licho'' Wystarczy mały korzonek do którego dociera wilgoc i światło i już rośnie.Ja dowoziłam ziemi od 0,3m do 0,5m w niektórych miejscach i nic nie wyszło Posiałam gęsto trawkę i nie mam problemu z perzem. Z trawą to się zgodzę, że perz zniknie w tłumie, ale już na rabatach... różnie może być. My rok przez rozpoczęciem prac ogrodowych przykryliśmy kawał działki czarną agrowłókniną, po wielu miesiącach w ciemnościach różne trwałe chwasty w znacznym stopniu padły, potem te karpy wykopywaliśmy i układaliśmy do przekompostowania. To, co przeżyło było sukcesywnie wykopywane, ze szczawiem i lucerną nie mam już problemu, z perzem gorzej, ale wiem, że z czasem tez go z ziemi wybiorę, moje będzie góra a nie perzu;) pozdrawiam Basia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 24.05.2011 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 W na razie mam rabaty podniesione max. do jakiś 30cm. te centymetry nie były problemem dla skrzypu, który właśnie miło zaczyna wyglądać z ziemi. Co ciekawe przeszedł też prze płachtę foliową i 50cm warstwę piachu i pokazał się na samym szczycie hałdy.Tak więc jeżeli zostawisz roślinki w spokoju przed zasypaniem ich ziemią, to jest duża szansa, że te najbardziej żywotne czyli wspomniany skrzyp czy perz pojawi się na powierzchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia... 24.05.2011 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 Proszę też pamiętac że i w nawiezionej ziemi istnieją korzonki Po rozplantowaniu trzeba by było ją dokładnie przeczesac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redcode 24.05.2011 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 Dla pewności chyba jednak warto by było sie pozbyc trawy, zawsze to prościej niz potem jak wyjdzie problem coś kombinować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia... 24.05.2011 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 Jedno pryskanie nie wytępi perzu Na to potrzeba kilka sezonów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts