codix 23.10.2019 04:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2019 Ja mam 7kw na 90m2 grzejniki i 30m2 podlogówki wszystko smiga bez bufora.Zawsze jak bedzie miala za duzo startow to mozesz dolozyc bufor np.za rok to nic skomplikowanego.Grzejniki odkrec wszystkieW przejsciowych tez grzej pompą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelek321 23.10.2019 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2019 Ja mam 7kw na 90m2 grzejniki i 30m2 podlogówki wszystko smiga bez bufora. Zawsze jak bedzie miala za duzo startow to mozesz dolozyc bufor np.za rok to nic skomplikowanego. Grzejniki odkrec wszystkie W przejsciowych tez grzej pompą Wystarcza taniej taryfy na pracę pompy? Rozumiem, że tą sama temperaturą zasilasz grzejniki i podłogę? Dlaczego w przejściowych pompą? Klimatyzator nagrzeje momentalnie, a podłoga nie tak prędko. Myślę, że dobrym splitem powyżej np 3 stopni taniej grzać niż gruntówką? Poza tym dolne źródło w pompie wolniej się wychłodzi i sama pompa gruntowa dłużej posłuży bezawaryjnie? Nie mam racji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 23.10.2019 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2019 Masz rację, upewnij się jeszcze tutaj: https://blog.karbon.com.pl/pc-powietrzna/nieszczesny-bufor-do-pompy-ciepla/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiertar 23.10.2019 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2019 (edytowane) Codix właśnie miałem pisać jak ci chodzi pompa przy takich wysokich temperaturach. U mnie na krzywej przy 10stopniach na zewnątrz temp zasilania ok 28 stopni. Pompa włączała mi się 3-4 razy na godzinę. Dlatego narażie chodzi tylko na cwu. Przez ten okres przejściowy będę ją włączał manualnie na żądaną temp zasilania, niech pochodzi 2 godziny i ja wyłączę. Jak myślisz problem z dość częstym uruchomieniem zniknie wraz z obniżeniem temperatury? Dobrze kombinuje? Edytowane 23 Października 2019 przez wiertar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 23.10.2019 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2019 Pewnie przy 10 stopniach Twoje zapotrzebowanie na cieplo jest mniejsze niż minimalna moc z jaką może pracować pompa, pewnie dlatego taktuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 23.10.2019 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2019 Codix właśnie miałem pisać jak ci chodzi pompa przy takich wysokich temperaturach. U mnie na krzywej przy 10stopniach na zewnątrz temp zasilania ok 28 stopni. Pompa włączała mi się 3-4 razy na godzinę. Dlatego narażie chodzi tylko na cwu. Przez ten okres przejściowy będę ją włączał manualnie na żądaną temp zasilania, niech pochodzi 2 godziny i ja wyłączę. Jak myślisz problem z dość częstym uruchomieniem zniknie wraz z obniżeniem temperatury? Dobrze kombinuje? No napewno bo teraz Ci sie pompa przegrzewa moduluje sie najnizej jak moze i nawet to nie wystarcza bo produkuje wtedy np.3kw jak temp.spadnie to na tej najnizszej modulacji bedzie produkowala mniej np.2.5kw bo cop spadnie no i równoczesnie wzrosnie zapotrzebowanie chaty na cieplo. Ja mam 100% grzejniki plus dodatkowo salon 27m2 podlogowki .taryfa g13. Grzeje w okienkach bo inaczej nie pochodzi bez taktowania Ale chyba sie okaże ze jest jednak za duża. Zeby ograniczyc taktowanie podnosilem temp.zasilania jeszcze przy 30 masakra na 32 raz na godzine ale jak dalem na 33 to juz jest w stanie pochodzic ze 2 do 3 godzin bez przerwy przy temp 10-13 na zewnatrz Mi sie wydaje ze te panasoniki maja problem wogole z utrzymaniem powrotu ponizej 26st albo trzeba miec naprawde dobry odbiór ciepła (co w przypadku grzejników slabo wyglada) Kupilem termostat zewnetrzny z harmonogramem i wyprzedzeniem grzania.Ustawilem pompe na krzywa 33 do 6st i potem rosnie do 44 przy -15. Delte na 12st i tak jej narazie nie utrzymuje bo przewaznie ma gdzies kolo 4-5 stopni ale pompka obiegowa chodzi duzo wolniej a wiec ciszej jak ustawialem delte 5 to pompka chodzila az gwizdalo po grzejnikach. Pompa w harmonogramie ma ustawione ze moze chodzic tylko w tanich godzinach. A termostat ma ustawione ze na godz.24 oraz 7 oraz 16 ma byc w domu 23 i tak zalacza pompe w odpowiednio wczesniej uczyl sie przez kilka dni i teraz jak np spadnie w domu na 22,5 to zalaczy pompe np.3 godz wczesniej a jak innego dnia spadnie na 22,8 to wlaczy godz wczesniej. Przy obecnych temperaturach to tylko nad ranem sie zalaczy na 2godz jak bylo tak w nocy ze 3 a w dzien z 8 to zalaczala sie 3 razy na dobe gdzies po 2 godz. Tak wiec chyba sobie za dlugo nie popracuje bo chyba jest za duza a i tak nawet przy tych 3atopniach czy nawet jak bylo 2 na minusie to i tak po godzinie od startu juz chodzila na 20hz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelek321 24.10.2019 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2019 Czy w instalacji z buforem można zrobić bypass?Po to, aby gdy jest ciepło nie grzać niepotrzebnie 200-300 litrów wody?Chodzi o bufor połączony szeregowo na końcu, aby zwiększyć zład wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 24.10.2019 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2019 Mam wszędzie ogrzewanie podłogowe w rozstawie co 20 cm ( w łazienkach gęściej). Około 600 m pex. Niestety pod wylewką tylko 5 cm styropianu, ale za to ponad 10 cm wylewki. Mam też 8 grzejników, ale używam właściwie tylko tych w łazienkach. Pompa będzie 7,5 kW. Mam taryfę g12 i chce grzać tanim prądem. Co robić z buforem? Jeden instalator proponuje 120, drugi nawet 300. Kolega map78 ma zamontowany zawór 3D termostatyczny na dobiegu podłogówki, bez bufora, sprzęgła ; .....- (PC > zawór trójdrogowy termostatyczny z siłownikiem > rozgałęzienie ...... na 2 sekcje np.; (podłogówka i KK ) dzięki temu może puścić 10 st na .......KK a w tym samym czasie zasilać podłogę temp np 15 st.; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelek321 24.10.2019 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2019 Kolega map78 ma zamontowany zawór 3D termostatyczny na dobiegu podłogówki, bez bufora, sprzęgła ; .....- (PC > zawór trójdrogowy termostatyczny z siłownikiem > rozgałęzienie ...... na 2 sekcje np.; (podłogówka i KK ) dzięki temu może puścić 10 st na .......KK a w tym samym czasie zasilać podłogę temp np 15 st.; [ATTACH=CONFIG]436311[/ATTACH] Możesz napisać trochę prostszym językiem? Co da takie podłączenie? Co to jest kk ? Mam 130m podłogi, około 600m pex (wszędzie, ale co 20cm). Do tego 6 grzejników. Pompa będzie GRUNTOWA on-off 7.5kW. Chcę grzać w taniej taryfie. Myślę, że mam małą ilość wody w układzie. Grzejniki mogę grzać tym samym obiegiem co podłogę, albo wcale. Robić bufor/ sprzęgło? Równolegle/ szeregowo/ czy wcale? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 24.10.2019 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2019 (edytowane) 1/Co da takie podłączenie? 2/ Co to jest kk ? Mam 130 m podłogi, około 600 m pex (wszędzie, ale co 20 cm). Do tego 6 grzejników. Chcę grzać w taniej taryfie. 3/ Myślę, że mam małą ilość wody w układzie. 4/ Grzejniki mogę grzać tym samym obiegiem co podłogę, albo wcale. 5/ Robić bufor/ sprzęgło? Równolegle/ szeregowo/ czy wcale? 6/ Pompa będzie GRUNTOWA on-off 7.5 kW. ad1/ Brak bufora, ad2/ To są w jego przypadku klimakonwektory, a w Twoim mogą być grzejniki, ad3/ Trzeba przeliczyć ilość wody; jaka średnica wewnętrzna pex-a?? ad4/ Grzejniki - musiałyby być o dużej mocy cieplnej aby mogły być grzane taką samą temperaturą jak podłogówka, ad5/ Wcale, ad6/ Przemyśl pompę z inwerterem Edytowane 24 Października 2019 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelek321 24.10.2019 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2019 ad1/ Brak bufora, ad2/ To są w jego przypadku klimakonwektory, a w Twoim mogą być grzejniki, ad3/ Trzeba przeliczyć ilość wody; jaka średnica wewnętrzna pex-a?? ad4/ Grzejniki - musiałyby być o dużej mocy cieplnej aby mogły być grzane taką samą temperaturą jak podłogówka, ad5/ Wcale, ad6/ Przemyśl pompę z inwerterem W podłogówce jest ok 70 litrów wody (rura 16x2). Czyli podejrzewam, że bardzo mało? Grzejników mogę właściwie nie używać. Używam tylko tych w łazienkach do ręczników. Jak zasilić tą samą temperaturą co podłogówkę to nie będą szybciej wysychać? Niestety, ale pompa już zamówiona i musi zostać on-off. Bez większego zładu wody w układzie pompa nie będzie co chwile się wyłączać? Wiem, że nie jest idealnie przygotowane pod instalację pompy, ale co będzie mniejszym złem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 24.10.2019 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2019 W podłogówce jest ok 70 litrów wody (rura 16 x 2). Niestety, ale pompa już zamówiona i musi zostać on-off. Bez większego zładu wody w układzie pompa nie będzie co chwile się wyłączać? Wiem, że nie jest idealnie przygotowane pod instalację pompy, ale co będzie mniejszym złem? W przypadku pompy on-off, to raczej im większy bufor tym korzystniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelek321 24.10.2019 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2019 W przypadku pompy on-off, to raczej im większy bufor tym korzystniej Możesz odp na wcześniejszy post: "Czy w instalacji z buforem można zrobić bypass? Po to, aby gdy jest ciepło nie grzać niepotrzebnie 200-300 litrów wody? Chodzi o bufor połączony szeregowo na końcu, aby zwiększyć zład wody. " Teraz jest u mnie +9 i trzeba było przepalić w piecu. Jak będzie pompa to po co grzać wtedy 70 litrów w podłodze i 200 litrów w buforze? To chyba niezbyt ekonomicznie? Przy odciętym buforze pompa popracowałaby (strzelam) 2h i dość. A z buforem dla tego samego efektu pewnie trzeba grzać ze 3,5h ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kudlaty69 24.10.2019 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2019 Ja mam pc i bufor 1500l pozostałości po śmieciuchu. jak bym robił teraz to bez bufora ale jak jest to same zalety.Pc mam tak ustawione że podczas grzania bufora grzeje go zadaną temperaturą i pc wyłącza termostat na buforze z 2 czujnikami. Jak grzeje to odbiera temp z dolnego czujnika a jak jest już nagrzany to z górnego. Daje to bardzo długą pracę pc bez taktowania i bardzo dobry cop ( mało startów). Jak ciepło na dworze to pc chodzi tylko w dzień jak ciepło. Jak dobrze ogacony bufor to straty małe. Ja mam ogacony ok 30 cm izolacji - praktycznie się nie wychładza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 24.10.2019 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2019 "Czy w instalacji z buforem można zrobić bypass? Po to, aby gdy jest ciepło nie grzać niepotrzebnie 200-300 litrów wody? Chodzi o bufor połączony szeregowo na końcu, aby zwiększyć zład wody. " Pompa ciepła to nie kocioł, Bypass zrobić można, tylko pompa on-off bez buforu nie zda egzaminu, bo będzie częściej taktować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 25.10.2019 04:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2019 Możesz napisać trochę prostszym językiem? Co da takie podłączenie? Co to jest kk ? Mam 130m podłogi, około 600m pex (wszędzie, ale co 20cm). Do tego 6 grzejników. Pompa będzie GRUNTOWA on-off 7.5kW. Chcę grzać w taniej taryfie. Myślę, że mam małą ilość wody w układzie. Grzejniki mogę grzać tym samym obiegiem co podłogę, albo wcale. Robić bufor/ sprzęgło? Równolegle/ szeregowo/ czy wcale? Jak chcesz pompą on/off grzać w taniej taryfie, to musisz mieć bufor, nie ma innej opcji. I to raczej coś trochę większego, a nie malutkie sprzęgło. To trzeba by policzyć, 500l to pewnie za mało będzie, raczej celowałbym w 750-1000l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelek321 25.10.2019 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2019 Nastawiam się na bufor 300 litrów. Jak mam wszędzie podłogówkę (ale co 20cm) i chciałbym móc korzystać z grzejników to trzeba dać w bufor mieszacz na podłogówkę, a bufor grzać do wyższej grzejnikowej temperatury?Jeśli tak to chyba w moim przypadku znacznie ekonomiczniej nie używać wcale grzejników? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 25.10.2019 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2019 dlatego warto to policzyć. Nie wiadomo jakie masz te grzejniki...do zasilania niskotemperaturowego, zaleca się grzejniki przewymiarowane.Nie wiadomo też, jakie masz zapotrzebowanie na ciepło. Jak masz podłogówkę wszędzie z rozstawem co 20cm, to chyba jest dobrze...Jak same grzejniki puścisz bez bufora, to pompa będzie pracować kilka minut i się wyłączy. Za jakiś czas znowu, jak spadnie temperatura wody. Jeszcze zależy, jakie masz sterowanie..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelek321 25.10.2019 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2019 Grzejniki mam 4 letnie 2x100cm, 2x80cm, 1x70cm wszystkie wysokość 60cm i grubość 9cm oraz 2 typowe drabinki w łazienkach.Zapotrzebowanie na ciepło to między 6 a 7kW.Podłogówka co 20cm, ale w dwóch łazienkach gęściej.Sterowanie w pompie? Chyba standardowe. Będzie vitocal 222-g 7.5kWGrzejniki już są, więc wywalać ich nie będę. Najwyżej wcale nie używać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 25.10.2019 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2019 Będzie vitocal 222-g 7.5kW Grzejniki już są, więc wywalać ich nie będę. Najwyżej wcale nie używać? Nie używanie grzejników w kilku pomieszczeniach - to zmieni się/zmniejszy moc cieplna budynku, Wszystko zależy jak dużo się zmieni??? Grzejniki należy wymienić na ; - 3-członowe o dużej mocy cieplnej, obliczonej do danego pomieszczenia, - np; KERMI PROFIL-V33 ; https://mat-dom.pl/grzejniki-pokojowe/kermi-profil-v33/?p=2, - można zastosować klimakonwektory - posiadają dużą moc cieplną przy małych rozmiarach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts