Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bufor ciepła - jak jest naprawdę

deratus

Recommended Posts

Te 130-160 to w całym systemie?

Skłaniam się ku drugiej możliwości (świadczy o tym info, że zjawisko dotyczy obojętnie którego zaworu),

Trudno ją będzie zweryfikować bez wiedzy dot. przekroju rur i pojemności grzejników.

Przy dużej prędkości szum w rurach jest dość charakterystyczny; coś jak echo z obiegówki.

Pamiętam takie zjawisko z mieszkania w bloku i od dawnego sąsiada, nieustannie eksperymentującego ze swoją kotłownią.

Zapewne masz możliwość przestawienia pompki na pracę ze stałym ciśnieniem.

Przełącz i obserwuj.

Pozdrawiam

Pratchawiec

• Odpowiedzi 200
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pratchawiec,

dałem sobie już spokój- druga pompa nie musi mieć max wys podnoszenia 4m , wystarcza 2.8m i jest ok.

Robiłem notatki i w porównywalnych warunkach było podobne zużycie- więc tak zostawię.

Napisałem o tym "odkryciu" jako argument do zastanowienia się nad buforem/sprzęgłem przy Panasach i grzejnikach ( a jak wiemy w Panasie na katalogowy COP i moc nominalną ma największy wpływ przepływ )

Pzdr

Zapewne masz możliwość przestawienia pompki na pracę ze stałym ciśnieniem.

Przecież pisze, że ustawia pompę na stałe ciśnienie 4m.

Łączycie niskotemperaturowe źródło ciepła - czyli urządzenie o dużym przepływie.

Z instalacją od początku zaprojektowaną na parametr minimum 55/45/20 i dziwota, że coś nie współgra.

Na grzejnikach nie da się uzyskać tak dużych przepływów.

Przestańcie się pastwić nad tym COP.

Zaczynacie tworzyć jakieś bzdury o buforach rzekomo koniecznych przy pompach ciepła, bo po podłączeniu starych grzejników COP zmienia się 4,3 na 4,32.

Johny ,

chyba zapomniało Ci się ,że Panas nie osiągnie mocy znamionowej bez wymaganego przepływu .

Jeśli 9kW ma być przy 1500l/h , to przy 800l/h jaka będzie moc ?

pzdr

PS

To raczej nie bzdury , tylko sprzęt i fizyka-chyba ,że kupiłeś 9kW PC , a używasz 5kW...

Johny ,

chyba zapomniało Ci się ,że Panas nie osiągnie mocy znamionowej bez wymaganego przepływu .

Jeśli 9kW ma być przy 1500l/h , to przy 800l/h jaka będzie moc ?

pzdr

PS

To raczej nie bzdury , tylko sprzęt i fizyka-chyba ,że kupiłeś 9kW PC , a używasz 5kW...

Rodzaj, typ, marka, moc czy przepływ nie ma tutaj znaczenia.

Bo chyba zdajesz sobie sprawę, że to nie wina pompy ciepła, że twoja strona wtórna "huczy".

Czepiłeś się tej pompy a nie dopuszczasz do wiadomości faktu, że druga część twojej instalacji nie do końca współgra ze źródłem ciepła.

Rodzaj, typ, marka, moc czy przepływ nie ma tutaj znaczenia.

Bo chyba zdajesz sobie sprawę, że to nie wina pompy ciepła, że twoja strona wtórna "huczy".

Czepiłeś się tej pompy a nie dopuszczasz do wiadomości faktu, że druga część twojej instalacji nie do końca współgra ze źródłem ciepła.

Sprubuję jeszcze raz :

1.nie wiem jak w innych PC , ale w Panasach przepływ na znaczenie (zresztą wzór jest jasny na moc grzewczą P=QxdTx1.163 , w Panasie dT max to 5K)

2.właśnie dlatego, że grzejniki nie współgrają z optymalnymi parametrami PC , stosuję bufor

3.nic mi już nie huczy , w domu ciepło i koszty mniejsze niż na wunglu (a system bezobsługowy)

Tyle

• 3 weeks później...

Witam,

Przygotowuje się do podjęcia ostatecznej decyzji odnośnie instalatora i ogrzewania budowanego przeze menie domu.

Dom parterowy 142 pow użytkowa, gazobeton 24+20 cm styropianu, podłoga 15 cm styropianu, sufit 30 cm wełny, okna energooszczędne U=0,76 (wypadkowe dla wszystkich okien), wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła.

W całym domu tylko i wyłącznie ogrzewanie podłogowe, bez sterowników/termostatów pokojowych. Zapotrzebowanie CWU: 2 osoby dorosłe + jedno dziecko.

Zdecydowałem się na pompę ciepła, aczkolwiek nie wiem czy wybrać instalacje z buforem czy bez. Jeden instalator przekonuje mnie, że bufor w tej sytuacji jest całkowicie niepotrzebny, drugi natomiast uważa, że jest niezbędny i bez niego będzie występował problem częstego taktowania.

Bardzo chętnie poznam Wasze opinie z krótkim uzasadnieniem.

@ hajnel

Pompa gruntowa. Rozważam dwie opcje pompy: Junkers i Alpha-Innotec. Powierzchnia grzania 142m2. Czy mógłbyś uzasadnić dlaczego bufor jest niepotrzebny. Instalator, który chce go zamontować przekonuje, że bez bufora sprężarka będzie się częściej włączać co zwiększy koszt eksploatacji i skróci żywotność urządzenia. Czy według ciebie są jakieś negatywne skutki zastosowania bufora czy jet to tylko "niepotrzebny wydatek"?

W całym domu tylko i wyłącznie ogrzewanie podłogowe

To wystarczy, aby pompa nie włączała się co chwile, oczywiście, jeśli nie będzie trzykrotnie przewymiarowana. Daruj sobie dodatkowy bufor. Twój instalator za dużo wiedzy ma ze szkoleń jak z praktyki.

edit -negatywne skutki stosowania bufora:

- większa dT między górnym, a dolnym źródłem - spadek COP

- większy koszt materiałów

- większa dT między górnym, a dolnym źródłem - spadek COP

- skomplikowanie instalacji

- większa dT między górnym, a dolnym źródłem -spadek COP

- więcej pompek

- większe koszty montażu

- większa dT między górnym, a dolnym źródłem -spadek COP

- większe straty postojowe instalacji

i najważniejsze - większa dT między górnym, a dolnym źródłem -spadek COP

Podłogówka to wystarczający bufor dla PCi... Po co komplikować sobie życie?

Edytowane przez mac_612

@loka jeżeli to będzie pompa on-off to może taktować bez bufora.
Wiesz to z doświadczenia?

Bo wg mnie to tylko

Jak będzie za duża to i z buforem może taktować.

Nie dużo "za duża" pompa przy w pełni otwartej podłogówce nie będzie taktować. Nawet on/off.. Zwłaszcza, jak zacznie się wykorzystywać taryfy.

Mam pompę 9,6kW przy ozc 4,7kW. Grzeję tylko w taniej taryfie. W ubiegłym roku jak miałem niską krzywą grzewczą to potrafiła mi taktować nad ranem.

Obecnie dla wyższej krzywej (Tzas. podłogówki max 35*C) i wykorzystaniu dodatkowego sterownika EQ7 z tzw. :D krzywą temperaturowo-czasową (tak se nazwałem) wg instrukcji kolegi karolek75 i pomysłu jaśka, nie ma taktowania a w domu nieważne czy jest w danej chwili 22,3 czy 22,7 zawsze jest odczuwane ciepło i promieniowanie :yes:

Przy takim ozc to raczej powinieneś mieć 7 kw , nawet wtedy przy on/of były by małe problemy , zwłąszcza na początku sezonu kiedy jeszcze temperatura DZ jeszcze wysoka ( i moc pc większa ) a zapotrzebowanie na ciepło znacznie mniejsze ( początek sezonu) jak te 4,7 kw . Przerabiałem przez parę sezonów on/of-a wiem że da się to wysterować , niemniej dużo prostsza sprawa w przypadku inwertera . Tak np teraz praktycznie koniec sezonu grzewczego nawet inwerter u mnie pracuje mało , od razu widać po temperaturach DZ , pc ma teraz założony kaganiec na zasilanie GZ 30* i tak sobie pyka z mocą 2,4*/2,6 kwh i pobiera 460/500 watt , i na sto procent fajne odczuwalne ciepło i promieniowanie , nawet jak jest niższa temperatura w domu .

Dziękuję za Wasze opinie.

@ mac_612

kilkukrotnie napisałeś "większa dT między górnym, a dolnym źródłem -spadek COP". Rozumiem, że to jest koronny argument, a nie problem z copy/paste:) Pytanie tylko czy jeśli w obwodzie będzie tylko podłogówka no to bufor powinien mieć taką samą temperatura jak reszta układu oraz różnica miedzy zasilaniem i powrotem cały czas powinna być taka sama - czy się mylę?

Przy takim ozc to raczej powinieneś mieć 7 kw , nawet wtedy przy on/of były by małe problemy , zwłąszcza na początku sezonu kiedy jeszcze temperatura DZ jeszcze wysoka ( i moc pc większa ) a zapotrzebowanie na ciepło znacznie mniejsze ( początek sezonu) jak te 4,7 kw . Przerabiałem przez parę sezonów on/of-a wiem że da się to wysterować , niemniej dużo prostsza sprawa w przypadku inwertera . Tak np teraz praktycznie koniec sezonu grzewczego nawet inwerter u mnie pracuje mało , od razu widać po temperaturach DZ , pc ma teraz założony kaganiec na zasilanie GZ 30* i tak sobie pyka z mocą 2,4*/2,6 kwh i pobiera 460/500 watt , i na sto procent fajne odczuwalne ciepło i promieniowanie , nawet jak jest niższa temperatura w domu .

Wszystko się zgadza. Jak pisałem obecnie nie mam problemów z taktowaniem pompy.Przy zapotrzebowaniu budynku 10250kWh moja pompa pracuje na ogrzewanie około 1100 godzin i tylko w taniej taryfie. 7kW pracowałaby prawie 1500 i na pewno wychodziłaby poza okienko taniego prądu.

Inwerterowe pompy są super, wiem to i ja czyli użytkownik on/off. Jak montowałem swoją pompę to jedyny inwerter dostępny wtedy dla mnie to był Nibe za dwukrotnie większą kwotę więc wybór był prosty.

Pozdrawiam.