Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bufor ciepła - jak jest naprawdę

deratus

Recommended Posts

• Odpowiedzi 200
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Po bardziej wnikliwej obserwacji mojej PC w dniu 07.01.2018r w połączeniu z buforem 1000l mogę stwierdzić, że:

-doświadczalnie zmieniłem temp bufora z 45 na 40'C.

-temp na zewnątrz +3'C w dniu 7.01.2018

-temp zadana CO 38'C z deltą 2,5'C

-pompa grzeje bufor do temp 40,5-41'C

-temp na wyjściu ustawiona na ok 35'C

-cykl "ładowania" bufora w połączeniu z równoczesnym odbiorem ciepła trwa w zależności od temp zewnętrznej ok 1-2h

-postój pompy ok.2h, w tym czasie instalacja pobiera ciepło z bufora.

-gdy temp w buforze spadnie do 35,5 pompa powtarza cykl.

Praca pompy ustawiona na 2T, w taryfie G12w PGE.

W przyszłości całość będzie podłączona do automatyki systemu alarmowego:

-sterowanie godzinami załączania grzania CWU,

-sterowanie grzaniem na bazie pokojowego czujnika temp,

-możliwość zmiany konfiguracji czasowej i temperaturowej przez komórkę,

-podłączenie podlicznika energii pod PVmonitor.

Witam ,

dzięki za info-zobaczymy jak to wyjdzie przy mrozach.Kiedy zastanawiałem się nad PC też brałem Twój wariant pod uwagę-zniechęciło mnie kilka spraw :

-duża pojemność zbiornika pod T2

-miejsce pod bufor

-PC PW on/off do 55-65st miały wtedy słabe i niepotwierdzone (normą czy badaniami) , lub tylko do takich wtedy dotarłem

-musiałbym wymienić część grzejników

Zobaczymy jak Ci wyjdzie cały sezon.

pzdr

Witam ,

dzięki za info-zobaczymy jak to wyjdzie przy mrozach.Kiedy zastanawiałem się nad PC też brałem Twój wariant pod uwagę-zniechęciło mnie kilka spraw :

-duża pojemność zbiornika pod T2

-miejsce pod bufor

-PC PW on/off do 55-65st miały wtedy słabe i niepotwierdzone (normą czy badaniami) , lub tylko do takich wtedy dotarłem

-musiałbym wymienić część grzejników

Zobaczymy jak Ci wyjdzie cały sezon.

pzdr

A co brałeś wtedy po rozwagę jeśli można wiedzieć?

Wczoraj był u nas mróz w dzień około -5'C, w nocy -8'C. Od początku spisuję codziennie o 7 rano stan licznika i za ub dobę PC łyknęła 31kWh, w cieplejsze dni średnio wychodzi 21-24. Myślę, że to dobry wynik. W domu 22-23.

W sumie widzę, że również masz grzejniki + trochę podłogówki. Jakie masz dobowe zużycie przy temp nieco ponad zero i powiedzmy przy kilku stopniach na minusie?

A co brałeś wtedy po rozwagę jeśli można wiedzieć?

Wczoraj był u nas mróz w dzień około -5'C, w nocy -8'C. Od początku spisuję codziennie o 7 rano stan licznika i za ub dobę PC łyknęła 31kWh, w cieplejsze dni średnio wychodzi 21-24. Myślę, że to dobry wynik. W domu 22-23.

W sumie widzę, że również masz grzejniki + trochę podłogówki. Jakie masz dobowe zużycie przy temp nieco ponad zero i powiedzmy przy kilku stopniach na minusie?

Wczoraj sprawdzałem licznik-przez ostatni tydzień zużycie miałem 200kWh (CO+CWU) czyli dziennie średnio 28,5kWh , w temp noc ok 2-3 st i dzień ok 5-7st idzie mi ok 33-35kWh

Ten styczeń jest u mnie wyjątkowo ciepły -temp w nocy 3-4st , dzień nawet 10st .Bywały też delikatne mrozy po 2-4 st.

Domy w sumie podobne-też jestem ciekaw jak to wyjdzie.

Nie pamiętam na co trzy lata temu patrzyłem-wiem ,że wybór był słaby z HT on/off. Dlatego w dalszej części doboru PC PW patrzyłem już tylko na inwertery-zresztą najpierw chciałem kupić Daikina HT , ale po dokładnym porównaniu z Panasem wybór był dla mnie jednoznaczny.

Hobbistycznie zapisuję sobie w miarę codziennie rano ok 7.00 zużycie temp zewn/temp CO/Hz sprężarki/temp na sterowniku termostatycznym/zużycie dzienne-dzięki temu mogłem dobrać optymalne dla mnie parametry.

pzdr

Edytowane przez bobrow
Korekta

Po bardziej wnikliwej obserwacji mojej PC w dniu 07.01.2018r w połączeniu z buforem 1000 l mogę stwierdzić, że:

-doświadczalnie zmieniłem temp bufora z 45 na 40'C.

-temp na zewnątrz +3'C w dniu 7.01.2018

-temp zadana CO 38'C z deltą 2,5'C

-pompa grzeje bufor do temp 40,5-41'C

-temp na wyjściu ustawiona na ok 35'C

-cykl "ładowania" bufora w połączeniu z równoczesnym odbiorem ciepła trwa w zależności od temp zewnętrznej ok 1-2h

-postój pompy ok.2h, w tym czasie instalacja pobiera ciepło z bufora.

-gdy temp w buforze spadnie do 35,5 pompa powtarza cykl.

Praca pompy ustawiona na 2T, w taryfie G12w PGE.

MDF 14C6E5.jpg

1/ Pompa PC-PW monoblok Exotherm on/off 14 kW-EVI

...a/ przy temperaturze ok – 2 C < Tz < + 2 C daje ok. 6 kW min. mocy ;

...b/ potrzeby budynku przy tej temperaturze to około 4 kW mocy.

...c/ nadwyżka mocy pompy to od 2 kW do 6 kW,

...d/ w czasie 8 h taryfy nocnej można by zgromadzić w buforze

........... ilość energii ;

...........minimum = 2 kW * 8 h = 16 kWh

..........maximum = 6 kW * 8 h = 48 kWh

...e/ bufor 1000 l podgrzany o 15 K ( 50 C - 35 C ) może zakumulować ;

............Cwoda = 1,16 kWh / m3 * K - ciepło właściwe wody,

.......1,16 kWh / m3 * K x 15 K x 1 m3 = 17,4 kWh - WIELKIE NIC

Pompą ciepła nie da się grzać do wyższych temperatur.

2/ Aby b.korzystnie wykorzystać taryfę T2, należy ;

.... w tym okresie grzać bufor do znacznie wyższych temperatur niż grzejesz

.... obecnie nawet kosztem spadku COP

zimar napisał;

Grzanie w godz. 22-6 i 13-15 bufor do 45'C ,za buforem została stara instalacja: zawór 4-drogowy ze sterownikiem ustawione na 35' (tak jak teraz), a jak zimniej to 40'C.)

Edytowane przez Andrzej5101

• 3 months później...
...są od jakiegoś czasu dostępne zasobniki działające "w drugą stronę". W zbiorniku masz np. 450 czy 600 litrów wody kotłowej a woda użytkowa jest podgrzewana w przepływie w wężownicy ze stali nierdzewnej. To jest najbardziej higieniczny zasobnik bez konieczności wygrzewania grzałką (w ogóle bez konieczności wygrzewania).

Czy ktoś może podrzucić namiar na taki zbiornik/podgrzewacz o pojemności poniżej 800L? (800L znalazłem w jednej firmie ale to za dużo).

Pozdrawiam

Andrzej

• 1 month później...

Witam,

Nawiązując do tematu na forum odnośnie zastosowania zbiorników buforowych w instalacjach CO, polecam bufory z rodziny Logalux P, PW, PNR lub PNRZ marki Buderus.

Cechują się one niewielkimi stratami postojowymi oraz są dostępne w pojemnościach 500, 750 oraz 1000l w zależności od wybranego typu. Szczegółowe informacje o produkcie dostępne są na stronie: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/zbiorniki-cwu-co/bufory-co/

Chętnie odpowiem w razie ewentualnych pytań.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus

• 1 year później...
A ja mam pytanko bo zacząłem pompować od miesiąca....Mam instalacje na 2 rozdzielaczach z grzejnikami płytowymi (w miarę możliwości przewymiarowane) i częściowo podłogowe ( w znikomych ilościach...kuchnia i kawałek salonu sterowana zaworem RTL na powrocie) Pompę mam hewalexa 13 kw ( budynek 200m kw) w zestawie z buforem 80l i mam pytanie czy jest sens go mieć...( Z moich obserwacji wynika że to średni pomysł) ciekaw jestem waszej opinii...pozdr

Pompę mam hewalexa 13 kW ( budynek 200 m kw + grzejniki ) w zestawie z buforem 80 l i mam pytanie " czy jest sens go mieć."..

( Z moich obserwacji wynika, że to średni pomysł) ciekaw jestem waszej opinii...pozdr

1/ Moc grzejników ( dla temp;45/35 C ) powinna być co najmniej równa mocy cieplnej budynku,

2/ W przeciętnej podłogówce mamy 200-300 l wody ; http://www.blog.karbon.com.pl/ogrzew...-pompy-ciepla/ ,

3/Poczytaj temat ; https://forum.muratordom.pl/showthread.php?352987-POMPA-CIEP%C5%81A-i-grzejniki-zu%C5%BCycie-energii/page9

Zaczalem czytać temat od początku, ale nic konkretnego nie ma,

oprócz chwalenia się kronikę prądu zużył....chodzi mi o konkrety...albo albo

Czytaj między wierszami,

Wszyscy użytkownicy mający same grzejniki, mają bufory 200 l do 300 l

oraz odpowiedniej mocy grzewczej grzejniki,

Ile litrów wody masz w instalacji ???

Jaką moc grzewczą mają grzejniki???

Możesz zrobić sobie bypass bufora i zdasz relację po zimie

Edytowane przez Andrzej5101

• 3 months później...
A ja mam pytanko bo zacząłem pompować od miesiąca....Mam instalacje na 2 rozdzielaczach z grzejnikami płytowymi (w miarę możliwości przewymiarowane) i częściowo podłogowe ( w znikomych ilościach...kuchnia i kawałek salonu sterowana zaworem RTL na powrocie) Pompę mam hewalexa 13 kw ( budynek 200m kw) w zestawie z buforem 80l i mam pytanie czy jest sens go mieć...( Z moich obserwacji wynika że to średni pomysł) ciekaw jestem waszej opinii...pozdr

Jak się sprawuje ta pompa?

Cześć.

Będę montować gruntową pompę zamiast kopciucha.

Mieszkam w najzimniejszej strefie. Dom parter+ poddasze ok 130m podłogi+ nieogrzewana piwnica. 4 osoby. Dom 4 letni.

Mam wszędzie ogrzewanie podłogowe w rozstawie co 20cm (w łazienkach gęściej). Około 600m pex. Niestety pod wylewką tylko 5cm styropianu, ale za to ponad 10cm wylewki.

Mam też 8 grzejników, ale używam właściwie tylko tych w łazienkach.

Pompa będzie 7,5kw. Mam taryfę g12 i chce grzać tanim prądem.

Co robić z buforem?

Jeden instalator proponuje 120, drugi nawet 300.

Kogo słuchać?

Co wtedy z grzejnikami?

Ekonomiczniej będzie wcale ich nie używać czy grzać taką temperaturą jak podłogówkę?

Wg mnie duży bufor to straty. Tym bardziej, że planuje po jednym splicie na dolny salon i górny hol do chłodzenia i ogrzewania w okresach przejściowych.