Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Styropian na chudziaku: wszystko w 3 warstwach czy różnie

Recommended Posts

mam 14 cm na izolację termiczną na chudziaku. Na całym parterze będzie ogrzewanie podłogowe.

Zastanawiam się czy lepiej położyć styropian w 3 warstwach czyli:

a)

1 warstwa 5 cm

2 warstwa 5 cm i w tej warstwie rury do CWU

3 , ostatnia warstwa przykrywająca.

albo

b)

1 warstwa 7cm

2 warstwa 7cm

w miejsce gdzie idą rury do CWU zrobić jak w wariancie a.

Zastanawiam się ponieważ powierzchnia z rurami od CWU nie jest aż tak duża i może lepiej położyć 2 warstwy a tam gdzie idzie cwu kombinować 5+6+4cm

Zrób tak jak Ci wygodniej.

Przy 3 warstwach mniejsze jest prawdopodobieństwo, że łączenia płyt styropianu będą się pokrywać (a tak nie powinno być) - ale nie popadajmy w przesadę - nie będzie to aż tak bardzo wielka szkoda przy takiej grubości styro.

Faktem jest jednak, że mając 3 warstwy będziesz miał mniej wycinania przy rurkach.

Ja mam 3 warstwy po 4cm dlatego tylko żeby właśnie łatwiej było wycinać miejsca na różne podłączenia (CWU, CO, odkurzacz centralny, prąd gdzieniegdzie, kolektory ścienne itd).

Jeśli cena za materiał będzie taka sama i za położenie też (chyba, że robisz samodzielnie jak ja) - to daj 3 warstwy.

Jeszcze inne pytanie,

W jaki sposób robicie nadkładanie lub ujmowanie grubości styropianu w przypadku kiedy strop/chudziak ma różne poziomy.

Czy robimy uskok ze styropianu np o 1cm i na ten uskok później bez problemu folia i rurki od podłogówki.

Czy lepiej się "bawić" i frezować uskok?

W jaki sposób robicie nadkładanie lub ujmowanie grubości styropianu w przypadku kiedy strop/chudziak ma różne poziomy

Wtedy wołamy tego co spieprzył poziomy i nie sam układa :bash:

A tak na serio, beton i tak wszystko zaleje. Jeśli różnica nie powoduje wielkich nierówności, to bym się nie przejmował.