mirma 20.05.2011 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2011 mam 14 cm na izolację termiczną na chudziaku. Na całym parterze będzie ogrzewanie podłogowe. Zastanawiam się czy lepiej położyć styropian w 3 warstwach czyli:a)1 warstwa 5 cm2 warstwa 5 cm i w tej warstwie rury do CWU 3 , ostatnia warstwa przykrywająca.albo b)1 warstwa 7cm 2 warstwa 7cmw miejsce gdzie idą rury do CWU zrobić jak w wariancie a. Zastanawiam się ponieważ powierzchnia z rurami od CWU nie jest aż tak duża i może lepiej położyć 2 warstwy a tam gdzie idzie cwu kombinować 5+6+4cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okiren 20.05.2011 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2011 Zrób tak jak Ci wygodniej.Przy 3 warstwach mniejsze jest prawdopodobieństwo, że łączenia płyt styropianu będą się pokrywać (a tak nie powinno być) - ale nie popadajmy w przesadę - nie będzie to aż tak bardzo wielka szkoda przy takiej grubości styro.Faktem jest jednak, że mając 3 warstwy będziesz miał mniej wycinania przy rurkach. Ja mam 3 warstwy po 4cm dlatego tylko żeby właśnie łatwiej było wycinać miejsca na różne podłączenia (CWU, CO, odkurzacz centralny, prąd gdzieniegdzie, kolektory ścienne itd).Jeśli cena za materiał będzie taka sama i za położenie też (chyba, że robisz samodzielnie jak ja) - to daj 3 warstwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirma 20.05.2011 13:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2011 kiedyś ktoś wspomniał że 3 warstwy są niewskazane.Natomiast dużo osób teraz tak robi, i nie skarżą się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 20.05.2011 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2011 miałem nierówny chudziak i musiałem mieć 3 warstwy.Dodatkowo w jednym miejscu krzyżowały się instalacje elektryczna , cwu plus rurki z kominka z pw, trzeba było podsypac piaskiem aby dokładnie ułozyc warstwy styropianu aby się nie wyginały.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirma 21.05.2011 11:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2011 Jeszcze inne pytanie,W jaki sposób robicie nadkładanie lub ujmowanie grubości styropianu w przypadku kiedy strop/chudziak ma różne poziomy.Czy robimy uskok ze styropianu np o 1cm i na ten uskok później bez problemu folia i rurki od podłogówki. Czy lepiej się "bawić" i frezować uskok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okiren 21.05.2011 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2011 W jaki sposób robicie nadkładanie lub ujmowanie grubości styropianu w przypadku kiedy strop/chudziak ma różne poziomy Wtedy wołamy tego co spieprzył poziomy i nie sam układa A tak na serio, beton i tak wszystko zaleje. Jeśli różnica nie powoduje wielkich nierówności, to bym się nie przejmował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts