Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co wybrać do ogrzewania

Kasia  Krzysiek

Recommended Posts

Witam.

Budujemy z małżonką domek z124 z biura z500, 136m2 pow. uż. Poroterm 25, 15cm oceplenia, rekuperacja, ogrzewania podłogowe na całości.

Zastanawiamy się co wybrać do ogrzewania.

Wymyśliliśmy sobie kominek z płaszczem wodnym + piec kondensacyjny.

Firma z naszych okolic (Dąbrowa Górnicza) wyceniła nam takie ogrzewanie (podłogówka, kominek i piec na 38 tyś).

Piec WOLF CBG-24 z zasobnikiem 120l, kominek Nemo4b.

Problem polega na tym, że gazwonia deklaruje podpięcie gazu 2013/2014 (gaz płynny nie wchodzi w grę) my się chcemy wprowadzić 2011/2012 i przez pierwsze 1-2 sezony będziemy grzać tylko kominkiem z płaszczem wodnym.

Zastanawiamy się jaki duży powinien być bufor dla kominka i czy damy radę ogrzać dom w zimę (pracujemy oboje ok. 9-10h).

I drugie pytanie jaki mógłby być koszt założenia pompy ciepła ( np. kolektory poziome - działki zostało ok.600m2, ale chcielibyśmy obsadzić ją gęsto nie wiem czy na kolektorach poziomych można, a jeśli nie poziome to pionowe). Nie chciałbym aby pompa była bardzo droga ( znajomy za takie ogrzewanie jak ja zapłacił z pompą ciepła 90 tyś - ale po czytaniu forum wydaje nam się to dużą ceną i myślimy że być może są tańsze pompy, też wydajne i mało awaryjne).

• Odpowiedzi 195
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przy osadzeniu działki drzewkami, itp. wymiennik poziomy odpada. Pionowe sondy - to koszt rzędu 75-100 zł mb odwiertu + materiału na sondy itp.

Bufor przy kominku minimum bym dał 750 l z możliwościa produkcji cwu, ale to trzeba policzyć dokładnie. Zastanawiałeś się nad PC powietrzna typu split - cena pewno poniżej 20.000 zł i parametry temperaturowe ma przyzwoite, niski koszt montażu. Zobacz sobie PC vitocal 200s na http://www.ins-term.viessmann.sklep.pl

Przy takiej PC i kominkiem ogrzejesz dom bez problemu.

Pozdrawiam Grzegorz

I drugie pytanie jaki mógłby być koszt założenia pompy ciepła ( np. kolektory poziome - działki zostało ok.600m2, ale chcielibyśmy obsadzić ją gęsto nie wiem czy na kolektorach poziomych można, a jeśli nie poziome to pionowe).

Zależy czym chcecie gęsto obsadzić. Mogą być krzewy i małe drzewka. Duże drzewa odpadają. Jaki jest koszt założenia pc, to zależy od Waszych umiejętności. Koszt może się wahać od mniej więcej 20kzł do nieskończoności (zakładam na oko 6-8kW dla Waszego domu, może 6kW wystarczy ? - trzeba by mieć ozc), w zależności od Waszego zaangażowania i wyboru firmy i wykonawców. O założeniu kolektorów poziomych poczytajcie w mojej stopce - to nie jest trudne. Super, że decydujecie się na 100% podłogówki, bo to bardzo dobry wybór i dla pc i dla kondensata.

Dzięki.

W takim razie pozioma odpada bo gęsto sadzone dużym drzewskiem będzie, a pionowa jak się zastanowić to pewnie odwierty ok.15-20 tyś + pompa.

Warto się zastanowić nad pompą powietrzną, bo na szybko odejmując ok.6,5 kpln za piec od 38kpln i dokładając ok.20 to wyjdzie akceptowalna kwota ogrzewania ok. 50kpln.

...ale...

Pan który robił wycenę całego ogrzewania powiedział że pompa powietrzna to nie daje rady poniżej -5C. (Nie wiem czy mu wierzyć czy nie bo się absolutnie na tym nie znam i nie mam kogoś znajomego kto ma tekie ogrzewanie) ;zastanawiam się czy się nie będzie sytuacji, że przy długich i mroźnych zimach pompa powietrzna nie będzie działać i będziemy zmuszeni tylko do kominka z płaszczem wodnym i po 2-3 takich sezonach cała sytuacja zmusi mnie do zmiany na piec gazowy.

Może ma ktoś doświadczenie z pompą powietrzną, kominkiem np. z dużym buforem ok.750 -800l jak długo jest ciepło utrzymywane w domu po wygaśnięciu pieca przy dużych mrozach np -20.

Pozdrawiam.

Pan który robił wycenę całego ogrzewania powiedział że pompa powietrzna to nie daje rady poniżej -5C. (Nie wiem czy mu wierzyć czy nie)

Chyba nie wierzyć... Poczytaj w sekcji o pompach ciepła. Są wątki o pompach powietrze-woda i wypowidadją się ich użytkownicy, jedną z takich potrafiących jest np. Zubadan.

Mitsubishi Zubadan

Fuijutsu Waterstage

Daikin Althermia

Danfoss AX

LG Thermia V

oraz znacznie tańsza, Keno Evi AW 13/H,

decydując się na tego typu pompę musisz wiedzieć, że być może średnioroczny COP będzie trochę mniejszy niż z pompy solanka woda,

ale inwestycyjnie będzie to tańsze i nie demoluje działki co jest bardzo dużym plusem,

piotrmak daj luz, nie chcę i koniec.

Mam do reszty pytanie, jak to jest z kominkiem i ogrzewaniem tylko nim w zimę jak długo starcza duży zbiornik jak wygaśnie przy ostrej zimce, jak często trza dokładać??

Tak naprawdę, to przy dużych mrozach musisz palić ciagle w kominku, wtedy jest tak duże zapotrzebowanie na ciepło, że naładowanie bufora może być problemem.

Mam podobnej wielkości domek. Odwierty 10tyś., PC polskiej produkcji na porządnych podzespołach za 10tyś. (dzisiaj trochę droższa ale i trochę lepsza). Do tego standardowa kotłownia 5-8tyś. Dwie mroźne zimy za nami a nie było nigdy przypadku by trzeba było dogrzewać kominkiem. Kominek był rozpalany kilka razy zupełnie dla klimatu. Roczne koszty na CO i CWU dla trzech osób przy tak mroźnych zimach to około 1600zł.

Przykładowo bufor 750 l, naładowany wodą o temp. 60 st.C, ma zgromadzonego ciepełka ok. 52 kWh, jak to podzielimy na zapotrzebowania rzędu 10 kWh to wystarcza na 5 godzin pracy. To tak ogólnie.

Policz dokładnie przyjmij różnicę temperatur 25 stopni (60 -35).35 temperatura podłogówki.

Chyba wyjdzie około 20 kWh.Inna rzecz ,że te 10 kW to trochę dużo.

Ale z innej beczki .Jakie znaczenie ma bufor nawet 1000 l w utrzymaniu temperatury ,jeżeli budynek waży minimum 150 ton czyli jakieś 30 000 litrów wody?

Bufor przydaje sie ,ale nie jako akumulator ciepła.