Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co wybrać do ogrzewania

Kasia  Krzysiek

Recommended Posts

• Odpowiedzi 195
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Liczyłem dla 60k i taką temperatura można bufor naładować. Masa litra wody to ok. 1 kg a nie jak piszesz 0.5 kg:-) Ja używam bufora w domu i wystarcza mi na 8 godzin pracy podłogówki w zależności od stopnia naładowania i dłużej. Ponadto spełnia on rolę akumulatora energii wbrew temu co piszesz. Nie porównuj masy domu do energii potrzebnej na jego ogrzanie, bo ogrzewamy powietrze w domu a nie ściany bydynku, przez nie mamy tylko straty ciepła. Masa bydynku nie ma tak dużego znaczenia tylko jego izolacyjność i sprawność, rodzaj systemu grzewczego.

Liwko w tym cenniku co podałeś najtańsza pompa to 13 800 zł. A jeszcze odwierty, bufor i reszta :-/ Jakoś operujesz chyba wszędzie starymi cenami :-/

Wiem że ceny poszły w górę w szczególności ze względu na wysoki kurs euro. Jednak ta pompa ma lepszy sterownik od mojej jak i pompki obiegowe w komplecie. Osobno i tak trzeba by było za to zapłacić. Odwierty tanieją, więc można tutaj zejść z ceną. Po za tym czy ktoś komuś broni się targować?

Jestem pewien że za trzy dychy można całość (PC, odwierty, kotłownia) dla domu do 150m2 zrobić to z palcem w d...

W 99% przypadków bufor przy podłogówce jest nie potrzebny.

W moim przypadku do bufora jest podpięty miedzy innymi kocioł na drewno a on wymaga niestety bufora. Bufor ładujesz źródłem wysokotemperaturowym i nadmiar ciepełka gromadzisz bo wykorzystujesz niższy poziom temperaturowy dla podłogówki. Z drugiej strony przy PC jest raczej zalecany ze wzgledu na COP.

Z drugiej strony przy PC jest raczej zalecany ze wzgledu na COP.

Wiele osób twierdzi inaczej. Otóż u nas jest jeszcze dużo niedoświadczonych instalatorów pomp ciepła. Przewymiarują pompę i zastosują bufor, wówczas maja jakieś zabezpieczenie że nawet jak coś sknocili to jeszcze nie wszystko będzie stracone - będzie działać. O ile przewymiarowanie jeśli jest uzasadnione ekonomicznie nie jest czymś złym o tyle bufor przy samej podłogówce to zupełnie zbędny wydatek. Podłogówka w takim domku sama w sobie zakumuluje więcej Energii niż nawet

2000 ltr bufor. Ale co kto lubi, do pompy ciepła można i solary wpiąć a wtedy CWU będzie jeszcze tańsza :) Tylko czy to wszystko ma jakieś uzasadnienie ekonomiczne.

Więc Dimplex odpada. Wciskają coś za niemałe pieniądze co jest całkowicie zbędne. By bufor miał sens PC musiała by być mocno przewymiarowana by w okresie taniej taryfy oprócz grzania podłogi nagrzała bufor. Tylko że większość PC i tak świetnie sobie radzi z wykorzystaniem II taryfy. A ile droższa inwestycja dla tak przewymiarowanej PC. PC, bufor, DZ.

A więc reasumując wasze ostatnie posty.

Jako główne źródło: pompa ciepła ok 30 tyś do tego dochodzi wykonanie podłogówki w całym domu ( nie wiem ile bo pan co mi wyceniał ogrzewania nie podawał cen jednostkowych za poszczególne elementy) + kominek ( jeśli pompa by dała radę to może kominek bez płaszcza będzie tańsza a piniędze się przeniesie na pompę)

no pięknie .... wydawało mi się jeszcze tydzień temu że mam wszystko w miarę w głowie poukładane co do ogrzewania a teraz znowu mi się zrobił bałagan ... najprościej by było gdyby do wyboru było jedno rozwiązanie i koniec a teraz masz babo placek...

Na samym początku przed budową myśleliśmy o pompie ale potem się naczytałem na forum, że duży wydatek, że się nie zwróci ( a mu bierzemy kredyt na budowę) i że na ogrzewaniu gazowym znajomi za podobnej wielkości domy w podobnej technologi to płacą 2500 za ogrzewanie a z pompą wg. informacji z forum zapłacę 1500 więc wydatek za PC 30 tyś więcej nigdy się nie zwróci ( czy tam dopiero po 20 -30 latach). Nie wiem co mam począć.

Może ma ktoś namiar na firmy rzetelne co to rzetelnie policzą jakie urządzenia do mnie i za jaką cenę i pomogą wybrać rodzaj ogrzewania, czy z buforem czy bez, jak grzać wodę czy kominek z płaszczem czy DGP, jakie sterowanie bo w tej chwili jestem już otwarty na wszelkie sugestie.

Pozdrawiam.

No właśnie, właśnie ... bo po waszych postach się okazuje że ogrzewanie na pompie wcale nie musi kosztować 100kpln...

ale ja jestem taki niedowiarek i pesymista (co prawda mi to rozwiewacie powoli ale jednak) i kiedyś mi powiedziano że pompa powietrze woda to nie da rady poniżej -5 (pisaliście że da, ale ten niedowiarek we mnie siedzi) a jeśli byśmy zakupili taką pompę to się okazuje że do tych 38 tyś co na początku pisałem trzeba by doliczyć powiedzmy ok 10kpln i byłoby ogrzewanie z pompą a przecież do gazowego jeszcze trzeba doliczyć podłączenie z gazowni a u nas to może dopiero za 2 lata (pisałem na początku postu) więc stąd ten bałagan w głowie.

Tak ogólnikami licząc system z pompa ciepła.

Pompa ppc około 15 tys (jest niby 13800 netto ale jak weźmiesz od nich z robota to dadzą Ci 8 % VAT, a jest kilka osób na forum, które są na etapie realizacji z ta firma i wszystko wychodzi naprawdę znośnie)

Dolne źródło jak wspominałeś tylko pionowe, to koszt około 85 zł /mb (ja tyle zapłaciłem z materiałem i glikolem) Na Twój dom będzie potrzeba w granicach 140 mb

czyli 11,9 tys

kotłownia około 6 tys.

Podłogówka jak nie chcesz się dotykać to około 100 zł m2 czyli w Twoim przypadku 13 tys

Reasumując:

pompa - 15 tys

odwierty - 11,9 tys

kotłownia - 6 tys

podłogówka - 13 tys

Razem 46 tyś.

Ważne aby nie dać się naciągnąć. Bo wielu właśnie na starcie proponuje bufor. Zamiast np 2 odwierty to kilka krótszych a to skutkuje droższym rozdzielaczem. Dwa odwierty śmiało można wprowadzić bezpośrednio do budynku, wówczas zbędna staje się studzienka, która tak namiętnie jest dopisywana do ofert.

Na Twoim miejscu zastanowiłbym się nad tą opcją

A wówczas oczywiście płaszcz do kominka już jest zbędny - sam kominek dla klimatu ok co kto lubi

Edytowane przez photos

Więc Dimplex odpada. Wciskają coś za niemałe pieniądze co jest całkowicie zbędne. By bufor miał sens PC musiała by być mocno przewymiarowana by w okresie taniej taryfy oprócz grzania podłogi nagrzała bufor. Tylko że większość PC i tak świetnie sobie radzi z wykorzystaniem II taryfy. A ile droższa inwestycja dla tak przewymiarowanej PC. PC, bufor, DZ.

w cywilizowanych krajach typu Niemcy, pompy ciepła są przywymiarowywane z prostego powodu,

tam zakład energetyczny ma prawo włączyć i wyłączyć pompę ciepła użytkownikowi, przez kilka godzin dziennie,

i najczęściej tak robią w pierwszej taryfie wyłączają pompy a w drugiej włączają,

dlatego też pompy producentów zachodnich ma się instalować łącznie z buforem,

chcę Ci też powiedzieć, że prędzej czy później u nas też do tego dojdzie,

to jest konieczność, choćby ze względu na politykę UE w stosunku do efektu cieplarnianego,

a pompa ciepła mając zapas ciepełka w buforze, bezproblemowo daje sobie radę z komfortowym grzaniem domu,

tutaj jest fragment wytycznych projektowych Viessmanna

Pompy ciepła mogą zostać wyłączone przez zakład energetyczny na czas szczytowego obciążenia sieci w zależności od taryfy prądowej. Aby uniknąć w tym czasie wychłodzenia budynku, należy zmierzyć pojemność buforowego podgrzewacza wody grzewczej, przyjmując odpowiedni margines. Jest to szczególnie ważne przy szybko wychładzających się systemach grzewczych (grzejniki płytowe). W systemach grzewczych o dużej pojemności, np. instalacja ogrzewania podłogowego, można zrezygnować z podgrzewacza buforowego wody grzewczej. W tych instalacjach grzewczych należy zamontować zawór upustowy przy tym rozdzielaczu obiegu grzewczego instalacji ogrzewania podłogowego, który jest

najbardziej oddalony od pompy ciepła. W ten sposób zapewniona jest nawet w zamkniętych zaworach termostatycznych minimalna ilość wody w obiegu.

Dolne źródło jak wspominałeś pionowe to koszt około 85 zł /mb (ja tyle zapłaciłem z materiałem i glikolem)

mam pytanie, jakie miałeś długie odwierty?

czy miałeś odwiert po wprowadzeniu sondy, wypełniany bentonitem?