Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co wybrać do ogrzewania

Kasia  Krzysiek

Recommended Posts

a to jest bardzo ważne,

to czy odwiert jest wypełniony bentonitem, czy też rumoszem skalnym powstającym przy wierceniu, stanowi o jakości dolnego źródła,

bentonit wypełniając szczelnie odwiert powoduje dobry odbiór ciepła z otaczającego gruntu,

ale niestety odwiert musi być droższy,

rumosz nigdy nie wypełni szczelnie odwiertu i dlatego z takich odwiertów nie uzyskuje się tego co można by było uzyskać,

tak z reguły wiercą ci z otworami do 30 m, zdezolowanymi wiertnicami,

• Odpowiedzi 195
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ze względu na COP??? Grzanie do wyższych temperatur by obsłużyć bufor podnosi COP??? Pierwsze słyszę.

Mając kocioł na drewno oczywiście że jest potrzebny tylko po co komu kocioł mając PC? Koszt kWh niemal identyczny.

Bufor podnosi COP, poprzez redukcje startów pompy.

Co Viessmann Ci robił odwierty?

Viessmann mi wszystko markuje. Z nimi podpisałem umowę.

Poza tym 1950 podał po co jeszcze bufor w instalacji.

Polska to nie są Niemcy. Jak będę miał dużo tańszy prąd do PC to wtedy na pewno zdecyduje się na ten bufor. A na razie to można w Polsce o tym pomarzyć

Viessmann mi wszystko markuje. Z nimi podpisałem umowę.

Polska to nie są Niemcy. Jak będę miał dużo tańszy prąd do PC to wtedy na pewno zdecyduje się na ten bufor. A na razie to można w Polsce o tym pomarzyć

Umowę to pewno podpisałeś z przedstawiecielem viessmann'a, bo firma Viesmann jako taka nie podpisuje umów z klientami indywidualnymi.

Bufor w instalacji to raczej kwestia opłacalności akumulacji w układach biwalentnych. Zawsze możesz samodzielnie produkować prąd:-)

3x40, bentonit.

Co do przewymiarowania PC. Co nazywacie przewymiarowaniem? Moim zdaniem, by rachunki były jak najmniejsze to PC powinna pracować wyłącznie w taniej taryfie do -20°C. Tylko że w takim przypadku PC jest już mocno przewymiarowana. Załóżmy że do -10 grzeje tylko w taniej. Do tego momentu bufor jest nam zbędny. Od -10 zaczyna wyjeżdżać w drogą więc i bufor nie ma czasu się nagrzać w taniej. Bufor ma uzasadnienie tylko wtedy gdy nie mamy wyłącznie podłogówki a grzejniki. W takim przypadku będzie czas na naładowanie go w taniej taryfie.

Co do Niemiec. To prawda, Niemcy robią przewymiarowane instalacje PC ale że musi być u nich bufor przy podłogówce to pierwsze słyszę. Nie wierzę w takie bajki. Nawet kilku godzinne wyłączenie PC w duże mrozy przy lekko przewymiarowanej pompie nie jest problemem.

Otóż sam jestem zwolennikiem lekkiego przewymiarowywania instalacji z PC. Wiem o tym jak jest w Niemczech i liczę się z tym że i u nas tak może być. Ci co mają PC przewymiarowane wygrają:). Ale jak na razie tak nie jest, a często bufor się dorzuca do instalacji na styk lub o zgrozo niedoszacowanej. Czy jednak coś stoi na przeszkodzie by mając większą PC w razie takiej potrzeby dokupić bufor?

Bufor podnosi COP, poprzez redukcje startów pompy.

Ale grzeje do wyższych temperatur więc obniża COP. Redukcje startów pompy możesz mieć co najwyżej w okresach przejściowych. Gdy temperatury spadną poniżej granicy grzania w taniej taryfie możesz sobie ten bufor podarować.

Dostałem kolejną wycenę ogrzewania tym razem na pompie glikol/woda

- pompa Vaillant 8,0KW -21500 *

- akcesoria pompy - 300

- zasobnik 300l - 2900

-armatura, osprzęt, kształtki, podlicznik trójfazowy, itp..itd - 4100

- pompka obiegowa - 386

- podlicznik (nie wiem czy są dwa czy co) - 250

- montaż kotłowni - 3400

SUMA 29436 + VAT

i do tego dolne źródło:

- poziome 7728 + VAT + kopara

- pionowe 19865 + VAT

*)(nie wiem czy się nie pomyliłem ale mnie udało się tą pompę znaleźć za ok. 16kpln netto, ale czy top możliwe że firma chce na mnie tyle zarobić??? bo jeśli tak to lipa, że w dobie internetu to ktoś taki liczy, że jestem owcą do strzyżenia ... oj nie dobrze, no chyba że model pompy inny był i dla tego cena była inna VAILLANT VWS moc grzewcza 1,9 kW)

... wnioski... drogo jak jasna ...

do tego podłogówka ok 12000 - 13000 i kominek bez płaszcza 3000-4000

jak nic wychodzi ok 60kpln w porównaniu do gazu i płaszcza to wychodzi ok. 22 kpln drożej

nie wgłębiając się super i przyjmując że na gaz ogrzanie i woda to ok. 3000-3500 rocznie, a na pompę może 1500 -2000 to tak z 10 - 15 lat

żeby się zwróciło....

hmm długo ... a ja kredyt na budowę biorę ... poczekam na jeszcze inne wyceny

Edytowane przez Kasia & Krzysiek