19501719500414 23.05.2011 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 a to jest bardzo ważne, to czy odwiert jest wypełniony bentonitem, czy też rumoszem skalnym powstającym przy wierceniu, stanowi o jakości dolnego źródła,bentonit wypełniając szczelnie odwiert powoduje dobry odbiór ciepła z otaczającego gruntu,ale niestety odwiert musi być droższy,rumosz nigdy nie wypełni szczelnie odwiertu i dlatego z takich odwiertów nie uzyskuje się tego co można by było uzyskać,tak z reguły wiercą ci z otworami do 30 m, zdezolowanymi wiertnicami, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 23.05.2011 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 Ja zaufałem Vissmannowi...niestety na wszystkim sie nie znam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 23.05.2011 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 Ze względu na COP??? Grzanie do wyższych temperatur by obsłużyć bufor podnosi COP??? Pierwsze słyszę. Mając kocioł na drewno oczywiście że jest potrzebny tylko po co komu kocioł mając PC? Koszt kWh niemal identyczny. Bufor podnosi COP, poprzez redukcje startów pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 23.05.2011 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 Poza tym 1950 podał po co jeszcze bufor w instalacji. Po trzecie podałem, że bufor wykorzystuję do współpracy z kotłem na drewno itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 23.05.2011 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 Ja zaufałem Vissmannowi...niestety na wszystkim sie nie znam Co Viessmann Ci robił odwierty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 23.05.2011 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 Co Viessmann Ci robił odwierty? Viessmann mi wszystko markuje. Z nimi podpisałem umowę. Poza tym 1950 podał po co jeszcze bufor w instalacji. Polska to nie są Niemcy. Jak będę miał dużo tańszy prąd do PC to wtedy na pewno zdecyduje się na ten bufor. A na razie to można w Polsce o tym pomarzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 23.05.2011 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 Viessmann mi wszystko markuje. Z nimi podpisałem umowę. Polska to nie są Niemcy. Jak będę miał dużo tańszy prąd do PC to wtedy na pewno zdecyduje się na ten bufor. A na razie to można w Polsce o tym pomarzyć Umowę to pewno podpisałeś z przedstawiecielem viessmann'a, bo firma Viesmann jako taka nie podpisuje umów z klientami indywidualnymi. Bufor w instalacji to raczej kwestia opłacalności akumulacji w układach biwalentnych. Zawsze możesz samodzielnie produkować prąd:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.05.2011 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 3x40, bentonit.Co do przewymiarowania PC. Co nazywacie przewymiarowaniem? Moim zdaniem, by rachunki były jak najmniejsze to PC powinna pracować wyłącznie w taniej taryfie do -20°C. Tylko że w takim przypadku PC jest już mocno przewymiarowana. Załóżmy że do -10 grzeje tylko w taniej. Do tego momentu bufor jest nam zbędny. Od -10 zaczyna wyjeżdżać w drogą więc i bufor nie ma czasu się nagrzać w taniej. Bufor ma uzasadnienie tylko wtedy gdy nie mamy wyłącznie podłogówki a grzejniki. W takim przypadku będzie czas na naładowanie go w taniej taryfie.Co do Niemiec. To prawda, Niemcy robią przewymiarowane instalacje PC ale że musi być u nich bufor przy podłogówce to pierwsze słyszę. Nie wierzę w takie bajki. Nawet kilku godzinne wyłączenie PC w duże mrozy przy lekko przewymiarowanej pompie nie jest problemem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 23.05.2011 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 to nie jest kwestia wiary,to są wytyczne projektowe Viessmanna, Dimplexa i jak bym się sprężył to jeszcze paru markowych producentów bym Ci znalazł ale mi się nie chce:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.05.2011 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 Otóż sam jestem zwolennikiem lekkiego przewymiarowywania instalacji z PC. Wiem o tym jak jest w Niemczech i liczę się z tym że i u nas tak może być. Ci co mają PC przewymiarowane wygrają. Ale jak na razie tak nie jest, a często bufor się dorzuca do instalacji na styk lub o zgrozo niedoszacowanej. Czy jednak coś stoi na przeszkodzie by mając większą PC w razie takiej potrzeby dokupić bufor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.05.2011 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 Bufor podnosi COP, poprzez redukcje startów pompy. Ale grzeje do wyższych temperatur więc obniża COP. Redukcje startów pompy możesz mieć co najwyżej w okresach przejściowych. Gdy temperatury spadną poniżej granicy grzania w taniej taryfie możesz sobie ten bufor podarować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 23.05.2011 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 Moze Zirius M2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 24.05.2011 04:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 Liwko Czy Twój zakład robi PC powietrzne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Krzysiek 24.05.2011 05:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 (edytowane) Dostałem kolejną wycenę ogrzewania tym razem na pompie glikol/woda - pompa Vaillant 8,0KW -21500 *- akcesoria pompy - 300- zasobnik 300l - 2900-armatura, osprzęt, kształtki, podlicznik trójfazowy, itp..itd - 4100- pompka obiegowa - 386- podlicznik (nie wiem czy są dwa czy co) - 250- montaż kotłowni - 3400SUMA 29436 + VAT i do tego dolne źródło:- poziome 7728 + VAT + kopara- pionowe 19865 + VAT *)(nie wiem czy się nie pomyliłem ale mnie udało się tą pompę znaleźć za ok. 16kpln netto, ale czy top możliwe że firma chce na mnie tyle zarobić??? bo jeśli tak to lipa, że w dobie internetu to ktoś taki liczy, że jestem owcą do strzyżenia ... oj nie dobrze, no chyba że model pompy inny był i dla tego cena była inna VAILLANT VWS moc grzewcza 1,9 kW)... wnioski... drogo jak jasna ...do tego podłogówka ok 12000 - 13000 i kominek bez płaszcza 3000-4000 jak nic wychodzi ok 60kpln w porównaniu do gazu i płaszcza to wychodzi ok. 22 kpln drożejnie wgłębiając się super i przyjmując że na gaz ogrzanie i woda to ok. 3000-3500 rocznie, a na pompę może 1500 -2000 to tak z 10 - 15 latżeby się zwróciło.... hmm długo ... a ja kredyt na budowę biorę ... poczekam na jeszcze inne wyceny Edytowane 24 Maja 2011 przez Kasia & Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 24.05.2011 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 Liwko Czy Twój zakład robi PC powietrzne? Mój zakład? Chodzi ci o firmę, której PC posiadam? Jeżeli o to to na dzień dzisiejszy takich nie robi. Jeżeli szukałbym powietrznej do mojego domu celował bym w cenę do 10tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 24.05.2011 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 Mój zakład? Chodzi ci o firmę, której PC posiadam? Jeżeli o to to na dzień dzisiejszy takich nie robi. Jeżeli szukałbym powietrznej do mojego domu celował bym w cenę do 10tyś. Ja myślę że Grzesiek13 che Cię przebranżowić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 24.05.2011 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 Dobra, zapomniałem, że Liwko jest użytkownikiem a nie producentem. Biję się w piersi....ale do samookaleczenia nie dojdzie:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 24.05.2011 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 24.05.2011 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 ja montuję PC powietrze woda .Co chcesz wiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 24.05.2011 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 (edytowane) Kasia&Krzysiek -poczytajcie o Zirius M2 z Thermogolv.Pisało paru,że bardzo ok i cenowo też.Chyba jakiś mały specyficzny poziomy kolektor.Jedna firma robi wszystko.Szczegółów nie znam,dopiero sam zamierzam poczytać Edytowane 24 Maja 2011 przez tomek131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts