Grzesiek13 25.05.2011 04:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2011 W tej pompie jest chyba wymniennik (parownik) miedziany bezpośrednio umieszczony w gruncie, ale chyba mają małe moce rzędy 2, 3 kW. Trzeba kilka montować na domek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 25.05.2011 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2011 ma większe, ale mam mieszane uczucia odnośnie dolnego źródła,chociaż podobno działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 25.05.2011 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2011 http://www.thermogolv.pl/oferta/zirius_m2/wystarczy looknąć przeca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wandeczka 26.05.2011 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 witammy też budujemy z124 i też zastanawiamy się bardzo mocno nad PC, mamy na razie pierwszą wycenę (na pionową) bo podobno tylko taka u nas się sprawdzi - bo mamy za małą działkę na poziomą a powietrzna w czasie ostrej zimy będzie drogakoszt pompy z całą kotłownią łącznie ze zbiornikiem 300l na wodę 25tyś, odwierty 10,5tyśkoszt podłogówki w całym domu (robocizna z materiałami) -16,5tyśto jest pierwsza szacunkowa wycena bez naszej negocjaji - czekamy jeszcze na 4 firmy przyznam si że tez mamy dylemat - tez kredyt - czy faktycznie 1600zł rocznie nam wystarczy na ogrzewanie i wodę - trochę bajkowo to brzmi, bo teraz mieszkamy z rodzicami w domku - mamy bojler na wodę - na prąd - reszta pradu wykorzystywana standardowo pralka lodówka, czajnik itp o co 2 miesiąc płącimy po 600zł ile wam proponoją położyć podłogówki w garażu? bo nam tylko na 1/3 - bo przy bramie ponoć sa bardzo duże straty ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 26.05.2011 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 Na taki metraż, koszt materiałów na podłogówkę to około 4000zł. Trochę drogo ci to wycenili. Ile metrów odwiertów, bo cena dość dobra? Koniecznie chcecie ogrzewać garaż? Samochody nie za bardzo to lubią, a właściwie ich karoseria. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 26.05.2011 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 Jedno masz dramatyczne w tym projekcie. Układ łazienek względem pomieszczenia gospodarczego. Będzie to w przyszłości kosztowne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 26.05.2011 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 Wiesz Liwko 4 tyś to za materiał i jeśli ktoś się zna to może działać. Ale 16,5 tys dla domu o pow około 130 m to już lekka przesada. No chyba że podłóg jest tam znacznie więcej. Standardowo 100 zł za m2 podłogówki sobie liczą i niestety te ceny nie chcą spadać. Ale tak patrząc na całokształt tej wyceny to tragedii nie ma. Myślę że następne mocno Cię zaskoczą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wandeczka 26.05.2011 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 z tym garażem to jest tak, że my nie mieliśmy tego w planach tak na zaproponowano - możemy spokojnie zrezygnować, garaż ocieplamy tez od wewnątrz styropianem ( z tą łazienką przy garażu to jest tak - w każdym projekcie gotowym było coś nie tak, ten nam się wydawał super... do czasu adaptacji, a co jeszcze wyjdzie w praniu,,,)2 odwierty po 75mmam tez druga wycenę już : pompa pionowa 8,0 kW firmy Vaillant 23,3tyśodwierty na 160m ( chyba będzie to podzielone na 2) - instalacja z glikolem - 11,6tyśWykonanie instalacji wody ciepłej, zimnej, cyrkulacji ciepłej wody oraz kanalizacji 5,6tyś (w cenie uwzględniono również zmiękczacz wody o wartości 2450zł) :podłogówka 180m2 - tyle mam po podłodze wszędzie łącznie z garażem 17,5tyś kurcze i dalej nie wiem czy faktycznie to co mi mówia firmy instalatorskie to prawda? "sezon grzewczy nie powinien przekroczyć 1 zł ogrzewania i ciepłej wody za metr2 miesięcznie, natomiast grzanie wody poza sezonem grzewczym wahać się będzie w granicach 4-5- zł miesięcznie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 26.05.2011 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 Masz dość dobre ceny oprócz tej podłogówki. Znaczy się, wiem że tyle biorą, ale można dużo taniej. Za odwierty super cena, nareszcie się opamiętali:)Garażu bym nie ogrzewał, jedynie pomieszczenie gospodarcze. No i ta nieszczęsna cyrkulacja:(. Kiedy miałem ją ustawioną przez większość dnia na początku po podłączeniu PC pompa mi się włączała co chwilę. Jeżeli macie znormalizowane życie to nie będzie problemu, gorzej jak nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wandeczka 26.05.2011 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 mhh co to jest znormalizowane życie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 26.05.2011 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 mhh co to jest znormalizowane życie??? He, he:). To znaczy że jak w wojsku albo na kolonii, 6 mycie, 20 mycie. Lub o innych określonych godzinach. W takiej sytuacji wystarczy włączenie cyrkulacji na 1-2 minuty. Ja tak mam rano, wieczorem cyrkulacja jest włączona na godzinę między 21-22. Sterownik PC włącza ją w tym czasie na okres 1 minuty co 10 minut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wandeczka 26.05.2011 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 jak na razie jest jak w wojsku bo to ja "dyktuję warunki" dzieciom:) - teraz mają mało lat potem będzie problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wandeczka 26.05.2011 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 Liwko a tak szczerze - miałeś do wyboru gaz, wybierłeś między PC a gazem czy PC było niemalże koniecznością ? bo ja mam na gaz w drodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 26.05.2011 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 Musisz wiedzieć że inwestycyjnie gaz wyjdzie na pewno taniej, za to rachunki będą większe niemal dwukrotnie. Musisz policzyć ile każdy system z osobna będzie cię kosztował i policzyć czas zwrotu. Jeżeli wyjdzie w okolicach do 10-15 lat to ja bym szedł w PC, jeżeli nie bierz gaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 26.05.2011 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 Musisz wiedzieć że inwestycyjnie gaz wyjdzie na pewno taniej, za to rachunki będą większe niemal dwukrotnie. Musisz policzyć ile każdy system z osobna będzie cię kosztował i policzyć czas zwrotu. Jeżeli wyjdzie w okolicach do 10-15 lat to ja bym szedł w PC, jeżeli nie bierz gaz. Gaz czy pompa oto jest pytanie 1 m3 gazu za 2 zł to 10 kWh a dla PC COP =4 koszt 1 kWh to około 12-15 groszy To nie jest dwa razy taniej. Ogrzewanie wody gazem kosztuje w lecie 150 zł a PC nie ogrzeje za 4-5 zł /miesiąc tylko za 1 zł za 100 l co daje powiedzmy 60 zł/miesiąc Ale nawet jeżeli PC rocznie wyjdzie 1600 zł za co i cwu to gaz powiedzmy 3200 zł Pompę jak piszesz masz za 35000 kotłownie zrobisz za 10000 +przyłącze gazowe 5000 zł. czyli 12 lat czas na wyrównanie kosztów .Można jeszcze różnicę wpłacić na konto i procenty (np 4%od 20000 przez 12 lat to jakieś 6000 ) co przesuwa wyrównanie kosztów o następne 4 lata. Zakładam ,że pompa nie zepsuje się w tym czasie. Ponadto podłogówka będzie tańsza i można dać grzejniki Jak jest gaz to proponuję kotłownie a nie PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 26.05.2011 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 Tak jak pisze hydrauli ja też bym doradzał w tej sytuacji gaz jeżeli jest w drodze bo jeżeli zachowamy podłogówkę po całości to przy kondensacie rachunki za ogrzewanie nie będą zbyt wysokie w/g zasady im mniejsza temperatura wody zasilającej c.o z pieca kondensacyjnego tym mniejsze zużycie gazu a podłogówka wymaga przecież tylko 25 - 30 stopni a dla dodatkowej oszczędności zawsze można się zastanowić nad kominkiem z płaszczem wodnym oczywiście sęsownie wpiętym w instalację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 26.05.2011 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 Liwko a tak szczerze - miałeś do wyboru gaz, wybierłeś między PC a gazem czy PC było niemalże koniecznością ? bo ja mam na gaz w drodze. a i zapraszam na grupę szczecińską tam jest więcej budujących w Szczecinie i można dużo się dowiedzieć link: http://forum.muratordom.pl/group.php?discussionid=2785&pp=20&page=3539&do=discuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 26.05.2011 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 Kominkom z płaszczem mówię NIE. Ani to klimatu ani oszczędności. Przy PC palenie w kominku wychodzi niemal identycznie. Gaz jest porównywalnym systemem z PC jeżeli chodzi o koszty inwestycji w stosunku do późniejszych rachunków. Tutaj jest dość płynna granica. Napiszę z własnego doświadczenia. Mam w tym roku totalnego doła finansowego, ale na szczęście zamiast zrobić kostkę przed domem zainwestowałem w PC. Mimo kryzysu rachunki mnie nie przerażają. Co by było gdybym wybrał kostkę i droższe źródło ogrzewania nie chcę nawet myśleć. Bez kostki się obejdę nawet 10 lat, ale z małymi rachunkami. Wybór i tak zależy od inwestora. Najważniejsze by się z domem nie pieprzyć tak jak bobek:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 26.05.2011 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 Mam w tym roku totalnego doła finansowego Co pompy nie schodzą ? Przejdź na eko groszek hehe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lewarek 26.05.2011 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 Jak działają kominki można zobaczyć to u mnie opisuje to w miarę dokładnie a jeśli chodzi o pompę ciepła to na taki domek a ja mogę to osobiście założyć w granicach 30tyś.pozdro!http://lewarek-energiaodnawialna.blogspot.com/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts