Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co wybrać do ogrzewania

Kasia  Krzysiek

Recommended Posts

dziękuję: Liwko, hydrauli, mariobros35 trochę bardziej jestem oświecona :)

ja na płaszcz wodny raczej się nie zdecyduję, w kominku będziemy palić tylko okazjonalnie, nie chcę robić kotłowni z salonu

jakoś ciężko mi ciągle tez uwierzyć, że za gaz rocznie zapłącę tylko 3200zł, sąsiedzi moi w zimowych miesiącach płacą po 800-1200zł (może mają słabe ocielenie, może lipne piecie) - jeszcze kilka nieprzespanych nocach przed nami,,, a to dopiero początek budowy

dziękuje za zaproszenie do Szczecina - na pewno "wpadnę"

• Odpowiedzi 195
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jak działają kominki można zobaczyć to u mnie opisuje to w miarę dokładnie a jeśli chodzi o pompę ciepła to na taki domek a ja mogę to osobiście założyć w granicach 30tyś.pozdro!

http://lewarek-energiaodnawialna.blogspot.com/

lewarek zaglądałem na twojego bloga. Narobiłeś się chłopie. Masz gdzie mieszkać w tym domku ? bo masz tam tych klamotów że no.

To jakie rachunki będziesz płaciła za ogrzewanie nie zależy od tego czy będziesz miała gaz,czy PCi,czy prąd.Rachunki zależą od zapotrzebowania domu na ciepło,jeśli będzie niskie to za gaz możesz płacić równie dobrze i 1200-1500zł za cały sezon grzewczy ale jeśli budujesz wg obowiązujących norm to nawet przy PCi zapłacisz ze 2tys.zł za sezon.

Ej, Arturo72, porównujemy podobne zapotrzebowanie. Przy gazie istnieje coś takiego upierdliwego jak przesyłowe i trzeba się z tym liczyć. Nie każdy chce budować bunkier i grzać prądem.

Dobra nie róbmy wody z mózgu. Jeżeli masz gaz to to powinno być przede wszystkim brane przez ciebie do ogrzewania takiego domu (tylko nie wpadnij na pomysł jakiegoś grochu czy innego badziewia:)). Przede wszystkim powinnaś policzyć zapotrzebowanie swojego przyszłego domu. Ta, ja wiem że truję ale niestety. http://www.google.interia.pl/szukaj/?q=ozc . Później już pójdzie z górki;)

ale ja nie pisze o ekstremalnych przypadkach - w ich domach nie ma tropiku, porównuję tylko domy zbliżone wielkością. Mówią że mają dobre ocieplenie- tu kłócić z właścicielem się nie należy, nikt z nich nie ma podłogówki, zwykłe kaloryfery. Oczywiście dogrzewają się kominkiem - wieczorem dla klimatu. Rozumiem, że sa domy i domy, instalacje gazowe i instalacje gazowe i tak też zapewne jest z pompami. ja słyszałam tylko narzekania tych co mają gazowe co, ze drogo, ci co mają tanio nie chwalili mi się...

ale ja nie pisze o ekstremalnych przypadkach - w ich domach nie ma tropiku, porównuję tylko domy zbliżone wielkością. Mówią że mają dobre ocieplenie

ja słyszałam tylko narzekania tych co mają gazowe co, ze drogo, ci co mają tanio nie chwalili mi się...

Tak jak sama piszesz że domy zbliżone wielkością i jak planujesz podobne ocieplenie to logicznym się staje że rachunki również będą podobne.

Na pompę i przeliczniki Liwko też weź dużą poprawkę żebyś nie weszła w pokrzywy.

A daj sobie nim spokój przecież to naciągacz na pc....

jak wysypiesz ekogroszek z głowy to dotrze do ciebie ,że tu dzielimy się informacjami.

Nawet jeżeli jesteśmy dystrybutorami i monterami.

Jaki mamy interes ,żeby doradzać komuś ze Szczecina jeżeli działamy np w Warszawie.

Nie wszyscy są oszustami i naciągaczami.

Nie myślimy tak jak ty .Mierzysz nas swoją miarą

To jakie rachunki będziesz płaciła za ogrzewanie nie zależy od tego czy będziesz miała gaz,czy PCi,czy prąd.Rachunki zależą od zapotrzebowania domu na ciepło,jeśli będzie niskie to za gaz możesz płacić równie dobrze i 1200-1500zł za cały sezon grzewczy ale jeśli budujesz wg obowiązujących norm to nawet przy PCi zapłacisz ze 2tys.zł za sezon.

Inni wiedzą ale dla Twojej wiedzy,na forum jest gość,który grzeje samym,czystym prądem i sezon grzewczy kosztował go...560zł :)

Oczywiście ja gazu nie polecam,droga inwestycja i podwójne opłaty przesyłowe.

Przyznam ci rację co do gazu.Jest znim pewien problem

Ja mam pompę i kolektory i gaz .Jestem instalatorem i sprawdzam u siebie.

Jak od stycznia grzałem pompą a teraz kolektorami to poszło mało gazu .A opłaty spowodowały ,że mam 1 m3 za 3 zł

Wniosek nie opłaca się budować oszczędnego domu bo gaz będzie droższy :)

Miałem kilku klientów którym doradziłem grzanie prądem.

ja mam dom 250 m2 z 1970 roku .teraz mam 15 cm na ścianach ,40 na dachu i 15 pod podłogą ale bywają też mostki(balkonik )

Zastanawiam się nad rezygnacją z gazu (ponad 600 zł opłaty stałe roczne)

elo.

Zachorowało się śrubę dokręcono w pracy... to lubie 12 h w robocie 12 h chory... ale tyle prywaty

Po co nerwy ludzie, dlaczego posądzacie siebie nawazajem o złe intencje...

Witam Wandeczka, gratulacje fantastycznego smaku w doborze projektu :)

Ja po łikendzie może będe wiedział coś więcej, żona nagoniła faceta co będzie wiedział coś o pompach.

My przypuszcalnie jak wy, nie chcemy utopić kasy(nie swojej) w jakieś fanaberie typu pompa a nie jak porządny człek w sprawdzone technologie, ogrzewanie za darmo jeszcze z ziemi ... no kto by pomyślał jaki ten człek zmyślny. Poważnie to jak mi ktoś założy instalacje poniżej 48 kpln z ogrzewaniem podłogowym i kominkiem to szacun.

Liwko jak jesteś z południa i montujesz pompy to ja chętnie wysłucham twojej ofert panie "naciągaczu monterze sprzedawco", mnie się wyudaje że prawisz do rzeczy i NIE poczułem się w temacie naciągany ( no chyba że nie jestem czujny jak tommy lee jonse w ściganym).

Pozdro.

Edytowane przez Kasia & Krzysiek

[quote

BOBEK napisał

Słuchaj, sprzedawco pc jak Ty działasz na forum to ja i co niektórzy widzą, nie znasz mnie , nie wiesz gdzie pracuję, a co najważniejsze " NIE WCISKAM KITU" I NIE OSZUKUJĘ LUDZI -JAK WY, SPRZEDAWCY ROBICIE. budowałem dom, wiec wiem co potraficie.... zus,urzad skarbowy czy inne instytucje muszą sie od was uczyć naciągania ludzi....forum aż roi sie od takich ludzi nabitych w butelkę , bo "na forum przecież pisało......"

A ja mogę mieć żal to takich jak ty (inwestora ) za to ,że nie płacą za wykonaną pracę .Czy to nie jest naciąganie ludzi.Jak myślisz gdzie mam zdobyć pieniądze na podatek ,ZUS,i Płace .Przecież w sądzie nic nie załatwię w rozsądnym czasie .Mam parę takich tematów.Podpisane protokoły odbioru ,wystawione faktury,zapłacone w hurtowni i podatek i czekam już 2 lata.Wszystko działa bez uwag a kasy brak.

Wiem to nie forum dla oszukanych wykonawców ale my też mamy problemy.

A z tym wciskaniem kitu to też nie jest prawda.My dostajemy informacje od producentów.Przekazujemy je klientom.Może sie okazać ,że są błędne ,to prawda .Ale weź pod uwagę ,że to jest tak naprawdę nasz problem ,bo klienta chroni prawo konsumenta , a nas nic.To my ponosimy całe ryzyko.

W związku z tym staramy się unikać takich problemów .

Czy widzisz tu brak logiki i jakieś nieprawdy?

A to że roi się od oszukanych to też prawda ,bo oszukany napisze a zadowolony nie.

Pozdrawiam

Marek

Edytowane przez hydraulik_

Witam

jestem na etapie remontu mieszkania konkretnie to na etapie wykonywania wylewek. Mieszkanie w kamienicy nie posiada dostepu do żadnego źródła energii za wyjatkiem oczywiście prądu, administarcja twierdzi że w najbliższym czasie kamienica zostanie włączona w sieć miejską- kiedy to nastąpi trudno jednak precyzyjnie określić. Mam teraz dylemat jeśli chodzi o wykonanie/roprowadzenie instalacji po mieszkaniu- nie znam miejsc ustytulowania pionów. Doradźcie co robić?

Witam

jestem na etapie remontu mieszkania konkretnie to na etapie wykonywania wylewek. Mieszkanie w kamienicy nie posiada dostepu do żadnego źródła energii za wyjatkiem oczywiście prądu, administarcja twierdzi że w najbliższym czasie kamienica zostanie włączona w sieć miejską- kiedy to nastąpi trudno jednak precyzyjnie określić. Mam teraz dylemat jeśli chodzi o wykonanie/roprowadzenie instalacji po mieszkaniu- nie znam miejsc ustytulowania pionów. Doradźcie co robić?

zapomniałem dodać że chodzi tu o instalacje grzejnikową.

To tez prawda :) , ale wspominałem o tym nie raz, czy dwa, nie chodzi mi o gosci którzy wyraznie piszą że zajmują sie montażem czy sprzedaża róznych rzeczy zwiazanych z budową, im nie mam tego za złe, pisza- robie to i to, żyję z tego, wiec jak taki gość lekko nagina fakty ( a przewaznie sie nagina) to użytkownik forum wezmie to pod uwage..ze gosć niejako może pisać pod siebie, chodzi mi o gosci którzy bezczelnie kłamią ,celowo oszukują, zakładają wielokonta, i opisuja jakie to KONKRETNE produkty są dobre,najlepsze najtańsze itd... a pozniej ludzie na forum czytają, wydają cięzko zarobiony grosz, i jest płacz , bo coś nie działa tak jak ktoś to różowo opisywał, albo wcale...a na forum przecież pisało.... tacy goscie doprowadząją mnie do szewskiej pasji..

Bobek takich wykonawców, producentów, sprzedawców jest napewno sporo, sam jestem przecież wykonawcą. Tego nie zmienimy. Większość forumowiczów zna "etatowych" wykonawców, sprzedawców, producentów goszczących na FM, tak, że łatwiej wyłapać naciągacza. Choć czasami mnie też wkurzają pseudoposty reklamowe, jak ostatnio z pewnym kotłem pancernym niczym rosomak. Cóż forum jest dla wszystkich.