Wandeczka 01.06.2011 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 dostałam kolejną wycenę na PC 8kW w systemie dolnego zródła koszy energetycznych (18 odwiertów po 4,5m) - o tym systemie bardzo mało wiemy - tylko tyle co od firmy, która złożyła ofertę - czyli same superlatywy może ktoś z was wie coś wiecej o tym systemie a co do ceny średnio atrakcyjnie, pompa 24tys, dolne źródło 12tyś, a do tego urządzenia instalacyjno hydrauliczne 9 tyś, a teraz najlesze podłogówka dla naszego domu 22tyś + 4tyś za instalację wodno kanalizacyjną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 01.06.2011 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 podłogówka dla naszego domu 22tyś + 4tyś za instalację wodno kanalizacyjną generalnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wandeczka 01.06.2011 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 widzę, że zaniemówiło towarzystwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 01.06.2011 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 widzę, że zaniemówiło towarzystwo No wcale się nie dziwię, a miało być tak pięknie i tanio. Zobaczymy jakie będą koszty za pierwszy sezon, może Wandeczka prawdę powie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wandeczka 01.06.2011 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 No wcale się nie dziwię, a miało być tak pięknie i tanio. Zobaczymy jakie będą koszty za pierwszy sezon, może Wandeczka prawdę powie. a pewnie, że powiem - tylko jeszcze Wanda myśli PC czy gaz, gaz czy PC ( jutro jadę do gazowni - popytać ile mnie będzie kosztowało podłączenie gazu) jednego jestem pewna - nigdy wiecej pieca na koks itp... to teraz przerabiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 02.06.2011 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2011 dostałam kolejną wycenę na PC 8kW w systemie dolnego zródła koszy energetycznych (18 odwiertów po 4,5m) - o tym systemie bardzo mało wiemy - tylko tyle co od firmy, która złożyła ofertę - czyli same superlatywy może ktoś z was wie coś wiecej o tym systemie a co do ceny średnio atrakcyjnie, pompa 24tys, dolne źródło 12tyś, a do tego urządzenia instalacyjno hydrauliczne 9 tyś, a teraz najlesze podłogówka dla naszego domu 22tyś + 4tyś za instalację wodno kanalizacyjną Co chcesz jakoś firma musi wyrównać sobie atrakcyjną cenę pompy ciepła a najlepiej czym ceną podłogówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 04.06.2011 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2011 widzę, że zaniemówiło towarzystwo Niestety cena zaporowa... zleć podłogówkę komuś innemu i ogólnie poszukaj innych ofert najlepiej w rozbiciu na dz, pc, kotłownię, podłogówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wandeczka 08.06.2011 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 rwxw juz znalazłam taniej podłogówkę są oferty tańsze - ufff ale jeszcze wracając do gazu - po przeanalizowaniu całej dokumentacji projektowej - przewidziane zużycie gazu roczne dla mojego domu - niby wynosi 4771m3 ( mi się wydaje, ze to bardzo dużo) - liczone c.o. kaloryfery i ciepła woda co daje roczne opłaty ok. 9 tyś z brutto,,, chyba coś nie tak?! rozumiem, że jak jest podłogówka to jest mniejsze zużycie gazu, ale o ile, o 50%??? albo projektant przekombinował albo gaz jest BARDZO drogi i nieopłacalny!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 08.06.2011 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 (edytowane) przewidziane zużycie gazu roczne dla mojego domu - niby wynosi 4771m3 co daje roczne opłaty ok. 9 tyś z brutto To nie gaz jest bardzo drogi i nieopłacalny, tylko takie zużycie. Opalając takie zużycie węglem wyjdzie koło 4kzł, więc też nie mało. Projekt z124 nie wygląda na aż tak energożerny, choć nie wiem jak chcesz ten dom ocieplić, napiszesz ? Warto będzie dobrze odizolować nieogrzewany garaż od reszty domu i dobrze zrobić oraz dokładnie ocieplić wykusz jadalny. Wydaje mi się, że liczący "pojechał po bandzie" i nic nie liczył, tylko tak mu się napisało, albo nie projektował ocieplenia domu. Jak jest w rzeczywistości trzeba by jeszcze raz oszacować za pomocą ozc. Edytowane 8 Czerwca 2011 przez rwxw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wandeczka 08.06.2011 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 ocieplenie 20cm, okna 3 szybowe U=0,5, profile "V90+" z izolacjągaraż od środka będzie obłożony styropianemno przesadził lekko, ale teraz muszę dać komuś do przeliczenia na nowo..... masakra, bo sama nie potrafię,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.06.2011 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 Powiedz mu żeby przy liczeniu uwzględnił zamknięte okna i drzwi:DŻartuję oczywiście:). Daj komu innemu, bo powinnaś mieć duuużo mniej;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 08.06.2011 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 ocieplenie 20cm... Na oko powinno wyjść kilkukrotnie mniej, ale macher... 20cm rozumiem, że na ściany ? A dach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Krzysiek 08.06.2011 18:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 Czołem ludziska. Mam takie pytanko, co sądzicie o ogrzewaniu pompą powietrze woda czy jest do takiego zestawu sens dołożyć kominek z płaszczem aby w super zimne dni wspomagać taką pompę. Czy odpuścić i zwykły kominek styknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 08.06.2011 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 ocieplenie 20cm, okna 3 szybowe U=0,5, profile "V90+" z izolacją garaż od środka będzie obłożony styropianem no przesadził lekko, ale teraz muszę dać komuś do przeliczenia na nowo..... masakra, bo sama nie potrafię,,, Zacznij od "zabawy" ze swoim domem za pomocą tej aplikacji : http://wieszjakbudujesz.pl/?a=program&b=energ&id=1703 Możesz w niej zamieniać poszczególene parametry swojego domu (ścian, dachu, okien, drzwi, itp). Możesz wybrać różne warianty ogrzewania, wentylacji, itp. Od razu masz wynik końcowy - przewidywane roczne koszty ogrzewania . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 08.06.2011 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 wszystko pomieszałaś to co podajesz to minimum projektowe jakie w tej chwili trzeba spełnić żeby odebrać dom http://wieszjakbudujesz.pl/?a=program&b=energ&id=1703 na tej stronce powyżej wariant taki jak będziesz mieć u siebie rocznie to 1800zł/CO + 550zł/CWU czyli twoje działanie pro-ekologiczne oszczędzi 521 drzew bo ograniczasz emisję CO2 o 2606 kg/rokUpss. Nie zauważyłem, że mnie wyprzedziłeś . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wandeczka 09.06.2011 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 mpoplaw "wszystko pomieszałaś to co podajesz to minimum projektowe jakie w tej chwili trzeba spełnić żeby odebrać dom" może źle rozumiem to co jest napisane - ale napisali to opisie technicznym do projektu i że te dane są wyliczone dla sezonu standardowego i dodali ze koszty ogrzewania można znacznie obniżyć stosując kominek jako ogrzewanie wspomagające i instalację solarną wspomagającą przygotowanie c.w.u. - więc mnie to ruszyło bardzo, ale dobrze, że jest FM , dziękuję za link - bardzo fajny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 09.06.2011 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 dziękuję za link - bardzo fajny Od razu Ci się dom naprawił Jak wynika z tej strony masz projekt na półpasywniaka, więc go dobrze wykorzystaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wandeczka 09.06.2011 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 Od razu Ci się dom naprawił Jak wynika z tej strony masz projekt na półpasywniaka, więc go dobrze wykorzystaj.[/QUO i mi lepiej:) jakby tu go dobrze wykorzystać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asbe 09.06.2011 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 Witam Wszystkich.Czytam od jakiegoś czasu różne wątki dotyczące ogrzewania i przyszedł mi do głowy taki pomysł, żeby w swoim nowo-budowanym domu zrobić podłogówkę wodną na kocioł elektryczny. Za jakiś czas, jak PC będą tańsze (mam nadzieję, że tak będzie) zamienię taki kocioł na PC. Zakładam, że dom będzie dobrze zaizolowany i podłogówka będzie dobrze akumulowała ciepło. To tylko takie moje wstępne założenie i chętnie poznałabym Wasze opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asbe 09.06.2011 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 Dzisiaj rozmawiałam z jednym z fachowców i na wstępie powiedział mi, że rachunki za prąd mnie "zjedzą" - chyba nie chce mu wierzyć. Myślę, że bardziej mnie dobiją jednorazowe duuuże koszty instalacji PC (na gaz nie mam szans). Powinnam tylko zapewne przeprojektować ściany zewnętrzne - w projekcie mam Porotherm 25 i 15cm styropianu. Sam dom ma 115 m2 (parterowy) plus garaż, ale garaż planuję odizolować od reszty domu 10cm styropianem i nie będzie wejścia do garażu z domu - tylko przez bramę wjazdową. Nie wiem tylko, jakiej grubości wylewka powinna być na instalacji podłogówki - mój fachowiec wypowiadał się sceptycznie o grubości w granicach 15-17 cm - że za dużo, że to bład, bo za duża bezwładność itp. Co o tym myśłisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts