19501719500414 14.06.2011 02:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 Grzesiek, odpuść sobie, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 14.06.2011 05:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 wg tego zapotrzebowania ok, robisz duzy rozstaw... a np za 10lat PC ma dotacje 90% ale jest jeden warunek woda grzeje sie tylko do np 30st i wtedy co??Takie temperatury nie muszą być wskazane wprost. Wystarczy zastrzeżenie, że pompa ciepła ma mieć efektywność (COP - coefficient of performance) powyżej 4,5. Nie da się takiej sprawności uzyskać przy wysokotemperaturowym odbiorze ciepła. Jeśli chodzi o podgrzewanie ciepłej wody, to temperatura 45 st. C w zupełności wystarcza - tak mam ustawioną pompę ciepła i nie narzekam . Jeżeli zostaną wprowadzone takie zastrzeżenia co do COP pompy ciepła, to z pewnością będą brały pod uwagę fizykę i dla podgrzewania ciepłej wody zostanie ustalona inna granica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 14.06.2011 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 (edytowane) Kolejne bzdury Waść opowiadasz !! Być może chcesz podłapać "klientów" ale trochę więcej obiektywizmu by się przydało... Napewno chcę podłapać klientów????? 1950 ma rację, szkoda dalej polemizować z tobą. Może lepiej wpaść na forum alfy.... Edytowane 14 Czerwca 2011 przez Grzesiek13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 14.06.2011 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 to, że masz takie czy inne sterowanie podłogówką w domu, to nie znaczy, że jest ono dla danego przypadku najlepsze. To napisz, jaki algorytm sterowania byłby lepszy, gdy temperatura pomieszczeń podczas 10h grzania podłogi wzrasta o mniej więcej pół stopnia, a następnie przez kolejne 10h gdy się nie grzeje maleje też mniej więcej o pół stopnia. Temperatura wody grzewczej wynosi około 30-32 stopni, a grzejemy małą mocą, u mnie moc grzewcza to około 8kW (akurat bez znaczenia jet to, że mam pc, podobne parametry może dać dobrze dobrany kondensat). Co można ulepszyć przy tak powolnych zmianach ? Można grzać np. 2x5h i 2x5h nie grzać, ale czy to coś zmieni ? Czy będzie to odczuwalne ? Żaden sterownik nie zna prognozy pogody i nie wie, że jutro będzie świecić słońce i dziś nie trzeba by tyle grzać. Ps. zus i podatki płacą wszyscy, ale nie licytujmy się kto ile. Wszyscy znamy też statystyki ile wynosi średnia płaca i inne związane z wynagrodzeniami, inflacją, kosztami benzyny itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lottta 15.06.2011 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 (edytowane) witam wszystkich ja tez buduje z124 i będziemy mieli podłogówkę w całym domu, o której teraz tak tu szumno. mamy podłączony gaz - chcemy kocioł kondensacyjny, instalator zaproponował nam vissmanna VITODENS 200W 6,5-26kW z zasobnikiem 150l z viotronic200 - czy ktoś z was mógłby potwierdzić dobry wybór lub odradzić z jakiś powodów ten kocioł i polecić coś lepszego dla naszego domu (budowany z porotermu 25cm, ocieplenie styropianem 15cm, okna 3 szybowe z "lepszymi niż standardowo" profilami) północna Polska. czytałam tu że jakieś mniej więcej zużycie gazu podajecie, wiec jak ktoś może mi padać mniej więcej ile zapłacę za gaz rocznie, jak będę chciała mieć 21st w domu, bo instalator powiedział tylko tyle, że gdy na dworze będzie -20stopni to za miesiąc rachunek będzie około 500zł Edytowane 15 Czerwca 2011 przez Lottta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 15.06.2011 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 witam wszystkich ja tez buduje z124 i będziemy mieli podłogówkę w całym domu, o której teraz tak tu szumno. mamy podłączony gaz - chcemy kocioł kondensacyjny, instalator zaproponował nam vissmanna VITODENS 200W 6,5-56kW z zasobnikiem 150l z viotronic200 - czy ktoś z was mógłby potwierdzić dobry wybór lub odradzić z jakiś powodów ten kocioł i polecić coś lepszego dla naszego domu (budowany z porotermu 25cm, ocieplenie styropianem 15cm, okna 3 szybowe z "lepszymi niż standardowo" profilami) północna Polska. czytałam tu że jakieś mniej więcej zużycie gazu podajecie, wiec jak ktoś może mi padać mniej więcej ile zapłacę za gaz rocznie, jak będę chciała mieć 21st w domu, bo instalator powiedział tylko tyle, że gdy na dworze będzie -20stopni to za miesiąc rachunek będzie około 500zł Coś ci podpowiem. Ten kocioł kosztuje niemal tyle co http://www.ecopol-system.pl/oferta/oferta.html Oczywiście tutaj dojdzie jeszcze osobny zbiornik CWU+kolektor, czyli dodatkowe 10-15tyś (w zależności od kolektora). Ale nie płacisz za przyłącze więc możesz to odliczyć. Za tak ocieplony dom grzejąc PC zapłacisz około 1500-1700zł rocznie. Gazem minimum 1000zł więcej. Wybór oczywiście należy do ciebie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lottta 15.06.2011 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 a cena odwiertów??? to rząd 20 tys dla 2 odwiertów po 100m kazdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 15.06.2011 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 a cena odwiertów??? to rząd 20 tys dla 2 odwiertów po 100m kazdy Dla takiego domu to około 130-140m odwiertów. Wystarczy podzwonić a znajdzie się za około 70zł/m. Można też samemu zrobić jeżeli się ma miejsce kolektor poziomy w cenie około 5tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lottta 15.06.2011 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 Dla takiego domu to około 130-140m odwiertów. Wystarczy podzwonić a znajdzie się za około 70zł/m. Można też samemu zrobić jeżeli się ma miejsce kolektor poziomy w cenie około 5tyś. nie mam dużej działki, nie ma miejsca na poziomy, poza tym poziome chyba są mniej efektywne niz pionowe 10tys za odwierty - ok - do przełknięcia, ale nawet ci od pompy ciepła jak kiedyś mąż to przerabiał - powiedzieli że za prąd za ogrzewanie razem z cwu bedziemy płacić 2900zł rocznie (w tym jest 500zł rocznie za ciepła wodę) - więc chyba drastycznej róznicy między 0k. 3500zł rocznie za gaz nie widać. Liwko jak ty to wylliczyłeś 1700zł rocznie za prąd? nie wierzę,ze tak mało! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lottta 15.06.2011 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 to nie my, to architekt odpowiedzialny za twój domek popełnił kalkulator zapotrzebowania na ciepło link bezpośredni do tego kalkulatora masz na stronie 4 ten kocioł to raczej 6,5-36kW, co w sumie i tak 4 razy za dużo, instalator chyba ma pomysł żeby twoim kotłem ogrzewać połowę twoich sąsiadów, ja bym ci doradzał coś z modulacją zaczynającą się od góra 3KW bo twój domek nie jest specjalnie paliwożerny, chyba że w planach masz dostawienie 2 takich samych obok JUŻ WIDZĘ SWÓJ BŁĄD !!!! kocił ma byc 6,5-26kW a nie 56 o matko ale zrobiłam głupie zamieszanie!!!!! przepraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lottta 15.06.2011 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 wiec teraz chyba widać różnicę ze bardziej opłaca sie ten kocioł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 15.06.2011 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 Liwko jak ty to wylliczyłeś 1700zł rocznie za prąd? nie wierzę,ze tak mało! Wyliczyłem bo mam podobnej wielkości dom (133m2) i podlicznik do PC. Po podwyżkach i tej mroźnej zimie zamknę się spokojnie w 1700zł. To co podałaś co mówili ci "spece" od PC to jakiś dramat. Na tym forum znajdziesz wielu użytkowników ale nikt przy takiej powierzchni i podobnym ociepleniu tyle nie płaci. PC to tylko moja sugestia, ponieważ sam ją od dwóch lat użytkuję z powodzeniem. Co wybierzesz, to już twoja sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lottta 15.06.2011 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 mam napisane vitodens 200-w 6,5-26kW+zasobnik 150l + vitotronic 200 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lottta 15.06.2011 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 Wyliczyłem bo mam podobnej wielkości dom (133m2) i podlicznik do PC. Po podwyżkach i tej mroźnej zimie zamknę się spokojnie w 1700zł. To co podałaś co mówili ci "spece" od PC to jakiś dramat. Na tym forum znajdziesz wielu użytkowników ale nikt przy takiej powierzchni i podobnym ociepleniu tyle nie płaci. PC to tylko moja sugestia, ponieważ sam ją od dwóch lat użytkuję z powodzeniem. Co wybierzesz, to już twoja sprawa. a masz rekuperator, bo ja nie będę miała, powiem ci LIWKO, ż emnie trochę szczujesz ta PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 15.06.2011 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 Jeżeli nie masz szans na poziomy, tymi rencami, a kupisz kocioł za 4 tyś a nie za 10 to bierz gaz;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 15.06.2011 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 a masz rekuperator, bo ja nie będę miała, powiem ci LIWKO, ż emnie trochę szczujesz ta PC Rekuperator mam, ale raczej dla komfortu niż dla jakichkolwiek zysków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 15.06.2011 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 Inwestycja w PC wyjdzie cię drożej o około 15-18tyś. (zakładając że kupisz kocioł za 4tyś). Musisz się zastanowić czy czas zwrotu ci odpowiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lottta 15.06.2011 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 widzę, że Wandeczka tez się miota, Wanda to co wybrałas PC czy gaz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 15.06.2011 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 witam wszystkich ja tez buduje z124 i będziemy mieli podłogówkę w całym domu, o której teraz tak tu szumno. mamy podłączony gaz - chcemy kocioł kondensacyjny, instalator zaproponował nam vissmanna VITODENS 200W 6,5-26kW z zasobnikiem 150l z viotronic200 - czy ktoś z was mógłby potwierdzić dobry wybór lub odradzić z jakiś powodów ten kocioł i polecić coś lepszego dla naszego domu (budowany z porotermu 25cm, ocieplenie styropianem 15cm, okna 3 szybowe z "lepszymi niż standardowo" profilami) północna Polska. czytałam tu że jakieś mniej więcej zużycie gazu podajecie, wiec jak ktoś może mi padać mniej więcej ile zapłacę za gaz rocznie, jak będę chciała mieć 21st w domu, bo instalator powiedział tylko tyle, że gdy na dworze będzie -20stopni to za miesiąc rachunek będzie około 500zł Kocioł jest bardzo porządny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 15.06.2011 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 Coś ci podpowiem. Ten kocioł kosztuje niemal tyle co http://www.ecopol-system.pl/oferta/oferta.html Oczywiście tutaj dojdzie jeszcze osobny zbiornik CWU+kolektor, czyli dodatkowe 10-15tyś (w zależności od kolektora). Ale nie płacisz za przyłącze więc możesz to odliczyć. Za tak ocieplony dom grzejąc PC zapłacisz około 1500-1700zł rocznie. Gazem minimum 1000zł więcej. Wybór oczywiście należy do ciebie;) Koszt kotła coś koło 8000 zł, tak więc sporo mniej niż PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts