Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

w_mdom

Recommended Posts

KONKURS Grillowanie w dobrym stylu zakończony

Poznaj laureatów!

 

Konkurs Grillowanie w dobrym stylu zakończony! Dziękujemy wszyskim za udział w naszej zabawie. Jury wybrało laureatów. Zwycięzcom serdecznie gratulujemy.

 

Sprawdź, kto otrzymał nagrody

 

ZADANIE KONKURSOWE

 

Zrób zdjęcia swojego grillowego przyjęcia, a następnie w wątku konkursowym na forum:

 

1. napisz, jak wyglądają Twoje imprezy przy grillu i zilustruj wypowiedź maksymalnie 3 zdjęciami

 

2. odpowiedz na pytanie: Na czym polega pośrednia metoda grillowania?

 

ZWYCIĘŻAJĄ NAJCIEKAWSZE WYPOWIEDZI

Nagrodzimy 8 osób, które nadeślą najciekawsze historie (wypowiedź + maksymalnie 3 zdjęcia) oraz udzielą poprawnej odpowiedzi na pytanie nr 2*.

 

Konkurs trwa od 20 maja do 26 czerwca 2011 r.

http://muratordom.pl/s/photos/92/e9/55/92e9556353556826.jpg

 

SPRAWDŹ, CO MOŻNA WYGRAĆ >>>

Nagrody w konkursie: grille węglowe One Touch Silver 57 cm marki Weber Stephen,sztućce do grilla marki Weber Stephen, poradniki z przepisami „Grillowanie na węglu drzewnym” i książki kucharskie „Przyjęcia barbecue przy grillu”.

 

Listę zwycięzców konkursu opublikujemy w serwisie Muratordom.pl oraz na forum 30 czerwca 2011 r. Jedna osoba może otrzymać jedną nagrodę.

 

 

*odpowiedzi na pytanie 2. szukaj w Muratordom, w artykułach z działu Kuchnia oraz w czwartkowych newsletterach muratordom.pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moja rodzina i znajomi uwielbiamy grilowac na lonie natury. Najczesciej jedziemy na dzialke w poblizu lasu i jeziorka. Rozbijamy namioty, wyciagamy grila i zaczyna sie zabawa. Tam wszystko smakuje duzo lepiej. Uwielbiamy potrawy z grila. Najczesciej kroluja "Grilowane tosty". Miedzy chleb tostowy wkladamy wszystko co sie zmiesci plus oczywiscie duzo, duzo sera. Nie moze rowniez zabrakna warzyw. Kazdy je jak mu wygodnie. Czesc piecze warzywa na grilu - czesc je na surowo. Dobry humor i super jedzenie to nasza recepta na dobra zabawe.

Na zdjeciach jedzenie z naszego wypadu grilowego.

 

odpowiedz konkursowa:

grilowanie posrednie to grilowanie powolne i rownomierne. Do tego grilowania ustawiamy na ruszcie na wegiel dwie przegrody. miejsce miedzy przegrodami wypelniamy weglem. otwieramy regulatory wentylacyjne i rozpalamy grila. miedzy przegrody wstawiamy miseczke do ociekania. Wkladamy ruszt, kladziemy mieso i mozemy piec.

IMG_1874_13_1.jpg

06.07.15-16 067.jpg

06.07.15-16 107.jpg

IMG_1874_13_1.jpg

06.07.15-16 067.jpg

06.07.15-16 107.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1. Mroźny, lecz słoneczny dzień. Daleko, daleko od bliskich i rodziny. Jest nas wspaniała siódemka :) By umilić sobie czas w przerwach między ciężką pracą w warunkach polarnych postanowiliśmy skonstruować grilla :) Bo nic tak nie zbliża ludzi do siebie jak niebiański zapach i pyszne jedzonko.

Stary bęben z pralki, kilka prętów, sprawna ręka naszego mechanika i powstał spitsbergeński grill, a wraz z nim tradycja sobotnich grillowań!

Ale, ale! Taki grill to cały rytuał... Wpierw w ruch idzie łopata. Trzeba przerzucić stertę śniegu, żeby postawić naszego trójnoga, potem pora zrobić odpowiedni nastrój... gramofon zaczyna odtwarzać kolejne stare winyle, a na ruszt ruszają kolejne smakołyki: karkóweczka, żeberka, piersi drobiowe, owoce morza, tościki, a na deser brzoskwinki w sosie toffi – palce lizać! Potem rozmów szum, trzask talerzy i kolejne dokładki... Ktoś zatańczy, ktoś się zaśmieje i jest wesoło :) A przede wszystkim ciepło, mimo tego, że termometr zatrzymał się sporo poniżej zera!

 

2. odpowiedź konkursowa:

podczas grillowania metodą pośrednią potrawy mają lepszy aromat i wygląd. Niezbędna jest tu pokrywa, pod którą ciepło grilluje potrawę ze wszystkich stron. Do grillowania ustawiamy na ruszcie na węgiel dwie przegrody do węgla tak, aby stały po bokach między uchwytami grilla. Miejsca między przegrodami na węgiel a ścianą kotła wypełniamy brykietem. Między przegrody do węgla wstawiamy miseczkę ociekową i wkładamy ruszt do grilla tak, aby podnoszone segmenty rusztu znajdowały się bezpośrednio nad węglem. Odpowiednia temperatura grillowania to 180 - 220° C.

gill_hrn_01.jpg

gill_hrn_02.jpg

gill_hrn_03.jpg

Edytowane przez arctickate
problem z załączeniem zdjęć
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1. Nasz Grill:

Odkąd rozpoczęliśmy budowę naszego domku grill stał się podstawą naszej egzystencji ;) Już drugi sezon posiadamy grill jednorazowy, który swoją "jednorazowością" ugaszcza nas średnio dwa razy w tygodniu :)...ale nie o tym chciałam...

 

Gdy tylko przeczytałam temat konkursu pomyślałam o wspaniałym zeszłorocznym grillu, który uświetnił kilka naszych dni urlopu, spędzonego u moich rodziców. Pewnego pięknego dnia stwierdziłam, że warto byłoby zebrać starą paczkę przyjaciół, która porozjeżdżała się po Polsce, a z racji wakacji może znajdować się w mojej rodzinnej Białej Podlaskiej. I tak zaczęłam dzwonić do ludzi których widziałam niedawno i tych niewidzianych 5 lat, a dawniej mi bliskich. Udało się zebrać prawie całą starą paczkę - znajomi przyjechali za dwa dni z Warszawy, Białegostoku, Lublina i Białej. Było cudownie-wszak wszyscy przed studiami spędzaliśmy ze sobą praktycznie 24 godziny na dobę. Rozmowom i wspominkom nie było końca, wokół biegały dzieciaki - większość nigdy przeze mnie nie widziana, które trzeba było odstawić wieczorem do domów żeby impreza mogła trwać dalej...i tak skończyła się o 5 rano, kiedy wstawał nowy dzień. Oczywiście w trakcie buzował grill, a na nim dzień wcześniej zamarynowane w przyprawach i mleku (mleko powoduje,że mięso w trakcie grillowania nie traci wilgoci i jest super soczyste i aromatyczne) - skrzydełka, karkówka, boczek, żeberka, kaszanka, kiełbasa, ziemniaki, chlebek, a do tego - sałatki ze świeżych warzyw i jakieś dodatki, których już nie pamiętam. Oczywiście nie mogło zabraknąć piwa i bimberku, który w naszych okolicach jest często spożywanym trunkiem...ale o tym cicho sza ;)

Ten grill to była rewelacyjna impreza, którą mam nadzieję uda się powtórzyć w tym roku-tym razem już na naszej działce, przed naszym nowym domkiem. Już nie mogę się doczekać:)

2. Odpowiedź konkursowa:

Metoda pośrednia jest doskonała do grillowania w całości dużych kawałków mięs, kurczaka, pizzy i innych potraw, których przyrządzanie odbywa się w niższych temperaturach i wymaga znacznie więcej czasu.

W tej metodzie węgiel drzewny lub brykiety rozkłada się po bokach grilla w specjalnych koszyczkach, natomiast środek rusztu zarezerwowany jest dla grillowanych dań. Przykryty pokrywą grill działa, jak piec konwekcyjny - gorące powietrze wirujące wewnątrz grilla, równomiernie opieka potrawy. Dzięki pokrywie unikamy dymu i otwartego ognia.

 

A tutaj fotki:

Mięsko na grillu...mmm...

http://img12.imageshack.us/img12/7926/zdjcie0088ju.jpg

Tutaj część osób z pamiętnego grilla:

http://img802.imageshack.us/img802/2205/grill030.jpg

I my - głównodowodzący imprezą z mięchem na widelcu:

http://img97.imageshack.us/img97/9914/grill034.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1. Od dzieciństwa ogromną wagę przywiązywano u mnie w domu do zdrowego odżywiania. Jednak mimo to nie rezygnowaliśmy z grilla. Staramy się wplatać w nasze menu podczas letniego sezonu dużo warzyw i owoców, które właśnie poprzez odpowiednie grillowe przyrządzenie nabierają specyficznego smaku i zapachu. Szczególnie zwracamy uwagę na dobór odpowiednich przypraw, które urozmaicają najprostsze potrawy. Ulubionymi dodatkami mojej rodziny są zioła prowansalskie, curry, a także nowość - przyprawa do twarożku vegety. Z kolei ostatnim naszym wynalazkiem kulinarnym jest "gruszka z nadzieniem orzechowym zapieczona z parmezanem". Rozpływa się w ustach!!! (zdjęcie poniżej) Ponadto stawiamy na wszelkiego rodzaju ryby z grilla jak np. pstrąg, okoń, sandacz, a wszystko to skąpane w nucie cytryny. Idealnym trunkiem do letniego biwakowania jest mohito. Aromatyczna limonka nie tylko pobudza trawienie, ale i skutecznie gasi pragnienie. Poza tym dla dzieci przewidziane są oczywiście grillowane grzanki z serem, banan zapieczony w czekoladzie oraz standardowe "kiełbasy" i ziemniaki z grilla, na które czekają z utęsknieniem. Właśnie takie ziemniaczki robią furorę podczas weekendowych wojaży. Masełko czosnkowe to świetny dodatek (polecam każdemu łasuchowi właśnie do ziemniaczków). Alternatywą dla wybrednych są jabłuszka z grilla w polewie z karmelu (oczywiście serwowane na patyku). Do tego sałatka z ryżu bądź standardowa zielona ze wszystkimi darami natury, które nawiną się pod ręką w ogródku - wiadomo swojskie najlepsze ponieważ wiemy co jemy bez żadnych pestycydów. Z ogródka polecam faszerowane patisony lub cukinie :) Zdrowe i przepyszne.

 

Przepis na udany grill? Godzina ok. 18:00, pogoda: słonecznie lecz nie upalnie, doborowe familijne towarzystwo - im więcej tym lepiej, muzyczka disco polo, koniecznie zaopatrzeni musimy być w świeczki anty-komarowe :) a także w odpowiednią ilość napojów (nie koniecznie %). Około 22:00 rozpalamy ogromne ognisko i bywało, że najodważniejsi panowie skakali w rytm muzyki przez nie. W takiej atmosferze możemy grillować do oporu czyli do momentu aż ostatni bloczek węgla się wypali i wykończymy ostatnią kroplę rozpałki. Nawet zła pogoda nie jest w stanie nas zaskoczyć. Zbudowana wiata chroni przed porwistym wiatrem i innymi negatywnymi zjawiskami atmosferycznymi.

 

Jakimi zasadami kierujemy się podczas grillowania ? Ma być przede wszystkim zdrowo i smacznie. Żadnych kolorowych barwników, a potrawy sporządzamy w myśl o kolorach natury. Poza tym kolejną zasadą jest bezpieczeństwo. Zdajemy sobie sprawę, że grillowanie to "sprawa" rodzinna. Myślimy o najmłodszych i czuwamy szczególnie nad ich bezpieczeństwem. Innym elementem, bez którego grill nie może się odbyć to porozumienie. Ustalamy i planujemy grill z najdokładniejszymi szczegółami. Przecież niczego nie może gościom zabraknąć :)

 

2.Metodę pośrednią stosuje się do przyrządzania pieczeni, drobiu, chleba, warzyw, ciasta, owoców i wszystkich potraw, które muszą być grillowane powoli i równomiernie. Przykładem może być pieczeń wieprzowa, przygotowywana tą metodą.

2.jpg

3.jpg

1.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...

1. OD CZASU, KIEDY WPROWADZILISMY SIĘ DO NASZEGO NOWOWYBUDOWANEGO DOMU NA WSI GRILLOWANIE STANOWI NIEODŁĄCZNĄ CZĘŚC LETNICH IMPREZ. GRILLUJEMY WSZYSCY - CZASEM RAZEM, CZASEM OSOBNO. ALE PRAKTYCZNIE KAŻDY WEEKEND JEST WYKORZYSTANY. TAKIE SPOTKANIA SĄ NIEZWYKLE MIŁE. A ZDJĘCIA, KTÓRE ROBIMY SĄ CUDOWNYM WSPOMNIENIEM PODCZAS ZIMOWEGO WIECZORU. POLECAM WSZYSTKIM TAKĄ FORMĘ SPĘDZANIA WEEKENDÓW ORAZ POZDRAWIAM WSZYSTKICH GRILLOWICZÓW !!!!!

2. Grillowanie - metoda pośrednia

Grillowanie metodą pośrednią możliwe jest wyłącznie na grillach z pokrywą; jest odpowiednie dla produktów, których czas przygotowania jest dłuższy niż 30 minut.

 

Metoda pośrednia jest doskonała do grillowania w całości dużych kawałków mięs, kurczaka, pizzy i innych potraw, których przyrządzanie odbywa się w niższych temperaturach i wymaga znacznie więcej czasu.

 

W tej metodzie węgiel drzewny lub brykiety rozkłada się po bokach grilla w specjalnych koszyczkach, natomiast środek rusztu zarezerwowany jest dla grillowanych dań. Przykryty pokrywą grill działa, jak piec konwekcyjny - gorące powietrze wirujące wewnątrz grilla, równomiernie opieka potrawy. Dzięki pokrywie unikamy dymu i otwartego ognia.

 

Temperatura pieczenia regulowana jest poprzez otwory wentylacyjne oraz system One Touch (w grillach Webera). Pod przykryciem możemy grillować różne dania, bez obawy że na zewnątrz będą przypalone, a w środku surowe.

 

W metodzie pośredniej węgiel drzewny lub brykiet wsypuje się do specjalnych przegród węglowych bądź koszyków na węgiel, które są zlokalizowane po bokach grilla. Na środku, pomiędzy węglem warto ustawić tackę z wodą, do której będzie skapywał tłuszcz. Można też użyć tacki z otworami i ułożyć w niej warzywa.

Zamyka się pokrywę i nagrzewa grill do temperatury około 180-200°C.

Produkty do grillowania układa się na środku rusztu, nad tacką na tłuszcz.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1. Napisz, jak wyglądają Twoje imprezy przy grillu i zilustruj wypowiedź maksymalnie 3 zdjęciami.

 

Moja rodzinka grille wprost kocha,

bo to jest wielka banda smakoszy!

I kiedy tylko jest na to chwila,

z chęcią oddaje się tej rozkoszy!

 

Tata rozpala całą machinę,

to nasz OGNIOMISTRZ, Władca z Widelcem!

Nikt tak jak on nie umie władać

tym sprzętem od Gdańska po Kielce!

 

Mama szykuje pyszną kiełbasę,

warzywa wszelkie, do tego sery,

dba o efekty też wizualne,

lubi w przepisach wszelkie bajery!

 

Konrad - mój szwagier in spe - za piwo

ma odpowiadać i wszelkie trunki,

więc gdy zanosi się na grillowy

wieczór, on zawsze robi sprawunki!

 

Siostra talerze szybko rozkłada,

sztućce dobiera, krzesła ustawia,

zerkając ciągle w stronę kiełbaski,

bo grill apetyt młodej poprawia!

 

Babcia z kolei, choć dba o linię,

kręci się wokół stołu, by chyłkiem

świsnąć cukinię z serem, paprykę

albo parówkę schować pod tyłkiem. ;)

 

A ja? Ja siedzę i fotki pstrykam,

nucę pod nosem prastare hity,

dbam o rozrywkę i anegdotki,

i żeby humor był znakomity!

 

A gdy zapachnie nam już zawartość

rusztu, co skwierczy raźno, wesoło,

milkniemy wszyscy i ustawiamy

się wszyscy razem radośnie wkoło!

 

Zachwyt nas chwyta wszystkich za serca,

że znów nam wyszło, znów się udało

nic nie przypalić, nic nie zmarnować,

że się znów spotkać nam wszystkim chciało!

 

Mówią, że z własną ponoć rodziną

tylko na zdjęciach dobrze wyjść można,

lecz ja bym mojej oddała wszystko,

nawet ostatnią kiełbaskę z rożna!

 

Bo my kochamy czas spędzać razem,

śmiać się, wygłupiać i pałaszować,

więc gdy się sezon tylko zaczyna,

spotkasz nas tam, gdzie można GRILLOWAĆ! :)

 

3.jpg

 

4.jpg

 

Grill.jpg

 

 

 

2. Odpowiedz na pytanie konkursowe: na czym polega pośrednia metoda grillowania?

 

Pośrednia metoda grillowania polega na stosowaniu grilla z przykrywą i jest odpowiednia dla produktów, których czas przygotowania to więcej niż 30 minut. W tej metodzie węgiel drzewny lub brykiety rozkłada się po bokach grilla w specjalnych koszyczkach, natomiast środek rusztu zarezerwowany jest dla grillowanych dań. Przykryty pokrywą grill działa, jak piec konwekcyjny - gorące powietrze wirujące wewnątrz grilla, równomiernie opieka potrawy. Dzięki pokrywie unikamy dymu i otwartego ognia. Temperatura w grillu osiąga ok. 180-200 stopni Celsjusza. :)

 

Temperatura pieczenia regulowana jest poprzez otwory wentylacyjne oraz system One Touch (w grillach Webera).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przede wszystkim do grillowania zapraszam znajomych. Nasza impreza nie może obejść się bez wyśmienitych gości (zdjęcie 1) oraz świetnej zabawy (zdjęcie 2). Jako że większość z nas to maturzyści, i od dłuższego czasu mamy już wakacje, grillujemy dzień i noc, czasami imprezy trwają kilka dni (wtedy niezastąpione okazują się namioty). Przeważnie jest tak, że osoba, która organizuje miejsce, organizuje także jedzenie. Zawsze jednak każdy z gości przynosi coś ze sobą, wtedy jedzenia i picia jest co nie miara. "Szefem kuchni" jest zawsze kto inny, na ogół ten, który nie pije alkoholu (nie widzi podwójnych kiełbasek). Ulubionym daniem na grill jest kurczak w piwie, którego pomysł zaczerpnęliśmy od pani Magdy Gessler. nabijamy kurczaka na odkręconą butelkę piwa. Wcześniej smarujemy go oliwą i obsypujemy przyprawami. Wysoka temperatura sprawia, że piwo buzuje, wyciekając z butelki i oblewając kurczaka. Pycha! Po takim posiłku i ogromnej dawce muzyki z boomboxa wyglądamy na ogół tak: (zdjęcie 3).

 

Odpowiedź konkursowa:

Grillowanie pośrednie stosuje się do przyrządzania pieczeni, drobiu, chleba czy warzyw, czyli wszystkich potraw, produktów, które muszą grillować się powoli i równomiernie. Mięso nie leży bezpośrednio nad żarem, więc jest grillowane pośrednio. Podczas całego procesu grillowania pokrywa powinna być zamknięta, aby utrzymać odpowiednią temperaturę.

 

http://a1.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/248492_225456464133302_100000068507066_996638_6092866_n.jpg

http://a1.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/247726_225823914096557_100000068507066_999700_3318584_n.jpg

http://c.wrzuta.pl/wi13633/4178a2660006021f4df203ad/0/jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W moim mniemaniu istnieją 2 jakże odrębne i różne sposoby na urządzenie udanego przyjęcia grillowego z afrodyzjakami z rusztu w roli głównej. Pierwszy pomysł wymyśliłam i wypróbowałam, kiedy to w prezencie ślubnym od mojego męża ni stąd ni zowąd oświadczył mi, że ma dla mnie....DZIAŁKĘ! Z zastrzeżeniem, że on na niej robił nie będzie, bo...do wyższych rzeczy został stworzony:) Mając to na uwadze postanowiłam, że działkę z pięknym murowanym domkiem należy jakoś zagospodarować i ochrzcić, a że sierpień jest miesiącem ślubnym udało mi się złożyć propozycję 2 przyszłym panną młodym na wieczór panieński na mojej działce.Wkład? Ja wszystko zorganizują, ugoszczę gości, wymagane jest tylko 010.jpg016.jpg017.jpgminimalne zaangażowanie w posprzątanie działeczki-ewentualnie jej skopanie. Tak też się stało, 2 przyjęcia panieńskie odbyły się na działce, był grill, ognisko, zabawy i oczywiście ogromny szyld "WIECZÓR PANIEŃSKI". Solenizantka była zachwycona, pomysłem, sesją fotograficzną na działce, przysmakami z grilla i bandą kobietek, które ciepło ubrane cieszyły się swoim towarzystwem...Ten pomysł bardzo się sprawdził i tym sposobem od "kobietki do kobietki" doszły suchy, że organizuję wspaniałe przyjęcia panieńskie na swoim ogrodzie za minimalna pomoc. Dalsze i bliższe znajome już bukują sobie terminy, a w zamian za to mam pięknie skoszoną działkę, zostają mi zazwyczaj darowane naczynia i inne rzeczy-prowiant płynny;)i spędzam bardzo miło czas w damskim towarzystwie, bo co tu dużo owić, czasami kobiety naprawdę mężczyzn nie potrzebują...:)Pomysł nr 2 o tyle oryginalny co funkcjonalny. Przygotowując przyjęcie grillowe dla mężczyzn jak zwykle mam dużo pracy-karkówka, steki, boczek i piwo to króluje na takim przyjęciu na stole w pierwszej kolejności...Atutem jest to, że wszyscy goście są zawodowymi żołnierzami i traktują 1 kobietkę na takim wieczorze jak rodzynka;) Nie martwię się, że konsumuje boczus palcami, że tu czy tam jestem ubrudzona węglem czy dymem jak to w kobiecym towarzystwie, wręcz przeciwnie, wojacy zapewniają mi poczucie bycia tą 1 kobietką, dla mnie zawsze są najlepsze kąski:) Z nimi to zazwyczaj rozpala się również ognisko i...śpiewa z akompaniamentem gitary;) pieśni typu:"Do kawalerii", "Wojenka, moja pani" i inne, które niosą się echem po lesie i okolicznych działkach...Są również pieśni pochwalne dla gospodyni przyjęcia;))I nie przeszkadza nikomu brak chusteczek jednorazowych, porcelanowego talerzyka, jest tylko 1 ale....Unikają zdjęć jak diabeł święconej wody:))Dlatego tak uwielbiam grilla i te 2 pomysły uważam za sztampowe dla wspólnie spędzonego czasu nazwanego cudownym lenistwem w towarzystwie karkówki;)) obowiązkowo w paprykowej marynacie..........

 

Odp. konkursowa

pośrednie pieczenie to technika wolniejszego przyrządzania dużych kawałków mięsa, np. pieczeni czy drobiu. Najczęściej stosowane są dwie metody pieczenia pośredniego: metoda wykorzystująca tacę do pieczenia oraz pieczenie przy wyłączonym palniku. Obydwie metody wymagają zamknięcia komory piekarnika oraz niższej temperatury. Podczas pieczenia pośredniego nie trzeba obracać mięsa ani polewać go marynatą; możesz zatem siąść wygodnie i cieszyć się odpoczynkiem, nie martwić się, że przyrządzane na grillu potrawy przypalą się.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pytanie 1:

Każdy grill rozpoczyna się podobnie, jednak żaden nie kończy się tak samo! Aby grill był udany muszą być spełnione 3 podstawowe zasady, które są gwarantem dobrej zabawy podczas grillowania:)

1. Dobre jedzenie – w końcu o to w grillowaniu chodzi :) u mnie nigdy nie ograniczamy się do zwykłych kiełbasek (chociaż takie też są), ale staram się przygotować różne pyszności, które każdego zachwycą, dlatego też do grillowania szykuje się już 2 dni wcześniej i przygotowuje świetne marynaty do różnych mięs.

2. Dobra pogoda – może nie najważniejsza, jednak zawsze to przyjemniej bawić się, kiedy to nie leje nam na głowę, chociaż zdarzały się takie imprezy grillowe, które musiały być przenoszone do garażu:) Jednak trzeba się z tym liczyć, jeśli potrawy szykuje się dwa dni wcześniej i trzeba je jakoś spożytkować – jednak nawet zła pogoda nie przeszkadza jeśli jest spełniony punkt 3!

3. Świetni ludzie! – ten komponent grillowania zagwarantuje nam wiele wrażeń, o których długo nie zapomnimy:)

Jak wygląda moje grillowanie? Oj dużo, dużo się dzieje:)

Chcąc imprezować w sobotę w czwartek wieczorem zaczynam szykować już smakołyki aby były baaardzo bardzo aromatyczne - ostatnim razem były to wyśmienite szaszłyki z kurczaka i warzyw (zdjęcie nr 1) oraz grillowane ziemniaczki, skrzydełka z kurczaka, chlebek czosnkowy i kiełbaski:) A z racji ilości imprezowiczów, których jest zawsze ok. 15 osób jest istna plantacja grillów, gdyż każdy ustawia swojego i przyrządza swoją wersje jedzenia:) oczywiście miedzy czasie chłopaki mają świetną zabawę, kiedy urządzają konkurs ‘kto pierwszy rozpali grilla’, co w ich wykonaniu wcale proste nie jest:) Następnie grillujemy smaczne jedzonko, które nie raz się przypali, jednak takie jest jeszcze lepsze:)

http://www.gotowanie.ewolbrom.pl/wp-content/uploads/2011/06/grill.jpg

Oczywiście nieodłącznymi członkami każdej takiej imprezy są moi czworonożni przyjaciele, którzy nigdy nie opuszczają takich okazji:) Zawsze zajmują najlepsze miejscówki, wskakują na kolana i z ogromnym skupieniu wpatrują się w konsumenta grillowanej kiełbaski z nadzieją, ze dostaną jakiś smaczny kąsek (zdjęcie 2). Nikt im nie jest w stanie odmówić, a że wszystkich osób jest ponad 10, a piesków tylko 3 to mają oni istną ucztę!

http://www.gotowanie.ewolbrom.pl/wp-content/uploads/2011/06/psy.jpg

Grillowanie trwa zawsze do późnej nocy, na stoliki przynosimy mnóstwo świeczek, które tworzą wspaniały klimat, a że uwielbiamy rozrywkę i muzykowanie, to obowiązkowo muszą być śpiewy i przygrywanie na akordeonie (zdjęcie nr 3). Każdy by chciał mieć tak świetnego grilla, w takiej świetnej atmosferze. Czas nam bardzo szybko płynie, ale my bawimy się w najlepsze, a następnego dnia mamy bardzo miłe wspomnienia z kolejnej bardzo udanej imprezy grillowej.

http://www.gotowanie.ewolbrom.pl/wp-content/uploads/2011/06/noca.jpg

 

Pytanie 2:

Metodę tą opracowała firma Weber już w latach 50tych i wywołała prawdziwą sensacje!

Metoda pośrednia jest podobna do gotowania, a produkty mają lepszy aromat i wygląd taki, jakby piekły się w piekarniku. Poprzez pokrywę ciepło odbija się i grilluje potrawę ze wszystkich stron. Gorące powietrze krąży jak w kuchence z termo obiegiem, a potrawy nie muszą być obracane. Metodę tę stosuje się dla produktów, których czas grillowania jest dłuższy niż 25-30 minut, bądź są zbyt wrażliwe aby stosować dla nich metodę bezpośrednią, gdyż zbyt wysychają lub mogą się zapalić. Metoda pośrednia jest dobra dla: pieczeni, żeberek, całych kurczaków, indyków, bądź innych dużych kawałków mięsa lub ryb. Metodę tą możemy stosować zarówno w grillu gazowym jak i węglowym. W tej metodzie ważne jest aby rozpalony odpowiednio brykiet umieścić w równych ilościach po obu stronach dolnego rusztu, a środek pozostawić pusty. Potrawy grillujemy w temperaturze ok. 180-200 stopni na środku rusztu nad tacką na tłuszcz.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Grillowanie w nasze rodzinie jest juz tradycja od kilku lat. Z poczatkiem cieplych dni zaczynamy sezon grillowania. Jednak teraz gdy mieszkam w miescie robimy takie grille zadziej. Gdy przyjezdzam do rodzicow na wies zbiera sie moja cala rodzina i grillujemy. w tym roku dolaczyl do nas moj synek kuba ktorego przyuczamy od malenkosci do naszego zwyczaju (zdj.1). Dla Kuby to straszna frajda kolacja na swiezym powietrzu a gdy do naszego grona dolaczy kotka czarna jest juz w siodmym niebie(zdj.2) i tak bawimy sie do ostatniej kilbaski na ruszcie. uwielbiam odwiedzac rodzicow i posiedziec sobie w towarzystwie rodziny posmiac sie i porozmawiac o zyciu. posluchac smiewu ptakow i grania konikow polnych jak za dawnych lat

 

odp.2

Metoda pośrednia nadaje sie do grillowania w całości dużych kawałków mięs, kurczaka, których przyrządzanie odbywa się w niższych temperaturach i wymaga znacznie więcej czasu.Do grillowania metodą pośrednią ustawiamy na ruszcie na węgiel dwie przegrody lub kosze do węgla tak, aby stały po bokach między uchwytami grilla. Oba kosze lub miejsca między przegrodami na węgiel a ścianą kotła wypełniamy zalecaną ilością brykietów. Otwieramy wszystkie regulatory wentylacyjne grilla i rozpalamy brykiety przy użyciu parafinowej rozpałki w kostkach lub wspomagając się kominem do rozpalania. W trakcie rozpalania grilla pokrywa powinna być otwarta. Odczekujemy, aż brykiety pokryją się cienką warstwą szarego popiołu (po upływie ok. 25-30 minut). Na wysokości rusztu grilla panuje teraz idealna temperatura 180 - 220° C. Teraz wstawiamy aluminiową miseczkę ociekową między kosze lub przegrody do węgla. Następnie wkładamy ruszt do grilla tak, aby podnoszone segmenty rusztu znajdowały się bezpośrednio nad węglem drzewnym. Dzięki temu można bez problemu dokładać brykiety.

PICT0074.jpg

PICT0081.jpg

PICT0074.jpg

PICT0081.jpg

PICT0082.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1.Nasze rodzinne spotkania przy grillu są zawsze bardzo oryginalne. Corocznie czekamy na rozpoczęcie sezonu grillowego przez mojego tatę na wsi. Razem z przyjściem pierwszych słonecznych wieczorów wpadamy na wieś i rozpoczynamy celebrację nowego sezonu.

Tato wyciąga z garażu swoją maszynerię do grillowania. Trudno sobie wyobrazić jak wygląda jego urządzenie – w każdym razie jest domowej roboty – sprawdza się idealnie. Zbudowany jest z nierdzewnego bębna od zużytej pralki, który tworzy swego rodzaju palenisko i stojaka z felgi samochodowej. Cała konstrukcja jest bardzo oryginalna – wbrew pozorom stabilna. Przyznam, że zawsze wzbudza zainteresowanie pierwszych gości.

Na tatowym grillu pieczemy nie tylko kiełbaski ale także kaszankę, którą zajadają się z przyjemnością nasi panowie.

Niestety grill mojego taty nie daje możliwości grillowania metodą pośrednią, ponieważ nie ma pokrywy, stąd większych kawałków mięsa nie ma możliwości przyrządzić.

 

2. Grillowanie metodą pośrednią możliwe jest wyłącznie na grillach z pokrywą; jest odpowiednie dla produktów, których czas przygotowania jest dłuższy niż 30 minut. Metoda pośrednia służy do grillowania w całości dużych kawałków mięs, których przyrządzanie odbywa się w niższych temperaturach i wymaga więcej czasu.

 

 

 

 

Edytowane przez cyklonowa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W grillowaniu najważniejszy jest grill i dobry humor. Bo co tu zrobić, gdy mięsko przygotowane, zamarynowane, sałatki przyrządzone, goście zaproszeni, a tu nam nagle zaczyna padać? I węgiel jakiś do kitu, mimo rozpałki nie chce się mocno zająć, kropelki deszczu zyskują przewagę. No nic to! Uśmiech na twarzy i myślimy wszyscy jak tu pobudzić tego grilla... I jest! mamy plan! W końcu kto powiedział, że tradycyjny grill nie może stać się trochę "elektrycznym"

 

 

P7230416 m.jpg

 

Potem słonko nam wychodzi, my już rozbawieni, układamy się na trawce. Kosz piknikowy - jest- talerze- są, koce -są. Czasem tak bywa, że coś, co źle się zaczyna wspaniale się kończy! Wystarczy tylko POZYTYWNE PODEJŚCIE!

 

piknik2.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Piękna pogoda, słońce...weekend lub ciepły sobotni wieczór...zachęcaja do spotkań ze znajomymi czy rodziną i grillowania.

Grillowanie stało się chyba naszą narodową pasją a może i ...tradycją? Grill jest juz stałym wyposażeniem każdego domu a nierzadko i mieszkania :)

Grillujemy w ogródkach i na balkonach (ku zapewne oburzeniu sąsiadów...tutaj jakimś rozwiazaniem są grille z pokrywą, które troszkę ograniczą "emisję" dymu a co za tym idzie uciążliwość dla sąsiadów).

 

Osobiście jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami małego ogródka, gdzie często z lubością oddajemy sie GRILLOWANIU :)

Najczęsciej są to spotkania ze znajomymi w wiosenno- letnim okresie. Spotkania bardzo niekłopotliwe, gdyż siedzimy sobie na zewnątrz w otoczeniu naszej zwierzyny (2 psów i kota , zapewne ku ich uciesze - zawsze coś się im dostanie) Z "saloniku" z którego jest wyjscie na ogród zawsze dobiega cicho muzyka, wieczorem zaopalamy parę lampionów i świec p/komarom...wypawiamy się w nastrój do grilowania. Czasami kiedy najdzie nas ochota grillujemy sami dla siebie razem z mężem, zdarza sie to dość czesto szczególnie latem. Dla nas jest to jakas forma relaksu, odpręzenia :) Nobel dla wynalazcy przenośnych grilli :)

Najczęsciej grillujemy drób, wczesniej zamarynowany, do tego jakaś lekka wiosenno-letnia sałatka i białe wino - Polecamy! :)

 

Odp. na pytanie konkursowe :)

Grillowanie metodą pośrednią możliwe jest na grillu z pokrywą i odpowiednie jest dla produktów, których czas przygotowania jest dłuższy niż pół godziny. Metoda pośrednia służy do grillowania w całości dużych porcji mięs, dziczyzny, drobiu w niższych temperaturach i wymaga więcej czasu. Idealna metoda dla wielbicieli mies w marynatach, szczególnie piwnej.

W metodzie pośredniej węgiel drzewny lub brykiet wsypuje się do specjalnych przegród węglowych bądź koszyków na węgiel, które są zlokalizowane po bokach grilla. Na środku, pomiędzy węglem warto ustawić tackę z wodą, do której będzie skapywał tłuszcz. Można też użyć tacki z otworami i ułożyć w niej warzywa.

Zamyka się pokrywę i nagrzewa grill do temperatury około 180-200°C.

Produkty do grillowania układa się na środku rusztu, nad tacką na tłuszcz.

Image00031.jpg

Image00027.jpg

Image00002.jpg

Edytowane przez magdax1978
blednie dodane zdjecie
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do grillowego szczęścia nie potrzeba mi wiele:

ot, co nieco brykietu oraz mięcho na grilla,

do tego przyjaciele, którzy to wszystko zjedzą,

zimne piwko i muza, która nam czas umila. :)

 

Nie musimy wyjeżdżać w strony jakieś dalekie,

nie musimy mieć dań wprost od Wierzynka na stole

- bo ja swojskie klimaty na swym własnym podwórku,

proste, zdrowe jedzenie i moich bliskich wolę!

 

Już się robią szaszłyki z karkóweczki, cukinii,

już cebulka aromat swój roztacza dokoła,

jeszcze jakaś kiełbaska, jeszcze chleb trzeba podgrzać

i już można zaczynać, bo żołądek "Jeść!" woła...

 

Więc mój przepis na grilla w dobrym stylu sprawdzony

prosty jest jak marzenie. Składa się nań: pogoda

plus jedzenie przepyszne, plus bliscy, plus muzyka

plus zimne piwko wreszcie, co animuszu doda!

 

A wyniki - zobaczcie, jak wygląda wspaniale

w mym skromnym wykonaniu grillowanie na co dzień:

zapewniam, takich wrażeń i takich aromatów

nie doświadczycie nigdzie, nawet w rajskim ogrodzie!

 

 

GRILLOWANIE POŚREDNIE możliwe jest wyłącznie na grillach z pokrywą i w wypadku użycia produktów, których czas przygotowania jest dłuższy niż 30 minut. Metoda pośrednia służy do grillowania w całości dużych kawałków mięs, których przyrządzanie odbywa się w niższych temperaturach i wymaga więcej czasu. Inne jest też rozłożenie węgla czy brykietu - robi się to w małych kupkach dookoła rusztu, a nie na środku "paleniska". Temperatura to ok. 180-220° C. Trzeba też otworzyć w pokrywie wszystkie wywietrzniki. To dobra metoda, jeśli chce się przy grillu posiedzieć dłużej i niekoniecznie ma się ochotę na wieczne pilnowanie mięsa, czy się przypadkiem nie spiecze za mocno. ;)

1.jpg

3.jpg

4.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Konkurs cz. I: "napisz, jak wyglądają Twoje imprezy przy grillu i zilustruj wypowiedź maksymalnie 3 zdjęciami"

 

5 lat temu kupiliśmy działkę na której zapragnęliśmy wybudować nasz wymarzony domek. Jak tylko domek zaczął powstawać zaczęły się też u nas imprezki z przyjaciółmi - przy grilu oczywiście :) Pierwszą z nich i najbardziej wyjątkową była nasza I rocznica ślubu - jeszcze na fundamentach domku. Od tamtej pory przynajmniej raz w sezonie spotykamy się zazwyczaj w tym samym gronie i w wyśmienitych nastrojach spędzamy razem czas. Tradycyjnie na grilu pieczemy kiełbaski, szaszłyki i karkówkę. Kiełbaski nakrajmy nożem, czasami dodajemy do nich cebulkę i oczywiście posypujemy przyprawą do grila. Dużą popularnością cieszą się także krupnioczki oraz biała kiełbaska. Szaszłyczki tworzymy z kiełbaski, boczku, papryki, cebulki, a karkówkę kilka godzin wcześniej "moczymy" w specjalnych przyprawach, aby była jeszcze smaczniejsza. czasami również grilujemy mięsko z kurczaka. Jeden gril to zawsze mało przy takiej ilości osób więc posiłkujemy się drugim :) Obowiązkowo muszą być przepyszne sałatki ze świeżych warzyw, domowe ciasto i różnorodne przekąski. Jako dobra Pani Domu zawsze zajmuję się także dekoracjami stołu i otoczenia - tak by wszystko robiło "nastrój". W tym roku do naszego grilowego menu wprowadziliśmy pieczone jabłuszka - jabłko kładzie się na grilu, co jakiś czas kontroluje jego "pieczenie" i w efekcie konsumuje cieplutkie soczyste jabłuszko - palce lizać :) Zawsze grilowaniu towarzyszy muzyka, śpiewy i tańce - bo dla nas bezcenne są chwile z naszymi przyjaciółmi i staramy się je spędzić jak najweselej i najprzyjemniej. W tym roku nasza 5 rocznica ślubu - już pod koniec lipca kolejne wielkie grilowanie z atrakcjami :)

 

Konkurs cz. II: "odpowiedz na pytanie: Na czym polega pośrednia metoda grillowania?"

 

Pośrednia metoda grilowania polega na grilowaniu przy zamkniętej pokrywie aby zapewnić odpowiednią cyrkulację powietrza potrawie - coś na zasadzie termoobiegu w piekarniku. Ta metoda sprawdza się przy pieczeniu "większych" potraw: ryb, drobiu czy mięsa w całości. Jest również świetna do wędzenia ryb. Technicznie polega najpierw na ustawieniu dwóch przegródek do węgla lub koszy na węgiel po obu stronach dolnego rusztu grilla, pomiędzy nimi umieszcza się aluminiową tackę na ociekający tłuszcz. Przestrzenie które powstały należy wypełnić rozpalonym brykietem. Potem mając otwartą pokrywę trzeba rozpalić brykiet i otworzyć wszystkie dostępne komory wentylacyjne grilla. Brykiet pokryje się po jakimś czasie cienką warstwą popiołu, następnie kładziemy mięsko na środku górnego rusztu, aby nie leżało bezpośrednio nad żarem. Pokrywę wtedy należy zamknąć i grilować taki czas jaki jest potrzebny danej potrawie :)

gril.JPG

wszyscy przy stole.jpg

laseczki grupowe II.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Uwaga! Uwaga!

Sezon Grillowy uważamy za otwarty :)

 

Urodziny Taty w tym roku były świetnym powodem aby troszeczkę pogrilować w doborowym towarzystwie rodziny i znajomych.

Piękne, słoneczne sobotnie popołudnie...ogród pełen znanych i lubianych przez nas osób, dobre jedzenie...czego można chcieć wiecej? :)

Najwiekszym "popytem" cieszyły się grillowane kiełbaski, oraz mięsko z kurczaka w marynacie która jest specjalnością mojego Taty. Przepis inny niz klasyczne, gotowe marynaty sklepowe.

Oto przepis (proporcje wg włąsnego smaku, nie da sie zepsuć)

- pieprz zielony i czerwony

- czosnek

- sos tabasco

- oliwy z oliwek

Mięsko zamarynowane w tej marynacie jest troszkę pikantne, ale smak niepowtarzalny, myślę ze warto wypróbować.

 

Wszyscy lubimy grillowac...grillowanie ma w sobie cos magicznego...i pierwotnego (?) :) uwielbiam patrzyc w rozrzazone wegielki i wsluchiwac sie w skwierczenie miesa na ruszcie (haha taki fetysz :)

Dla mnie osobiscie grillowanie to specjalny czas :) Podczas jednego z grillowych spotkan ze znajomymi poznalam obecnego meza :) a pare lat temu podczas przyjecia gillowego przyblakal sie do nas maly bezdomny kundelek i jest z nami do dzis :)

 

Pytanie konkursowe:

Grillowanie metodą pośrednią możliwe jest na grillu z pokrywą i odpowiednie jest dla produktów, których czas przygotowania jest dłuższy niż pół godziny. Metoda pośrednia służy do grillowania w całości dużych porcji mięs, dziczyzny, drobiu w niższych temperaturach i wymaga więcej czasu. Idealna metoda dla wielbicieli mies w marynatach, szczególnie piwnej.

W metodzie pośredniej węgiel drzewny lub brykiet wsypuje się do specjalnych przegród węglowych bądź koszyków na węgiel, które są zlokalizowane po bokach grilla. Na środku, pomiędzy węglem warto ustawić tackę z wodą, do której będzie skapywał tłuszcz. Można też użyć tacki z otworami i ułożyć w niej warzywa.

Zamyka się pokrywę i nagrzewa grill do temperatury około 180-200°C.

Produkty do grillowania układa się na środku rusztu, nad tacką na tłuszcz

MDK_0285.jpg

MDK_0278.jpg

MDK_0296.jpg

Edytowane przez mamuta
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1.

Budowa w toku, trwa od wiosny 2010...

Pierwszy grill - na etapie fundamentów :)

Oczywiście pojawił się również basen, żeby można było schłodzić się w upalne dni:)

Zaproszeni - każdy kto miał czas i ochotę:)

 

Teraz domek już stoi, powoli układają się instalacje. A grillowanie - systematycznie, prawie co weekend. Oczywiście urodziny inwestorów też przy grillu :)

A basen - stoi i świetnie spisuje się jako lodówka :)

 

http://img861.imageshack.us/img861/3955/img4841.jpg

 

2.

Odpowiedź na pytanie:

Grillowanie metodą pośrednią możliwe jest wyłącznie na grillach z pokrywą; jest odpowiednie dla produktów, których czas przygotowania jest dłuższy niż 30 minut.

W tej metodzie węgiel drzewny lub brykiety rozkłada się po bokach grilla w specjalnych koszyczkach, natomiast środek rusztu zarezerwowany jest dla grillowanych dań. Przykryty pokrywą grill działa, jak piec konwekcyjny - gorące powietrze wirujące wewnątrz grilla, równomiernie opieka potrawy. Dzięki pokrywie unikamy dymu i otwartego ognia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jest pewien sekret cudownych chwil:

Umawiamy sie z rodzinką na wspólny grill!

Od rana ten zapach w myślach mi sie unosi,

ale narazie to sąsiad za płotem trawę kosi!

Wreszcie siadamy przy kominku wieczorem

I wszyscy tryskamy świetnym humorem!

Wspólnie piosenki sobie śpiewamy,

Co chwilę na ruszt coś wrzucamy!

Już karkówka rumieni się z cebulką,

Szczęśliwi siedzimy pod gołą chmurką!

A tu juz zarumieniona jest kiełbasa,

I nie da rady... - musimy popuścić pasa!

Na ławę podane zostały sałatki,

Według przepisu naszej sąsiadki!

Na całej ulicy czuć już te aromaty,

Niech każdy wie jakie u nas są klimaty!!!

 

 

 

 

 

Grillowanie metoda posrednia jest mozliwe tylko w specialnym grilu z pokrywa.

Nadaje sie do potraw ktore dlugo sie piecza na wolnym ogniu

Potrawe dajemy na srodek rusztu, po bokach w specialnych miejscach dajemy wegiel drzewny

Ogien jest wtedy rownomierny. potrawy sa wtedy smaczniejsze i bardziej wypieczone!!

grill new.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...