gandelupe 23.06.2011 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2011 1. Dzięki mojej pracy jako rezydent biura podroży, sezon letni spędzam zawsze w Portugalii, co napawa mnie szczególnym optymizmem jeśli wezmę pod uwagę tradycyjne miejskie święto w Lizbonie - dzień świętego Antoniego, które przypada w czerwcu. Jak wiadomo, Portugalia to kraj nadmorski, z wieloletnimi zwyczajami żeglugi, odkryć i ... grillowania morskich skarbów, co objawia się właśnie w dnień świętego Antoniego, kiedy wąskie, lizbońskie uliczki wypełnione są małymi rusztami i grillami na których za chwilę mają się pojawić tłuściutkie sardynki - ulubiona ryba Portugalczyków. Zapada wieczór, a centrum miasta zaludnia się coraz bardziej - nawet te oddalone od głównych alej uliczki są zapełnione przez liczne rodziny, od najstarszego pokolenia do dopiero co stąpających po ziemi brzdąców. Gęsty dym unosi się w powietrzu wpraszając się bezwstydnie do domostw i nadając tej letniej atmosferze niezapomniany charakter. Akompaniament kulinarny jest dość ubogi - bo to właśnie sardynki są gwiazdami wieczoru i to one tradycyjnie powinny być spożywane w znacznych ilościach. Najtalwiej złowić grillowaną sardynkę między dwie kromki chleba, co nie utrudnia w dalszym nadzorowaniu grilla, ale tam gdzie tradycyjne potrawy zjada się bardziej "stacjonarnie" i na siedząco, pojawiają się tez sałatki z pomidora, ziemniaki, oliwki. Napoje - równie tradycyjnie i narodowo - czerwone wino, które swoim lekko kwaśnym smakiem idealnie komponuje sie z morską sardynką. Po solidnym napełnieniu portugalskich brzuszków oleistą rybą, rozweseleni mieszkańcy Lizbony ruszają na Aleje Wodności, gdzie odbywają się parady i marsze konkurujących miedzy sobą dzielnic miasta. 2. Metoda pośrednia jest podobna do gotowania a wiec i produkty mają lepszy aromat i wygląd taki, jakby piekły się w piekarniku. Poprzez pokrywę ciepło odbija się i grilluje potrawę ze wszystkich stron. Gorące powietrze krąży jak w kuchence z termo obiegiem a potrawy nie muszą być obracane. Metodę tę stosuje się dla produktów, których czas grillowania jest dłuższy niż 25 minut, bądź są zbyt wrażliwe aby stosować dla nich metodę bezpośrednią, gdyż zbyt wysychają lub mogą się zapalić. Metoda pośrednia stosuje sie dla pieczeni, żeberek, całych kurczaków, indyków, bądź innych dużych kawałków mięsa lub ryb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aneta Furmańska 23.06.2011 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2011 W naszej rodzinie grillowanie jest dobre na każdą okazję. Czteroosobowy obiad, mała imprezka z sąsiadami, ale również garden party z okazji 60-tych urodzin taty. Postanowiliśmy zrobić mu niespodziankę i zorganizowaliśmy przyjęcie grillowe w ogrodzie. Grunt to odpowiedni podział obowiązków: znaleźliśmy przystojnego ochotnika na mistrza grilla (fot. nr 1), zadbaliśmy o wystrój stołów oraz dania towarzyszące (fot. nr 2), przygotowaliśmy program artystyczny dla uczczenia tanecznych zdolności naszego jubilata (fot. nr 3), sami zobaczcie jakie gwiazdy przybyły, żeby się z nami bawić. Było przepysznie, przemiło i przezabawnie. A kolejna impreza przy grillu....już w fazie przygotowań. Odp. na pytanie konkursowe: Metoda pośrednia grillowania polega na takim rozłożeniu węgla lub brykietu po bokach grilla aby grillowane na środku dania były równomiernie ogrzewane wirującym wewnątrz grilla powietrzem, co daje możliwość przygotowywania większych kawałków mięsa. Metoda możliwa wyłącznie w grillach z pokrywą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oczko4 24.06.2011 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2011 Kiedy przyrządzam mięcho z grilla, robi się ze mnie prawdziwa godzilla. Zapach kiełbasek, karczku, kaszanki, w mig uruchamia moje ślinianki. Jeszcze momencik, tylko minutka… mięsko już skwierczy, rumienią się udka. Piwko w lodówce aż zmarzło wiec zaraz zgarniam kiełbaskę, otwieram browara…i Czuję się błogo, wręcz idyllicznie, muzyczka przygrywa, jest sympatycznie. Wszystkim smakuje, biorą dokładki, Nieważne, że bardziej pulchnieją zadki. Bo grill to po prostu chwila oddechu, Po ciężkim tygodniu, ciągłym pośpiechu. I w poniedziałek już od poranka, W głowie mi tylko: karczek, kaszanka… Jeszcze 3, 2 dni, już tylko chwila Kiedy na nowo rozpalę grilla Grillowanie metodą pośrednią możliwe jest wyłącznie na grillach z pokrywą; jest odpowiednie dla produktów, których czas przygotowania jest dłuższy niż 30 minut. Metoda pośrednia jest doskonała do grillowania w całości dużych kawałków mięs, kurczaka, pizzy i innych potraw, których przyrządzanie odbywa się w niższych temperaturach i wymaga znacznie więcej czasu. W tej metodzie węgiel drzewny lub brykiety rozkłada się po bokach grilla w specjalnych koszyczkach, natomiast środek rusztu zarezerwowany jest dla grillowanych dań. Przykryty pokrywą grill działa, jak piec konwekcyjny - gorące powietrze wirujące wewnątrz grilla, równomiernie opieka potrawy. Dzięki pokrywie unikamy dymu i otwartego ognia. Temperatura pieczenia regulowana jest poprzez otwory wentylacyjne. Pod przykryciem możemy grillować różne dania, bez obawy że na zewnątrz będą przypalone, a w środku surowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qotek 25.06.2011 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2011 Tylko letnie grillowanie Na obiady i śniadanie Daje nowego spojrzenia I rodzinne ukojenia Na ogródku pod drzewami Grillujemy kiełbaskami I kaszankę doprawioną Odpowiednio dosoloną Karkóweczka z grilla w folii Z odrobiną melancholii I rozmowy na luzaka Popijając czteropaka Każdy dotrze tu z ochotą Zanim wszystko mu wymiotą I przestawi swoje plany Żeby grill był znów udany! Odpowiedz na pytanie konkursowe: Metoda pośrednia to grillowanie potraw pod przykryciem . Umożliwiają to grille z pokrywą gdzie czas grillowania jest dłuższy niż 30 min . Tu świetnie można przyrządzić większe kawałki mięsa, kurczaka w całości i potrwa których przyrządzanie odbywa się w niższej temperaturze i dłuższym czasie ! Przykryty pokrywą grill działa, jak piec konwekcyjny - gorące powietrze wirujące wewnątrz grilla, równomiernie opieka potrawy. Dzięki pokrywie unikamy dymu i otwartego ognia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinot Noir 25.06.2011 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2011 Odpowiedź na pytanie pierwsze: Moje wymarzone miejsce na grilla nie łączy się o tyle z miejscem, co z ludźmi. Ponieważ właściwie można grillować wszędzie i prawie wszystko, ale to ludzie tworzą atmosferę miejsca. Dlatego uwielbiam grillować w otoczeniu moich najbliższych: Rodziny i Przyjaciół. Nie ma nic milszego, niż wspólne przebywanie na świeżym powietrzu, grillowanie, jedzenie, śmiech i zabawa. Każdy przygotowuje coś dobrego do jedzenia i nawet osoby, które ze względu na wiek lub umiejętności stoją nieco daleko od grilla – mają swój wkład we wspólny posiłek: pomagają nakrywać do stołu w ogrodzie lub przygotowywać dodatki (sałatki i desery). Niezwykłą radość (nie tylko podniebienia) daje próbowanie nowych przepisów na grillowane potrawy i urządzanie konkursów na najlepszą potrawę z grilla. Wygrywają wszyscy, a grillowane mięso, warzywa i owoce szybko znikają z talerzy. Dlatego moje wymarzone miejsce na grilla może być wszędzie, byle byłoby wypełnione szczęśliwymi ludźmi, którzy lubią wspólnie spędzać czas. Ostatnio, jak pogoda dopisuje, grillujemy w weekendy w większym gronie, w ciągu – w razie potrzeby - tygodnia korzystamy z grilla elektrycznego w domu. Zdjęcia zostały wykonane podczas ostatniego Dnia Dziecka, kiedy to przygotowaliśmy dla wszystkich naszych dzieci w Rodzinie i przyjaciół niespodziankę – pompowane zjeżdżalnie, ustawione do basenu. Zapowiada się ciekawe lato w naszym ogrodzie. Choć to może się zdarzyć w każdym miejscu i z każdej okazji, więc zapraszamy na grilla! Odpowiedź na pytanie drugie: Grillowanie metodą pośrednią możliwe jest na grillu z pokrywą, a odpowiednie jest dla produktów, których czas przygotowania jest dłuższy, niż pół godziny. Metoda pośrednia służy do grillowania w całości dużych porcji mięs, dziczyzny, drobiu w niższych temperaturach i wymagających więcej czasu. Idealna metoda do grillowania większych kawałków mięs w marynatach. W metodzie pośredniej węgiel drzewny lub brykiet wsypuje się do specjalnych przegród węglowych bądź koszyków na węgiel, które są zlokalizowane po bokach przestrzeni grilla. Po środku, między węglem warto ustawić tackę z wodą, do której będzie skapywał tłuszcz (można ją przygotować samemu z folii aluminiowej). Nazwa metody pochodzi właśnie od sposobu ułożenia grillowanego produktu na grillu – nie bezpośrednio nad żarem, a pośrednio, nad zbierająca tłuszcz tacką. Tym sposobem, kapiący tłuszcz nie dotyka gorącego węgla i nie tworzy się dym. Podczas całego procesu grillowania pokrywa powinna być zamknięta. Grill nagrzewa się do temperatury 180-200 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beksa666 25.06.2011 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2011 (edytowane) Pare slów wstepu ...tak podobno bylo a ja znalazlem te informacje w sieci. „Dawne plemiona kalifornijskie uważały ze pieczenie mięsa jest metoda transformacji, dlatego wkładały dorastające kobiety do paleniska" Dzis na szczescie wiekszosc z Nas wybierze grillowane mieso zamiast...hmmm grillowanej kobiety Pierwsi „Prometeusze” jakies 500 tys. lat temu wpadli na pomysł, że ogień można ujarzmić i wykorzystać i to prawdopodobnie wtedy mialo miejsce pierwsze pieczenie mięsa. Któregoś jakże szczęśliwego dla ludzkości, dnia myśliwemu, który właśnie powrócił z łowów, wpadł kawałek mięsa upolowanego mamuta do ognia. Upieczone, choć zapewne twarde mięso, okazało się smaczniejsze od surowego, a wieść o tym lotem błyskawicy rozniosła się po całym świecie (taka to informacje znalazlem na foody.pl) A wiec to nie Amerykanie sa pionierami grillowania Trudno dzisiaj wyobrazić sobie spotkania z rodzina czy przyjaciółmi na świeżym powietrzu bez unoszącej się woni pieczonego mięska... W piątek przed 17 w pracy nikt już nie może spokojnie usiedzieć za biurkiem, każdy nerwowo patrzy na zegarek i odlicza czas do wyjścia… Zazwyczaj na ostatnia chwile robimy szybki rachunek (sumienia) czyja tym razem kolej wypada na zorganizowanie grilla. To nasza letnia tradycja - prawie cotygodniowe grillowanie w „kumplowskiej” atmosferze - nas pracoholików - biurowych pracowników Każdy ma za zadanie przygotować, jaki przysmak plus oczywiście zamarynować mięso lub przynieść inne wiktuały grillowe …i jesteśmy gotowi na celebrowanie naszej wiosenno – letniej tradycji grillowania. Teraz trzymamy tylko kciuki za ładną pogodę, ale mamy szczęście tylko 1 raz nie dopisała…( foto- grill zorganizowany przez naszego szefa - jakis zlym omen ) zawasze jest wesoło i pysznie . . .i jak milo po takim weekendzie znów usiasc za biurkiem...achhh ... odp na pyt. konkursowe:Grillowanie metodą pośrednią możliwe jest wyłącznie na grillach z pokrywą; jest odpowiednie dla produktów, których czas przygotowania jest dłuższy niż 30 minut. Metoda pośrednia jest doskonała do grillowania w całości dużych kawałków mięs, kurczaka, pizzy i innych potraw, których przyrządzanie odbywa się w niższych temperaturach i wymaga znacznie więcej czasu. W tej metodzie węgiel drzewny lub brykiety rozkłada się po bokach grilla w specjalnych koszyczkach, natomiast środek rusztu zarezerwowany jest dla grillowanych dań. Ta metoda uzyskujemy wspanialy aromat pieczonego miesa a przykryty pokrywa grill dziala jak piec konwekcyjny co powoduje bardzo rownomierne opiekanie sie potraw. Dzięki pokrywie unikamy dymu i otwartego ognia. Temperatura pieczenia regulowana jest poprzez otwory wentylacyjne. Edytowane 26 Czerwca 2011 przez beksa666 poprawienie bledów w pisowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgoch53 26.06.2011 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2011 Odpowiedz na pytanie nr 1: Serdecznie witamy i zapraszamy do przeczytania naszej opowieści z życia grillowego. Mam na imię Gosia, wspólnie z moim Jarkiem i dwoma synkami rok temu przeprowadziliśmy się na wieś. Zawsze chciałam mieszkać w otoczeniu lasu, marzyłam o ciszy i śpiewie ptaków, tutaj to znalazłam. Uwielbiam jednak gwar grillowych spotkań z rodziną i znajomymi, bo jak nie trudno się domyślić najwspanialsze miejsce do grillowania znaleźliśmy przy naszym nowo wybudowanym domku. Każde spotkanie zawsze jest inne i wyjątkowe, Jarek zajmuje się smażeniem mięsiwa, które jest wcześniej przeze mnie przygotowywane, a ja przyznam, że uwielbiam eksperymentować przy przyrządzaniu marynat i rozmaitych potraw. Także goście, jeśli mają ochotę przynoszą własne smakołyki. Lubimy się bawić i jak to mówi mój Jarek „nie ważne gdzie, ważna oprawa”. Tak, więc na początek serwujemy stare muzyczne przeboje, które wyśmienitych gości wprowadzają w magiczny nastrój, a Jaruś przebiera się na przykład w hawajską koszulę. Sącząc rozmaite napoje zaczynamy wyborną grillową biesiadę, wśród wiosenno-letnich surówek, pysznych sałatek i wielu zakąsek, na stół wjeżdżają mięsiwa w postaci karkówki, miodowych żeberek, hawajskich szaszłyczków, skrzydełek w sosie barbecue, rybki w sosie własnym, pieczonych ziemniaczków, chrupiącego chlebka oraz wielu innych pyszności w zależności od dnia i okoliczności. Kelner Jarek serwuje jedzonko w sposób smakowity i wyborny. Po obfitym objadaniu lądujemy w baseniku, specjalnie przygotowanym na letnie upały, gdzie z rozkoszą w blasku słońca pijemy kolorowe drinki, zimne napoje, piwo i inne płynne„wynalazki”. A nasze dzieciaki ze zgranej paki towarzyszą nam w wyśmienitej zabawie, brojąc i dokazując do żywego! Życzymy wszystkim wybornej zabawy, pysznej strawy, wspaniałego grillowania, niezapomnianego balowania i wszystkiego, co najpiękniejsze ! Jarek i Gośka Odpowiedz na pytanie nr 2: informacją znalezione w sieci: pieczenie metodą pośrednią Pieczenie metodą pośrednią przypomina pieczenie w piekarniku z termoobiegiem. Żar ogrzewa wszystkie strony produktu jednocześnie. Jest to metoda dużo mniej znana, gdyż do grillowania potrzebny jest grill z odpowiednio zaprojektowaną pokrywą i misą - jakkolwiek można w ten sposób osiągnąć rewelacyjne rezultaty zwłaszcza w przyadku dużych kawałów mięsa. Gorące powietrze odbija się od pokrywy i ścian grilla i wolno piecze potrawy znajdujące się na górnym ruszcie. Nie ma konieczności obracania jedzenia podczas smażenia, gdyż działanie temperatury jest dużo bardziej równomierne niż w przypadku pieczenia metodą bezpośrednią. co piec metodą pośrednią Metodą pośrednią przygotowuje się takie produkty mięsne, które wymagają długiego czasu pieczenia np. drób i duże kawały mięs (nie plastrowanych). instrukcja 1 Na dolnym ruszcie węglowym po jednej i drugiej stronie układamy warstwę brykietów, pozostawiając na środku miejsce na foremkę aluminiową. Pomocne są tu dołączone do grilli z serii One Touch Gold, One Touch Platinum oraz Performer przegródki na ruszt lub kosze brykiet, które nie pozwlają węglowi przesypać się na środek 2 Rozpalamy ogień i czekamy aż węgiel pokryje się cienką warstwą szarego popiołu. 3 Umieszczamy aluminiową foremkę między rozgrzanymi węglami. 4 Umieszczamy górny ruszt na grillu i kładziemy na nim mięso, tak by leżało dokładnie nad foremką. 5 Przykrywamy kocioł pokrywą i pieczemy zgodnie ze wskazówkami zawartymi w przepisach kulinarnych. 6 Co pewien czas kontrolujemy ilość palącego się węgla (patrz ważne informacje poniżej). ważne informacje Przy zastosowainu metody pośredniej istotne jest, aby brykiety lub węgiel paliły się równomiernie po obu stronach grilla. Ważne jest także, aby foremka była większa od mięsa, tak aby spadające z górnego rusztu krole tłuszczu skapywały do foremki a nie na brykiety. Dla grillów z rusztem o średnicy 47 cm stosujemy jedną dużą foremkę, a dla grillów z rusztem o średnicy 57 cm stosujemy jedną dużą oraz jedną małą foremkę. W celu zapewnienia stałej wysokiej temperatury podczas długiego czasu pieczenia trzeba zadbać o dokładanie odpowiedniej ilości węgla. Grille One Touch Gold, One Touch Platinum oraz Performer posiadają przegubowe ruszty, które bardzo ułatwiają tą czynność. Węgiel należy dokładać pojedynczymi kostkami korzystając ze specjalnych szczypiec, a nie dosypywać prosto z opakowania, gdyż może to spowodować zabrudzenie jedzenia pyłem i popiołem. zdjęcia: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliza88 26.06.2011 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2011 (edytowane) 1.Metoda pośrednia-źródło Weber - "Metoda pośrednia wymaga dużej cierpliwości, ale przy jej pomocy możemy przyrządzać bardziej wykwintne potrawy np. piec większe kawałki mięsa, ryby lub drób w całości, wyborne ciasta oraz inne potrawy, które wymagają odpowiedniej temperatury pieczenia. Metoda pośrednia to również wspaniała alternatywa na wędzenie. Na początku należy ustawić dwie przegrody do węgla lub kosze na węgiel , po obu stronach dolnego rusztu grilla, a pomiędzy nimi umieszczamy aluminiową tackę na ociekający tłuszcz. Powstałe w ten sposób przestrzenie trzeba będzie wypełnić rozpalonym brykietem. Następnie przy otwartej pokrywie należy rozpalić brykiet i otworzyć wszystkie dostępne komory wentylacyjne grilla. Gdy brykiet pokryje się już cienką warstwą popiołu, na ruszcie powinna panować temperatura ok. 180-220 stopni. Następnie kładziemy nasze ulubione mięso na ruszt, lub na kosz do pieczeni – dokładnie na środku górnego rusztu, aby nie leżało bezpośrednio nad żarem. To jest właśnie istota metody pośredniej. Zamykamy pokrywę, co zapewnia odpowiednią cyrkulacje powietrza wokół potrawy (tzw. termoobieg), aby soki i wszystkie aromaty zostały w jej wnętrzu. Każdą potrawę grillujemy według czasu podanego w przepisie. Jeśli ma to trwać dłużej niż godzinę, sukcesywnie dodajemy brykiet po obu stronach grilla, aby regularnie utrzymywać idealną temperaturę. Gotową pieczeń zdejmujemy z rusztu i czekamy kilka minut, aby „odpoczęła”. Następnie kroimy na dowolne kawałki i serwujemy na naszym stole. " Wystarczy jedna mała chwila by z przyjaciółmi zorganizować grilla Mamy w grillowaniu wprawę można liczyć na świetną zabawę Kiełbaska,karkówka i szaszłyki każdy wcina smakołyki Są owoce i warzywa muzyka nam przygrywa Warto dla tych miłych chwil spróbować co oferuje grill http://images39.fotosik.pl/924/a4b8d2669b069bdegen.jpg Edytowane 26 Czerwca 2011 przez eliza88 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pegaz98 26.06.2011 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2011 1. Jestem grillocholikiem,uwielbiam tą metodę przyrządzania jedzenia i całą oprawę z tym związaną. Mam wypróbowanych znajomych z którymi każdy grill staje się niesamowitym spotkaniem towarzyskim.Grilla uwielbiamy do tego stopnia,że grillujemy w każdego sylwestra od kilku lat.To nasza tradycja,podyktowana tęsknotą za ciepłymi miesiącami i grill party. Wczoraj grillowalismy na urodzinach u synka przyjaciół,dziś niestety pogoda nie dopisuje.Jednak w większość ciepłych weekendów grillowanie jest obowiązkiem towarzyskim Poniżej zdjęcie z jednego z sylwestrowych grilli http://images46.fotosik.pl/899/e443df69d346cf5fgen.jpg 2. Grillowanie metodą pośrednią możliwe jest wyłącznie na grillach z pokrywą, jest odpowiednie dla produktów, których czas przygotowania jest dłuższy niż 30 minut. W tej metodzie węgiel drzewny lub brykiety rozkłada się po bokach grilla w specjalnych koszyczkach, natomiast środek rusztu zarezerwowany jest dla grillowanych dań. Przykryty pokrywą grill działa, jak piec konwekcyjny - gorące powietrze wirujące wewnątrz grilla, równomiernie opieka potrawy. Dzięki pokrywie unikamy dymu i otwartego ognia. Temperatura pieczenia regulowana jest poprzez otwory wentylacyjne oraz system One Touch (w grillach Webera). Pod przykryciem możemy grillować różne dania, bez obawy że na zewnątrz będą przypalone, a w środku surowe. W metodzie pośredniej węgiel drzewny lub brykiet wsypuje się do specjalnych przegród węglowych bądź koszyków na węgiel, które są zlokalizowane po bokach grilla. Na środku, pomiędzy węglem warto ustawić tackę z wodą, do której będzie skapywał tłuszcz. Można też użyć tacki z otworami i ułożyć w niej warzywa. Zamyka się pokrywę i nagrzewa grill do temperatury około 180-200°C. Produkty do grillowania układa się na środku rusztu, nad tacką na tłuszcz. źródło -murator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dankan78 26.06.2011 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2011 (edytowane) Grillowanie metodą pośrednią możliwe jest wyłącznie na grillach z pokrywą i jest odpowiednie dla produktów, których czas przygotowania jest dłuższy niż 30 minut. Metoda ta jest doskonała do grillowania w całości dużych kawałków mięs, kurczaka, pizzy i innych potraw, których przyrządzanie odbywa się w niższych temperaturach i wymaga znacznie więcej czasu. W tej metodzie węgiel drzewny lub brykiety rozkłada się po bokach grilla w specjalnych koszyczkach, natomiast środek rusztu zarezerwowany jest dla grillowanych dań. Przykryty pokrywą grill działa, jak piec konwekcyjny - gorące powietrze wirujące wewnątrz grilla, równomiernie opieka potrawy. Dzięki pokrywie unikamy dymu i otwartego ognia. Temperatura pieczenia regulowana jest poprzez otwory wentylacyjne. Od zawsze chcialam cos zmienic w swoim zyciu...ale nie mialam odwagi. Minela fascynacja duzym miastem...chyba tempo miejskiej egzystencji mnie troche przygniotlo. Wkoncu zebralismy sie na odwage...tak zrodzil sie pomysl przeprowadzki na wies. Kupilam dom...nieduzy, w sumie dosc maly, ale dla nas dwojga wystarczajacy. Ogródek, kwiatki, kurki i takie tam ...bajery czyli spokój, cisza, szum drzew i "cykanie" swierszczy. W spadku po poprzednich wlascicielach odziedziczylam stary, troszke sfatygowany, ale "na chodzie" grill. Stal sobie samotnie, zapomniany, troszke juz zarosniety trawa pod plotem a ja go przygarnelam Chrzest bojowy przeszedl podczas parapetówki po wprowadzeniu sie do nowego domku i sluzy nam do dzis ...jakos mam do niego sentyment i ciezko mi sie z nim rozstac. To byla impreza...cieple pózne popoludnie, grillowane miesko, salatki wsród wiejskiej ciszy i w towarzystwie przyjaciól. Znajomi smieja sie ze powinnam sie juz dawno pozbyc tego jak go okreslaja "dziada" i nawet proponuja zakup nowego, ale jakos nie moge sie zdecydowac. Tyle udanych imprez udalo sie z jego udzialem...tyle ugrillowal miesa, szaszlyków i Bóg wie czego...tyle milych wspomnien...Jesli przedmioty maja dusze to mój stary grill z pewnoscia ja ma. Jak moglabym mu to zrobic i pozbyc sie? no..chyba ze zasluzona emerytura i godny nastepca... pomyslimy... Edytowane 26 Czerwca 2011 przez dankan78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pero33 26.06.2011 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2011 (edytowane) 1. Moje imprezy przy grillu to zawsze spontaniczne imprezy. Nieważne gdzie, nieważne jaka pogoda, ważne z kim. Jak widać na załączonych zdjęciach nawet deszcz nie jest nam straszny. Imprezy takie są szybko organizowane, wystarczy parę chętnych osób (a takie zawsze znajdujemy) i już jest grill. Początki jak wiadomo są różne więc był to grill jednorazowy, a na nim kiełbaski polewane piwkiem. Z czasem jednak grill został zmieniony na trochę lepszy, a i przekąski bardziej apetyczne. Teraz poszukujemy nowego grilla, bo staruszek już stał się wysłużony. I nie możemy z mężem dojść do konsensusu (ja chcę z półeczkami, a on z pokrywą). A jedzonko z reguły dzień wcześniej już leży w marynatach i czeka na swą kolej. Z resztą musi być też odpowiedni (wytrzymały i stabilny) do zgrai biegających dzieciaków (które pojawiły się na świecie w międzyczasie) jak widać na drugim zdjęciu uciekamy przed zbliżającą się burzą - kiełbaski oczywiście się zapiekają na trzecim zdjęciu - ktoś musi stać na czatach i obracać pyszności -reszta imprezuje wewnątrz:) a pierwsze zdjęcie to zrobione całkiem niedawno, z coraz większą grupką małych grillowych zapaleńców:) 2. Ze strony: muratordom.pl "Grillowanie metodą pośrednią możliwe jest wyłącznie na grillach z pokrywą; jest odpowiednie dla produktów, których czas przygotowania jest dłuższy niż 30 minut. Metoda pośrednia jest doskonała do grillowania w całości dużych kawałków mięs, kurczaka, pizzy i innych potraw, których przyrządzanie odbywa się w niższych temperaturach i wymaga znacznie więcej czasu. W tej metodzie węgiel drzewny lub brykiety rozkłada się po bokach grilla w specjalnych koszyczkach, natomiast środek rusztu zarezerwowany jest dla grillowanych dań. Przykryty pokrywą grill działa, jak piec konwekcyjny - gorące powietrze wirujące wewnątrz grilla, równomiernie opieka potrawy. Dzięki pokrywie unikamy dymu i otwartego ognia. Temperatura pieczenia regulowana jest poprzez otwory wentylacyjne oraz system One Touch (w grillach Webera). Pod przykryciem możemy grillować różne dania, bez obawy że na zewnątrz będą przypalone, a w środku surowe." Edytowane 26 Czerwca 2011 przez pero33 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.