eugenia 20.05.2011 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2011 Witam, planuję zacząć robić dach na początku lipca. Jeszcze nie zamówiłam drewna. Na mojej działce nie ma miejsca na składowanie więźby (budowa trwa i miejsce jest zajęte na porotherm). Jak to jest z tym wcześniejszym kupowaniem więźby ? Naczytałam się, że ludzie kupują drewno już w styczniu, suszą u siebie i nawet impregnują. Czy naprawdę nie ma możliwości znaleźć dobrego uczciwego tartaku, gdzie się kupi produkt w postaci porządnie wysuszonego, impregnowanego ciśnieniowo drewna, że tak powiem na 1 miesiac przed budową ? Czyli na koniec maja ? Szukam takiego tartaku w okolicach Gniezna. Proszę o opinie i porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 20.05.2011 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2011 Tartak przeciera drewno a nie suszy. W tartaku co najwyżej możesz kupić drewno "powietrzno suche" czyli owiane. Jak chcesz mieć więźbę z suszonego drewna to zamów ją w profesjonalnym składzie z KVH. Koszt w granicach 2.000,- 1 m3. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eugenia 21.05.2011 05:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2011 Tartak przeciera drewno a nie suszy. W tartaku co najwyżej możesz kupić drewno "powietrzno suche" czyli owiane. Jak chcesz mieć więźbę z suszonego drewna to zamów ją w profesjonalnym składzie z KVH. Koszt w granicach 2.000,- 1 m3. Pozdrawiam. Bardzo Panu dziękuję za odpowiedź. A czy to suszenie jest NAPRAWDĘ konieczne (czy więźba nie może się przesuszyć już po zamontowaniu na dachu ?) Poza tym, czy może mi Pan powiedzieć, o ile mniej więcej procentowo ten koszt drewna typu KVH jest wyższy w stosunku do drewna "powietrzno suchego" ? Czy dobrze myślę, że warto zainwestować w porządnie wysuszone krokwie, a łaty i kontrłaty już niekoniecznie. Bardzo dziękuję z góry za naprowadzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość zibik_eng 21.05.2011 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2011 Bardzo Panu dziękuję za odpowiedź. A czy to suszenie jest NAPRAWDĘ konieczne (czy więźba nie może się przesuszyć już po zamontowaniu na dachu ?) Tak konieczne Nie niemoże Poza tym, czy może mi Pan powiedzieć, o ile mniej więcej procentowo ten koszt drewna typu KVH jest wyższy w stosunku do drewna "powietrzno suchego" ? Pytanie powinno brzmieć: "O ile tańsza jest świerzo wykonana i mokra tarcica od drewna wysezonowanego i przygotowanego do wbudowania?" Czy dobrze myślę, że warto zainwestować w porządnie wysuszone krokwie, a łaty i kontrłaty już niekoniecznie. Tu nie ma co inwestować - kupujesz pożadnie wysuszone drewno czyli takie jakie stosuje się do budowy konstrukcji dachowych, lub ryzykuje i "przyoszczędza" kupując mokrą tarcice prosto z tartaku i liczy po cichu że się "nic nie stanie" tj. krokwie nie postrzelają czy się poskręcają, nie ugną itd... Jednym się "udaje" a innym nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 22.05.2011 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2011 zibik, a powiedz ile dachów zbudowałeś. Bo na razie to mi wyglądasz na kogoś w rodzaju konsultanta, co to zna sto pozycji i ani jednej kobiety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 22.05.2011 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2011 ... czy to suszenie jest NAPRAWDĘ konieczne (czy więźba nie może się przesuszyć już po zamontowaniu na dachu ?) ... Puki co drewno tartaczne jest dopuszczone do stosowania w budownictwie. Oczywiście warto zainwestować w drewno suszone choć nie ma takiego obowiązku. Myślę, że już w niedługim czasie zaczną obowiązywać wymogi unijne a wówczas będzie można stosować tylko drewno cetyfikowane. Kontrłaty i łaty oczywiście normalne. 1 m3 tartacznego drewna konstrukcyjnego to koszt około 800,-. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts