Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Listwa optyczna w Normstalhu - warto?

Recommended Posts

Sam automat (napęd) Normstahla nawet bez listwy optycznej "zauważa" przeszkodę na tyle sprawnie, że dorosły człowiek nie odczuje dotknięcia bramy jako czegoś bolesnego. Listwa optyczna działa na zasadzie rozpoznawania zgniecenia uszczelki dolnej. Jednak w niesprzyjających okolicznościach - np. silny mróz powodujący stwardnienie gumy czy też "wysmarowanie gumy zaprawą" (widziałem taki przypadek) działanie listwy optycznej może być "niedoskonałe". Dodatkowa fotokomórka zapobiegnie już włączeniu napędu bramy jeżeli coś (lub ktoś) będzie stał na jej drodze.

W normalnym użytkowaniu ani listwa ani fotokomórki nie są niezbędnym wyposażeniem. Jeżeli jednak ktoś jest przeczulony na punkcie bezpieczeństwa dzieci to proponuję tak jak wcześniej oba rozwiązania jednocześnie.

kupując bramę też sie zastanawialem nad listwą optyczną lub fotokomórka, sprzedawca doradził mi to samo co kolega bwojtek:

Sam automat (napęd) Normstahla nawet bez listwy optycznej "zauważa" przeszkodę na tyle sprawnie, że dorosły człowiek nie odczuje dotknięcia bramy jako czegoś bolesnego. .......

i że w razie potrzeby można to też później bezproblemowo dołożyć

no i brama jest bez tego i faktycznie samo zabezpieczenie w napędzie mi w zupełności wystarcza