Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile dać kołków?

Recommended Posts

caparol (którego kleje są na pewno dobrej jakości i mocno trzymają) pisze o 4 kołkach/m2 (czyli po 2 na płytę) i to specyficznie mocowanych, tak żeby jeden talerzyk łapał 2 płyty na krawędziach (czego sie w Polsce raczej nie praktykuje), na płaszczyznach zwykłych, a w narożnikach (do 2m od naroża) zaleca zagęszczać . Ale w domach do 8,5 m teoretycznie nie trzeba wcale kołkować, choć na pewno kołkowanie nie zaszkodzi systemowi.

Gość zibik_eng
Witam. W przypadku jak mam kładzione docieplenie na klej (styropian na ściany zew. - 15 cm ) i chcę dać jeszcze kołki to ile 2 czy 4 bo takie pytanie zadali mi wykonawcy?. Dzieki.

6

no tak...pytanie z pozoru proste. No a co Wy byście odpowiedzieli moim wykonawcom?. Na mój rozum im mniej ingerencji w styropian tym lepiej ale z drugiej strony nie chciałbym aby jakaś płyta z jakiś przyczyn - nie koniecznie zawinionych przez wykonawcę odmówiła posłuszeństwa.

Dokladnie odpowiedzialbym zgodnie z tym pdfem

Instrukcja wykonania systemu docieplen KD600

Strona 11

inna sila ssaca wiatru w budynku postawionym na szczycie Śnieżki, zupełnie inna w zadrzewionym terenie, dlatego nie ma jednoznacznej odpowiedzi na pytanie ile dać kołków. jak widać od 4 do kilkunastu na m2

Edytowane przez fighter1983

Dzięki za wszystkie rady dot. kołkowania. Natomiast w miarę postępowania prac dociepleniowych pojawiło sie nowe zagadnienie-pozostawienie szczeliny pomiędzy ostatnimi płytami styropianu i murem domu. Podobno powinna byc tam pozostawiona aby ściana oddychała i nie zagrzybiała się...czy faktycznie jest to konieczne?. Moi wykonawcy przymierzają się do zapiankowania tej szczeliny. Pozdrawiam