orasje 20.05.2011 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2011 Witam. W przypadku jak mam kładzione docieplenie na klej (styropian na ściany zew. - 15 cm ) i chcę dać jeszcze kołki to ile 2 czy 4 bo takie pytanie zadali mi wykonawcy?. Dzieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 20.05.2011 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2011 wydaje mi sie, że zadales pytanie bardziej skomplikowane niz Ci sie wydaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 20.05.2011 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2011 caparol (którego kleje są na pewno dobrej jakości i mocno trzymają) pisze o 4 kołkach/m2 (czyli po 2 na płytę) i to specyficznie mocowanych, tak żeby jeden talerzyk łapał 2 płyty na krawędziach (czego sie w Polsce raczej nie praktykuje), na płaszczyznach zwykłych, a w narożnikach (do 2m od naroża) zaleca zagęszczać . Ale w domach do 8,5 m teoretycznie nie trzeba wcale kołkować, choć na pewno kołkowanie nie zaszkodzi systemowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość zibik_eng 21.05.2011 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2011 Witam. W przypadku jak mam kładzione docieplenie na klej (styropian na ściany zew. - 15 cm ) i chcę dać jeszcze kołki to ile 2 czy 4 bo takie pytanie zadali mi wykonawcy?. Dzieki. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orasje 21.05.2011 18:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2011 no tak...pytanie z pozoru proste. No a co Wy byście odpowiedzieli moim wykonawcom?. Na mój rozum im mniej ingerencji w styropian tym lepiej ale z drugiej strony nie chciałbym aby jakaś płyta z jakiś przyczyn - nie koniecznie zawinionych przez wykonawcę odmówiła posłuszeństwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 25.05.2011 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2011 (edytowane) Dokladnie odpowiedzialbym zgodnie z tym pdfemInstrukcja wykonania systemu docieplen KD600Strona 11inna sila ssaca wiatru w budynku postawionym na szczycie Śnieżki, zupełnie inna w zadrzewionym terenie, dlatego nie ma jednoznacznej odpowiedzi na pytanie ile dać kołków. jak widać od 4 do kilkunastu na m2 Edytowane 25 Maja 2011 przez fighter1983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
s9 pat 26.05.2011 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 I mozna dodac ze zalezy jeszcze czy w krawedziach bocznych dorzucic jeszcze troszke:) generalnie jesli masz dobry system to ja bym nie kolkowal dryvit i greinplast do 12 stego metra nie wymagaja kotwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orasje 30.05.2011 04:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2011 Dzięki za wszystkie rady dot. kołkowania. Natomiast w miarę postępowania prac dociepleniowych pojawiło sie nowe zagadnienie-pozostawienie szczeliny pomiędzy ostatnimi płytami styropianu i murem domu. Podobno powinna byc tam pozostawiona aby ściana oddychała i nie zagrzybiała się...czy faktycznie jest to konieczne?. Moi wykonawcy przymierzają się do zapiankowania tej szczeliny. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 30.05.2011 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2011 a skad ta szczelina? klej powinien byc paskiem obwodowo wokól plyty polozony, wiec skad szczelina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts