Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Altana murowana - Fundamenty

jabol_ek

Recommended Posts

Witam, zakupiłem wczoraj działkę rekreacyjną na której niestety nic nie ma iiii ... muszę zacząć od przekopania działeczki i wyeliminowania wszystkich chaszczy :) Ale mam już w głowie plan postawienia Altanki, w pierwszej chwili padło na altankę drewnianą ,ale po dłuższym zastanowieniu (teren lekko zalewowy) postanowiłem że będzie murowana (bloczki z gazobetonu). Pytanie za 100 pkt. czy fundamenty muszą być wykonane tak jak przy budowie zwykłego domu? zdjęcie wierzchniej ziemi ,Ława, później na ławie wymurowanie z bloczków a później płyta, czy mogę po prostu zdjąć wierzchnią ziemie, wykopać obrys na ławy w nie włożyć zbrojenie i bez przygotowania szalunków (oczywiście jak ziemia będzie odpowiednio zbita) zalać wszystko betonem zrobić ewentualne szalunki żeby wystawały ponad poziom 0 no i zalać. altanka będzie miała wymiar 5 x 3,5 m2 + 2 m na ganek czyli muszę wylać podstawę (fundamenty) o wymiarach 5 x 5,5 m. Proszę o pomoc. Generalnie nie jestem specem i budowlańcem ale jakieś pojęcie mam co i jak :). Pozdrawiam wszystkich którzy tak jak ja Dowalili sobie dodatkową Robotę w Swoim Krótkim Życiu :) (żart)

ps. no chyba że mogę zrobić płytę betonową zbrojoną. WIem że może się przemieszczać ale to jest najłatwiejsze rozwiązanie. Zerwie humus na głębokość 40 cm ,zrobie szalunek ,wsypie troszkę gruzu na to siatka (zbrojenie) i zaleje świeżym cementem prosto z betoniarki. I tak przy okazji ile worków cementu musiał bym mieć Idze to jakoś wyliczyć 5,5x5x0,4 = 11 m3

Obrazek Poglądowy na dole

obrazek.jpg

Edytowane przez jabol_ek