djwaca 21.05.2011 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2011 Witam, mam pytanie jakich rur użyć do przeprowadzenia wentylacji z łazienek i kuchni w połaci dachu do kominków wentylacyjnych w dachu ??? Proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość zibik_eng 21.05.2011 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2011 (edytowane) mam pytanie jakich rur użyć do przeprowadzenia wentylacji z łazienek i kuchni w połaci dachu do kominków wentylacyjnych w dachu ??? Po raz milionowy odpowiadam - kominki wentylacyjne służą do odpowietrzania pionów kanalizacyjnych i pomimo swojej nazwy nie służą do wentylacji pomieszczeń. Jakich "rur" masz użyć? ceramicznych a bardziej szczegółowo pustaków ceramicznych obudowanych cegłami - fachowo taka ekstrawagancja nazywa się kominem wentylacyjnym. Edytowane 21 Maja 2011 przez zibik_eng Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
djwaca 21.05.2011 19:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2011 Po raz milionowy odpowiadam - kominki wentylacyjne służą do odpowietrzania pionów kanalizacyjnych i pomimo swojej nazwy nie służą do wentylacji pomieszczeń. Jakich "rur" masz użyć? ceramicznych a bardziej szczegółowo pustaków ceramicznych obudowanych cegłami - fachowo taka ekstrawagancja nazywa się kominem wentylacyjnym. Kolego, konsultowałem z kominiarzami i to normalne wentylować pomieszczenia poprzez kominki w dachu, pytam tylko jakich ludzie używali przeowdów - bo nie chcę prowadzić tego w rurach PVC kanalizacyjnych bo obawiam się skraplania..., nie musisz już odpowiadac na moje pytanie jesli nie masz u siebie takiego rozwiązania to oszczędź swój cenny czas i nie wdawaj się w ten post... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 21.05.2011 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2011 No to rób tak jak jest to normalne, po roku użytkowania może zrozumiesz dlaczego zibik to napisał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
djwaca 21.05.2011 19:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2011 przy kratkach w pomieszczeniach montuje wentylatory wyciągowe, dlaczego to ma nie działać. w drugim końcu domu mam normalny komin a w nim wentylację z pustaków ponad dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 21.05.2011 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2011 (edytowane) Witam, mam pytanie jakich rur użyć do przeprowadzenia wentylacji z łazienek i kuchni w połaci dachu do kominków wentylacyjnych w dachu ??? Jakichkolwiek rur nie użyjesz do wentylacji łazienek i kuchni, to z powodu zwykle większej wilgotności powietrza w takich pomieszczeniach będziesz się borykał z problemem skroplin (bo jeśli nie PCW, to "spiro"). W kanałach tradycyjnych (z cegły lub ceramiki) skropliny też występują, tylko ich nie widać, bo w te kanały najpierw wsiąkają a potem odparowują w czasie, gdy wilgotność się zmniejsza i występuje stały, prawidłowy ciąg (lub gdy stale działają wentylatory). Problem skroplin w nienasiąkliwych rurach będzie występował głównie w chłodnych porach roku. Pozdrawiam Edytowane 21 Maja 2011 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts