Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przebudowa budynku gospodarczego na chłodnie


kastol20

Recommended Posts

Witam,

 

zamierzam przebudować na chłodnie budynek gospodarczy o wymiarach 25m dlugosci, szerokość 6 m, wysokość 4 m. ze stropem betonowym, podłoże betonowe. Budynek posiada dwie bramy wejściowe o wymiarach 2,5 x 3m oraz 4 okna o wymiarach 1x0,5m od. Bramy wjazdowe oraz okna od strony południowej. Sciany zbudowane z pustaka, maja grubość ok 40cm. Chłodnia będzie mi służyła to przechowywania warzyw, obecna temeratura jaka bede potrzebowal w chłodni to od "0" do + 5 stopni. Nie wykluczam jednak że w przyszłości bedzie mi potrzebna niższa temperatura do - 10stopni. Chciałbym w taki sposob przeprowadzic remont zeby znalezc rownowage pomiedzy cena a mozliwosciami utrzymywania niskich temparatur.

Jakie radzicie zastosować materiały i urządzenia chłodzace w mojej sytuacji?

Czy na przebudowe/moderniazacje budynku gospdarczego potrzebne mi będa jakies zezwolenia?

Jesli orientujecie sie w przyblizonych kosztach takiego remontu bede wdzieczny.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...

Pieprzysz jak potłuczony czy tak na poważnie?

Bo mnie kubatura wyszła 600m3....

 

Poprzeczkę stawiasz BARDZO wysoko...

Da się...

Tylko trzeba zabrać się do problemu z głową...

Wyzwanie jest duże...

Jak miałbym wybierać - to postawiłbym to od początku...

Przynajmniej nadawałoby się do tego, co planujesz...

Taniej by było i w budowie i w eksploatacji...

 

Bilans cieplny w skali roku zrób...

 

Adam M.

(wydaje mi się, ze tu - to wielu znawców problemu nie znajdziesz...)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam,

 

zamierzam przebudować na chłodnie budynek gospodarczy o wymiarach 25m dlugosci, szerokość 6 m, wysokość 4 m. ze stropem betonowym, podłoże betonowe. Budynek posiada dwie bramy wejściowe o wymiarach 2,5 x 3m oraz 4 okna o wymiarach 1x0,5m od. Bramy wjazdowe oraz okna od strony południowej. Sciany zbudowane z pustaka, maja grubość ok 40cm. Chłodnia będzie mi służyła to przechowywania warzyw, obecna temeratura jaka bede potrzebowal w chłodni to od "0" do + 5 stopni. Nie wykluczam jednak że w przyszłości bedzie mi potrzebna niższa temperatura do - 10stopni. Chciałbym w taki sposob przeprowadzic remont zeby znalezc rownowage pomiedzy cena a mozliwosciami utrzymywania niskich temparatur.

Jakie radzicie zastosować materiały i urządzenia chłodzace w mojej sytuacji?

Czy na przebudowe/moderniazacje budynku gospdarczego potrzebne mi będa jakies zezwolenia?

Jesli orientujecie sie w przyblizonych kosztach takiego remontu bede wdzieczny.

 

CHŁODNIE, CHŁODNIE Z KONTROLOWANĄ ATMOSFERĄ

przy chłodniach natrysk piany poliuretanowej da między innymi takie korzyści jak:

• Ułatwi utrzymanie odpowiedniej wilgoci w komorze.

• Uszczelni chłodnie (ma to szczególne znaczenie przy atmosferze kontrolowanej).

• Piana poliuretanowa od 4 cm grubości osiąga gazo szczelność.

• Gryzonie nie będą się gnieździły w piance poliuretanowej tak jak np. w styropianie.

• ułatwi utrzymanie higieny komory chłodniczej (brak grzybów i drobnoustrojów).

• Nie będzie konieczne chłodzenie konstrukcji, a następnie atmosfery w komorze.

• W starszych chłodniach chłodnica nie będzie się często obladzać, a co za tym rzadziej będą się włączać grzałki na wężownicy.

• Piana jest bez zapachowa co jest szczególnie ważne przy przechowywaniu jabłek.

 

Są to tylko przykłady zastosowania pianki poliuretanowej w rolnictwie.

 

CHŁODNIE, CHŁODNIE Z KONTROLOWANĄ ATMOSFERĄ

przy chłodniach natrysk piany poliuretanowej da między innymi takie korzyści jak:

• Ułatwi utrzymanie odpowiedniej wilgoci w komorze.

• Uszczelni chłodnie (ma to szczególne znaczenie przy atmosferze kontrolowanej).

• Piana poliuretanowa od 4 cm grubości osiąga gazo szczelność.

• Gryzonie nie będą się gnieździły w piance poliuretanowej tak jak np. w styropianie.

• ułatwi utrzymanie higieny komory chłodniczej (brak grzybów i drobnoustrojów).

• Nie będzie konieczne chłodzenie konstrukcji, a następnie atmosfery w komorze.

• W starszych chłodniach chłodnica nie będzie się często obladzać, a co za tym rzadziej będą się włączać grzałki na wężownicy.

• Piana jest bez zapachowa co jest szczególnie ważne przy przechowywaniu jabłek.

 

Są to tylko przykłady zastosowania pianki poliuretanowej w rolnictwie.

 

PRZECHOWALNIE ZIEMNIAKÓW I INNYCH OKOPOWYCH. Natrysk 7 cm pianki o współczynniku przewodzenia ciepła na poziomie 0,022 W/mK da pewność, że nawet podczas ostrych zim (jeżeli przechowalnia będzie wypełniona) przemarzanie nie wejdzie do środka. Mamy potwierdzenia od producentów ziemniaków z południa Polski, że nawet długo utrzymujące się mrozy nie dostały się do wnętrza przechowalni (ziemniak dał rade nagrzać powietrze w przechowalni). Dzięki natryskowi pianki ziemniaki będą lepiej się przechowywać, a co za tym idzie później kiełkować i wolniej gnić.

 

Ocieplenie z piany poliuretanowej swobodnie wytrzyma napór sypanych ziemniaków, a bulwy nie będą się kaleczyć o jej powierzchnię jak o ściany. Technologia przeprowadzania natrysku sprawia, że praktycznie każde pomieszczenie można przerobić na pełnowartościową przechowalnie, co obniży nam zdecydowanie koszty inwestycji.

 

Według obliczeń ma pan do zaizolowania około 380m2 koszt 1 m2 to około 70 zł :popcorn:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...

Witam,

Masz do wyboru natrysk piany poliuretanowej na sciany lub plyty warstwowe a do tego szczelna posadzka. Do tego system chlodniczy gdzie ceny uzaleznione sa od pojemnosci. Do chlodni na 120 ton chlodnica z agregatem to koszt ok. 70 000 zl brutto. Na wszelkie zmiany czy posadzka, montaz agregatow a co z tym idzie zmiana instalacji elektrycznej ( tu potrzebny projekt) potrzeba pozwolen ze starostwa i normalnie ksiazka budowy, kierownik . Jesli potrzebujesz to napisz na priv dam ci namiary na firmy, ktore u nas zmodernizowaly przechowalnie owocow na chlodnie owocow.

 

A i jak Adam_mk radzi nie trzeba stawiac od poczatku, bo a i poprzeczka nie jest wysoko. Jest to standardowa modernizacja budynku.

 

Pozdrawiam

Edytowane przez milkowska
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 years później...

Witam,

odnośnie wyposażenia to niezbędnym dodatkowym wyposażeniem chłodni do owoców jest generator ozonu który pozwoli na bezpieczne i długie przechowywanie owoców w kontrolowanej atmosferze ozonu.

Zastosowanie ozonu jako przeciwbakteryjnego fumigantu w chłodni i kontrolowanej atmosferze obiektów ma wiele zalet. Skutecznie zabija wszystkie patogeny (w tym pleśni i grzybów, które mogą szybko zniszczyć produkty spożywcze w chłodniach) i nie pozostawia szkodliwych pozostałość na produktach spożywczych. Ozon znacząco zmniejszy dojrzewanie poprzez kontrolowanie poziomu etylenu. Gazowy ozon łatwo dodać do układu obiegu powietrza w przechowalniach i można skutecznie monitorować i kontrolować dawki ozonu w każdym pomieszczeniu bez względu na ilość przechowywanych produktów.

 

ozonowanie wody.jpg

 

Korzyści z ozonowania:

 

  • Redukcja ilość mikroorganizmów powodujących psucie żywności (w tym zarodniki)
  • Zmniejszone zanieczyszczenie krzyżowe z bliskiej odległości
  • Kontrolowane poziomy etylenu
  • Zmniejszona psucie
  • Zwiększona okres przechowywania
  • Redukcja zapachów
  • Kontrolowane biofilmu
  • Zmniejszenie / wyeliminowanie stosowanej fumigacji chemicznej

 

 

Polecam artykuły na naszej stronie internetowej

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 year później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...