kastol20 21.05.2011 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2011 Witam, zamierzam przebudować na chłodnie budynek gospodarczy o wymiarach 25m dlugosci, szerokość 6 m, wysokość 4 m. ze stropem betonowym, podłoże betonowe. Budynek posiada dwie bramy wejściowe o wymiarach 2,5 x 3m oraz 4 okna o wymiarach 1x0,5m od. Bramy wjazdowe oraz okna od strony południowej. Sciany zbudowane z pustaka, maja grubość ok 40cm. Chłodnia będzie mi służyła to przechowywania warzyw, obecna temeratura jaka bede potrzebowal w chłodni to od "0" do + 5 stopni. Nie wykluczam jednak że w przyszłości bedzie mi potrzebna niższa temperatura do - 10stopni. Chciałbym w taki sposob przeprowadzic remont zeby znalezc rownowage pomiedzy cena a mozliwosciami utrzymywania niskich temparatur.Jakie radzicie zastosować materiały i urządzenia chłodzace w mojej sytuacji? Czy na przebudowe/moderniazacje budynku gospdarczego potrzebne mi będa jakies zezwolenia?Jesli orientujecie sie w przyblizonych kosztach takiego remontu bede wdzieczny. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/157418-przebudowa-budynku-gospodarczego-na-ch%C5%82odnie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kastol20 03.06.2011 14:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2011 a mozecie polecic jakies firmy ktora zajmuja sie wycena i samym wyposazeniem chłodni - sprawdzone firmy Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/157418-przebudowa-budynku-gospodarczego-na-ch%C5%82odnie/#findComment-4728724 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 03.06.2011 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2011 Pieprzysz jak potłuczony czy tak na poważnie?Bo mnie kubatura wyszła 600m3.... Poprzeczkę stawiasz BARDZO wysoko...Da się...Tylko trzeba zabrać się do problemu z głową...Wyzwanie jest duże...Jak miałbym wybierać - to postawiłbym to od początku...Przynajmniej nadawałoby się do tego, co planujesz...Taniej by było i w budowie i w eksploatacji... Bilans cieplny w skali roku zrób... Adam M.(wydaje mi się, ze tu - to wielu znawców problemu nie znajdziesz...) Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/157418-przebudowa-budynku-gospodarczego-na-ch%C5%82odnie/#findComment-4728989 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 03.06.2011 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2011 Bardzo bogaty jesteś, jak przebudowujesz gospodarczy na chłodnię...Albo - masz fajny kontrakt!Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/157418-przebudowa-budynku-gospodarczego-na-ch%C5%82odnie/#findComment-4728995 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jozek131 04.06.2011 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2011 Witam, zamierzam przebudować na chłodnie budynek gospodarczy o wymiarach 25m dlugosci, szerokość 6 m, wysokość 4 m. ze stropem betonowym, podłoże betonowe. Budynek posiada dwie bramy wejściowe o wymiarach 2,5 x 3m oraz 4 okna o wymiarach 1x0,5m od. Bramy wjazdowe oraz okna od strony południowej. Sciany zbudowane z pustaka, maja grubość ok 40cm. Chłodnia będzie mi służyła to przechowywania warzyw, obecna temeratura jaka bede potrzebowal w chłodni to od "0" do + 5 stopni. Nie wykluczam jednak że w przyszłości bedzie mi potrzebna niższa temperatura do - 10stopni. Chciałbym w taki sposob przeprowadzic remont zeby znalezc rownowage pomiedzy cena a mozliwosciami utrzymywania niskich temparatur. Jakie radzicie zastosować materiały i urządzenia chłodzace w mojej sytuacji? Czy na przebudowe/moderniazacje budynku gospdarczego potrzebne mi będa jakies zezwolenia? Jesli orientujecie sie w przyblizonych kosztach takiego remontu bede wdzieczny. CHŁODNIE, CHŁODNIE Z KONTROLOWANĄ ATMOSFERĄ przy chłodniach natrysk piany poliuretanowej da między innymi takie korzyści jak: • Ułatwi utrzymanie odpowiedniej wilgoci w komorze. • Uszczelni chłodnie (ma to szczególne znaczenie przy atmosferze kontrolowanej). • Piana poliuretanowa od 4 cm grubości osiąga gazo szczelność. • Gryzonie nie będą się gnieździły w piance poliuretanowej tak jak np. w styropianie. • ułatwi utrzymanie higieny komory chłodniczej (brak grzybów i drobnoustrojów). • Nie będzie konieczne chłodzenie konstrukcji, a następnie atmosfery w komorze. • W starszych chłodniach chłodnica nie będzie się często obladzać, a co za tym rzadziej będą się włączać grzałki na wężownicy. • Piana jest bez zapachowa co jest szczególnie ważne przy przechowywaniu jabłek. Są to tylko przykłady zastosowania pianki poliuretanowej w rolnictwie. CHŁODNIE, CHŁODNIE Z KONTROLOWANĄ ATMOSFERĄ przy chłodniach natrysk piany poliuretanowej da między innymi takie korzyści jak: • Ułatwi utrzymanie odpowiedniej wilgoci w komorze. • Uszczelni chłodnie (ma to szczególne znaczenie przy atmosferze kontrolowanej). • Piana poliuretanowa od 4 cm grubości osiąga gazo szczelność. • Gryzonie nie będą się gnieździły w piance poliuretanowej tak jak np. w styropianie. • ułatwi utrzymanie higieny komory chłodniczej (brak grzybów i drobnoustrojów). • Nie będzie konieczne chłodzenie konstrukcji, a następnie atmosfery w komorze. • W starszych chłodniach chłodnica nie będzie się często obladzać, a co za tym rzadziej będą się włączać grzałki na wężownicy. • Piana jest bez zapachowa co jest szczególnie ważne przy przechowywaniu jabłek. Są to tylko przykłady zastosowania pianki poliuretanowej w rolnictwie. PRZECHOWALNIE ZIEMNIAKÓW I INNYCH OKOPOWYCH. Natrysk 7 cm pianki o współczynniku przewodzenia ciepła na poziomie 0,022 W/mK da pewność, że nawet podczas ostrych zim (jeżeli przechowalnia będzie wypełniona) przemarzanie nie wejdzie do środka. Mamy potwierdzenia od producentów ziemniaków z południa Polski, że nawet długo utrzymujące się mrozy nie dostały się do wnętrza przechowalni (ziemniak dał rade nagrzać powietrze w przechowalni). Dzięki natryskowi pianki ziemniaki będą lepiej się przechowywać, a co za tym idzie później kiełkować i wolniej gnić. Ocieplenie z piany poliuretanowej swobodnie wytrzyma napór sypanych ziemniaków, a bulwy nie będą się kaleczyć o jej powierzchnię jak o ściany. Technologia przeprowadzania natrysku sprawia, że praktycznie każde pomieszczenie można przerobić na pełnowartościową przechowalnie, co obniży nam zdecydowanie koszty inwestycji. Według obliczeń ma pan do zaizolowania około 380m2 koszt 1 m2 to około 70 zł Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/157418-przebudowa-budynku-gospodarczego-na-ch%C5%82odnie/#findComment-4729423 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milkowska 15.06.2011 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 (edytowane) Witam,Masz do wyboru natrysk piany poliuretanowej na sciany lub plyty warstwowe a do tego szczelna posadzka. Do tego system chlodniczy gdzie ceny uzaleznione sa od pojemnosci. Do chlodni na 120 ton chlodnica z agregatem to koszt ok. 70 000 zl brutto. Na wszelkie zmiany czy posadzka, montaz agregatow a co z tym idzie zmiana instalacji elektrycznej ( tu potrzebny projekt) potrzeba pozwolen ze starostwa i normalnie ksiazka budowy, kierownik . Jesli potrzebujesz to napisz na priv dam ci namiary na firmy, ktore u nas zmodernizowaly przechowalnie owocow na chlodnie owocow. A i jak Adam_mk radzi nie trzeba stawiac od poczatku, bo a i poprzeczka nie jest wysoko. Jest to standardowa modernizacja budynku. Pozdrawiam Edytowane 15 Czerwca 2011 przez milkowska Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/157418-przebudowa-budynku-gospodarczego-na-ch%C5%82odnie/#findComment-4743708 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BluePlanet 15.10.2014 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Witam, odnośnie wyposażenia to niezbędnym dodatkowym wyposażeniem chłodni do owoców jest generator ozonu który pozwoli na bezpieczne i długie przechowywanie owoców w kontrolowanej atmosferze ozonu. Zastosowanie ozonu jako przeciwbakteryjnego fumigantu w chłodni i kontrolowanej atmosferze obiektów ma wiele zalet. Skutecznie zabija wszystkie patogeny (w tym pleśni i grzybów, które mogą szybko zniszczyć produkty spożywcze w chłodniach) i nie pozostawia szkodliwych pozostałość na produktach spożywczych. Ozon znacząco zmniejszy dojrzewanie poprzez kontrolowanie poziomu etylenu. Gazowy ozon łatwo dodać do układu obiegu powietrza w przechowalniach i można skutecznie monitorować i kontrolować dawki ozonu w każdym pomieszczeniu bez względu na ilość przechowywanych produktów. Korzyści z ozonowania: Redukcja ilość mikroorganizmów powodujących psucie żywności (w tym zarodniki) Zmniejszone zanieczyszczenie krzyżowe z bliskiej odległości Kontrolowane poziomy etylenu Zmniejszona psucie Zwiększona okres przechowywania Redukcja zapachów Kontrolowane biofilmu Zmniejszenie / wyeliminowanie stosowanej fumigacji chemicznej Polecam artykuły na naszej stronie internetowej Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/157418-przebudowa-budynku-gospodarczego-na-ch%C5%82odnie/#findComment-6607188 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 19.04.2016 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2016 (edytowane) SPAM Czy takie kurtyny skutecznie zabezpieczają przed inwazją much? Edytowane 20 Kwietnia 2016 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/157418-przebudowa-budynku-gospodarczego-na-ch%C5%82odnie/#findComment-7087475 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.