Mikord 21.05.2011 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2011 Witam Ułożyłem parapety zewnętrzene płytkowe - z klinkierka.Jak je pofugować tzn chodzi mi o tę część wystającą? Jak zabezpieczyć z dołu?Okleić taśmą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darroo 22.05.2011 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2011 Może być i taśma ,jak stwardnieje będzie ok. Ale możesz też dokładnie okleić taśmą i zafugować silikonem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darroo 22.05.2011 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2011 Może być i taśma ,jak stwardnieje będzie ok. Ale możesz też dokładnie okleić taśmą i zafugować silikonem. Oczywiście silikonem dobranym pod kolor fugi ,taki jaki chcesz uzyskc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 22.05.2011 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2011 Witam Ułożyłem parapety zewnętrzene płytkowe - z klinkierka. Jak je pofugować tzn chodzi mi o tę część wystającą? Jak zabezpieczyć z dołu? Okleić taśmą? nie wiem czy dobrze rozumiem pytanie ale ja mam zafugowane normalnie, całe przestrzenie fugą , normalnie zapychasz fugę a na wystającej części upychasz z góry i od spodu szczelnie wypełnijac pzrestrzeń między płytkami, zmywasz z dwóch stron i jest ok (mówie o fudze cementowej, nie epoksydowej) a silikon to możesz użyć ale na obrzeżach parapetu, przy ścianach czy oknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikord 23.05.2011 18:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 nie wiem czy dobrze rozumiem pytanie ale ja mam zafugowane normalnie, całe przestrzenie fugą , normalnie zapychasz fugę a na wystającej części upychasz z góry i od spodu szczelnie wypełnijac pzrestrzeń między płytkami, zmywasz z dwóch stron i jest ok (mówie o fudze cementowej, nie epoksydowej) a silikon to możesz użyć ale na obrzeżach parapetu, przy ścianach czy oknie Dzisiaj pofugowałem 3 parapety bez zabezpieczania spodu wystającej części - fuga w miare gęsta - i wszystko było dobrze. Pytanie moje wynikało stąd że pierwszy raz układałem płytki wgóle i fugowałem. I jestem zadowolony z wyniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orasje 10.06.2011 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2011 Podbijam temacik ale mam inne pytanie. Jakie sa najwazniejsze zasady przy kladzeniu parapetu z plytek klinkierowych?. Na pewno spadek, powinny wejsc tez pod rame okienna-jak uszczelnic powstala szczeline, powinny wejsc w docieplenie tj. w styropian po bokach ale na jak gleboko i jak uszczelnic szczeline, czy fuguje sie po jakim czasie od polozenia na kleju, slyszalem ze po okolo 7 dni. Moze ktos chcialby pochwalic sie swoim parapetem jako wzorem?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 10.06.2011 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2011 Uszczelnienie szczeliny pod ramą okna czym byś nie zrobił ma tę wadę, że po jakimś czasie staje się "bezczelne".Przypadek znajomego, od zachodniej strony zacinające deszcze, po jakimś czasie plama w pokoju pod parapetem, woda szczeliną dostawała się między styropian a ścianę, jak przesiąkło przez gazobeton dopiero się dowiedział o nieszczelności.Jak to zobaczyłem wyleczyłem się z klinkierowych parapetów.Mam blaszane, dlatego, że wchodzą w szczelinę (od dołu) w ramie okna (do tego ona jest)a po pewnym czasie i tak nie zwracasz uwagi na te parapety, z czego by nie były pozdrawiam i życzę trafnych wyborów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orasje 12.06.2011 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 no tak ale nie wszystkei okna mają szczelinę już przygotowaną, a przecież nie będę specjalnie ciął Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 12.06.2011 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 myślę, że wszystkie, ale może się mylę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 13.06.2011 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2011 trochę chyba wyolbrzymiasz to podciekanie, 1,5 roku już mam parapety klinkierowe niesilikonowane przy oknie (bo wciąż nie ma tynku na elewacji) i żadnego podciekania na żadnym z 15 parapetów na czterech stronach świata nie zauważyłem, grunt to się do roboty przyłożyc, pilnować spadku i wsunięcia parapetu pod okno (do listwy podokiennej/montażowej), są też różne kształtki od tych zupełnie płaskich przez te z kapinosem u dołu po eski czyli kapinos u dołu i "wywinięcie" u góry które wchodzi w profil ramy okiennej pcv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts