Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DOMEK NA WSI-przytulnie, niedrogo;-),kolorowo czyli po naszemu.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 734
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

janiseya ja w zimowe zastoje na budowie obmyślałam ułożenie płytek w łazienkach. Wyrysowałam ściany z płytkami i wzorami i policzyłam ile czego potrzebuje co do sztuki (i co do metra). I całe szczescie, bo dekory zwykle kupuje się na sztuki i dobrze mieć wszystko dobrze policzone (z zapasem 2 sztuk). W małej łazience mam 3 odcienie płytek i moja wizja wyrysowana na kartce bardzo przydała się płytkarzowi. Edytowane przez maldarec

Dowiedziałam się dziś, że panowie ekipa wybierają się do nas dopiero za 2 tygodnie:bash:.Dobrze, że to ostatni etap i kończymy współpracę:spam:.Dobrze chłopy robią, ale to czekanie...:bash:.

Wybrałam się dziś w końcu do Jyska. Misa zakupiona:lol2:, nawet fajniejsza niż w katalogu.Do tego ozdoby świąteczne z czerwonego filcu. Poza tym mam kilka pomysłów na ewentualne prezenty.

Pozdrawiam:)

C.D.N....

Wkurza czekanie na pewno. Ale takiej pogody to tylko budującym się życzyć :D

A ja mam daleko do wszelkich marketów jakichkolwiek. Strasznie nad tym boleję, bo do najbliższej ikei/jysk/castoramy jakieś 120 km, więc na zakupy konkretne - owszem, ale pogapić się i pospacerować to nie ma szans...

Witaj kami,

ja jak na razie rzadko zaglądam do marketów,teraz to była celowa wyprawa do Jyska.Powoli będę kompletować wyposażenie do domu, ale dużo rzeczy wykorzystamy z tego co już posiadamy. Jak się pomieszka i oswoi wnętrza to będziemy dokupywać.A teraz to raczej poluję na wyprzedaże i okazje.Czasem też coś ciekawego w lupkach można kupić.

To dobrze, że pogoda dla nas łaskawa, bo chyba by mnie trafiło:bash:. Nie ponaglamy, aby nam na budowę nie przysłano jakiejś ekipy rezerwowej, dach ma być zrobiony jak należy, a nie po łebkach.

Miłego dnia:)

C.D.N...

Danonki:welcome: nową twarz i zapraszam w nasze skromne progi:lol:.

Na mnie słowo kredyt działa elektryzująco, dla nas to jest zadanie na początek 2012 roku, czyli już nie długo. Mam ogólnie czarne myśli jak tylko pomyślę:sick:. A wcale nie mamy tak źle, bo przecież już SSO będziemy mieli. No ale straszą wszędzie kryzysem i się udziela:o.

Danonki na pewno wdepnę na Twój dziennik z rewizytą.

http://http://www.opoczno.eu/data/kolekcje/k045/k045p013.jpgWitam,

z budowlanych kwestii na tą chwilę tylko inspiracjami mogę się podzielić. W temacie płytki na sferę dzienną domku:wiatrołap,hol, kuchnia, jadalnia, salon - jednolita płytka będzie aby nie komplikować

http://www.paradyz.com.pl/Collection/living-room/lupo#

gres Cotto karmin opoczno

http://www.opoczno.eu/data/kolekcje/k045/k045p013.jpg

W nowościach jest oczywiście seria Real Cotto i Real Stone ale trzeba podejść do wykończeniówki zdroworozsądkowo. Ponad 50zł za m kw przy tej powierzchni to......yyyyyy.....zbyt dużo pieniędzy:sick:.

A do łazienki podoba mi się cercolor seria Wenecka - Maranda

http://www.cerkolor.pl/data/uploadedimages/20110303002342.jpg

http://www.cerkolor.pl/data/uploadedimages/20070523120528.jpg

Na razie jest to sympatia niezbyt wiążąca na przyszłość;).

C.D.N....

Edytowane przez janiseya

A te brązowoe płytki to jakiej wielkości i jaka cena? sądząc po kolorze to na pewno będą łatwe w utrzymaniu, brudu nie będzie widać :D

I o to chodzi msdracula, o to chodzi:lol2:.W domu jest tyle pracy, że nie ma jej sobie co dodawać jeszcze płytkami na których widać każdy pyłek i chlapnięcie.Szczególnie w pomieszczeniach najbardziej uczęszczanych jest to wskazane.

Sprawdziłam na stronie producenta i wymiar to 29,7x29,7. Cena coś chyba koło 36zł. Tylko jeszcze nie wiem jaka jest konieczna klasa ścieralności, bo te płytki mają 3 i nie wiem czy nie za słabe.

Jak na razie wizualizuję sobie w głowie łazienki.

C.D.N....

P.S. W miejsca o dużym natężeniu deptania płytki powinny mieć III lub IV klasę ścieralności. Czyli te powyższe mogą być:).

Edytowane przez janiseya

Yyyyyy.....z tymi wizualkami w programie, to ja nie bardzo:sick:.Musiałabym mieć taki program dla jednokomórkowców.

Ja na kurs jeżdżę co piątek i sobota od 18 listopada. W tym miesiącu jeszcze 4 spotkania. Na styczeń zostaną nam 2 spotkania i egzamin.Potem będę się dowiadywać o II stopień(teraz robię I stopień).

Zupełnie inaczej funkcjonuję jak z domu wyjdę i mam swoje zajęcia:).

Witam,

msdracula jak codziennie od dłuższego czasu spędza się cały dzień z dzieckiem, to potem takie rozstania są ciężkie.No, ale tak jak już wielokrotnie pisałam ja nie należę do osób, które tylko zajmując się dzieckiem i domem chcą spędzać czas.Praca jest dla mnie równie ważna, a teraz gdy budowa w toku jeszcze bardziej.No a potem trzeba pracować na utrzymanie tego co się wybudowało;).

Na placu budowy nadal nic się nie dzieje:(.

C.D.N....

a ja juz prawie 2lata tak sobie siedze w domku - najpierw z jednym teraz z dwojgiem dzieci i pewnie jeszcze ze dwa posiedze. Doskonale Was rozumiem. Ja tak bardzo chce odpoczac od swoich pociech, a gdy sie juz z domu wyrwe np na zakupy (jak np dzisiaj na 1,5h) to strasznie za nimi tesknie. Eh, zawsze bylam takim wluczykijem i nigdy nie trzymalam sie domu, a teraz taka przemiana. W sumie to pocieszam sie np Waszym kosztem, ze nie jestem sama :p :wiggle::wave:

No tak - klub budujących kobiet "póki co" niepracujących ;D Zapisuję się na członka :) Ja też sobie nie wyobrażałam nie pracować, ale teraz z moją panienką to nie wyobrażam sobie jej zostawić na "pastwę" przedszkola ;) Oczywiście pomijam fakt, że w okolicy praca - a i owszem - za 1000zł, z czego 400-600 przedszkole/opiekunka, 200 paliwo na dojazdy, więc reasumując za 200 zł to ja nie będę mojego dziecka zostawiała samego, a wieczorami biegiem z praniem, sprzątaniem, gotowaniem i takimi tam. Może jestem dziwna, ale mi akurat tak wygodnie póki co. Zestarzałam się chyba :o A teraz w perspektywie papierologia budowlana (od stycznia, bo się uprawomocnić musi odrolnienie), to cieszę się, że będę miała na to czas bez "wyskoczeń na chwilę z pracy " czy urlopów. Fakt, czasem mam dość siedzenia w domu, ale myślę, że jeszcze bardziej bym miała dość pracy na dwóch etatach (drugi - domowy ;))

Widzę, że z braku tematów budowlanych pojawił sie temat pracy i dzieci :-) Doskonale WAs rozumiem, bo sama pamietam jak to było z tym szukaniem pracy... Ja siedziałam w domu z moja córką 1,5 roku, wczesniej pracowałam w UK i miałam macierzyńskie trwajace 12 m-cy i płatne na początku 80% zarobków, a ostatnie 3 m-ce 30% (ale mówię tu o funtach a nie złotówkach :-) W Polsce pierwsza umowę dostałam na 1000 zł netto, a niańce płaciłam 800 zł :mad: Mój mąż pytał mnie po co ja do tej pracy chodzę ale na szczęście nie krytykował:-) Po pół roku było już lepiej bo dostałam podwyżkę i umowe na stałe a córka poszła do przedszkola w wieku 2,5 lat (przedszkole kosztuje 200 zł). Na szczęscie lubi chodzic do przedszkola i ma kontakt z dziećmi, a to w przypadku jedynaczki jest bardzo ważne. Minusy to częstsze chorowanie i wstawanie rano, dla niej 6 rano to przecież środek nocy :-)

a ja juz prawie 2lata tak sobie siedze w domku - najpierw z jednym teraz z dwojgiem dzieci i pewnie jeszcze ze dwa posiedze. Doskonale Was rozumiem. Ja tak bardzo chce odpoczac od swoich pociech, a gdy sie juz z domu wyrwe np na zakupy (jak np dzisiaj na 1,5h) to strasznie za nimi tesknie. Eh, zawsze bylam takim wluczykijem i nigdy nie trzymalam sie domu, a teraz taka przemiana. W sumie to pocieszam sie np Waszym kosztem, ze nie jestem sama :p :wiggle::wave:

Jakby mi ktoś powiedział, że mam najbliższe 2 lata spędzić zajmując się TYLKO dzieckiem i domem uciekłabym z krzykiem:o;). Nie no, nie uciekła bym, ale też nie zdecydowałabym się na coś takiego( mówię o normalnej sytuacji a nie o jakimś zdarzeniu losowym).

Nie wydaje mi się aby to było takie dobre dla dziecka spędzać całe dnie ze sfrustrowaną mamą.A ja mam wrażenie, że się w domu uwsteczniam, mimo, że staram się szkolić z różnych dziedzin, które mnie interesują i wydaje mi się, że mogą mi być przydatne.

A co do wypadów z domu, to jak już wyjdę, mam przeważnie tak długą listę załatwień, że tylko sprawdzam czy aby wszystko już zrobiłam. Zawsze się obawiam , ze sobie coś zapomniałam zapisać, a czas tak szybko płynie, że wydaje mi się , że dopiero z domu wyszłam a to już 3 h minęło.Nawet nie mam kiedy zatęsknić za Małym, no bo zawsze mi się wydaje, że dopiero wyszłam.A jak zaczęłam w sierpniu pierwszy kurs to po pierwszych zajęciach, gdy nie było mnie w domu 7 godzin dziecko zupełnie inaczej się zachowywało.

Widzę, że z braku tematów budowlanych pojawił sie temat pracy i dzieci :-) Doskonale WAs rozumiem, bo sama pamietam jak to było z tym szukaniem pracy... Ja siedziałam w domu z moja córką 1,5 roku, wczesniej pracowałam w UK i miałam macierzyńskie trwajace 12 m-cy i płatne na początku 80% zarobków, a ostatnie 3 m-ce 30% (ale mówię tu o funtach a nie złotówkach :-) W Polsce pierwsza umowę dostałam na 1000 zł netto, a niańce płaciłam 800 zł :mad: Mój mąż pytał mnie po co ja do tej pracy chodzę ale na szczęście nie krytykował:-) Po pół roku było już lepiej bo dostałam podwyżkę i umowe na stałe a córka poszła do przedszkola w wieku 2,5 lat (przedszkole kosztuje 200 zł). Na szczęscie lubi chodzic do przedszkola i ma kontakt z dziećmi, a to w przypadku jedynaczki jest bardzo ważne. Minusy to częstsze chorowanie i wstawanie rano, dla niej 6 rano to przecież środek nocy :-)

No tak, zastój budowlany spowodował zmianę tematu(chyba trzeba się do tego przyzwyczaić bo zimą na budowie będzie przerwa, chyba, że dyskutować będziemy o inspiracjach). Oboje z mężem zdajemy sobie sprawę, że kokosów nie zarobię i dojdą koszty związane z opieką, dojazdami. Ale pensja zawsze może się zwiększyć a poza tym zdobywa się doświadczenie zawodowe - to już bezcenne. Poza tym mój mąż chce zmienić pracę bo na razie funkcjonujemy na odległość:( .

No tak - klub budujących kobiet "póki co" niepracujących ;D Zapisuję się na członka :) Ja też sobie nie wyobrażałam nie pracować, ale teraz z moją panienką to nie wyobrażam sobie jej zostawić na "pastwę" przedszkola ;) Oczywiście pomijam fakt, że w okolicy praca - a i owszem - za 1000zł, z czego 400-600 przedszkole/opiekunka, 200 paliwo na dojazdy, więc reasumując za 200 zł to ja nie będę mojego dziecka zostawiała samego, a wieczorami biegiem z praniem, sprzątaniem, gotowaniem i takimi tam. Może jestem dziwna, ale mi akurat tak wygodnie póki co. Zestarzałam się chyba :o A teraz w perspektywie papierologia budowlana (od stycznia, bo się uprawomocnić musi odrolnienie), to cieszę się, że będę miała na to czas bez "wyskoczeń na chwilę z pracy " czy urlopów. Fakt, czasem mam dość siedzenia w domu, ale myślę, że jeszcze bardziej bym miała dość pracy na dwóch etatach (drugi - domowy ;))

Pamiętam jak sama wstawał do przedszkola jak byłam mała, w zimie ciemno. Mama nam grzała na kaloryferze rajstopy, żeby nam było się przyjemniej ubierać:D.Ja na razie mam jedynaka więc jak najbardziej do przedszkola pójdzie, aby kontakt z dziećmi miał, z tym, że do tego to jeszcze trochę. Powiększenia rodziny nie planujemy, bo ja nie pracuję:D;). Papierologię załatwiałam jak byłam w ciąży i pracowałam.

Tak sobie teraz myślę, że dużo na głowę sobie wzięliśmy na raz i teraz jest ciężko.Trzeba przeczekać i robić wszystko aby się poukładało.Alem się opisała:sick:,ale może mi ulży i choć tyle pomoże.

Edytowane przez janiseya